Heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl
Acht dorpen langs de Veenvaart hebben de krachten gebundeld in coöperatie De Veenvaart. Die moet ervoor zorgen dat de dorpen optimaal profiteren van de jonge vaarverbinding tussen Erica en Ter Apel. De Veenvaart werd in 2013 geopend. Het kanaal biedt vaarrecreanten een nieuwe route tussen Friesland en Duitsland. Onderdeel van de verbinding is onder meer het nieuw gegraven Koning Willem Alexander Kanaal. Ook is langs het water een netwerk van nieuwe fietspaden aangelegd. Dagblad van het Noorden, 30 maart 2015.
Exotische Foodhall World of Food in A’dam klaar voor de start
Op 19 maart zetten ze hun handtekening onder de contracten, de deelnemers van World of Food in Amsterdam Zuidoost. De coöperatie van culinaire ondernemers is daarmee een officieel feit, er kan gekookt worden. World of Food is een bijzonder project. In een voormalige parkeergarage slaan tientallen startende ondernemers uit Amsterdam Zuidoost de handen ineen om gezamenlijk een foodhall neer te zetten zoals Nederland nog niet kende. Niet alleen koken ze het streetfood van hun cultuur, ze zijn als kersverse coöperatie ook verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het project. World of Food wordt eind mei 2015 geopend. Dichtbij, 20 maart 2015.
Oprichting coöperatie Zuuver
New Nexus brengt een deel van haar activiteiten onder in de Coöperatie Zuuver. Per 1 maart 2015 heeft New Nexus uit Tynaarlo haar project- en verandermanagers ondergebracht in Zuuver B.V. Hiermee is de eerste stap gezet naar een coöperatieve werkmaatschappij, waarbij de medewerkers niet alleen zelf het bestuur maar uiteindelijk ook het eigendom gaan overnemen. Een zeer boeiend proces dat helemaal past in deze tijd. New Nexus, 17 maart 2015.
Coöperatie Stationspark Deurne wint de Brabantse Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015
Met zijn initiatief Coöperatie Stationspark Deurne heeft Michel Lintermans de Brabantse Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015 gewonnen. In deze provinciale voorronde ging de Brabantse Milieufederatie op zoek naar iemand die zich met een concreet project actief inzet voor natuur of milieu. Met 40% van de publieksstemmen wint Lintermans een bijdrage van 250 euro voor de verdere vergroening en verbetering van leefbaarheid rondom station Deurne. Lintermans zet zich samen met de buurt in voor vergroening rondom station Deurne en verbetering van de leefbaarheid. Brabantse Milieufederatie, 16 maart 2015.
Cooproute, building European heritage
The European Route of Cooperative Culture, grouping already 80 destinations, was presented in Brussels on 24 February. The conference participants expressed the reason why cooperatives are an inspiring model in offering a sustainable tourist experience, while disseminating the cooperative values of self-help, self-responsibility, democracy, equality, equity and solidarity. Cecop Cicopa Europe, gezien in maart 2015.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) moet onderzoeken of ABN Amro een coöperatieve bank kan worden, waar klanten, werknemers en het midden- en kleinbedrijf het voor het zeggen krijgen. Dat wil ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. ND, 1 april 2015.
Time to extend the seven co-operative principles?
The seven co-operative principles were last updated and formally adopted by the International Co-operative Allliance in Manchester in 1995. They are based on the eight original Rochdale Principles, and have been updated amended periodically. But now further change is needed. Co-operative News, 26 maart 2015.
Burgerinitiatieven worstelen met financiële afhankelijkheid
Wie weleens sombert over Nederland en de Nederlander vanwege een teveel aan individualisme of een gebrek aan VOC-mentaliteit, of gewoon vanwege al het gechagrijn, raden we aan eens op bezoek te gaan bij een burgerinitiatief. Mensen die onbetaald een buurthuis runnen, een zwembad overnemen of een zorgcoöperatie beginnen. Daar knapt een mens van op. Volkskrant, 23 maart 2015.
Moet een zelfstandige alles verzekeren?
ZZP’ers zijn over het algemeen slecht verzekerd en weten vaak niet welke dekking een verzekering geeft. Dat brengt een behoorlijk risico met zich mee. We zeggen niet dat u alles moet verzekeren, integendeel, u kunt best enig risico nemen, daarvoor bent u zelfstandig ondernemer. Maar sommige risico’s zijn vrij eenvoudig af te dekken tegen een laag bedrag. Nieuwsbrief van Stichting ZZP Nederland, 19 maart 2015.
New study reveals “doing business with co-ops is good business”
Funded by a grant from the National Credit Union Foundation and conducted by the Filene Research Institute, the report, “Cooperation Among Cooperatives: Quantifying the Business Case for Credit Unions and Other Cooperatives,” is the development of a partnership between CUNA, the Foundation, NCBA CLUSA and Filene. NCBA, 16 maart 2015.
Boekentip: Impactgedreven ondernemen
Wil jij aan de slag met sociale businessmodellen? Op basis van grondige research ontwikkelden de auteurs Pol Bracke en Tom Van Wassenhove het Impact Driven Business Modelling (IDBM): een businessmodel dat de sociale en economische doelstellingen integreert. In dit boek wordt stapsgewijs de IDBM-methodiek uitgelegd en toegepast op verschillende interessante cases. Het resultaat is een handig een werkinstrument voor lectoren, studenten en voor (toekomstige) ondernemers met een innovatief sociaal idee. Coopkracht, 31 maart 2015.
Via een nieuw internet-platform gaan Solar Greenpoint en Eneco meer partijen interesseren voor zogeheten zonnecoöperaties. Wie zelf geen geschikt dak heeft, kan zo toch profiteren van zonnestroom. Cobouw, 1 april 2015.
Coöperatie: Zonnepanelen, zonder te investeren
De Coöperatie Echt Energie, draaiend op vrijwilligers, bedacht een formule om de investering op zonnepanelen af te betalen via de besparing op stroomkosten. Tevens dalen hierdoor direct de jaarlijkse kosten, en zijn zonnepanelen bereikbaar voor mensen, die nu geen mogelijkheid hebben om te investeren. Pas na de definitieve oprichting van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) in 2014 pasten alle stukjes van de puzzel in elkaar en kon het project verder uitgewerkt worden. De Weekkrant, 24 maart 2015.
Smart Grids en bewonersinitiatieven hebben elkaar nodig
In het project “Smart Grid Rendement voor iedereen” is aangetoond dat het heel aantrekkelijk en effectief is om smart grid diensten aan te bieden via een dergelijk bewonerscollectief. In een pilot in Amersfoort hebben bewoners meetapparatuur in huis gekregen om hen meer inzicht te geven in hun energieverbruik en hun eigen productie door de zonnepanelen. Vervolgens hebben de bewoners in het collectief veel kennis en informatie gedeeld: ze hebben ervaringen uitgewisseld en elkaar geholpen om op basis van gedragsverandering het energieverbruik terug te brengen. Met deze collectieve aanpak is veel resultaat geboekt. Bekijk hier het filmpje over Smart Grid rendement. Hieropgewekt.nl, 18 maart 2015.
De 6 succesfactoren van energiecoöperaties
Nederland ‘stroomt’ groen. In alle hoeken van Nederland starten burgers lokale initiatieven voor duurzame energieopwekking. Piet-Jan Schipper ging voor zijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft specifiek in op de succesfactoren van windcoöperaties. Piet Jan Schipper legt uit waarom: “Via via kwam ik erachter dat er grote verschillen zijn tussen het aantal leden en de hoeveelheid geïnstalleerd vermogen van bestaande windcoöperaties in Nederland.” Trouw, 16 maart 2015.
Oprichting Energie-Coöperatie DuurSaam een feit
Op maandag 23 maart is de officiële oprichting van Energie-Coöperatie DuurSaam Etten-Leur. Bedoeling van deze samenwerking, waarvan de inwoners van Etten-Leur lid kunnen worden, is om energie te besparen én geld. Meer informatie over deze nieuwe coöperatie vindt plaats tijdens het energiecafé op woensdag 25 maart. Bode, 12 maart 2015.
‘We zijn de eerste, oorspronkelijk Nederlandse coöperatie die de stap naar de beurs maakt.’
Voerfabrikant ForFarmers krijgt een beursnotering. De agrarische onderneming maakt in het voorjaar van 2016 de gang naar Euronext Amsterdam. Het bedrijf kiest voor een zogeheten technische listing: het heeft expliciet niet de intentie om extra kapitaal op te halen bij beleggers. De plannen voor de beursgang zijn dinsdag bekendgemaakt door ceo Yoram Knoop op een bijeenkomst over de jaarresultaten 2014. Knoop: ‘We zijn de eerste, oorspronkelijk Nederlandse coöperatie die de stap naar de beurs maakt.’ FD, 25 maart 2015.
Coöperatie voorbeeld voor glastuinbouwsector
Wat wordt de reddingsboei voor de verlieslatende glastuinbouwsector? Daarover vindt al enkele maanden overleg plaats. ‘Samenwerking’ lijkt daarin het toverwoord, terwijl dat hoogstens het begin is. De sector heeft alleen toekomst door de sterke telers te binden, bulkproducten als tomaat en paprika om te zetten naar hoogwaardige eindproducten, sterkere innovatie en internationaal een sterke positie op te bouwen. Kortom: ‘verwaarding’. Oftewel: creëer een FrieslandCampina voor de glastuinbouw. Consultancy.nl, 24 maart 2015.
Westfleisch wordt Europese coöperatie’
Het Duitse coöperatieve vleesconcern Westfleisch wil zich openstellen voor de toetreding van buiten-landse eigenaars en vormt zich daarom om tot een Europese coöperatie, een Societas Cooperativa Europaea (SCE). Dat zegt varkenshoudersorganisatie ISN in een verglijking van de toekomststrategieën van de grootste vier varkensslachters in Duitsland. Boerderij, 20 maart 2015.
“Den Bosch is de eerste grote gemeente in ons land met een zorgcoöperatie.” Dat zegt Bram van de Langenberg, directeur van IVT Thuiszorg en secretaris/ penningmeester van de nieuwe Zorgcoöperatie Den Bosch. Mantelzorgers en mensen met een beperking in de gemeente Den Bosch die huishoudelijke hulp nodig hebben, kunnen sinds 1 maart terecht bij deze zorgcoöperatie. De gemeente financiert via de coöperatie een deel van de kosten voor huishoudelijke werkzaamheden zoals strijken, wassen of de stoep vegen. Het andere deel moet je als lid van de zorgcoöperatie zelf betalen. Brabants Dagblad, 30 maart 2015.
Langenboomse Zorg Coöperatie van start
Op vrijdag 20 maart 2015 was het bestuur van de Langenboomse Zorg Coöperatie bij de Millse notaris om de statuten te tekenen. De Coöperatie is van start gegaan. Het bestuur telt nu al 7 personen. De Coöperatie beoogt het Welzijn en de Zorg in het dorp, nu en in de toekomst, te behouden en te verbeteren. In Mill, 27 maart 2015.
Leve Leefbaarheid in Midden-Brabant: Hans Jägers
Oprecht verbaasd was Hans Jägers (1941) toen begin oktober 2014 een digitaal platform werd gepresenteerd waarop leden van de Dienstencoöperatie Zorg voor Elkaar – Oisterwijk zelf zorg en hulp kunnen regelen. Het grijsgehalte was hoog onder de aanwezigen in cultureel centrum Den Bogaard in Moergestel. Hoe zou dit moderne gedoe bij hen overkomen?, vroeg de voorzitter van de coöperatie zich in gemoede af. Tot zijn blije verrassing zeiden de aanwezige leden zonder dralen volmondig ja tegen het digitale platform, een zorginnovatie van de bovenste plank. Oisterwijk Nieuws, 14 maart 2015.
9 april, themabijeenkomst Dorpswebsites; de ideale manier van communiceren?
De VKKL oprganiseert deze bijeenkomst samen met de gemeente Horst aan de Maas. Het onderwerp van de avond is gericht op dorpswebsites, platforms en digitale communicatie.
Plaats: Gemeenschapshuis De Torrekoel te Kronenberg.
Tijd: Donderdag 9 april van 19:00 tot 22:00 uur
Meer info: www.vkkl.nl, aanmelden kan door te mailen naar vkkl@synthese.nl
20 april, themabijeenkomst over duurzame bewonersinitiatieven
De VKKL organiseert deze bijeenkomst samen met de VKK Brabant, de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en het Netwerk Duurzame Dorpen.
Plaats: SIF-fabriek in Panningen.
Tijd: Maandag 20 april van 19:00 tot 22:00 uur
Meer info: www.vkkl.nl, aanmelden kan door te mailen naar vkkl@synthese.nl
22 april, Kennisdelingsbijeenkomst Leefbaarheid: Ontmoeten, Omdenken en Oogsten
Datum en tijd: Woensdagmiddag 22 april 2015 . Locatie: nog nader bekend te maken.
Lees meer op LeefbaarheidBrabant.nl
3 – 6 juni 2015, Dag van de Stadslandbouw een begrip in NL
De Dag van de Stadslandbouw is uitgegroeid tot hét toonaangevende, landelijke vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. Tijdens dit Nationale Platform gaan deelnemers (stadsboeren, overheden, markt- en ketenpartijen, kennisinstellingen) in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van ondernemers, de stad en haar bewoners. ‘s-Hertogenbosch treedt op als gaststad van de Dag van de Stadslandbouw 2015, waarbij de excursiedag op woensdag 3 juni en het congres op donderdag 4 juni plaatsvindt. Zaterdag 6 juni is de publieksdag.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).