Coöperaties sterk vertegenwoordigd in Nederlandse economie en maatschappij.
Opvallend is dat juist in sectoren die sterk in ontwikkeling of beweging zijn, vaak gekozen wordt voor de coöperatie. Universiteit Utrecht
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Coöperaties zijn niet ‘ouderwets’, integendeel.
Coöperatie, deze ondernemingsvorm roept beelden op van de jaren ’50 en ’60, iets van vervlogen tijden. Maar is dat ook zo? Nee, opvallend is dat juist in sectoren die sterk in ontwikkeling of beweging zijn vaak gekozen wordt voor de coöperatie. Dat blijkt uit onderzoek dat Merel Hoveling, masterstudent Politics and Society in Historical Perspective, in opdracht van NCR (de Nationale Coöperatieve Raad) heeft verricht naar het coöperatieve landschap in Nederland. De resultaten van het onderzoek door Merel Hoveling zijn te lezen in het artikel Coöperaties in Nederland, 2016 in de NCR-uitgave Coöperatie. Nieuws.nl, 17 juni 2016.
Zzp’ers stuwen populariteit van coöperatie
De coöperatie is weer populair in Nederland. Sinds 2013 zijn er circa 800 initiatieven bijgekomen, een toename van meer dan 45%. Nederland telt nu 2531 actieve coöperaties. Dat blijkt uit een overzicht van de Nationale Coöperatieve Raad, de vereniging van en voor coöperaties in Nederland, gemaakt op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel. FD, 16 juni 2016.
Wie in Nederland een huis wil kopen, weet welke route hij of zij daarvoor moet afleggen. Je onderzoekt hoeveel je kan lenen en kiest vervolgens uit alle opties het beste aanbod. Sommige banken willen je zo graag als klant dat ze je beloven binnen een week een hypotheek te kunnen verstrekken. Koop je een huis niet alleen, maar namens een collectief van bewoners dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Bij de meeste banken kom je niet eens binnen. Als niet-particulier of niet-commerciële projectontwikkelaar bestaat er geen afdeling voor dergelijke vragen. Anderen nodigen je nog wel uit voor een gesprek, maar laten je vervolgens nog net je koffie opdrinken voor ze je veel succes wensen bij het bijzondere project. Platform 31, 8 juni 2016.
Interessante zaken
Ruim 6 ton voor onlinemarktplaats voor teamwerk
Part-up, een online marktplaats voor teamwerk, heeft een investering opgehaald van ruim 650.000 euro. Opvallend is dat de twaalf (impact)investeerders geen aandeelhouder worden, maar lid van de nieuw opgerichte Part-up Coöperatie UA. Emerce, 20 juni 2016.
Elsendorp koerst aan op dorpscoöperatie
Met zo’n 1100 inwoners heeft Elsendorp verrassend veel voorzieningen. De inwoners zetten zich samen in om het dorp leefbaar te houden. Ze nemen voorzieningen rond zorg en energiebe-sparing in eigen hand, hebben zelf gezorgd voor een multifunctionele accommodatie, een biblio-theek, een buurtwinkel. En die faciliteiten runnen ze allemaal zelf. Het Dorpsoverleg wil nu een dorpscoöperatie oprichten om allerlei activiteiten in onder te brengen. Buurkracht, 18 juni 2016.
‘Elke binnenstad moet gaan functioneren als een coöperatie’
Om de toekomst van de noordelijke winkelgebieden veilig te stellen, is het nodig om elke binnenstad en dorpskern te laten functioneren als een ‘coöperatie’ met een eigen visie en strategie. Dat staat in het rapport ‘Vitale noordelijke dorpen en steden’, dat MKB Noord vandaag uitbrengt. MKB Noord, 13 juni 2016.
De oude coöperatie in een nieuw jasje – Dé bank in de regionomie
Twee jaar geleden was er de fusie. Met Johan Hutten, directievoorzitter, aan kop. “Van twee banken één bank maken met verschillende culturen en achtergronden. Dat kun je best een uitdaging noemen. Maar er zijn ook gelijkenissen. Dit is een regio met solide, nuchtere ondernemers die de crisis hebben doorstaan. Ondernemers met voldoende spekrand om klappen te kunnen opvangen.” Regionomie, 6 juni 2016.
Op bezoek bij verpakkingsloze winkel Content (BE)
Kijken hoe een consumentencoöperatie precies werkt?
Gezien op YouTube in mei 2016.
Duurzame energie
Help mee aan een documentaire over energiecoöperaties in Europa
“Human Energy” zal de eerste documentaire zijn die de waarheid over Europese energiecoöperaties in kaart zal brengen. De film is bedoeld voor bioscopen en festivals en zal via diverse kanalen verspreid worden. De energiebeweging door coöperaties komt voort uit de oppositie tegen de grote energie-multinationals, die jarenlang op fossiele brandstoffen hebben gedraaid en gericht zijn op winst maken. Het doel van coöperaties is om een beter leven te creëren voor de gemeenschappen waarin zij functioneren. Dit is voor veel mensen nog een onbekend verhaal dat echt verteld moet worden. Daarom hebben we uw hulp nodig! Help mee om deze documentaire te crowdfunden, klik hier! Gezien op Indiegogo in juni 2016.
Coöperatie-ontwikkeling: must reads!
Nog even en dan begint de zomervakantie. Wellicht heb je tijd om je (nog meer) te verdiepen in het thema coöperaties en nieuwe economie? Het HIER opgewekt Kenniscluster Coöperatie-ontwikkeling stelde een lijst van ‘must reads’ op. Om je te inspireren. Doe er je voordeel mee! Hier opgewerkt, 7 juni 2016.
Energie Coöperatie Anneville realiseert zonnedak op De Klokkebei
Een jaar geleden won Energie Coöperatie Anneville de Dijk van een Wijk competitie. De mannen uit Ulvenhout gingen naar huis met 10.000 euro om hun droom te verwezenlijken. Nu is het zover. Op 3 juni werd het zonnedak op De Klokkebei geopend! Nudge, 6 juni 2016.
Coöperatie SamenZon ontwikkelt uniek zonnepanelenveld in Houten
SamenZon Houten ontwikkelt een van de grootste zonnepanelenvelden in Nederland. De 1.560 zonnepanelen worden geplaatst op het dak van een nieuw te bouwen zoutloods van Rijkswaterstaat bij de oprit van de A27. Een innovatief en duurzaam project. Fluxenergie, 6 juni 2016.
Dementie Coöperatie Oisterwijk is genomineerd voor de Social Innovation Award, een onderdeel van de European Social Innovation Week. Oisterwijk Nieuws, 9 juni 2016.
Agenda
24 juni: Kamer van Coöperatie Basiscursus
Om nieuwe initiatieven te helpen die een coöperatie op willen richten organiseert de Kamer van Coöperatie een Basiscursus Coöperatie. Locatie: Rabobank in Utrecht. Klik hier voor meer info.
28 juni: Symposium over deeleconomie en coöperaties (BE)
In de nieuwe economie delen steeds meer mensen hun wagen of lenen ze ladders bij de buren. Ook in het professionele leven dringt het delen door. Via open source software kunnen ontwerpers beelden bewerken of websites bouwen. Al dan niet in een co-workspace. Tijd en plaats: 13:30-16:30 uur, Les Ateliers des Tanneurs in Brussel. Klik hier voor meer info.
2 juli: The International Day of Co-operatives
Co-operatives: The power to act for a sustainable future. Klik hier voor meer info.
8 september: De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’ (BE)
Hoe kunnen we de commons organiseren, zodat ze geen voorbijgaand fenomeen zijn maar duurzame instituties waarmee burgers aan de toekomst bouwen? Welke rol speelt het coöperatieve model in dit verhaal? En welk belang hebben lokale besturen bij het ondersteunen van burgercollectieven? Tijd en plaats: 13:30-18:30 uur, Vooruit Gent. Klik hier voor meer info.
18 november: vijfde editie van het Evenement HIER opgewekt
Initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners komen weer bij elkaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen. Plaats: Fokker Terminal Den Haag. Klik hier voor meer info.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).