‘Er is een beeld van vakmensen dat zij niet strategisch kunnen denken, dat ze geen visie hebben. Maar vakmensen zitten juist vol met ideeën.’ Jos de Blok
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Bewonersbedrijven zijn een blijver
Bewonersbedrijven zijn in Nederland sterk in opkomst en vaak veelbelovend. Helaas hebben ze nogal eens last van kinderziektes. Starre wetgeving zit in de weg en het vinden van een succesvol verdienmodel is lastig. Onderzoek van TU Delft bracht de zwaktes, maar ook de kansen in beeld. KNHM, 15 augustus 2016.
Coöperatie moet Raalter economie versterken
Een coöperatie met enthousiaste ondernemers en ambtenaren moet de economische ontwikkeling van Raalte structureel versterken. Daarbij krijgen vier sectoren die voor Raalte en Salland belangrijk zijn extra aandacht: de innovatieve agrifoodsector, evenementen, maak-industrie en toerisme. DS de Stentor, 15 augustus 2016.
Duurzaamheid in coöperaties
De FreeLancers Associatie (FLA) heeft overeenstemming bereikt met het nieuwe journalistieke initiatief De Coöperatie over samenwerking. FLA-leden kunnen kosteloos associate member worden van De Coöperatie en gebruik maken van een deel van het aangeboden dienstenpakket. Freelancers Associatie, gelezen in augustus 2016.
Inwoners Sauwerd houden supermarkt zelf in leven
Heel even zat Sauwerd zonder winkel, maar vandaag gaan de deuren van de voormalige supermarkt langs de provinciale weg opnieuw open. De dorpsbewoners richten een coöperatie op. Dagblad van het Noorden, 24 juli 2016.
Interessante zaken
PvdA en ChristenUnie: ‘Geef burgers meer macht’
‘Het moet voor burgers makkelijker worden om overheidstaken, zoals energievoorziening, ouderzorg en inrichting van de buurt zelf over te nemen.’ Dat stellen PvdA en ChristenUnie in hun initiatiefnota ‘De Herovering van de Publieke Samenleving’, die ze vandaag in EenVandaag presenteren. EenVandaag Politiek, 23 augustus 2016.
15 Rabobanken bundelen krachten in centrum van Eindhoven
Vijftien Rabobank-besturen in Oost-Brabant tuigen een nieuw klantenservicecentrum op. Die afdeling krijgt volgend jaar onderdak in het nieuwe Rabo-onderkomen aan de Fellenoord in Eindhoven. Hiermee ontstaat een nieuwe, centrale afdeling voor telefonie en online-diensten met honderden bankmedewerkers. De 15 banken die deel uitmaken van de kringregio Oost-Brabant bestrijken een gebied tussen Tilburg en Land van Cuijk en tussen Den Bosch en de Peel. ED, 22 juli 2016.
Tools voor duurzaamheidsrapportering voor coöperaties (BE)
Is coöperatief ondernemen duurzaam ondernemen? Als coöperaties zich als duurzaamheids-kampioen willen profileren, is het ook belangrijk dat zij handvatten aangereikt krijgen om voor zichzelf en hun stakeholders in kaart te brengen in welke mate ze aan duurzaam ondernemen doen. De internationale coöperatieve beweging (ICA) stelt in zijn “Blueprint for a Cooperative Decade” coöperaties voor de strategische uitdaging om zich te positioneren als duurzaam-heidskampioenen. Met recht en rede? Draagt de coöperatieve identiteit effectief meer garanties tot duurzaamheid in zich? Coopburo, 14 juli 2016.
Burgers niet meer buitenspel
Om lokale energiecoöperaties tot bloei te laten komen, is een nieuw speelveld nodig. Het oude model voldoet niet meer. In plaats van passief vanaf de zijlijn te consumeren en belasting te betalen, moeten burgers een actieve rol krijgen in het spel, aldus Thijs de la Court, Onno van Bekkum en Gerwin Verschuur. Het oude speelveld kent twee grote spelers: marktpartijen en de overheid. Het doel van het spel: geld. Marktpartijen verdienen aan producten en diensten, de overheid int belasting. En de burger? Die betaalt. Als consument en belastingplichtige, zonder invloed op het spel. De overheid zet nu in op een participatiesamenleving, waarin burgers verantwoordelijkheid nemen. Het gaat wat hen betreft nog een stap verder: naar een coöperatieve samenleving. Hier Opgewekt, gelezen in juli 2016.
Cordaid: Wat wij doen
Cordaid ondersteunt meer dan 20 coöperaties (in oprichting) in 12 verschillende gemeenten. Lees hieronder meer over drie sociale coöperaties in de praktijk. Cordaid, gelezen in juli 2016.
Duurzame energie
Steun voor glasvezel buitengebied Horst aan de Maas
Horst aan de Maas wil volledig garant staan voor glasvezel in het buitengebied. De coöperatie Buitengewoonbereikbaar sluit een lening van 4,5 miljoen euro af voor de aanleg. 1Limburg, 26 augustus 2016.
Windpark Nijmegen-Betuwe: De eerste windmolen staat
Na het opbouwen van de mast zijn afgelopen dinsdag de wieken omhoog gehesen en bevestigd. Een spectaculair gezicht, met als achtergrond een strakblauwe hemel. De skyline van Nijmegen is met het verrijzen van de eerste molen al onherroepelijk veranderd. De opbouw van de andere drie molens volgt de komende weken. Omroep Gelderland maakte een item van de opbouw van de eerste molen. Bekijk hier het filmpje. Hier Opgewekt, 26 augustus 2016.
‘Kleine windmolens zijn financieel rendabel en geven heel ander beeld dan grote windturbines’
De molens zijn net zo groot als een volwassen boom en zijn financieel net zo rendabel als een grote windmolen. Dat zeggen Timo Spijkerboor en Bart Schuitema van EAZwind over hun ‘kleine windmolens’. Daar waar de grote windmolens tot veel protest leiden, zijn er geen problemen met de kleinere variant. “Het geeft een heel ander beeld dan de grote windmolens. Onze molens zijn 15 meter hoog en passen goed in het buitengebied en in landelijke gebieden in bijvoorbeeld Drenthe, Groningen en Friesland”, vertelt Spijkerboor. RTV Drenthe, 17 augustus 2016.
Agro en groene ruimte
Bij miljardenbedrijf Agrifirm blijft de boer de baas
Eén concurrent ging recent naar de Amsterdamse beurs, de ander is succesvol als familiebedrijf. Agrifirm, met een omzet van €2,5 mrd naar eigen zeggen marktleider in de Nederlandse voerindustrie, houdt daarentegen vast aan de coöperatieve opzet die het al kent sinds het einde van de 19de eeuw. ‘Onze boeren zijn, naast dat ze onze klanten zijn, ook onze bazen.’ FD, 25 augustus 2016.
Do you know about cooperatives?
Take this quiz and find out more! Boombox, gezien in augustus 2016.
Zorg en welzijn
Werknemerscoöperatie rukt op
Helpgewoon – Er is een trend waarneembaar van groot naar klein. Zo kiezen mensen die werkzaam zijn in een grote organisatie voor een werknemerscoöperatie. Met als voordeel: geen dure gebouwen, leaseauto’s of bonussen en geen directeuren of managers, maar zelf als groep verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheden. Na de schoonmaakbranche (Schoongewoon) heeft ook de zorg deze mogelijkheid met Helpgewoon ontdekt. ZorgenZ, 13 augustus 2016.
Dorpsdokters blij met coöperatie
Het samenwerkingsverband van dertien dorpsdokters in Oost-Groningen werpt zijn vruchten af. Het wordt daarom voortgezet. Dat zegt Hans Berg, huisarts in Wedde en een van de betrokken dorpsdokters. De huisartsen hebben samen twintigduizend patiënten en richtten een jaar geleden de coöperatie Westerwolde e.o. op. Ze wilden zo hun praktijken beter op elkaar afstemmen. Ze zetten de coöperatie ook op om samen een coördinator in dienst te kunnen nemen. Die zou als ‘spin in het web’ tussen de praktijken fungeren. Dagblad van het Noorden, 9 augustus 2016.
Zorginitiatieven
‘Voor wie zorg jij?’ De zorgsector verandert. Er zijn steeds meer burgers die de mouwen opstropen en door het hele land zorgcoöperaties, stadsdorpen en sociale ondernemingen oprichten. Hiermee zetten zij zich in voor de leefbaarheid van hun omgeving. Lees hier de successen en leerpunten van zorginitiatiefnemers en laat je inspireren door experts die reflecteren op de veranderingen in de zorg. KNHM, gelezen in augustus 2016.
Waarom de baas van Buurtzorg de baas van Nederland zou moeten zijn
Hij praat als mijn oom aan de bar, zijn Engels is slechter dan steenkool en zijn filosofie zó simpel dat je aan je eigen wijsheid begint te twijfelen. Maar dan daagt het besef: Jos de Blok, de oprichter van Buurtzorg, is een van de belangrijkste denkers van deze tijd. ‘Managen is flauwekul. Je moet mensen gewoon hun werk laten doen.’ De Correspondent, gelezen in augustus 2016.
Agenda
8 sept: De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’ (BE)
Hoe kunnen we de commons organiseren, zodat ze geen voorbijgaand fenomeen zijn maar duurzame instituties waarmee burgers aan de toekomst bouwen? Welke rol speelt het coöperatieve model in dit verhaal? En welk belang hebben lokale besturen bij het ondersteunen van burgercollectieven? Tijd en plaats: 13:30-18:30 uur, Vooruit Gent. Klik hier voor meer info.
20 sept: Leergang Leiderschap en passend organiseren
Leergang voor hoger leidinggevenden, afdelingshoofden, directeuren. Deze leergang is bedoeld voor leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering, sturing en inrichting en/of die in hun organisatie voor een verandering of innovatie staan. Sezen Academy. Voor meer info klik hier.
11 okt: Leergang Contextgedreven werken en operationeel leidinggevenden
Leergang voor operationeel leidinggevenden, (wijk)teamleden en coördinatoren. Bedoeld voor praktische mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met situaties die om een aanpak vragen in de context, waarbij regels en (standaard)procedures een passende plek krijgen. Sezen Academy. Voor meer info klik hier.
18 nov: vijfde editie van het Evenement HIER opgewekt
Initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners komen weer bij elkaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen. Plaats: Fokker Terminal Den Haag. Klik hier voor meer info.
24 nov: De Nationale Coöperatiedag 2016
Op donderdag 24 november 2016 zal de jaarlijkse Nationale Coöperatiedag (hét netwerk- en kennisevent voor coöperatief Nederland) plaatsvinden. Het thema van De Nationale Coöperatiedag van dit jaar is: Coöperatieve wendbaarheid. Klik hier voor meer info.