Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
‘Rabo gaat niet naar de beurs, niet deze eeuw’
Rabobank zal nooit naar de beurs gaan. ‘In ieder geval niet deze eeuw.’ Dat zegt scheidend president-commissaris Wout Dekker van de coöperatieve bank in een afscheidsinterview. ‘Die discussie is tien jaar geleden gevoerd en ik lees er nu af en toe weer over. Maar dat gaat niet gebeuren. De betrokkenheid van de leden is zo groot, daar past geen beursnotering bij’, zegt Dekker stellig. FD, 24 september 2016.
Woningspeculatie voorkomen met een coöperatie, dat kan zo
Stel je eens voor dat een groep mensen hard werkt om hun buurt leefbaarder te maken. Bij voorbeeld met stadsboerderijen, fietspaden, parken, muurschilderingen, maatschappelijke activiteiten en onderwijsprogramma’s. En stel je dan eens voor dat deze mensen worden gedwongen te vertrekken als gevolg van woningspeculatie. Au, dat doet pijn. Duurzaamnieuws.nl, 18 september 2016.
100 apothekers bundelen krachten in coöperatie en starten webshop (BE)
Een honderdtal zelfstandige apothekers van over heel Vlaanderen bundelt de kracht in één webshop. Ze verenigen zich in een internetcoöperatie om de concurrentie op het internet het hoofd te bieden. Het doel is om in elk van de 308 gemeenten minimum één partnerapotheek aan te sluiten. Op termijn mikt men in totaal op zo’n 500 leden. Coopburo, 15 september 2016.
Kredietcoöperatie Veluwe eerste die aan eisen voldoet
De Kredietcoöperatie Veluwe is volgens eigen zeggen de eerste krdietunie van het land die volledig voldoet aan alle eisen. De coöperatie die in 2013 startte, passeerde onlangs de grens van 100 leden. Kredietcoöperatie Veluwe, 15 september 2016.
Interessante zaken
Overheid moet burgers ruimte geven
De overheid moet burgerinitiatieven veel meer de ruimte geven. Pas dan kan het volle potentieel worden benut van burgers die hun eigen omgeving vorm geven. Dat stelt bestuurskundige Rosalie van Dam in haar proefschrift Bonding by Doing. ‘Er is soms nog weinig vertrouwen van de overheid in burgerinitiatieven. De overheid zegt wel dat de burger zelf initiatief moet nemen, maar dat blijkt vaak niet uit hoe ze handelt. De overheid wil het vaak toch helemaal op de eigen manier.’ Resource WUR, 22 september 2016.
’t Accountantshuis: nieuwe coöperatieve vereniging
Op initiatief van een aantal accountants is ’t AccountantHuis opgericht, een nieuwe coöperatieve vereniging voor mkb-accountants. De organisatie wil een bijdrage leveren aan het realiseren van ondernemersdoelen van individuele leden. De coöperatie stelt gefocust te zijn op de totale bedrijfsvoering van de leden en te handelen in het economisch belang van diezelfde leden. AccountantWeek, 22 september 2016.
Burgers nemen het over
Een duik in de literatuur leidt tot de conclusie dat mensen die samenwerken vaak betere resultaten boeken dan een afstandelijke overheid. Bestuurskundige Menno Fenger spreekt de voorzichtige verwachting uit dat de verzorgingsstaat dankzij de burger op termijn overbodig wordt. Sociale Vraagstukken, 17 september 2016.
De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’ (BE)
Op 8 september 2016 kick-startte Coopkracht het jaarthema “De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’, in Gent. In deze nieuwsbrief van Coopkracht vindt u het verslag, presen-taties en sfeerfoto’s van deze dag. Coopkracht, 12 september 2016.
Duurzame energie
‘We moeten de samenwerking met elkaar aangaan’ aldus DEH
Regio Brabant telt meer dan 60 energiecoöperaties. Organisaties die een belangrijke rol spelen in de Brabantse energietransitie. Duurzame Energie Haaren is één van hen. Een gesprek met voorzitter Ron Swank. Het begon zo’n vijf jaar geleden. Een groep inwoners uit de gemeente Haaren had het idee gevat samen zonnepanelen in te kopen. Het begin van Duurzame Energie Haaren (DEH) met inmiddels meer dan 200 particuliere leden. Vakbeurs Energie, 27 september 2016.
Onderzoek naar de kracht van de buurt: samen maakt echt uit
Wat zijn de succesfactoren die bepalen of besparingsacties aanslaan in een buurt? Wat hebben die buurten en hun bewoners gemeen? De Rijksuniversiteit Groningen doet samen met de Hanzehogeschool onderzoek in Buurkrachtbuurten om daar de vinger achter te krijgen. De eerste inzichten dienen zich aan. Linda Steg, hoogleraar sociale psychologie aan de RUG: “Wie het milieu belangrijk vindt, gaat eerder op eigen initiatief energie besparen dan iemand die daar niet mee bezig is. Naar dat soort individuele voorspellers is al vrij veel onderzoek gedaan. Over de groepsprocessen en groepskenmerken die voorspellen of mensen samen aan de slag willen gaan, is veel minder bekend. Buurkracht, 22 september 2016.
2050 komt dichterbij, we kunnen niet meer aankloten
In 2050 moet de CO2-uitstoot met 80 tot 95 procent zijn afgenomen ten opzichte van 1990. Tussen 1990 en 2015 gebeurde dat per jaar gemiddeld met 0.7 procent, en in dat tempo gaan we het niet halen. McKinsey rekende uit dat het naar 2 procent per jaar moet. Dat lijkt niet opzienbarend veel, maar dat is het wel. Het is zelfs nog nooit ergens anders gepresteerd en het zou een wereldrecord betekenen. Volkskrant, 17 september 2016.
Agro en groene ruimte
FrieslandCampina richt coöperatie op voor vergistingsinstallaties
Zuivelconcern FrieslandCampina heeft een coöperatie opgericht waarmee het vergistingsinstal-laties voor zijn leden wil faciliteren. FrieslandCampina neemt de stroom die wordt opgewekt door de vergisting van rundermest zelf af. Greenlincs, 12 september 2016.
Zorg en welzijn
Sociale coöperaties – De kracht van verbinden en versterken
De Sociale Alliantie ondersteunt basisinitiatieven rond sociale coöperaties en roept anti-armoedegroepen op om hier bewegingsvol bij stil te staan en liefst aan te haken met eigen activiteiten. In een sociale coöperatie ontplooien mensen in kwetsbare posities sámen activiteiten om zélf redzamer te worden. Maar… wat betekent dat nou eigenlijk precies? Wat is een sociale coöperatie en wat wil dat zeggen: sámen zélf redzamer worden? Rond deze vragen heeft de Sociale Alliantie een tweejarig project opgezet. Dit thema-dossier in nieuwsbrief 6 bevat een tussentijds verslag van dit project. De Sociale Alliantie, 19 september 2016.
SP feliciteert ‘Nijmeegse zorg hart’ met oprichting
Nijmegen heeft er een zorgcoöperatie bij. Het is niet de eerste zorgcoöperatie in Nijmegen, wel een zorgcoöperatie die echt het verschil wil maken in thuiszorgland. Het officiële doel van de ‘Nijmeegse zorg hart coöperatieve U.A’ is het verlenen van diensten op het gebied van thuishulp, thuiszorg, sociaal en maatschappelijk werk, begeleiding en ondersteuning. SP Nijmegen, 13 september 2016.
Agenda
11 okt: Leergang Contextgedreven werken en operationeel leidinggevenden
Leergang voor operationeel leidinggevenden, (wijk)teamleden en coördinatoren. Bedoeld voor praktische mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met situaties die om een aanpak vragen in de context, waarbij regels en (standaard)procedures een passende plek krijgen. Sezen Academy. Voor meer info klik hier.
17 okt: Kansen en uitdagingen van crowdfunding voor coöperaties (BE)
Kansen, uitdagingen en valkuilen van crowdfunding worden verkend als een financierings-instrument voor coöperaties, aan de hand van een algemene inleiding tot crowdfunding, een voorstelling van belangrijke crowdfunding platforms en de ervaringen van enkele coöperaties.
Plaats: Brussel. Tijd: Vanaf 17 uur. Klik hier voor meer info.
18 nov: Vijfde editie van het Evenement HIER opgewekt
Initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners komen weer bij el-kaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen.
Plaats: Fokker Terminal Den Haag. Klik hier voor meer info.
24 nov: De Nationale Coöperatiedag 2016
Op donderdag 24 november 2016 zal de jaarlijkse Nationale Coöperatiedag (hét netwerk- en kennisevent voor coöperatief Nederland) plaatsvinden. Het thema van De Nationale Coöperatiedag van dit jaar is: Coöperatieve wendbaarheid. Klik hier voor meer info.
1 dec: Debat ‘Is de coöperatie het model van de toekomst?’ (BE)
De coöperatie als ondernemingsmodel wordt kristisch tegen het licht gehouden met o.a. Tine De Moor (professor Economische en Sociale Geschiedenis Universiteit Utrecht), John Crombez (voorzitter sp.a), Dirk Barrez (journalist en auteur), Peter Hunt (directeur van denktank Mutuo) en Peter Bosmans (directeur Febecoop). Plaats: Gent (BE). Tijd: 18:00 – 19:30 uur. Klik hier voor meer info.