Grote ontdekkingen en verbeteringen zijn altijd het gevolg van de samenwerking tussen vele denkvermogens. Alexander Graham Bell
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Copernikkel: een coöperatie met oa klusservice, restaurant, fietswerkplaats
Steeds meer mensen leven in armoede. Om hen een kans te bieden op werk en dus een inkomen, ontstaan er steeds vaker sociale coöperaties. Daarin gaan mensen aan de slag in kleine ondernemingen en leren ze elkaar de kneepjes van het vak. Zoals bij Copernikkel in Den Bosch. Omroep Brabant, 23 mei 2016.
De Coöperatie betaalt mee aan je (crowd)funding
Op 1 juni 2016 zal De Coöperatie formeel van start gaan. Ze zal journalistieke- en communicatie-diensten aanbieden aan media- en marktpartijen. Ze zal verkoop- en operationele ondersteuning bieden aan haar leden. De Coöperatie zal uitgroeien naar een internationaal netwerk. De Coöperatie, 18 mei 2016.
Alle UMC’s aangesloten bij inkoopcoöperatie GDEKK
AMC, Erasmus MC, LUMC, Maastricht UMC+, Radboudumc, UMCG, UMC Utrecht en VUmc hebben zich aangesloten bij de Keulse inkoopcoöperatie GDEKK. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU). Volgens de NFU biedt het lidmaatschap van GDEKK onder meer mogelijkheden gezamenlijk de prijzen van (bijvoorbeeld) medische hulpmiddelen structureel te verlagen. Skipr, 6 mei 2016.
Interessante zaken
Meer omzet met lokaal geld
Het Social Trade Circuit Nederland is een samenwerking van lokaal geldinitiatie-ven gefacilliteerd door de Social TRade Organisation. Het introduceert een lokaal, digitaal betaal-systeem tussen ondernemers, consumenten en overheden. Geld is in dit netwerk geen doel op zich, maar een middel om de capaciteiten in de regio zo volledig mogelijk te laten bloeien! In een paar minuten wordt uitgelegd hoe lokaal geld zorgt voor meer omzet en werkgelegen-heid via Circuit Nederland. Klik hier voor de video. STRO, 17 mei 2016.
Eigen kredietunie voor ondernemers in kinderopvang
Brancheorganisatie Kinderopvang en de Vereniging Christelijke Kinderopvang Nederland hebben besloten een kredietunie op te richten. Aanleiding zijn de precaire financiële positie van de sector en moeilijke financiering via banken, in combinatie met de aantrekkende economie en overheidsbeleid. Bij een kredietunie kunnen mkb-bedrijven kredieten krijgen van een financiële coöperatie waarvan alleen ondernemers lid kunnen zijn. De coöperatie zet voor eigen rekening ten laste van een gemeenschappelijke kas kredieten uit aan de leden die daarvoor in aanmerking komen. FD, 17 mei 2016.
Endenburg: ‘Sociocratie is enige mogelijkheid om vooruit te kunnen’
Ondanks zijn hoge leeftijd is hij er nog elke dag mee bezig: het verspreiden van het sociocratische gedachtegoed. Belangrijk, vindt Gerard Endenburg, want er is grote behoefte aan een alternatief voor de democratie. ‘Democratie is een mooie uitvinding, maar het is aan zijn eind. Sociocratie is een aanvulling’. Nieuw Organiseren, 13 mei 2016.
In de bruine kroeg van de toekomst is de klant geen koning maar kroegbaas
In Amsterdam gooide Café de Krommerdt, de oude werkplek van André Hazes, iets meer dan een week geleden zijn deuren dicht. De Krommerdt is niet de enige oude kroeg die ermee stopte – volgens het CPB hebben de traditionele kroegen in heel Nederland het zwaar. Wordt de Nederlandse bruine-kroegtijger met uitsterven bedreigd? In ieder geval wordt zijn leefomgeving steeds kleiner. Onze traditionele kroegcultuur slaat sneller dood dan bier in een vet glas. Munchies, 12 mei 2016.
Duurzame energie
Saenz heeft aanvraag grootste zonnepanelen-project ingediend
Bedrijven op Noorderveld en Molletjesveer voorzien van groene stroom, die lokaal geproduceerd is en minder kost dan de ‘grijze’ energie die nu uit het stopcontact komt. Dat is het eerste doel van de nieuwe energiecoöperatie Saenz, die in snel tempo projecten aan het realiseren is. BVNM, 20 mei 2016.
Energiecoöperaties krijgen een gezicht in de wijk
Steeds vaker verenigen buurtbewoners zich in een lokale energiecoöperaties. Ze kopen samen zonnepanelen en verduurzamen hun sportkantines of basisscholen. Wij willen deze initiatieven aanmoedigen en geven coöperaties een gezicht in de wijk via trafohuisjes. Alliander, 19 mei 2016.
Gezocht dorpen met energie
Het project ‘Gezocht Dorpen met energie’ biedt plaatselijk belang organisaties en dorpsverenigingen de mogelijkheid om lokaal geld te verdienen en daarmee de eigen omgeving sociaal en energetisch te verduurzamen. Door zich aan te sluiten bij de Drentse KEI en als wederverkoper op te treden voor de Energie Coöperatie Noordelijk Lokaal Duurzaam krijgt het Dorp een wederverkopersvergoeding van Є 75 per klant per jaar. BOKD, 19 mei 2016.
Brabantse dorpen gezocht die duurzamer willen rijden met Samobiel
Meerijden met dorpsgenoten die toch dezelfde kant op gaan als jij, betekent minder auto’s op de weg. Het is goedkoper, spaart het milieu en is goed voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van Brabantse dorpen. Samobiel maakt meerijden makkelijk met een eenvoudig te gebruiken dorpswebsite die vraag naar en aanbod van ritten bij elkaar brengt. Marknesse (Fl.), Haule (Fr.) en Klarenbeek (Gld.) zijn al gestart met Samobiel, diverse andere dorpen volgen binnenkort. Jouw dorp ook? Brabantse Milieu Federatie, gelezen in mei 2016.
Agro en groene ruimte
Zuivelcoöperatie beschermt niet tegen grillige melkprijs
Helpen coöperaties wel of niet bij het tegengaan van prijsvolatiliteit? Het Milk Market Observatory zocht het uit en zette alles op een rij. De uitkomst pakt echter niet helemaal goed uit voor de coöperatie. Boerenbusiness, 15 mei 2016.
Zorg en welzijn
‘Waarom gaat bij je levenseinde ineens iemand ánders erover?’
Als je in Nederland dood wilt, maar geen euthanasie mag laten plegen, moet je een zelfmoordpil kunnen krijgen. Wat de Coöperatie Laatste Wil betreft, ligt de grens bij achttien jaar. De Coöperatie Laatste Wil (CLW) en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) willen dat volgend jaar een proef van start gaat met een ‘zelfmoordpil’. Linda nieuws, 23 mei 2016.
12 thuishulpen regelen het zelf: weg met managers, directeuren, dure auto’s
Door alle bezuinigingen op de zorg leven veel thuiszorgmedewerkers in onzekerheid. Twaalf thuishulpen in Apeldoorn zijn het zat en hebben het heft in eigen handen genomen. Ze hebben als eerste in Nederland een thuiszorgcoöperatie opgericht. Geen dure leasewagens, managers of directie, maar gewoon zorg voor de cliënt. Dat is wat twaalf vrouwen in Apeldoorn aanbieden. Ze regelen de zorg en de planning zelf. Vanaf 1 juni start het dozijn thuiszorgmedewerkers met het verzorgen van ongeveer tachtig cliënten. Klik hier voor de video. Omroep Gelderland, 12 mei 2016.
Agenda
9 juni: Congres De wooncoöperatie, dat zijn wij!
Op 9 juni organiseren Platform31 en de gemeente Amsterdam een landelijk congres over wooncoöperaties. Want als opkomende organisatievorm onder burgerinitiatieven is de coöperatie hot, maar voor velen in het woondomein is het nog onbekend terrein. Tijd en plaats: 12:30 uur – 17:00 uur, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Kosten: Deelname aan het congres is gratis, maar niet vrijblijvend. Klik hier voor meer info.
10 juni: Dag van de Zelfstandige Zorg Professional
Zorg&Co organiseert een event voor zzp’ers, startende zzp’ers, mantelzorgers en vrijwilligers. In de zorgsector wordt het zelfstandig ondernemerschap alsmaar aantrekkelijker, voor zowel zorg-verleners als opdrachtgevers. Klik hier voor het programma. Tijd en plaats: 10:00 tot 16:15 uur, Sittard.
24 juni: Kamer van Coöperatie Basiscursus
Om nieuwe initiatieven te helpen die een coöperatie op willen richten organiseert de Kamer van Coöperatie een Basiscursus Coöperatie. Locatie: Rabobank in Utrecht. Klik hier voor meer informatie.
28 juni: Symposium over deeleconomie en coöperaties (BE)
In de nieuwe economie delen steeds meer mensen hun wagen of lenen ze ladders bij de buren. Ook in het professionele leven dringt het delen door. Via open source software kunnen ontwerpers beelden bewerken of websites bouwen. Al dan niet in een co-workspace. Tijd en plaats: 13:30 tot 16:30 uur, Les Ateliers des Tanneurs in Brussel. Klik hier voor meer info.
2 juli: The International Day of Co-operatives
Cooperatives: The power to act for a sustainable future. Klik hier voor meer info.
8 september: De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’
Save the date! Hoe kunnen we de commons organiseren, zodat ze geen voorbijgaand fenomeen zijn maar duurzame instituties waarmee burgers aan de toekomst bouwen? Welke rol speelt het coöperatieve model in dit verhaal? En welk belang hebben lokale besturen bij het ondersteunen van burgercollectieven? Tijd en plaats: 14:00-18:00 uur Vooruit Gent, België. Klik hier voor meer info.
18 november: vijfde editie van het Evenement HIER opgewekt
Initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners komen weer bij elkaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen. Plaats: Fokker Terminal Den Haag. Klik hier voor meer info.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).