Het enige waardoor de mensheid gered zal worden is samenwerking Bertrand Russell
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Coöperaties in binnenvaart gaan fuseren
Twee coöperaties in de binnenvaart kiezen voor een fusie. Ze willen daarmee tegenwicht bieden aan concurrenten en klanten die ook steeds groter worden. Met de aangekondigde fusie vindt de relatief kleine Coöperatieve Binnenscheepvaart Vereniging (CBV) aansluiting bij de NPRC, naar eigen zeggen in Nederland de grootste dienstverlener in de binnenvaart. De coöperatie telt 120 leden, allen binnenvaartondernemers. FD, 10 oktober 2016.
Groningen heeft Coöperatie “Punt voor Parkinson”
Groningen heeft sinds gistermiddag in Maartenshof de officieel de beschikking over een Coöperatie Punt voor Parkinson. In het Punt voor Parkinson Groningen wordt specialistische kennis van de diverse betrokken zorgorganisaties gebundeld. De coöperatie begint opleidingen voor behandelaren die betrokken zijn bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Dagblad van het Noorden, 29 september 2016.
What role will platform cooperatives play in the sharing economy?
Fairmondo is an eBay-like marketplace specialising in ethical goods and services. But sellers and buyers don’t just use the platform. They own it. It’s one of a number of platform cooperatives hoping to shake up the sharing economy through community-run alternatives to Uber, Airbnb, TaskRabbit and other big Silicon Valley firms. They marry the ethos of the cooperative movement with the latest digital technologies, empowering users by giving them a direct stake in the platform’s future. Virgin, gelezen in september 2016.
Interessante zaken
Annemarie van Gaal opent bordeel op de Wallen
Annemarie van Gaal investeert in een bordeel op de Amsterdamse wallen. Dat klinkt stouter dan het is. Annemarie van Gaal kennen we van haar hulp aan armlastigen in het televisieprogramma Een Dubbeltje op z’n Kant. Maar ze helpt ook prostituees. De Start Foundation, een organisatie waarvan de zakenvrouw bestuurslid is, evenals Femke Halsema, heeft de aankoop van vier panden op de Wallen mogelijk gemaakt, die worden gerenoveerd, om er vervolgens een coöperatie van prostituees in te vestigen. Quote, 10 oktober 2016.
Meer experimenteerruimte voor gemeenten
Het kabinet geeft gemeenten meer ruimte om te experimenteren in wet- en regelgeving. Naast experimenteerartikelen in diverse regelgeving komt het kabinet nu met een algemene Experimenten- wet, die gemeenten in staat stelt voor een bepaalde periode af te wijken van wet-telijke bepalingen om zo op een betere en meer innovatieve manier maatschappelijke opgaven aan te pakken. Het doel hiervan is om te onderzoeken of alle wetten en regels wel echt nodig zijn, of dat ze eenvoudiger kunnen, of zelfs kunnen verdwijnen. Rijksoverheid, 30 september 2016.
De coöperatie als creatieve en eigentijdse samenwerkingsvorm
Groepjes gelijk- en ongelijkgestemden klonteren samen en delen. Als ze meer delen krijgen ze ook meer terug en worden ze automatisch beter. Voor hen is delen het nieuwe gebruik. Zij belie-ven geen statuten. Werken in synergie met elkaar voor elkaar. Welbegrepen Eigen Belang (WEB) anno 2016. Comm-Unity. Unity in onze nieuwe commune. Eenheid in de diverse coöperaties in de 21e eeuw. Is dat geen toeval? Welbegrepen Eigen Belang. 100 jaar na de eerste coops die samen een vuist maakten tegen uitpersing, is het nu veel meer samen inpersen. Imagro, 28 september 2016.
Organisatie Europees Plattelands Parlement 2017 kiest voor NL!
In 2017 zal van 18 tot 21 oktober het Europees Plattelands Parlement plaatsvinden in Nederland. Hiervoor worden driehonderd vertegenwoordigers van plattelandsgemeenten en bestuurders uit 24 landen verwacht. Het Europees Plattelands Parlement (European Rural Parliament, ERP) vindt iedere twee jaar plaats. Doel is om een platform te bieden aan de vertegenwoordigers van 150 miljoen inwoners van plattelandsgemeenschappen. VKK Noord-Brabant, 27 september 2016.
Duurzame energie
Leiden krijgt coöperatie voor realisatie collectieve zonnedaken
Deze week wordt de coöperatie ‘Zon op Leiden’ opgericht. Het doel van de coöperatie is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk collectieve zonnedaken in Leiden te verwezenlijken. Bewoners en kleine bedrijven kunnen op deze manier zonnepanelen aanschaffen, zonder dat zij een geschikt eigen dak hebben. Sleutelstad, 11 oktober 2016.
Eerste WINDpostcoderoos-project van Nederland in Andijk
Deze week is het eerste WINDpostcoderoos-project van Nederland gestart: dé oplossing om honderden middelgrote verouderde windmolens weer rendabel te maken. Veel van deze molens lopen het risico verlieslijdend te worden of zijn dat al vanwege de lage stroomprijs. Via de nieuw bedachte WINDpostcoderoos-projecten blijft de bestaande duurzame energieproductie op peil. Zo komen de energiedoelen van de provincies niet in gevaar doordat kleine bestaande windproductie wegvalt. Wind Postcode Roos, gelezen in oktober 2016.
Co-op chief: People can produce most of their energy themselves
Half of Europeans could have solar panels on their roofs by 2050 and be self-sufficient when it comes to their energy needs. And the trend won’t stop there as small-scale energy cooperatives bring in eight times more revenue to local authorities than big utilities, argues Dirk Vansintjan. Euractiv.com, 28 september 2016.
Agro en groene ruimte
SDE+-geld collectief naar coöperatie voor vergisters leden
Voor de bouw van ongeveer 200 monovergisters bij leden van FrieslandCampina trekt het ministerie van Economische Zaken €150 miljoen uit. Minister Kamp heeft dat dinsdagmorgen laten weten bij de officiële ingebruikstelling van de eerste monovergister in het Friese Hinnaard. Groenten & Fruit Actueel, 4 oktober 2016.
Zorg en welzijn
Ziekenhuis draagt taken over aan huisarts
De Coöperatie Huisartsen Veenendaal en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn een samen-werkingsproject gestart met als doel het verschuiven van ziekenhuiszorg naar de huisarts. Het gaat daarin vooral om de zorg voor ouderen. Zij kunnen tijdens de proef voor bepaalde zorg vaker terecht bij hun eigen huisarts en hoeven minder vaak naar de medisch specialist in het ziekenhuis. Ede stad, 6 oktober 2016.
Sociale coöperaties – De kracht van verbinden en versterken
Twee jaar geleden is met een aantal zorgprofessionals het samenwerkingsverband Zorg bij Duurstede opgezet. Dat heeft geresulteerd in een netwerk met regelmatige activiteiten, zoals netwerkbijeenkomsten en jeugdbeurs en een website waarop alle informatie over de deelnemers te vinden is. Onlangs is de eerste stap gezet voor de Coöperatie ZorgRondom Zuidoost Utrecht door ondertekening van de statuten door oprichters Yvonne Bonting en Nelleke Klein Roseboom. Wijkse Courant, 28 september 2016.
Agenda
17 okt: Kansen en uitdagingen van crowdfunding voor coöperaties (BE)
Kansen, uitdagingen en valkuilen van crowdfunding worden verkend als een financierings-instrument voor coöperaties, aan de hand van een algemene inleiding tot crowdfunding, een voorstelling van belangrijke crowdfunding platforms en de ervaringen van enkele coöperaties.
Plaats: Brussel. Tijd: Vanaf 17 uur. Klik hier voor meer info.
21 okt: Gesprek tussen sociale coöperaties en anti-armoedegroepen
Op vrijdag 21 oktober wordt er door de Sociale Alliantie een uitwisselingsbijeenkomst georganiseerd tussen sociale coöperaties en anti-armoedegroepen. Plaats: Amsterdam. Tijd: Vanaf 10:30 uur. Klik hier voor meer info.
18 nov: Vijfde editie van het Evenement HIER opgewekt
Initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners komen weer bij el-kaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen.
Plaats: Fokker Terminal Den Haag. Klik hier voor meer info.
24 nov: De Nationale Coöperatiedag 2016
Op donderdag 24 november 2016 zal de jaarlijkse Nationale Coöperatiedag (hét netwerk- en kennisevent voor coöperatief Nederland) plaatsvinden. Het thema van De Nationale Coöperatiedag van dit jaar is: Coöperatieve wendbaarheid. Klik hier voor meer info.
1 dec: Debat ‘Is de coöperatie het model van de toekomst?’ (BE)
De coöperatie als ondernemingsmodel wordt kristisch tegen het licht gehouden met o.a. Tine De Moor (professor Economische en Sociale Geschiedenis Universiteit Utrecht), John Crombez (voorzitter sp.a), Dirk Barrez (journalist en auteur), Peter Hunt (directeur van denktank Mutuo) en Peter Bosmans (directeur Febecoop). Plaats: Gent (BE). Tijd: 18:00 – 19:30 uur. Klik hier voor meer info.