Even stil(ge)staan op 4 juli: Internationale Dag van de Coöperatie
De coöperatie is een wereldwijde ondernemingsvorm die door open lidmaatschap bijdraagt aan sociale inclusie en ongelijkheid verkleint. De coöperatie bevordert een gelijke samenleving die bijdraagt aan de economie, aan een beter leven van iedere dag en aan politieke stabiliteit.
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Accountantskantoor als coöperatie legt leiding bij klanten
De eerste vestiging van accountantskantoor Manifesto is onlangs geopend. Manifesto is een coöperatie, waar de leden de klanten zijn en de leiding krijgen. Klanten kunnen lid worden van een vestiging en bepalen het beleid. Er is geen winstoogmerk. De winst kunnen de leden gebruiken voor netwerkbijeenkomsten, om interessante sprekers uit te nodigen of om lokale initiatieven mee te ontplooien. Accountant.nl, 6 juli 2015.
4 Juli: Internationale Dag van de Coöperatie
De jaarlijkse ‘Internationale Dag van de Coöperatie’ vond plaats op 4 juli 2015. Het thema van deze dag was ‘Gelijkheid’. De coöperatie is een wereldwijde ondernemingsvorm die door open lidmaatschap bijdraagt aan sociale inclusie en ongelijkheid verkleint. De coöperatie bevordert een gelijke samenleving die bijdraagt aan de economie, aan een beter leven van iedere dag en aan politieke stabiliteit. Mondiaal zijn circa 1 miljard mensen lid van een coöperatie. In Nederland zijn er zo’n 5.000 coöperaties actief, daarvan is naar schatting de helft opgericht in het laatste decennium. Nederland kent ongeveer 25 miljoen lidmaatschappen van coöperaties. Dat betekent dat iedere volwassenen in Nederland lid is van gemiddeld twee coöperaties.Groen Kennisnet, 4 juli 2015.
Samenwerking Coöperatie A59 krijgt concreet vorm, krachtenbundeling levert resultaat op
Met de ondertekening van een gezamenlijk contract met Raet hebben vijf Brabantse GGZ-organisaties een volgende concrete stap gezet in hun samenwerking binnen de Coöperatie A59. HR- & salarisleverancier Raet faciliteert de coöperatieleden GGz Breburg, GGZ Oost Brabant, GGZ Westelijk Noord-Brabant, Reinier van Arkel groep en de Viersprong op het gebied van personeels- en salarisadministratie. Binnen deze vijf organisaties werken in totaal ruim 7.500 medewerkers aan goede specialistische GGZ voor inwoners van Brabant, die wonen in de regio’s langs de A59. De Viersprong, gelezen in juli 2015.
GLOEI Netwerkbijeenkomsten: thema’s gevraagd
De maandelijkse GLOEI-bijeenkomsten worden vanaf september thematische van opzet. Heeft u een interessant thema?, mail dan naar info@gloeipeelenmaas.nl. De volgende netwerkbijeen-komsten zijn iedere eerste maandagavond van de maand; 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december 2015. Gelezen in juli in de nieuwsbrief van GLOEI.
Blog: Coöperaties Hilvarenbeek succesvolle start
Hilver Beheer&Ontwikkeling maakt succesvolle start met thema-avond subsidies/externe financiering. HB&O, een initiatief van de gezamenlijke coöperaties uit Hilvarenbeek met als doel het leef-, woon- en werkklimaat in stand te houden en te versterken ( alle 6 kernen) maakte op 8 juni een succesvolle start met een bijeenkomst rondom subsidies/externe financiering. Leefbaarheid Brabant, 23 juni 2015.
Overeenkomst voor leefbaarheid Korte Putstraat in Den Bosch is getekend
Bewoners, horecaondernemers, de politie en de gemeente Den Bosch hebben maandag hun handtekening gezet onder een overeenkomst voor meer leefbaarheid in de Korte Putstraat in Den Bosch. De overeenkomst is er om zo met elkaar in gesprek te blijven gaan over de leefbaarheid in de buurt. Brabants Dagblad, 13 juli 2015.
Actieprogramma voor woningcorporatie van huurders in grote steden
Kennisorganisatie Platform31 in Den Haag gaat de komst van nieuwe wooncoöperaties stimuleren. Huurders hebben met de komst van de nieuwe Woningwet per 1 juli meer mogelijkheden gekregen om zelf een coöperatieve vereniging op te richten. Het doel is om meer mensen eigen verantwoordelijk te geven voor hun woning en woonomgeving. Voor meer info: bekijk ook het filmpje. Nu.nl, 11 juli 2015.
VAR verdwijnt per 1 januari 2016
De Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Dit voorstel is het einde van de VAR en de start van een effectievere aanpak van problemen met schijnconstructies. FNV Zelfstandigen, 3 juli 2015.
Deeleconomie: ruim half miljoen huishoudens doen mee
De Nederlandse deeleconomie staat nog in de kinderschoenen: de potentie is wel groot: dit jaar kan het aantal deelnemende huishoudens groeien tot bijna 1 miljoen. Op den duur zou meer dan een kwart van alle huishoudens willen deelnemen aan de deeleconomie. De term deeleconomie is in Nederland zeer ingeburgerd, maar deelname blijft achter in vergelijking met andere Europese landen. Duurzaam Ondernemen, 1 juli 2015.
Boek Waardevolle verbindingen – De constructie van vertrouwen in de toekomst
Nanko Boerma, politicoloog en verandermanager heeft een grote ervaring als programma-manager van grote veranderingsprogramma’s op het snijvlak van beleid, bestuur en ICT en als zodanig een expert waar het gaat om het functioneren van de ‘machinekamer’ van de overheid. Vanuit die ervaring heeft hij dit boekgeschreven. Gelezen op NPI.nl in juli 2015.
Boek Voor een goede zaak – Sociaal ondernemen in theorie en praktijk
Voor een goede zaak is het eerste boek in het Nederlands met een uitgebreid overzicht van de stand van zaken van sociaal ondernemen en een samenhangende bespreking van theorie en praktijk. Sociaal ondernemen komt aan bod in de volle breedte: de Nederlandse maatschappelijke context, internationale ontwikkelingen, de bedrijfsvoering (management, marketing, financiering en impactmeting) en de overvloed aan resources waaruit sociaal ondernemingen kunnen putten. Dit alles geïllustreerd met veel inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland. Duurzaam Ondernemen, 29 juni 2015.
“Samen met iedereen de stad mooier maken door middel van het leggen van de juiste verbindingen”
Studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn de stad ingegaan om verschillende Stadmakers te interviewen. De komende tijd wordt er wekelijks een interview van de studenten gepubliceerd. Lars Ankum en Thomas Goudriaan interviewen Mischa Woutersen, een van de oprichters van De Stadshub, een vereniging bestaande uit jonge Stadmakers, die door middel van het leggen van verbindingen tussen verschillende partijen de stad mooier proberen te maken. Gelezen op stedenintransitie.nl, 26 juni 2015.
Gemeente Sint-Oedenrode ondersteunt Stroomversnelling Brabant
Provincie, gemeenten (waaronder Sint-Oedenrode), bouwbedrijven, industrie, energiecoöperaties en woningcorporaties ondertekenden onlangs een overeenkomst om in drie jaar tijd 1.000 bestaande woningen in Noord-Brabant Nul-op-de-Meter te maken. Een eerste stap om vier jaar later 40.000 woningen Nul-op-de-Meter (NoM) te hebben gemaakt. Mooi Rooi, 14 juli 2015.
Met de opening van het hek van de Coöperatie Landgoedbeheer Veluwezoom door Graaf Ortenburg van Middachten en directeur Helicon Willy Koppens is op woensdag 2 juli een uniek samenwerkingsverband officieel gestart. Doelstelling van de coöperatie is duurzaam behoud van monumentaal groen in combinatie met de professionalisering van de groenopleiding en het bieden van beschermd werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eerste leden zijn de Landgoederen Geldersche Toren, Rhederoord, Valkenberg en Middachten, opleidingsorganisatie Helicon, zorgorganisatie Siza en mens- en arbeidsontwikkelbedrijf Presikhaaf Bedrijven. Groene Ruimte, 8 juli 2015.
Voedingscoöperatie haalt 14 miljoen euro op bij bietentelers
Royal Cosun, een van de grootste agrarische coöperaties van Nederland, heeft geld opgehaald bij de leden. Een inschrijving voor ledenfinanciering heeft 14 miljoen euro mln opgebracht. Het was voor het eerst dat Cosun de vele honderden bieten- en aardappeltelers de mogelijkheid bood om overtollig geld in de eigen coöperatie te steken. FD, 3 juli 2015.
Gewascoöperatie Tomaat opgericht
Onlangs is gewascoöperatie Tomaat opgericht. Hiermee is het gewasgerichte onderzoek voor tomaat op het gebied van knelpunten verzekert van een toekomst. Inmiddels is ruim 400 ha aangesloten. Lans.nl, 30 juni 2015.
Steeds meer buurthuizen worden overgenomen door bewoners. Daarmee lijkt het buurthuis in de wijk gered. Gemeenten steunen vaak deze initiatieven van zelfbeheer door burgers. Buurthuizen leiden de afgelopen jaren een kwijnend bestaan door bezuinigingen op het welzijnsbudget door gemeenten. Redding is nabij: veel bewoners hebben het initiatief genomen om het buurthuis zelf te beheren. Met succes, blijkt uit een quickscan van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) onder twintig middelgrote en grote Nederlandse gemeenten. Zorg+Welzijn, 10 juli 2015.
Coöperatie Jeugdcloud Appstore lanceert website met handige tools en apps voor jeugdzorg
De Coöperatie Jeugdcloud Appstore heeft op 1 juli een nieuwe website gelanceerd met een over-zicht van tools, websites en apps in de zorg voor jeugd. Op www.jeugdcloudappstore.nl vinden ouders, jongeren en zorgprofessionals duidelijke gestructureerde en gecategoriseerde zorgapps en websites die hen hulp bieden. De Jeugdcloud Appstore biedt meerwaarde door de geplaatste apps uitgebreid functioneel en technisch te valideren. Hiermee verwezenlijkt de Jeugdcloud Appstore de ambitie om de zorg voor de jeugd leuker en makkelijker te maken en op een verantwoorde manier te digitaliseren. Meer weten? Check ook Prezi-presentatie op de site! MEE, 3 juli 2015.
Ben je op zoek naar een manier om zelf beter leiding en richting te kunnen geven aan je werk en je leven en wil je hierin investeren, dan is deelname aan de leergang `Waardengericht Leiderschap´ de uitgelezen kans. De leergang bestaat uit zes workshops waarin inhoudelijke thema’s, vaardigheden en leiderschapskwaliteiten met elkaar vervlochten zijn.Aanvangsdatum: 17 september 2015. Duur: 6 bijeenkomsten. Klik hier voor meer info.
17 september, de Social Enterprise als businesspartner van de Gemeente
Samen werken aan meer waarde. Klik hier voor meer info.
20 oktober, congres rond Coöperatief Ondernemen: ‘Wij Doen het Zelf – Samen beter ondernemen’
De kracht van de werknemerscoöperatie. Leer bij over samenwerking in de korte (bio)keten, aankoopgroeperingen, dorpscoöperaties, coöperatieve alternatieven in de zorg-, huisvesting- en energiesector.Plaats: Conferentiecentrum ALM, Antwerpen, België. Klik hier voor meer info.
20 november 2015, Evenement Hier Opgewekt
De toekomst voor lokale energieopwekking lijkt veelbelovend. Maar makkelijk is het niet. Lokale duurzame energie initiatieven steken heel veel energie in het oplossen van knelpunten. Werkt dat? Is lokaal duurzaam robuust? Niet iedereen ziet het als een bestendige beweging. Een ding is zeker: initiatieven zijn op zoek naar manieren om robuustheid te krijgen: het vinden van de juiste schaal, het betrekken van veel leden en klanten, het realiseren van productiecapaciteit en samenwerking met uiteenlopende partijen.Tijd: 9.00-18.00 uur. Locatie: Fokker Terminal, Den Haag. Klik hier voor meer info.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).