Heb je vragen over de coöperatie, jouw of jullie coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via 0492-785358 of mail naar info@coopnet.nl
Inwoners van Kloosterburen nemen samen de regie op gebied van hulp, steun en zorg. Op 1 mei wordt Coöperatie Kloosterburen gelanceerd. Westerkwartier, 24 april 2015.
European Young Cooperators Network launched in Paris
The European region of the International Cooperative Alliance, launched recently the European Young Cooperators Network. Cooperatives Europe, 24 april 2015.
Glasvezel in eigen beheer
De Kop Breed wil in eigen beheer glasvezel aanleggen in Drenthe. Het project wordt gefaciliteerd en ondersteund door verbinddrenthe.nl, een initiatief van de Provincie Drenthe. De Kop Breed is koploper en wordt gezien als pilot voor de provincie Drenthe: binnen driekwart jaar is men er in geslaagd met behulp van een ‘subsidie hoogwaardige communicatienetwerken Drenthe’ een vraagbundeling/ inventarisatie te doen waarbij 95 % van de bewoners heeft aangegeven mee te willen doen. Vervolgens is er een businessmodel gemaakt op basis waarvan een financiering is aangevraagd. Roder Journaal, 22 april 2015.
‘De bank moet weer een coöperatie worden’
Duurzaamheidsgoeroe Herman Wijffels kreeg in schouwburg Amphion bij een avond voor zo’n 500 ondernemers die lid zijn van de Rabobank dinsdagavond de handen op elkaar. Het was voor de opmerking dat de bank moet veel meer weer een coöperatie worden. De Gelderlander, 21 april 2015.
Voedselcollectief wordt coöperatie
Het nieuwe voedselcollectief Texelse Kost is sinds dinsdag officieel een coöperatie. De initiatiefnemers zijn daarvoor bij de notaris geweest. Texelse Kost is opgericht om producenten en consumenten van voedsel op het eiland rechtstreeks met elkaar in contact te brengen zonder tussenhandel en winstoogmerk. De initiatiefnemers willen daarmee productie en consumptie van voedsel lokaal en dicht bij elkaar te houden. Texelse Courant, 17 april 2015.
Autodeel-coöperatie Partago van start
Partago, zo heet het nieuwe autodeelsysteem in Gent waar gebruikers mede-eigenaar worden van de (elektrische) deelauto’s. Een aandeel in deze coöperatie kost 250 euro, bovendien moet een gebruiker (prepaid) bundels kopen van vijftig euro. Afgelopen maart is coöperatie Partago officieel opgericht. De verkoop van aandelen wordt gebruikt om elektrische Renaults Zoë aan te schaffen voorzien van een deelsysteem. Als er winst is, vloeit deze terug naar de deelnemers. Na twee jaar kan men uit de coöperatie stappen en krijgt men het bedrag van de aandelen integraal terug, als de financiële toestand van de coöperatie dat tenminste toelaat. Automobiel Management, 15 april 2015.
Onlangs is de Wet Toezicht Kredietunies aangenomen in de Eerste Kamer. “Nu er een formeel groen licht is voor kredietunies, is de weg vrij voor provincies en pensioenfondsen om kredietunies actief te ondersteunen”, aldus Jan Kamminga de voorzitter van de Samenwerkende Kredietunies. Omdat de banken het hebben laten afweten met de financiering van het MKB, wordt er naar wegen gezocht om toch in de financieringsbehoefte van het midden- en kleinbedrijf te voorzien. Een oplossing voor het probleem zijn de Kredietunies. Dit zijn sectorgewijs georganiseerde coöperaties van ondernemingen. Ad Broere, 28 april 2015.
Een taxi, een slaapplaats, een maaltijd, een lift of een fiets … voor een vriendenprijs!
Mensen die hun huis verhuren aan toeristen, maaltijden serveren aan hongerige zakenlui of elkaar een boormachine lenen. Verslaggeefster Nicole Roelands duikt in de deeleconomie. Weinig geld, big business. Peerby is een van de websites die onderdeel zijn van de deeleconomie. Deeleconomie? hoor ik u denken. Jazeker, over de hele wereld zijn mensen massaal aan het delen. Auto’s, boeken, gereedschappen, slaapplekken en ook fietsen. Blendle, 24 april 2015.
Effecten L@B gebundeld door het PON
Goede ideeën moet je stimuleren. Dat kan door subsidie te verstrekken maar Noord-Brabant pakt het breder aan. In het L@B kunnen initiatiefnemers van projecten over ‘Leefbaarheid’ elkaar ontmoeten en kennis en ervaring delen. Sjaak Cox en Mirjam Smulders van het PON onderzochten het effect van L@B. Brabant.nl, 23 april 2015.
Geen VAR meer, BGL vervalt, ruimte voor ondernemen
Staatssecretaris Wiebes van Financiën stemt in met de plannen die ZZP Nederland samen met andere organisaties heeft ingediend. Hierdoor kan de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) definitief verdwijnen. Ook de aangekondigde digitale variant, de Beschikking Geen Loonheffing is gelukkig van tafel. Vanaf 1 januari 2016 kunnen ZZP’ers werken met vooraf goedgekeurde modelcontracten waarmee er geen twijfel meer is over de zelfstandigheid van de ZZP’er. ZZP Nederland, 20 april 2015.
Samen leven in de energieke samenleving
In onze ‘Energieke Samenleving in wording’ is een systeemverandering gaande. Een verandering die net als alle veranderingen gepaard gaat met de pijn van het afscheid nemen van het oude, terwijl je nog niet goed weet of het nieuwe wel biedt wat je hoopt. Het nieuwe is ook nog niet optimaal. Logischerwijs dat er weerstand is bij mensen die liever vasthouden aan het bekende. SME, april 2015.
Schat aan informatie over sociale coöperaties
De Sociale Alliantie heeft in 2014 een verkenning gedaan naar de Sociale Coöperatie. Die expeditie resulteerde in een aantal producten over deze vorm van anders ondernemen, die kansen kan bieden voor mensen om samen met anderen meer deel te kunnen nemen aan de samenleving. De kern wordt gevormd door een schat aan informatie over sociale coöperaties. Voor meer informatie zie ook het filmpje op de website Sociale Coöperatie, april 2015.
De Belgische energiecoöperatie Ecopower heeft de P-NUTS Award voor Mooiste Energiecoöperatie gewonnen. De enige Belgische deelnemer kaapte deze award weg voor de neuzen van de overige 70 inzendingen. Energieplus, 17 april 2015.
Limburgse energiecoöperaties slaan handen ineen
Onlangs kwamen vijf Limburgse energiecoöperaties en het Servicepunt Energie Lokaal Limburg bij elkaar om zich sterk te maken voor windenergie voor en door burgers in hun gemeente. De coöperaties Zuidenwind, Leudal energie, Weert energie,RoerOm energie en Samenstroom uit Venlo oriënteren zich op de mogelijkheden voor burgerwindmolens. Het is nog niet gezegd dat er windmolens gaan komen binnen deze gemeenten. De coöperaties bereiden zich voor op een mogelijke rol wanneer er windprojecten gepland worden. Zuidenwind, 1 april 2015.
Coöperatie Boerenbond Deurne, Coöperatie Isidorus-Nederpeel en Cöoperatie Boerenbond Helden en omstreken mogen fuseren. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 21 april 2015 besloten. Er blijft na de fusie voldoende concurrentie over. ACM, 23 april, 2015.
Een coöperatie moet meerwaarde creëren door slim samenwerken
Peter van de Pol is eigenaar van Schoneveld Breeding in Twello. Hij was, als zoon van een aardappelboer, al vroeg bezig met de vraag hoe je waarde aan een product kunt toevoegen. Veel is veranderd maar die ene vraag is gebleven. Inmiddels vertelt Peter zeer gedreven over wat hij beschouwt als het antwoord op de belangrijkste vraag die de tuinbouw vandaag de dag bezig houdt. Floranews, 17 april 2015.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft zich aangesloten bij de coöperatie WeHelpen.nl. Op deze site kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Voor de hulp mag geen vergoeding worden gevraagd of gegeven. Zorgvisie, 16 april 2015.
Forse toename zorgcoöperaties
Het aantal zorgcoöperaties groeit explosief. Er zijn zeker 30 burgerinitiatieven in wonen, zorg en welzijn bijgekomen, sinds de laatste inventarisatie in augustus 2014 van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg en de Universiteit Utrecht. In totaal zijn er nu minstens 131 zorgcoöperaties in Nederland. De eerste zorgcoöperatie werd in 2005 opgericht door enkele bewoners van Hoogeloon, een dorp in Noord-Brabant dat valt onder de gemeente Bladel. Sindsdien groeide het aantal zorgcoöperaties gestaag. Skipr, 15 april 2015.
Coopkracht organiseert samen met Kavka vzw het eerste Youth4Coop. Tijdens deze avond worden twee praktijkvoorbeelden van studentencoöperaties onder de loep genomen. Andere stakeholders worden geinspireerd met een debat over de kansen en uitdagingen van deze modellen. Daarna staat samen dromen op de agenda, dromen over hoe coöperatief ondernemerschap nog dichter bij jongeren gebracht kan worden. Lees hier meer.
Plaats: Antwerpen.
Tijd: 17 – 21 uur.
18 mei, Doe Open! Festival
Festival voor vernieuwende lokale bestuurders, ambtenaren en burgers. De tijd lijkt voorbij dat maatschappelijke vraagstukken werden beantwoord door regeringen of gemeentebesturen en enkel gecontroleerd door de volksvertegenwoordiging. Tussenkomst van maatschappelijke organisaties of burgerinitiatieven is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.
3 – 6 juni, Dag van de Stadslandbouw een begrip in NL
De Dag van de Stadslandbouw is uitgegroeid tot hét toonaangevende, landelijke vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. Tijdens dit Nationale Platform gaan deelnemers (stadsboeren, overheden, markt- en ketenpartijen, kennisinstellingen) in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van ondernemers, de stad en haar bewoners. ‘s-Hertogenbosch treedt op als gaststad van de Dag van de Stadslandbouw 2015, waarbij de excursiedag op woensdag 3 juni en het congres op donderdag 4 juni plaatsvindt. Zaterdag 6 juni is de publieksdag.
22 juni, Conferentie “Geld dat werkt”
Een conferentie in Utrecht over andere geldsystemen in Nederland. Sprekers zijn o.a. Heidi Leenaarts (United Economy), George van Houts van de Verleiders, Herman Wijffels en Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab en STRO-directeur Henk van Arkel. Voor bestuurders en professionals van (lokale) overheden, bedrijven(koepels) en maatschappelijke instellingen die aan de slag willen met effectieve en grensverleggende oplossingen. Voor meer info, klik hier.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).