‘Een prettige omgeving draagt bij aan een prettiger verblijf of passage waar je als mens blijer van wordt. Je voelt je veiliger en meer op je gemak en dat leidt tot meer bereidheid om mee te doen en samen te werken.’ Michel Lintermans
Heb je vragen over de coöperatie, jouw of jullie coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naarinfo@coopnet.nl
Rabobank gaat het coöperatieve roer radicaal omgooien. Lokale Rabo-directeuren verliezen niet alleen hun bankvergunning, maar ook hun macht binnen Rabobank Nederland. De twee belangrijkste organen waarin de lokale banken de centrale Rabobank controleren, gaan verdwijnen, zo bevestigen ingewijden aan FTM. Wordt daarmee de coöperatie om zeep geholpen? Follow the money, 20 mei 2015.
Coöperatie Stationspark Deurne in landelijke finale
Juryvoorzitter Flip van Duijn (zoon van Annie M.G. Schmidt) heeft zondag 10 mei in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels de drie provinciale kandidaten voor de landelijke Pluk van de Pettefletprijs bekendgemaakt. Naast Lieke Vullings met een plan voor een Gelders oerbos en Bob Radstake met een project over ‘levend bouwen’, is ook de Brabantse Michel Lintermans met zijn initiatief Coöperatie Stationspark Deurne genomineerd. Het publiek mag nu door het uitbrengen van een stem op de website van Vroege Vogels de landelijke winnaar aanwijzen. Er kan tot 1 juni 2015 gestemd worden op één van de drie kandidaten. Coopnet begeleidt coöperatie Stationspark Deurne in de ontwikkeling en bedrijfsvoering. We stellen een stem op Stationspark Deurne uiteraard bijzonder op prijs. Op zondag 7 juni vindt de uitreiking van de Pluk van de Pettefletprijs plaats in Vroege Vogels. BMF, 10 mei 2015.
Coöperatie moet Limburgse woningstarters helpen
Minder bedeelde Limburgse starters die toch een woning willen kopen krijgen hulp van corporatie Wonen Limburg bij het opzetten van een coöperatie om dat mogelijk te maken. Ook de provincie Limburg gaat de woningstarters financieel bijstaan. Volgens bestuurder Ger Peeters van woningcorporatie Wonen Limburg is het een primeur op de woningmarkt: starters helpen via een coöperatie een woning te kopen. Binnenlands Bestuur, 5 mei 2015.
Building a Better World…The Cooperative Way
What if we all cooperated a little bit more? What if the cooperative business model was better understood? Are you ready to help build a better world? Visit BuildingABetterWorldNow.coop for more information. You Tube, 5 mei 2015.
Hét businessmodel voor een franchise organisatie: de coöperatie?
Als een ondernemer zich went tot een gemiddelde notaris of fiscaal–jurist met de vraag om een coöperatie (voor een franchise organisatie) op te richten, dan krijgt hij in 95% van de gevallen als antwoord: “dat zou ik niet doen, een BV is veel beter”. Dit antwoord is in alle gevallen gebaseerd op: Onwetendheid: de notaris of jurist is niet voldoende bekend met de in’s en out’s van een coöperatie; Onbemindheid: er kan niet zoveel aan worden verdiend als aan de oprichting van een BV; daarnaast is er bij het in- en uittreden van leden geen jurist of notaris nodig (gemis van toekomstige inkomsten). Multiraedt, 30 april 2015.
EU cooperative projects relating to agri-food, renewable energy and bio-economy sectors must be central to 315 billion euros Juncker Investment Plan, Cooperatives Europe and Cogeca stress in debate at the European Parliament. Cooperatives Europe, 12 mei 2015.
Doe mee met Hybride Bankieren
Duurzaam ondernemen vormt een steeds belangrijkere uitdaging voor mensen, organisaties en overheden. In het kader van duurzaam ondernemen, organiseert Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met Provincie Gelderland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Stichting Our Common Future 2.0 een tweetal pilots waarbij wordt geëxperimenteerd met ‘Het Geld van de Toekomst’. Hierbij ruilen ZZPers, studenten en bewoners naast geld met andere waarden zoals tijd, talent en zorg.
Pilot 1 van het Geld van de Toekomst start op 28 mei 2015 met een aftrap bij de Thiemeloods in Nijmegen. Gedurende één week zullen ZZPers uit Arnhem en Nijmegen experimenteren met ‘Het Geld van de Toekomst’. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor deze pilot.
Pilot 2 van het Geld van de Toekomst start op 5 juni met een aftrap bij Coehoorn Centraal in Arnhem. Gedurende drie dagen zullen bewoners van Arnhem, studenten van ArteZ en ZZPers experimenteren met ‘Het Geld van de Toekomst’.
Ben je een bewoner van Arnhem, student aan ArteZ of ZZPer? Klik hier om mee te doen.
Gezien in mei op de website van hetgeldvandetoekomst.nl
De coöperatie – hét model voor franchise?
Als een franchisegever zich wendt tot een gemiddelde notaris of fiscaal–jurist met de vraag om een coöperatie (voor een franchise organisatie) op te richten, dan krijgt hij in 95% van de gevallen als antwoord: “dat zou ik niet doen, een BV is veel beter”. Dit antwoord is in alle gevallen gebaseerd op onwetendheid en onbemindheid. De Nationale Franchise Gids, 12 mei 2015.
Coöperatie DELA verbindt zich aan de Universiteit van Nederland
Coöperatie DELA wordt sponsor van de Universiteit van Nederland om zo kennis voor iedereen toegankelijk te maken. De compacte colleges van de meest inspirerende hoogleraren van Nederland worden in Amsterdam gegeven en zijn daarna online te volgen. Het doorgeven van wetenschap en kennis past in de visie van DELA om meer te betekenen voor zowel haar leden als de Nederlandse samenleving. DELA, 6 mei 2015.
Scheid de echte van de onechte kredietunies
Recent ging de Eerste Kamer akkoord met de Wet Toezicht Kredietunies (WTK), nadat eerder dit jaar de Tweede Kamer daar al haar zegen aan had gegeven. In de wet worden kredietunies formeel geregeld. Ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) zullen op basis van deze wet kredieten kunnen krijgen van financiële coöperaties waarvan alleen ondernemers lid kunnen zijn. FD, vrijdag 1 mei 2015.
Burgerinitiatieven hebben lang niet altijd resultaat
Ze richten zich te vaak op brede thema’s, zoals ‘leefbaarheid’ en ‘voorzieningen’, waardoor een gerichte aanpak ontbreekt. Inhoudelijk hebben de initiatieven ambities genoeg, maar de ideeën realiseren blijkt vaak een brug te ver. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University naar burgerinitiatieven in Noord-Holland. Groen Kennisnet, 1 mei 2015.
Rapportage Leefbaarheid@Brabant!
Lees over de projecten, de successen en de leerpunten
Het L@B is een L@Boratorium voor een leefbaar Brabant, waar betrokkenen met elkaar kunnen leren en experimenteren met ‘wat werkt’ en doen wat nodig is. Het L@B is een initiatief van de provincie Noord-Brabant. De rapportage, die in opdracht van de provincie Noord-Brabant werd gemaakt is te downloaden via de website. PON, 23 april 2015.
Nieuwe samenwerking met energie: woningcorporatie en coöperatie
Energiecoöperaties en initiatieven zorgen letterlijk en figuurlijk voor nieuwe energie in de praktijk van de energie-transitie. Ook voor woningcorporaties zijn er mogelijkheden om deel te nemen aan deze bottom-up energie initiatieven uit de buurt. Atrivé, 11 mei 2015.
The energy transition to energy democracy
In het nieuwe boek “The energy transition to energy democracy” krijg je een boeiende kijk in de geschiedenis van de energiecoöperaties en de energietransitie. Van fossiel/nucleair naar hernieuwbaar, van centraal naar meer decentraal, van verspillend naar rationeel energiegebruik. En het is de burger die ervoor betaalt. De energietransitie moet een transitie naar energiedemocratie zijn. Gespot in mei op Internet. Zie ook meer info in deze pdf.
Steeds vaker zal export naar het buitenland gepaard gaan met samenwerking met telers op die markten.”We benaderen buitenlandse telers, of kennen Nederlandse leden die telers kennen. We stimuleren ook Nederlandse telers om productie in het buitenland te beginnen in landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal of Italië. Ik denk dat die ontwikkeling van relaties met lokale telers aan het begin staat. Ik sluit niet uit dat hier andere samenwerkingsvormen uit ontstaan met coöperaties” aldus Ton Wortel van The Greenery in Groenten&Fruit, 4 mei 2015.
Zorg. Vroeg of laat hebben we het allemaal nodig. Hoe deze zorg er uit ziet, op welke plek wij deze ontvangen en van wie, is aan grote verandering onderhevig. Blijft kwalitatief goede zorg in de toekomst voor iedereen binnen handbereik? Op welke manier kunnen we de kosten van ons zorgstelsel binnen de perken houden? Welke mogelijkheden brengt technologische innovatie? Tijdens de Week van de Zorgtransitie kijken we hoe de transformatie van de (gezondheids)zorg vorm krijgt en verkennen we verschillende oplossingsrichtingen. Gelezen in mei op de website van Pakhuis De Zwijger.
Om te leren van initiatieven en hoe we die kunnen stimuleren, organiseert de Gemeente Amsterdam voor honderd ambtenaren, zorgprofessionals, bewoners en wijkondernemers een zorgwijksafari. Op 26 mei gaat een geselecteerde groep op de fiets langs diverse praktijkvoorbeelden. Deze middag begint in de Meevaart om 13:00 uur. Aansluitend aan de safari is er een netwerkdiner in Pakhuis de Zwijger, gevolgd door de openingsavond van de Week van de Zorgtransitie. Wil jij op Zorgsafari? Stuur dan een e-mail naar linda@professionalrebel.com. Er wordt gestreefd naar een mooie mix van mensen die meefietsen. Geef bij aanmelding daarom aan wie je bent en waarom je mee wilt.
3 – 6 juni, Dag van de Stadslandbouw een begrip in NL
De Dag van de Stadslandbouw is uitgegroeid tot hét toonaangevende, landelijke vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. Tijdens dit Nationale Platform gaan deelnemers (stadsboeren, overheden, markt- en ketenpartijen, kennisinstellingen) in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van ondernemers, de stad en haar bewoners. ‘s-Hertogenbosch treedt op als gaststad van de Dag van de Stadslandbouw 2015, waarbij de excursiedag op woensdag 3 juni en het congres op donderdag 4 juni plaatsvindt. Zaterdag 6 juni is de publieksdag.
22 juni, Conferentie “Geld dat werkt”
Een conferentie in Utrecht over andere geldsystemen in Nederland. Sprekers zijn o.a. Heidi Leenaarts (United Economy), George van Houts van de Verleiders, Herman Wijffels en Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab en STRO-directeur Henk van Arkel. Voor bestuurders en professionals van (lokale) overheden, bedrijven(koepels) en maatschappelijke instellingen die aan de slag willen met effectieve en grensverleggende oplossingen. Voor meer info, klik hier.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).