Petra Wolthuis (blogt)Heb je vragen over de coöperatie, jouw of jullie coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naarinfo@coopnet.nl
Unfolding six benefits of cooperatives in development
In preparation for June’s theme ‘Sustainable Green Growth, Decent Jobs and Businesses’ within the framework of the European Year for Development 2015, we are launching the campaign #SharetheBenefit. Every week, we will unfold one benefit of cooperatives in development. Spread the word & use your social media to #SharetheBenefit. Gezien in juni op de website van Cooperatives Europe.
Foodhal Het Lokaal: Uniek in regio Amersfoort
Het Lokaal, een foodhal met aandacht voor echt eten. In het hart van de regio Amersfoort, een unieke plek bij De Nieuwe Stad. Bij voldoende investering openen dit jaar de deuren van Het Lokaal, waarin de vershal, productie en beleving centraal staan.“Onze ambitie is om zoveel mogelijk mensen gezonde en verse producten van dichtbij te laten consumeren. Niet alleen thuis, maar ook in restaurants en kantines,” aldus de initiatiefnemers, tevens leden van O-gen, Cor Holtackers en Rinke van ‘t Holt Diverse restaurants en ondernemingen hebben inmiddels hun interesse getoond in de producten en diensten van Het Lokaal. Gezien in juni op de website van O-gen.
Wooncoöperaties: financiering hét obstakel
Platform31 volgt al geruime tijd de ontwikkelingen in het coöperatief wonen en startte in het najaar van 2014 met een experimentenprogramma. Ook naast de 14 koplopers lopen er initiatieven en er gaat bijna geen week voorbij of een nieuwe belangstellende meldt zich op zoek naar meer informatie. Coöperaties zijn hot, hip en, zeker met de wettelijke dekking in het vooruitzicht, kansrijk. Echter, tot nu toe is het geen enkele van de coöperatieve woonverenigingen gelukt hun plannen tot uitvoering te brengen, zelfs niet in Amsterdam waar veel vraag is en verschillende initiatieven lopen. Lees het blog op Platform 31, 28 mei 2015.
De nog-niet-maar-eigenlijk-wel coöperatie
Kees Fortuin is lid van De Coöperatieve Samenleving, een coöperatie die zich ten doel stelt om een ecosysteem van wederkerigheid te vormen. Of, zoals ze als leden meestal zeggen, een ecosysteem van coöperaties. Onlangs hielpen ze met de Coöperatie 2daagse in Pakhuis De Zwijger zeven coöperaties om zichzelf op te richten. Dat is een proces waarin je eigenlijk van informeel naar formeel gaat. Maar wat formaliseer je dan eigenlijk? Je moet allerlei beslissingen nemen als je een coöperatie op wilt richten: wie kunnen er lid worden? Wat voor categorieën leden wil je toelaten? Zijn organisaties of ondernemingen ook lid, en wat voor positie krijgen ze dan? Wie mogen er meestemmen? Hoe bewaak je de integriteit van de organisatie? Lees het blog van Kees Fortuin, 21 mei 2015.
Social Enterprise Monitor 2015: sterke werkgelegenheidsgroei
Vandaag is de Social Enterprise Monitor 2015 gepubliceerd, het grootste onderzoek naar social enterprises in Nederland. De Volkskrant schrijft: “Social enterprises in Nederland boeren goed“. Social enterprises hebben hebben gezamenlijk een omzet van 476 miljoen euro en 10.709 medewerkers. Voor meer info kijk op Social Enterprise NL en klik hier als je het rapport wilt downloaden, 29 mei 2015.
Meer betrokkenheid en succes door gedeeld eigenaarschap
Bij innovatief organiseren kijken we meestal naar de besturing en organisatie binnen de onderneming. We kunnen echter ook kijken naar de externe besturing van de onderneming. Want van wie en voor wie is de onderneming eigenlijk? En wie mag de onderneming eigenlijk besturen? Zoals Daniel Ofman zich af vraagt in zijn boek ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’ (1992): ‘waartoe dient het inspelen op de markt eigenlijk en voor wie doen we dat?’. Innovatief Organiseren, 28 mei 2015.
Burgerinitiatief als politiek project
In de afgelopen jaren heb ik de rol en de positie van burgerinitiatieven ingrijpend zien veranderen. Was burgerinitiatief tien jaar geleden enkel een onderwerp voor organisatoren van inspraak en voor welzijnswerkers, tegenwoordig houden ook zorgaanbieders, energiebedrijven, banken en ministeries zich ermee bezig.Bewoners nemen heden ten dage initiatief rond zorg, welzijn, wonen, energie, groen, voedsel en nog veel meer. Vooral in de sectoren energie en zorg is het initiatief steeds beter georganiseerd. Burgers zijn daar in staat om bepaalde voorzieningen te creëren, te onderhouden en te verbeteren. Dat maakt burgerinitiatief tot een fenomeen dat ook de grote partijen serieus nemen. See Public, 21 mei 2015.
Ownership at the workplace: at least 11 million people are worker-members of their cooperative
With the recent transformation of the world economy, this is no longer a marginal model, indeed, according to the results of the study, “Cooperatives and Employment: a global report”, carried out by CICOPA, at least 11 million people worldwide are worker-members, namely at the same time employees and owners of their cooperative. Klik hier om het rapport te downloaden. Coop, 2 mei 2015.
Petra Wolthuis start samen met medebewoners een coöperatie voor plaatsing van zonnepanelen op hun dak. In haar blog houdt ze bij wat hierbij zoal komt kijken.Deel 2: Een man maakt het verschil. Het is een lange, lange weg zo’n oprichting van een coöperatie. Na de turbulente informatiebijeenkomst over de plaatsing van zonnepanelen op ons dak, sprak ik een week later af met G., de immer goedgeluimde initiator en tevens voorzitter van de bewonerscommissie van hunnie aan de overkant. Smaakt dit naar meer? … Lees de (vermakelijke) blogs van Petra Wolthuis op onze website.
Bezoek een turbine op de 4e Nederlandse Open Winddag 2015
Een windturbine of windpark bezoeken? Dat kan op zaterdag 13 juni! Ook dit jaar wordt op de Open Winddag een flink aantal eigenaren en exploitanten hun turbines open. Er komen nog dagelijks nieuwe locaties binnen, dus hou de website inde gaten. Bezoekers die een windturbine of -park willen bezoeken, hoeven zich niet aan te melden. Kijk wel even vooraf op de het kaartje op de website, wat de openingstijden van de windturbines of het park zijn. Gezien in juni op de website van Hieropgewekt.
1.350 Zonnepanelen op tennishal in Haarlem
Er komen 1.350 zonnepanelen op een tennishal in Haarlem-West. Dit meldt de Coöperatie Duurzame Energie Ramplaan (DE Ramplaan). Installateur Solarcentury gaat de zonnepanelen plaatsen. Naar verwachting gaat de installatie genoeg stroom opwekken voor meer dan 200 huishoudens in Haarlem, Aerdenhout en Overveen. In een eerder stadium was nog onduidelijk of het project wel door kan gaan. De panelen komen op een schuin dak met een bitumen bedekking. Volgens de initiatiefnemer van het project konden er daardoor geen zonnepanelen op komen, maar de coöperatie zegt goed gezocht te hebben en een geschikte installateur te hebben gevonden. De coöperatie is al 2 jaar bezig met het project. Groene Courant, 1 juni 2015.
Eerste ledenvergadering Energie Coöperatie Gaasterland
Energie Coöperatie Gaasterland (ECG) hield op 19 mei haar eerste ledenvergadering in De Treemter in Balk. De coöperatie is inmiddels ruim een half jaar actief en telt al 22 leden. Tijdens de eerste ledenvergadering kwamen niet alleen de vaste agendapunten aan bod, maar was ook volop aandacht voor inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland. Balkster Courant, 26 mei 2015.
Synergie? Op zoek naar lokale energiecoöperaties in Amsterdam: voor een ‘slimme stad’
In 2028 wil Amsterdam de Olympische Spelen organiseren. Zo’n mega-event vraagt om een ‘slimme stad’, die zich focust op nieuwe technologie en waarbij bovenal duurzaamheid cewntraal staat. Een mooi streefjaar om lokale energie-initiatieven definitief op de kaart te zetten. Gezien in mei op de website van Steden in Transitie.
Stadsboerderij Kortrijk is een recent opgerichte coöperatie die gezond voedsel in de keuken wil brengen. Kleinschalig, streekgebonden en met een faire prijs voor de landbouwer. Voor De Toekomstmakers beschrijft coöperant David Wemel de dromen en ambities en kijkt hij terug op één jaar werking. “Het deeltje dat nog ontbreekt om de puzzel volledig in elkaar te doen vallen is een eigen boerderij.” De Toekomstmakers, 1 juni 2015.
Coöperatie 3.0, Voergroep Zuid
Een nieuwe coöperatie, ontstaan uit het samengaan van Boerenbond Deurne, Isidorus Nederpeel en BoerenBond Helden. Coöperatie 3.0, Voergroep Zuid: een uiterst efficiënte leverancier van mengvoer, voergrondstoffen en agroproducten in het zuiden van ons land. Een coöperatie zoals de coöperatie ooit bedoeld is. Samen dingen slimmer en efficiënter doen. Geld verdienen voor boeren en tuinders in plaats van geld verdienen aan boeren en tuinders. Samen zorgen voor aantoonbaar meer rendement bij onze klanten. Voergroep Zuid, Gelezen in mei 2015.
Zorgcoöperaties: een burgerinitiatief in ontwikkeling
Burgers regelen de lokale zorg en ondersteuning steeds meer zelf. Een vorm is de zorgcoöperatie: een lokaal netwerk van burgers die zelf de zorg organiseren. Ook professionele hulpverleners kunnen hier deel van uitmaken. Wat zijn werkzame en belemmerende factoren van zorgcoöperaties? Tranzo (Tilburg University) deed samen met Movisie onderzoek naar deze vorm van burgerinitiatief. Movisie zet de drie belangrijkste conclusies op een rij, aangevuld met commentaar van experts in het veld. Movisie, 19 mei 2015.
3 – 6 juni, Dag van de Stadslandbouw een begrip in NL
De Dag van de Stadslandbouw is uitgegroeid tot hét toonaangevende, landelijke vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. Tijdens dit Nationale Platform gaan deelnemers (stadsboeren, overheden, markt- en ketenpartijen, kennisinstellingen) in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van ondernemers, de stad en haar bewoners. ‘s-Hertogenbosch treedt op als gaststad van de Dag van de Stadslandbouw 2015, waarbij de excursiedag op woensdag 3 juni en het congres op donderdag 4 juni plaatsvindt. Zaterdag 6 juni is de publieksdag.
8 juni, Kun je leren delen?
Sharing Economy, een steeds meer voorkomende en bekender fenomeen. We beseffen steeds meer dat delen een onderdeel van de economische transitie is. Vorig jaar is er in diverse Seats2meet locatie veel georganiseerd en gedeeld in het kader van dit thema. Ook dit jaar besteedt een aantal locaties weer op een mooie manier aandacht aan dit thema.Plaats en tijd: S@M Strijp-S Eindhoven tussen 10 en 21 uur.
Tijdens deze werkconferentie maakt u kennis met nieuwe inzichten en tools op het terrein van informele zorg en ondersteuning. In twee workshop-rondes gaan we hier dieper in op verschillende onderwerpen rondom dit thema.Plaats en tijd: 13:00 tot 17.00 uur, Vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 Utrecht.
Organisatie wordt verzorgd door Movisie. De bijeenkomst is gratis toegankelijk.
Een conferentie in Utrecht over andere geldsystemen in Nederland. Sprekers zijn o.a. Heidi Leenaarts (United Economy), George van Houts van de Verleiders, Herman Wijffels en Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab en STRO-directeur Henk van Arkel. Voor bestuurders en professionals van (lokale) overheden, bedrijven(koepels) en maatschappelijke instellingen die aan de slag willen met effectieve en grensverleggende oplossingen. Voor meer info, klik hier.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).