Het is thuiszorg nieuwe stijl, zonder bemoeienis van grote anonieme organisaties. Niet een verdienmodel van een instantie, maar de behoeften van de inwoners geven de doorslag.
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Coöperatie De Vrije Media UA
Binnenkort gaat de Coöperatie De Vrije Media u.a. beginnen met te doen waarvoor ze is bedoeld. In eerste instantie nog bescheiden, met informatieve en professionele interviews en artikelen. Het congres in Utrecht op 10 september heeft onderstreept waarom Coöperatie De Vrije Media u.a. een uiterst belangrijke functie zal gaan vervullen. Ad Broere, 12 september 2016.
Positieve start VAK-coöperatie, docenten nu zelfstandig ondernemer
Zeventig docenten van De VAK gaan vanaf dit seizoen in coöperatie-verband verder met de lessen tekenen, schilderen, dans, muziek, theater en meer. Allemaal zijn ze nu zelfstandig ondernemer. De stemming aan de Westvest 9 is opgewekt. Delftse Post, 2 september 2016.
Steeds meer dorpen sluiten zich aan bij Glasvezel Coöperatie Noord
“Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, want dan kun je ook keer kosten met elkaar delen.” Dat zegt Ronald Kalfsbeek, voorzitter van de raad van bestuur van de nieuwe Coöperatie Glasvezel Noord. De nieuwe coöperatie is een voortzetting van de Coöperatie Breedband Noorden-veld Zuid-West waarbij zich ‘Glas van Aa tot Hunze’ en de Glasvezelwerkgroepen Donderen, Altena en Lieveren hebben aangesloten. RTV Drenthe, 31 augustus 2016.
Samen voor ons eigen: hoe burgercoöperaties de overheid vervangen
Burgers organiseren steeds meer overheidsfuncties zelf. Maar profiteren van alle innovatieve en hyperlokale voorzieningen niet vooral de happy few? ‘De duivel schijt, ook als het gaat om de verdeling van burgerinitiatieven, steeds op dezelfde hoop.’ VN, 23 augustus 2016.
Interessante zaken
SuperBewoner-estafette start in Breda
Bewoners van bewonersgroepen uit het hele land hebben 5 voorstellen gemaakt voor de politiek. Voorstellen om ervoor te zorgen dat vrijwilligers meer ruimte en kansen krijgen, minder last hebben van onwillige ambtenaren of niet passende regelgeving. Die 5 uitgangspunten worden door middel van een superbewoner-estafette naar Den Haag gebracht. LSA bewoners, 7 september 2016.
Catalaanse ‘model’: Integrale Coöperatie om kapitalisme & staat te passeren
Sociale bewegingen houden zich vaak met een enkel actiepunt bezig (single issue). Dit hoeft niet te betekenen dat zij zich niet bewustzijn van de dwarsverbanden tussen hun actiepunt en andere actiepunten. Gaat het om de realisatie van ‘concrete utopieën’ dan vormen alleen al de ‘wetten van de markt’ grote obstakels en liggen overheden vaak dwars als het om realisatiepogingen gaat. De vraag, gelet op deze situatie, is dan of er een organisatorische structuur te bedenken is waarmee een coördinerend, pacificerend verband ontstaat? Libertaire Orde, 4 september 2016.
Duurzame energie
Energiecoöperaties praten mee over windpark Flevoland
Energiecoöperaties Zuiderlicht, Windvogel, Zee Energie en de Groene Reus hebben samen een oude windmolen gekocht in Flevoland. Hierdoor zitten de energiecoöperaties samen met 199 andere molen- en grondeigenaren nu aan tafel voor de ontwikkeling van het grootste windpark van Nederland. In Flevoland worden vanaf 2020 tientallen ouderen windmolens vervangen door nieuwere windmolens. Energie+, 12 september 2016.
Co-operatives and Germany’s Energy Transition
The number of energy co-operatives in Germany has grown from eight to over 800 in a decade – the sector has 160,000 members and now accounts for 10% of all German co-ops. One of the reasons for this growth is the Energiewende, or energy transition, which aims to switch Germany to a renewable energy economy, leaving nuclear and fossil fuel behind.Legislative support for the Energiewende was passed in late 2010. Co-operative News, 12 september 2016.
Eerste zonne-energie coöperatie in Zeeuws Vlaanderen komt er aan
Op initiatief van Stichting Duurzaam Groede zal nog in 2016 een eerste Zonne Energie Coöperatie gestart worden met als doel 75000 KWp op te wekken. Na een aantal maanden van intensief overleg en onderzoek ziet Stichting Duurzaam Groede kans om een 1e coöperatie op te starten, dit samen met de volgende beoogde partners: Energie Maatschappij Delta, Hydrauvision Schoondijke en Energie Anders Tilburg. Gelezen de nieuwsbrief van Stichting Duurzaam Groede, september 2016.
Energie Coöperatie Oostwold proost op Zonnewal
De oprichting van de ECO is een vervolg op het project Zonnewal Oostwold. Doel van het project is een 1,5 km lange Zonnewal langs de A7, die loopt van viaduct Munnikesloot tot viaduct Hoofdstraat. Het moet zowel een geluidwerende wal als een energieopwekkende (9000 m² zonnepanelen) wal worden, waardoor Oostwold elektrisch energieneutraal wordt. Midweek, 6 september 2016.
Agro en groene ruimte
‘Verplichte contracten’ voor eerlijk rendement
Copa en Cogeca, de organisaties van de Europese boeren en de coöperaties, pleiten voor invoering van wetgeving EU-niveau om oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen tegen te gaan en rechtvaardige vergoeding voor de producenten garandeert. Er moeten ‘verplichte contracten’ tussen producenten, verwerkers en retailers komen zodat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en op tijd worden betaald. AgriHolland, 13 september 2016.
Regio staat centraal bij Duitse diervoedercoöperatie Raiffeisen Vital
Bij de Duitse coöperatie Raiffeisen Vital staat de regio centraal. Regionale grondstoffen nemen een belangrijke positie in bij het diervoeder-bedrijf dat het grootste deel van het voer afzet in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het marktaandeel mag dan bescheiden zijn, de coöperatie heeft in de regio veel aanzien, niet in de laatste plaats door het grote aantal leden: 2500. AgriHolland, 8 september 2016.
Zorg en welzijn
Zorg Coöperatie Rooi verwelkomt 150e lid
Een jaar geleden startte de Zorg Coöperatie Rooi officieel haar activiteiten met de opening van het kantoor in Campus Fioretti aan de Kasteellaan. Bijzonder is dat bij dit eenjarige bestaan ook het 150e lid verwelkomd mag worden. Mooi Rooi, 9 september 2016.
Het geheim van Kloosterburen
Dorpen worden uitgekleed, voorzieningen verdwijnen. Maar niet in Kloosterburen. De inwoners van het Groningse dorp richtten een coöperatie op, die de zorgtaken van de overheid en de instanties overnam. FNV Magazine pagina 16, 17 en 18. Gelezen in augustus 2016.
Agenda
20 sept: Leergang Leiderschap en passend organiseren
Leergang voor hoger leidinggevenden, afdelingshoofden, directeuren. Deze leergang is bedoeld voor leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering, sturing en inrichting en/of die in hun organisatie voor een verandering of innovatie staan. Sezen Academy. Voor meer info klik hier.
11 okt: Leergang Contextgedreven werken en operationeel leidinggevenden
Leergang voor operationeel leidinggevenden, (wijk)teamleden en coördinatoren. Bedoeld voor praktische mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met situaties die om een aanpak vragen in de context, waarbij regels en (standaard)procedures een passende plek krijgen. Sezen Academy. Voor meer info klik hier.
17 okt: Kansen en uitdagingen van crowdfunding voor coöperaties (BE)
Kansen, uitdagingen en valkuilen van crowdfunding worden verkend als een financierings-instrument voor coöperaties, aan de hand van een algemene inleiding tot crowdfunding, een voorstelling van belangrijke crowdfunding platforms en de ervaringen van enkele coöperaties.
Plaats: Brussel. Tijd: Vanaf 17 uur. Klik hier voor meer info.
18 nov: Vijfde editie van het Evenement HIER opgewekt
Initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners komen weer bij elkaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen.
Plaats: Fokker Terminal Den Haag. Klik hier voor meer info.
24 nov: De Nationale Coöperatiedag 2016
Op donderdag 24 november 2016 zal de jaarlijkse Nationale Coöperatiedag (hét netwerk- en kennisevent voor coöperatief Nederland) plaatsvinden. Het thema van De Nationale Coöperatiedag van dit jaar is: Coöperatieve wendbaarheid. Klik hier voor meer info.
1 dec: Debat ‘Is de coöperatie het model van de toekomst?’ (BE)
De coöperatie als ondernemingsmodel wordt kristisch tegen het licht gehouden met o.a. Tine De Moor (professor Economische en Sociale Geschiedenis Universiteit Utrecht), John Crombez (voorzitter sp.a), Dirk Barrez (journalist en auteur), Peter Hunt (directeur van denktank Mutuo) en Peter Bosmans (directeur Febecoop). Plaats: Gent (BE). Tijd: 18:00 – 19:30 uur. Klik hier voor meer info.