Startende initiatieven vinden vaak kennis en ervaring voor duurzame ontwikkeling in eigen gelederen. Gebruik maken van lokale kwaliteiten en inzet biedt hierbij een sterke basis voor burgerinitiatieven. Deze kwaliteiten aangevuld met externe deskundigheid leiden tot mooie coöperatieve initiatieven!
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Eerste ledenvergaderingen glasvezelcoöperaties KempenGlas gepland
De galsvezelcoöperatie KempenGlas heeft in de afgelopen periode flinke stappen gezet richting de realisatie van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Bladel, Moergestel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Vorige maand werd bekend dat de investeringsaanvraag van KempenGlas door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is goedgekeurd. Nu de financiering grotendeels rond is, bereiden de coöperaties van KempenGlas de eerste ledenvergaderingen voor. Glasvezel.nu, 19 augustus 2015.
Lening voor coöperatie De Kop breed definitief ondertekend
Op maandag 17 augustus is de lening die door de provincie beschikbaar wordt gesteld voor de aanleg van het breedband netwerk in Roderwolde en omstreken definitief vastgelegd. De Kop Breed kan nu aan de slag met de definitieve voorbereidingen voor de aanleg van ons eigen netwerk. Het plan en de aanvraag waren voor de zomer reeds in Gedeputeerde Staten behandeld en toegekend. Hiermee was en is binnen het project een mijlpaal bereikt! Na hard werken is De kop Breed hiermee het allereerste initiatief in Drenthe dat van start kan.
Coöperatie De Bank in Loon op Zand krijgt de sleutel
De huurders van het voormalige gebouw van de Rabobank in de Kerkstraat in Loon op Zand tekenden maandagavond het contract met de bank. Dat deden ze onder de naam Coöperatie De Bank. Een lunchroom, een sportschool, buitenschoolse opvang en een winkel met boeken voor een lage prijs. Loon op Zand heeft er een aantal nieuwe ondernemingen bij. Lunchroom Het Benkske, waar onder andere vier mensen met een verstandelijke beperking werken, is al geopend. BSO en Sportschool openen in september de deuren. Brabants Dagblad, 10 augustus 2015.
Gesubsidieerde centrum voor de kunsten begint als ‘kunstzinnige coöperatie’
Het oude gesubsidieerde centrum voor de kunsten in Drachten houdt 1 september op te bestaan. Daarvoor in de plaats komt nu de nieuwe coöperatie kunstzinnige vorming De Meldij. De nieuwe Meldij zit in De Lawei en had zaterdag de eerste open dag. Zoals vroeger kunnen leerlingen er terecht voor muziekles en lessen beeldende vorming. De nieuwe coöperatieve vorm van de Meldij houdt in dat docenten als ZZP’er aan de slag gaan onder de paraplu van de nieuwe organisatie. De komende maanden moet blijken of dit financieel haalbaar is. Van de 55 docenten van de oude Meldij doen er vooralsnog zo’n 22 aan de nieuwe opzet mee.
Rabobank: ‘Accountantskantoor als coöperatie geeft mogelijkheid tot uitfaseren goodwill’
Volgens de Rabobank past de ontwikkeling van de coöperatie als organisatievorm goed binnen huidige ontwikkelingen in de accountancybranche. Dit zegt de bank naar aanleiding van de opening van het accountantskantoor Manifesto, dat tot stand kwam door middel van crowdfunding, geen winstoogmerk heeft en waar de leden ook de klanten zijn en de leiding hebben: “Uitfasering van het goodwill-model is een maatregel die voortkomt vanuit de voorstellen van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep.” Accountant.nl, 20 augustus 2015.
Methodisch werken aan actief burgerschap
Voorkomen dat zelfredzaamheid en zelfzorg de fata morgana van de participatiesamenleving worden. Daar zijn proactieve professionals voor nodig. Mensen die burgers helpen zelf hun problemen op te lossen. De daad bij het woord voegen dus, maar dan wel ‘evidence based’. Platform31 en Movisie publiceerden een digitale brochure waarin verschillende methoden staan beschreven, gericht op het stimuleren burgerinitiatieven in stad en op het platteland. Platform 31, 19 augustus 2015.
Miljoenen voor leefbaarheid provincie
De provincie trekt de komende vier jaar 22 miljoen euro extra uit voor de leefbaarheid in Groningen. Het geld gaat onder meer naar sportcomplexen, dorpshuizen en andere voorzieningen. Eind dit jaar moet er een plan voor de besteding liggen. Daarnaast komt er jaarlijks 3 miljoen extra voor natuur en landschap. Vanaf 2017 komt er voor cultuur elk jaar 1,5 miljoen euro bij. Dat blijkt uit de begroting van de provincie, die vanmiddag is gepresenteerd. Groningen geeft volgend jaar 308 miljoen euro uit. Het extra geld voor de leefbaarheid komt voor een groot deel uit de reserves van de provincie. Dagblad van het Noorden, 18 augustus 2015.
Circulaire economie op de kaart
De circulaire economie is in Nederland aan een flinke opmars bezig. Geen afval en schadelijke emissies meer, maar wel nieuwe business modellen, hoogwaardig hergebruik van grondstoffen én nieuwe werkgelegenheid. Op circulairondernemen.nl vind je vele circulaire casussen, evenementen en onderzoeken met als doel ondernemers te inspireren, informeren en met elkaar in contact te brengen! Nederland circulair, 12 augustus 2015.
Jongeren Elsendorp aan de slag met leefbaarheid in hun dorp
In het pilotproject Licht op Jong! brengen ze samen met de gemeente en andere organisaties in het dorp de wensen en behoeften van jongeren in beeld. Ook de Brabantse dorpen Boerdonk, Weebosch en Vortum-Mullem doen mee aan dit project. PON heeft onderzocht waarom jongeren wegtrekken uit kleine dorpen. Als belangrijkste reden werd gegeven: het gebrek aan betaalbare woningen en goed openbaar vervoer. Maar ook bleek dat de jongeren zelf denken dat er genoeg mogelijkheden zijn om de jeugd in de dorpen te houden. Eindhovens Dagblad, 11 augustus 2015.
DOE-budgetten voor Leefbaarheid
Met de invoering van DOE-budgetten geeft de provincie Noord-Brabant een volgende impuls aan de leefbaarheid in Brabant. DOE-budgetten zijn kleine subsidies die leefbaarheidsinitiatieven net dat steuntje in de rug geven. Van idee tot realisatie. Hiermee bouwt de provincie Noord-Brabant voort op tal van initiatieven die zij eerder ontplooide om de leefbaarheid in de provincie te verbeteren. Mede dankzij de IDOP-regeling (Integrale Dorpsontwikkelplannen) en L@B-projecten oordelen inwoners van Brabant positief over de verbetering van de leefbaarheid in wijk, buurt en dorp. Brabant.nl, 28 juli 2015.
Raad van State: Groetpolder krijgt geen extra windmolens
Zes akkerbouwers die samen de coöperatie Windmolenpark Groetpolder vormen, zijn deze week door de Raad van State (RvS) in het ongelijk gesteld. De akkerbouwers waren in beroep gegaan bij de RvS omdat ze het oneens waren met het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland. De GS van Noord-Holland heeft geweigerd een omgevingsvergunning te verlenen aan de coöperatie. GS achtte dit echter in strijd met het bestemmingsplan voor het gebied bij Niedorp en bovendien in strijd met de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Boerderij.nl, 21 augustus 2015.
“Coöperatieve gedachte nobel, maar uitwerking niet van deze tijd”
Het Belgische familiebedrijf Greenyard Foods zet in Nederland al €1,1 mld om in groenten en fruit, net zo veel als The Greenery. Belgische groentekoning’ Hein Deprez praat liever niet over The Greenery, maar ziet zijn Nederlandse concurrent wel steeds verder wegzakken. ‘De coöperatieve gedachte is misschien nobel, maar de uitwerking is niet meer van deze tijd. De sterkste telers zijn in Nederland uit de mand gesprongen. Er zijn nieuwe telersverenigingen opgezet. Er kwam nog meer infrastructuur bij. Iedere groep probeert zijn eigen product met de beste intenties te verbeteren, maar de beschikbare middelen worden gewoon niet efficiënt ingezet.’ Hij raadt de Nederlandse coöperaties aan hun pijlen te richten op de bedrijven, die vóór in de keten zitten: veredelaars, verpakkingsbedrijven en leveranciers van meststoffen. ‘Door beter in te kopen en te innoveren, verlaag je de bedrijfskosten en worden de marges beter.’
Een marktplaats voor vrijwillige én professionele zorg
Een platform waarop vrijwilligers en professionals, particulieren en zzp’ers uit de zorg moeiteloos gekoppeld worden aan zorgvragers. De regels en wetgeving die onlosmakelijk aan de zorg verbonden zijn, maken dat toch onmogelijk? Ondernemersechtpaar Maurice Smit en Willemien Visser bewijst met Wijzelf.nl dat het kan. ‘Met één druk op de knop is alles geregeld.’ Gemeenten van de toekomst, 19 augustus 2015.
Hulp via zorgcoöperatie: Adrie vervangt lampje bij Sjaan
Anna Zorgt is de eerste zorgcoöperatie in Zeeland, is opgezet door vrijwilligers en draait op vrijwilligers. Via de coöperatie helpen dorpsgenoten elkaar, met vervoer naar het ziekenhuis, onkruid wieden of door simpelweg iemand te bezoeken. Anna Zorgt heeft als doel de Stallanders hun leven lang aangenaam te laten wonen in hun eigen dorp. Omroep Zeeland, 18 augustus 2015.
In de Tilburgse Spoorzone, en op andere plekken in de regio, vindt van 14 tot en met 18 september de derde editie van de European Social Innovation Week (ESIW15) plaats. Een week die bol staat van nieuwe en inspirerende vormen van samenwerking tussen burgers, ondernemende mensen uit het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en wetenschap. Klik hier voor meer info.
17 september, de Social Enterprise als businesspartner van de Gemeente
Samen werken aan meer waarde. Klik hier voor meer info.
24 september, NCR Basiscursus Coöperatie
Deze eendaagse cursus vormt een inleiding in de coöperatieve ondernemingsvorm en is bedoeld voor (nieuwe) bestuurders en medewerkers van coöperaties op diverse niveaus. De basiscursus biedt een mix van theorie en praktijk; thema’s zijn onder meer financiering, governance en ledenbetrokkenheid. Tijd: 09:30 uur tot 15:30 uur. Plaats: Milsbeek (LI). Klik hier voor meer info.
20 oktober, congres rond Coöperatief Ondernemen: ‘Wij Doen het Zelf – Samen beter ondernemen’
De kracht van de werknemerscoöperatie. Leer bij over samenwerking in de korte (bio)keten, aankoopgroeperingen, dorpscoöperaties, coöperatieve alternatieven in de zorg-, huisvesting- en energiesector. Plaats: Conferentiecentrum ALM, Antwerpen, België. Klik hier voor meer info.
Open Leergang Waardengericht Leiderschap
Ben je op zoek naar een manier om zelf beter leiding en richting te kunnen geven aan je werk en je leven en wil je hierin investeren, dan is deelname aan de leergang `Waardengericht Leiderschap´ de uitgelezen kans. De leergang bestaat uit zes workshops waarin inhoudelijke thema’s, vaardigheden en leiderschapskwaliteiten met elkaar vervlochten zijn.
Aanvangsdatum: 5 november 2015. Duur: 6 bijeenkomsten. Klik hier voor meer info.
Bewonersinitiatieven met plannen om te ondernemen? Pitch mee!
Zijn jullie een bewonersinitiatief met plannen om te gaan ondernemen? LSA en KNHM Participaties BV kunnen je een stap verder helpen met advies en startkapitaal. Pitch mee op donderdag 12 november! Klik hier voor meer info.
20 november, Evenement Hier Opgewekt
De toekomst voor lokale energieopwekking lijkt veelbelovend. Maar makkelijk is het niet. Lokale duurzame energie initiatieven steken heel veel energie in het oplossen van knelpunten. Werkt dat? Is lokaal duurzaam robuust? Niet iedereen ziet het als een bestendige beweging. Een ding is zeker: initiatieven zijn op zoek naar manieren om robuustheid te krijgen: het vinden van de juiste schaal, het betrekken van veel leden en klanten, het realiseren van productiecapaciteit en samenwerking met uiteenlopende partijen.
Tijd: 9:00-18:00 uur. Locatie: Fokker Terminal, Den Haag. Klik hier voor meer info.
Elke derde zondag van de maand, infomiddag Ecodorp Boekel
Elke derde zondagmiddag van de maand verzorgt Ecodorp Boekel een presentatie en rondleiding. Dat begint in Nia Domo (St. Agathaplein 6, Boekel) om 13:00 en duurt tot ongeveer 17:00. Het is een vol programma, dus probeer er vanaf het begin bij te zijn, anders mis je veel. Voor meer info klik hier.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).