Stilstaan bij de voordelen van een coöperatieHow cooperative businesses can answer tough business challenges:
Julia Hutchins at TEDxMileHigh.
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
De droom waarmee De Financiële Coöperatie (DFC) twee jaar geleden werd aangekondigd, lijkt in rook te zijn opgegaan. Volgens het financiële weblog Das Kapital ligt er sinds de laatste ledenvergadering van DFC een plan om het initiatief voor de nog niet opgerichte ‘bank die het allemaal anders gaat doen’ stil te leggen. Banken.nl, 7 augustus 2015.
Nimisa, een coöperatie van Fantasy-auteurs
Zes voormalige Books of Fantasy-auteurs zijn hun eigen platform begonnen, in de vorm van de auteurscoöperatie Nimisa Publishing House. In het najaar zullen onder deze naam onder andere nieuwe boeken verschijnen van Rik Raven en Pepper Kay. Zij nemen een ongebruikelijke stap en starten met een nieuw uitgeefconcept. Zij verlaten uitgeverij Books of Fantasy en zullen voortaan binnen de auteurscoöperatie Nimisa hun schrijfactiviteiten voortzetten. Hebban, 4 augustus 2015.
Coöperatie Behoud Kerkgebouw Biest-Houtakker
Onlangs hebben we, na aankoop van het Biestse kerkgebouw, een open dag gehad die erg druk bezocht werd. We hebben al veel ideeën m.b.t. een nieuwe bestemming voor het gebouw ontvangen, maar elk idee is nog welkom. U kunt uw idee doorgeven aan een van de bestuursleden van coöperatie BKBH. Op woensdag 30 september a.s. houdt de coöperatie BKBH haar eerste openbare vergadering waarin we met onze leden en alle andere belangstellenden willen praten over de herbestemming van het kerkgebouw. Biest-Houtakker, 28 juli 2015.
‘Verbaast me dat coöperatiemodel niet meer navolging krijgt’
Vorig jaar februari werd Boomker Boeken in Haren een coöperatie. Sindsdien plust de boekhandel. Oud-eigenaar Marius van der Pas is verbaasd dat niet meer boekhandels deze vorm overnemen. ‘Het gaat geweldig met boekhandel Boomker’, vertelt Marius van der Pas. ‘We staan 10-20% in de plus. We doen het dus een stuk beter dan het landelijk gemiddelde. We zijn dik tevreden.’ Boekblad, 21 juli 2015.
Voor (startende) ondernemers: Dit moet je weten over de coöperatie
Een coöperatie is een van de rechtsvormen waarvoor je als (startende) ondernemer kunt kiezen. Deze rechtsvorm is met name relevant voor ondernemers die door samen te werken meer kunnen bereiken. Als coöperatie kun je bijvoorbeeld klanten een aanbod bieden dat beter zichtbaar of meer divers is. In dit artikel lees je meer over deze – bij starters – nog onbekende rechtsvorm. Gelezen in juli op Ik ga starten.
‘Een betere coöperatie en een betere bank’
De Rabobank bouwt aan haar toekomst. De bank wil de dienstverlening aan haar klanten verbeteren, de kosten verlagen én de coöperatie moderniseren. Bestuurder Rien Nagel licht het hoe en waarom van deze ontwikkelingen toe. Gelezen in juli op de website van Rabobank.
(Werkers)coöperaties: een alternatief voor duurzamere economie?
Lessen uit de Mondragón-case
Imane Tiane bespreekt in haar masterproef bij de Universiteit Hasselt, Faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen, aan de hand van de Mondragón case hoe coöperaties succesvol kunnen worden en welke aspecten een belemmering kunnen vormen voor hun coöperatieve eigenheid. Voor meer informatie bekijk hier de PDF. Gelezen in juli op de website van Coopburo.
De coöperatie is een gebruikelijke samenwerkingsvorm tussen ondernemers, maar deze rechtsvorm brengt op zich zelf niet mee dat haar leden fiscaal als IB-ondernemers moeten worden aangemerkt. Dit heeft Rechtbank Gelderland beslist. Taxence, 29 juli 2015.
De buurtbussen vervoeren straks onze ouderen en invaliden
In heel Nederland verdwijnen buslijnen op het platteland. Ook stadsdiensten in kleinere plaatsen, zoals de stadsdienst van Meppel, worden met opheffen bedreigd. Hoeveel lijnen vervallen, is lastig te zeggen; de regie over buslijnen is een zaak tussen de provincies en de vervoerders.
De gemeente Waalwijk is op zoek naar een sociaal ondernemer die, bij voorkeur met partners, met een goed plan het nieuwe WIJ-dienstencentrum de Wierd wil gaan invullen. Dit komt voort uit de doelstellingen van de nota ‘Ontmoeten doe je samen’, die afgelopen donderdag in de raad is vastgesteld. Eén van die doelstellingen is het in vier wijken realiseren van WIJ-dienstencentra in sociaal ondernemerschap. Er wordt gestart met WIJ-dienstencentrum de Wierd in Waalwijk als experiment. Waalwijk, 17 juli 2015.
Mijlpaal van twee miljoen euro voor burgerwindmolenpark Nijmegen
De initiatiefnemer van het ‘burgerwindmolenpark’ dat gebouwd moet worden langs de A15 bij Elst heeft twee miljoen euro ingezameld. ‘Ruim genoeg voor de bouw van vier windmolens’, zegt Ben Dankbaar van de coöperatie WindpowerNijmegen. Eerder werd al bekend dat de windaandelen in het windmolenpark ‘als een speer verkocht werden’. Om het park geheel in eigen beheer te krijgen, was anderhalf miljoen euro nodig. Dat bedrag is dus ruimschoots gehaald. Omroep Gelderland, 29 juli 2015.
Vereniging Duurzame Energie opgericht
Zeven brancheorganisaties en 13 bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energiesector hebben op 15 juli de Vereniging voor Duurzame Energie (VDE) opgericht. De vereniging vertegenwoordigt daarmee circa 1.000 bedrijven en energiecoöperaties die ondernemen in duurzame energie. De nieuwe organisatie maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare enerige. VDE legt de basis voor een verdere bundeling van brancheorganisaties en bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie. Hieropgewekt, 20 juli 2015.
Coöperatie verkoopt ‘lelijke’ appelen om te koken (FRA)
Cofruid’Oc verkoopt ‘imperfecte’ appelen, appelen die niet voldoen aan de eisen van de versfruitmarkt, om te koken. Deze appelen, die 20-25% van de totale productie vertegen-woordigen, worden normaal gesproken aan de agrifoodsector verkocht voor sappen en puree tegen prijzen die onder de productiekosten liggen. De introductie van de “La cueillette futée du Chef” lijn bestrijdt voedselverspilling en zorgt ervoor dat retailers de juiste prijs krijgen voor hun producten. Consumenten kunnen de ‘lelijke’ appelen koken en er de speciaal bijgesloten recepten van chef Nicolas Géraud mee bereiden. AGF, 11 augustus 2015.
Succesvolle burgerinitiatieven in zorg wonen & welzijn delen lessen
Burgerinitiatieven zoals zorgcoöperaties nemen in ons land alsmaar toe. Kennis erover groeit ook, daar bericht LOC graag over. Zodat een groeiende beweging van mensen die willen bijdragen aan de zeggenschap van mensen daar zijn voordeel mee kan doen. LOC, 1 augustus 2015.
Versterk de stem van de mantelzorger in gemeentelijk mantelzorgbeleid
Het is belangrijk om mantelzorgers en vrijwilligers, vertegenwoordigers van zorgvragers en professionele ondersteuners te betrekken bij het opstellen van mantelzorgbeleid. De memorie van toelichting op de Wmo 2015 vraagt van gemeenten dat zij mensen actief betrekken bij de totstandkoming van gemeentelijk beleid. Bij het ontwikkelen van beleid kunt u gebruik maken van de kennis en kunde van organisaties voor mantelzorgondersteuning, zoals een steunpunt of lokaal expertisecentrum mantelzorg. Zorg er daarnaast voor dat mantelzorgers op de hoogte zijn van de ondersteuningsmogelijkheden die er voor hen zijn. Movisie, 23 juli 2015.
17 september, de Social Enterprise als businesspartner van de Gemeente
Samen werken aan meer waarde. Klik hier voor meer info.
24 september, NCR Basiscursus Coöperatie
Deze eendaagse cursus vormt een inleiding in de coöperatieve ondernemingsvorm en is bedoeld voor (nieuwe) bestuurders en medewerkers van coöperaties op diverse niveaus. De basiscursus biedt een mix van theorie en praktijk; thema’s zijn onder meer financiering, governance en ledenbetrokkenheid. Tijd: 09:30 uur tot 15:30 uur. Plaats: Milsbeek (LI). Klik hier voor meer info.
20 oktober, congres rond Coöperatief Ondernemen: ‘Wij Doen het Zelf – Samen beter ondernemen’
De kracht van de werknemerscoöperatie. Leer bij over samenwerking in de korte (bio)keten, aankoopgroeperingen, dorpscoöperaties, coöperatieve alternatieven in de zorg-, huisvesting- en energiesector. Plaats: Conferentiecentrum ALM, Antwerpen, België. Klik hier voor meer info.
Open Leergang Waardengericht Leiderschap
Ben je op zoek naar een manier om zelf beter leiding en richting te kunnen geven aan je werk en je leven en wil je hierin investeren, dan is deelname aan de leergang `Waardengericht Leiderschap´ de uitgelezen kans. De leergang bestaat uit zes workshops waarin inhoudelijke thema’s, vaardigheden en leiderschapskwaliteiten met elkaar vervlochten zijn.
Aanvangsdatum: 5 november 2015. Duur: 6 bijeenkomsten. Klik hier voor meer info.
20 november, Evenement Hier Opgewekt
De toekomst voor lokale energieopwekking lijkt veelbelovend. Maar makkelijk is het niet. Lokale duurzame energie initiatieven steken heel veel energie in het oplossen van knelpunten. Werkt dat? Is lokaal duurzaam robuust? Niet iedereen ziet het als een bestendige beweging. Een ding is zeker: initiatieven zijn op zoek naar manieren om robuustheid te krijgen: het vinden van de juiste schaal, het betrekken van veel leden en klanten, het realiseren van productiecapaciteit en samenwerking met uiteenlopende partijen.
Tijd: 9:00-18:00 uur. Locatie: Fokker Terminal, Den Haag. Klik hier voor meer info.
Elke derde zondag van de maand, infomiddag Ecodorp Boekel
Elke derde zondagmiddag van de maand verzorgt Ecodorp Boekel een presentatie en rondleiding. Dat begint in Nia Domo (St. Agathaplein 6, Boekel) om 13:00 en duurt tot ongeveer 17:00. Het is een vol programma, dus probeer er vanaf het begin bij te zijn, anders mis je veel. Voor meer info klik hier.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).