Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes. Henry Ford
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Coöperatie moet Mauritiuskerk Silvolde redden
Als het bisdom Utrecht op 1 januari 2018 de Mauritiuskerk in Silvolde ontwijdt, dan komt daarmee een formeel eind aan de eucharistie vieringen. Over de vraag op welke wijze het kerkgebouw dan behouden kan blijven voor de Silvoldse samenleving zijn de stichting Vrienden van de Mauritiuskerk en de RK Mauritius geloofsgemeenschap al geruime tijd met elkaar in gesprek. Gelderse Post, 10 mei 2016.
Een woningcoöperatie opzetten vergt een lange adem
Sinds senator Adri Duivesteijn in 2013 de beheercoöperatie een wettelijke status wist te geven, krijgen ook andere typen woningcoöperatie meer aandacht. Zo’n huurderscoöperatie is een aansprekend idee, maar er zijn enkele serieuze knelpunten. De woningcoöperatie is in Nederland altijd een exoot gebleven. Follow the money, 6 mei 2016.
‘Samen verdien je meer dan in je eentje’
Binnen één maand tijd meldden ruim 800 journalisten zich aan als potentieel lid van De Coöperatie. Op 1 juni gaan het samenwerkingsverband voor freelancers officieel van start. Acht prangende vragen aan medeoprichters Teun Gautier en Jan-Jaap Heij. Villamedia, 27 april 2016.
Na sterk 2015 goede start Coop in jubileumjaar 2016
2015 was voor Coop een jaar van groei en een jaar waarin volop geprofiteerd werd van eerdere investeringen. De concernomzet nam in 2015 met € 61 miljoen toe tot een totaal van € 920 miljoen, een groei van 7%. Vooral door de toevoeging van per saldo 13 nieuwe winkels verstevigde Coop zijn marktpositie. In 2016 bestaat Coop 125 jaar en staat de formule sterker dan ooit. Coop, 21 april 2016.
Interessante zaken
Crowdfunding Day Europe: Dromen versus risico’s
Steeds vaker verwezenlijken ondernemers hun dromen met crowdfunding. Met het volwassen worden van de Nederlandse crowdfundingsmarkt groeit de aandacht voor de risico’s en uitdagingen. Daarom staat Crowdfunding Day Europe, op 25 mei in de Amsterdam Arena, in het teken van Dromen versus Risico’s. Ondernemers vinden op deze dag de inspiratie en kennis die nodig is om via crowdfunding hun ambities waar te maken. Aan bod komen de meest succesvolle campagnes, maar ook de gefaalde projecten. Check hier het volledige programma. De Ondernemer, 11 mei 2016.
Grote bedrijven willen af van zzp’ers
Nog maar enkele dagen na het afschaffen van de VAR, en nu al nemen grote bedrijven draconische maatregelen: géén zzp’ers meer. Dat blijkt uit mails die BNR heeft ingezien, die grote bedrijven verstuurden aan onder meer bedrijven die bemiddelen voor zzp’ers, zoals interim-managers. BNR, 3 mei 2016.
Coöperatie – krachtig organisatiemodel voor burgerinitiatieven!
In de publicatie Coöperaties in 5 stappen houdt CMO STAMM een warm pleidooi voor coöperaties als krachtig organisatiemodel voor burgerinitiatieven. In deze coöperaties wordt de lokale kracht van bewoners ingezet en te gelde gemaakt voor de eigen leefomgeving en dat heeft veel voordelen. Bewoners nemen een regierol en nemen gezamenlijk beslissingen, het bevordert samenhang en betrokkenheid, draait op eigen inzet en inbreng van bewoners, de winst vloeit terug in de gemeenschap en bewoners staan met hun coöperatie sterk in samenwerking met andere partijen. CMO STAMM, 26 april 2016.
Duurzame energie
Hoe financier je kleine zon- en windprojecten?
Het Expertisecentrum Financiering Duurzame Energieprojecten publiceerde de handreiking Financiering decentrale duurzame energieprojecten. Deze handreiking helpt particulieren en coöperaties bij de financiering van kleine zon- en windprojecten en de belangrijkste regels en knelpunten daarbij. RVO, 2 mei 2016.
Coöperatie Opgewekt Houten levert lokale duurzame energie
Voor Houtenaren die wel zonnepanelen willen maar onvoldoende ruimte of zelfs geen ruimte hebben op eigen dak wordt nu een nieuwe mogelijkheid gecreëerd. De Coöperatie Opgewekt Houten gaat grote daken zoals sporthallen en bedrijfsdaken van duizenden zonnepanelen voorzien. De Coöperatie wil duurzame energie in Houten een flinke impuls geven. Houtens Nieuws, 29 april 2016.
Agro en groene ruimte
Kunnen grote ondernemingen coöperatief zijn? Zijn grote coöperaties nog van en voor de boer?
ForFarmers naar de beurs, Rabobank reduceert de zelfstandigheid van haar plaatselijke coöperatief georganiseerde banken. De coöperatieve vereniging, beter bekend als coöperatie, is een ondernemingsvorm die zijn beste tijd heeft gehad, zo lijkt het. Ook in Denemarken is de discussie over de zin van het coöperatieve model gaande. Coopburo, 4 mei 2016.
Lagere melkprijs? Dan maar kaas maken!
“Vooral hogeropgeleiden in de grote steden kopen boerenkaas als compensatiegedrag”, zegt Annemieke Toersen van de Groene Hart Coöperatie. “Dan doen ze iets goeds voor de boer of voor het boerenland. We zien dat veel zelfkazende boeren maatregelen nemen voor het milieu. Koop je hun kaas, dan steun je dat de boer aan bescherming doet van weidevogels of dat hij de kalfjes langer bij de moederkoe laat.” De Groene Hart Coöperatie is een groep van 27 boeren en telers die ambachtelijk geproduceerde streekproducten maken en verkopen. De Ondernemer, 3 mei 2016.
Zorg en welzijn
Nederland kantelt: kantelvoorbeeld Wijzelf zorgcoöperaties
Wijzelf zorgcoöperaties maakt het mogelijk dat mensen zelf hun hulp of zorg kunnen regelen via een online platform. In de 3,5 jaar dat deze sociale onderneming bestaat, is ze behoorlijk gegroeid. Dit jaar nog opent de 14e coöperatie zijn deuren. Het succes heeft slechts één donker randje: geld om snel verder te groeien. Nederland Kantelt, 4 mei 2016.
Thuiszorgmedewerkers Vérian beginnen zelf coöperatie
Twaalf thuiszorgmedewerkers van Vérian gaan als zelfstandige coöperatie aan de slag voor de gemeente Apeldoorn. Dat is het uitvloeisel van de problemen in de thuiszorg. Volgens vakbond FNV speelt de Vérian-groep een voorbeeldrol en ontstaan meer van dit soort initiatieven. Ze bieden hun diensten vanaf juni aan onder de naam Help Gewoon – Thuiszorg Apeldoorn. De Stentor, 28 april 2016.
Agenda
23 -26 mei: Congrestival Amaryllis
Deelname aan dit ‘Congrestival’ is deelname aan verandering en vernieuwing in het sociaal domein én daarbuiten. Voor meer info en aanmelding, klik hier.
9 juni: Congres De wooncoöperatie, dat zijn wij!
Op 9 juni 2016 organiseren Platform31 en de gemeente Amsterdam een landelijk congres over wooncoöperaties. Want als opkomende organisatievorm onder burgerinitiatieven is de coöperatie hot, maar voor velen in het woondomein is het nog onbekend terrein. Tijd en plaats: 12:30 uur – 17:00 uur, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Kosten: Deelname aan het congres is gratis, maar niet vrijblijvend. Klik hier voor meer info.
10 juni: Dag van de Zelfstandige Zorg Professional
Zorg&Co organiseert een event voor zzp’ers, startende zzp’ers, mantelzorgers en vrijwilligers. In de zorgsector wordt het zelfstandig ondernemerschap alsmaar aantrekkelijker, voor zowel zorg-verleners als opdrachtgevers. Klik hier voor het programma. Tijd en plaats: 10:00 tot 16:15 uur, Sittard.
24 juni: Kamer van Coöperatie Basiscursus
Om nieuwe initiatieven te helpen die een coöperatie op willen richten organiseert de Kamer van Coöperatie een Basiscursus Coöperatie. Locatie: Rabobank in Utrecht. Klik hier voor meer informatie.
2 juli: The International Day of Co-operatives
Cooperatives: The power to act for a sustainable future. Klik hier voor meer info.
8 september: De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’
Save the date! Hoe kunnen we de commons organiseren, zodat ze geen voorbijgaand fenomeen zijn maar duurzame instituties waarmee burgers aan de toekomst bouwen? Welke rol speelt het coöperatieve model in dit verhaal? En welk belang hebben lokale besturen bij het ondersteunen van burgercollectieven? Tijd en plaats: 14:00-18:00 uur Vooruit Gent, België. Klik hier voor meer info.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).