De coöperatiemaatschappij is het toekomstideaal. Want het goede leven ontstaat in coöperatie: in een samenwerking waarbij ieder zijn talenten inbrengt.
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Coöperatie Kraamzorg Breda ziet levenslicht
De eerste kraamzorgcoöperatie van ons land is onlangs opgericht. Zes kraamzorgorganisaties (Allerzorg, Careyn, DAT, Homecare, Thebe Kraamzorg/Dé Provinciale Kraamzorg en ZIN) zijn de oprichters van coöperatie Kraamzorg Breda. Hun doel: als een volwaardige en gelijkwaardige partner samenwerken met Annature, waarin de verloskundigen, de gynaecologen en het ziekenhuis in Breda al samenwerken, aan goede integrale geboortezorg. Allerzorg, 15 juli 2016.
De oudste mediacoöperatie is eigendom van 77 coöperaties en 276 personen
Het tijdschrift Co-operative News wordt al sinds 1871 uitgeven door een coöperatie van coöperaties. Bij dit clubblad voor de Britse coöperatieve beweging heeft ieder één stem als lid, lezer en aandeelhouder. Een duurzaam, democratisch maar ook ouderwets businessmodel. Nieuwe Journalistiek, 10 juli 2016.
Duurzaamheid in coöperaties
De internationale coöperatieve beweging (ICA) stelt in zijn “Blueprint for a Cooperative Decade” coöperaties voor de strategische uitdaging om zich te positioneren als duurzaamheidskampioenen. Onze maatschappij staat voor grote sociale, milieu- en economische uitdagingen. Coöperatief ondernemen onderscheidt zich duidelijk van andere ondernemingsvormen en boekt soms opmerkelijke resultaten op vlak van duurzaamheid en maatschappelijke meerwaarde. In de visienota ‘is coöperatief ondernemen duurzaam ondernemen?’ wordt beargumenteerd welke elementen hiervoor aan de grondslag liggen. Sociale Economie, gelezen in juli 2016.
Interessante zaken
Participatie mensen met een beperking blijft achter
Op 14 juli trad het VN-verdrag voor mensen met een beperking in werking. Een bijzonder moment voor Nederland en belangrijke stap op weg naar een inclusieve samenleving. Dat dit hard nodig is blijkt uit cijfers die het College voor de Rechten van de Mens verzamelde in aanloop naar de inwerkingtreding. Betaald werk, regulier onderwijs en zelfstandig wonen zijn onbereikbaar voor veel mensen met een beperking. Hierdoor hebben zij nog altijd een aanzienlijke achterstand in de samenleving. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens. Nationale Zorggids, 14 juli 2016.
Dorpsbewoners kritisch tegenover gemeente
Dorpsbewoners staan positief tegenover lokale inzet door bewoners, maar zijn kritisch over de gemeente. Slechts 43 procent vindt dat de gemeente openstaat voor bewonersinitiatieven. Zo luidt een van de conclusies uit de SCP-publicatie “De dorpse doe-democratie”, dat bewonersinzet bekijkt vanuit verschillende groepen dorpsbewoners. Gemeente.nu, 8 juli 2016.
Veel dorpsbewoners positief over doe-democratie
Dorpsbewoners staan positief tegenover lokale inzet door bewoners. Meer dan de helft van de dorpsbewoners vindt zelfs dat bewoners meer te zeggen zouden moeten hebben in het dorp (55%). Dorpsbewoners met een sterke dorpsbinding zijn het meest enthousiast over lokale inzet door bewoners, maar ook bewoners met weinig dorpsbinding zijn positief. Sociaal en Cultureel Planbureau, 8 juli 2016.
Coöperatiemaatschappij: solidariteit organiseren in de 21e eeuw
Beweegt Nederland van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving? Is het tijd voor minder overheid en meer samenleving? In de verhitte discussies aan het begin van de eenentwintigste eeuw pleit het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie voor een positieve visie op de verhouding tussen overheid en samenleving. Zij zijn geen tegenpolen, maar beide dragers van de ‘coöperatiemaatschappij’. Je kunt hier deel 3 van het boek dat hierover geschreven werd downloaden. Wetenschappelijk Instituut van de Christenunie, gelezen in juli 2016.
Coopgame
Coopnet heeft recentelijk in samenwerking met Klaas Hobo van Synergy Partners een online game ontwikkeld. De game is zeer basaal en gericht op mensen die nog weinig ervaring hebben met lokale samenwerking. In de game word je steeds middelpunt van concrete scenario’s van burgerinitiatieven in 5 groeifasen. In deze scenario’s kun je via vraag en antwoord je kennis verdiepen van het proces om een burgerinitiatief te ontwikkelen en tot bloei te brengen. Speel de game en laat je uitdagen! Coopnet, 2016.
De ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nederland verloopt nog beter dan gedacht: in de eerste helft van dit jaar is ruim twee keer zoveel subsidie aangevraagd voor hernieuwbare energieprojecten dan beschikbaar was. Het komend half jaar stelt het kabinet daarom 1 miljard euro meer subsidie beschikbaar dan eerder was aangekondigd. Het gaat niet om nieuw geld, maar om budget dat voor de komende jaren al begroot was voor hernieuwbare energie. Rijksoverheid, 12 juli 2016.
Crowdfunding levert Coöperatie Zonnepark Harlingen al 147.000 euro op!
De Coöperatie Zonnepark Harlingen U.A. heeft binnen tien dagen al tweehonderd deelnemers bereid gevonden om voor in totaal 147.000 euro te investeren in Zonnepark Harlingen. De crowdfunding startte 2 juli en loopt nog tot 30 augustus. De coöperatie dient voor de einddatum 300.000 euro aan investeringsgeld opgehaald te hebben om het zonnepark van 3.528 zonnepanelen op een grond van 18.412 vierkante meter te kunnen realiseren. Franeker Courant, 12 juli 2016.
Coöperatie boven burger
Door het woord burgerbeweging in de mond te nemen, heeft het VPRO-programma Tegenlicht nieuwe betekenis gegeven aan de onstuitbare opmars van tal van uiteenlopende burgerinitiatieven. In dit licht komt het misschien vreemd over als ik stel dat het begrip burger het zicht ontneemt op de beweging die werkelijk gaande is, bijvoorbeeld rond energie, aldus Jurgen van der Heijden in zijn blog. Energie+, 8 juli 2016.
Agro en groene ruimte
Ondernemerschap bindt leden aan Royal FloraHolland
Jack Goossens is tijdens de Algemene Ledenvergadering verkozen tot nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC). Wat wil hij de sierteeltsector meegeven in zijn nieuwe rol? “Ik wil de overeenkomsten tussen leden benadrukken. Wat hen bindt aan ons als coöperatie is ondernemerschap.” Royal FloraHolland, 28 juni 2016.
Zorg en welzijn
Landelijke community voor innovatie in de zorg gelanceerd
Vandaag lanceert Stichting ZorgInnovatie de community voor alle betrokkenen in het proces van zorgvernieuwing. Het is mogelijk om een constructieve discussie te starten of om deelnemers aan de community te vragen naar hun meningen, ideeën en oplossingen. Op de website meldden al meer dan 2.000 innovatoren zich aan. Dit zijn diverse actoren; bijvoorbeeld ondernemers, zorgverleners, zorgverzekeraars en investeerders. Medical Facts, 14 juli, 2016.
Zorg Coöperatie Ameland (ZCA) al honderd leden
Onlangs heeft Zorg Coöperatie Ameland inloopavonden gehouden die als zeer succesvol kunnen worden beschouwd. Bezoekers konden informatie krijgen over de ZCA en er was de mogelijkheid om zich in te schrijven als lid van de coöperatie. Persbureau Ameland, 7 juli 2016.
Hoe ouderen zelf het zorgstelsel van onderop veranderen
Een groeiende golf van zorgcoöperaties overspoelt het zorglandschap. Dat vormt een nieuwe uitdaging voor het traditionele veld en niet in de laatste plaats voor de coöperaties zelf. Waar botsen de belangen van de cliënt met het systeem? Vilans, gelezen in juli 2016.
De Dorpsondersteuner: verbindende schakel binnen het dorp
Duizendpoot, verbinder, aanjager, adviseur. Allemaal kenmerken van een dorpsondersteuner, soms ook dorpsverbinder genoemd. Hun activiteiten zijn erop gericht om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. In het ene dorp ligt het accent wat meer op zorgvragen, in het andere dorp gaat het ook om wonen, werken, verenigingen en voorzieningen. Lees meer in de nieuwsbrief van Vereniging Kleine Kernen Limburg, gelezen in juli 2016.
Agenda
8 sept: De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’ (BE)
Hoe kunnen we de commons organiseren, zodat ze geen voorbijgaand fenomeen zijn maar duurzame instituties waarmee burgers aan de toekomst bouwen? Welke rol speelt het coöperatieve model in dit verhaal? En welk belang hebben lokale besturen bij het ondersteunen van burgercollectieven? Tijd en plaats: 13:30-18:30 uur, Vooruit Gent. Klik hier voor meer info.
20 sept: Leergang Leiderschap en passend organiseren
Leergang voor hoger leidinggevenden, afdelingshoofden, directeuren. Deze leergang is bedoeld voor leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering, sturing en inrichting en/of die in hun organisatie voor een verandering of innovatie staan. Sezen Academy. Voor meer info klik hier.
11 okt: Leergang Contextgedreven werken en operationeel leidinggevenden
Leergang voor operationeel leidinggevenden, (wijk)teamleden en coördinatoren. Bedoeld voor praktische mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met situaties die om een aanpak vragen in de context, waarbij regels en (standaard)procedures een passende plek krijgen. Sezen Academy. Voor meer info klik hier.
18 nov: vijfde editie van het Evenement HIER opgewekt
Initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners komen weer bij elkaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen. Plaats: Fokker Terminal Den Haag. Klik hier voor meer info.
Onze volgende nieuwsbrief komt uit op 1 september.
Coopnet wenst je een fijne zomervakantie toe!