Nog veel te vaak worden wensen en behoeften van anderen ingevuld zonder ernaar te vragen. Toch is er goed nieuws: wij zijn aan het evolueren, de mens ontwikkelt zich. Zo ook goede bedrijven. Zij gaan samenwerken met hun klanten. Ze durven het aan om wederzijds afhankelijk te worden. Een goede organisatie dient gericht te zijn op coöperatie in plaats van concurrentie! Olaf RuttenHeeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
Onder andere Martien Kusters (Dorpscoöperatie Lierop Leeft) en Don van Sambeek (koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland) delen met de kijkers hun visie en vertellen over hun plannen en doelen. Scroll naar de 19e minuut in het NOS Journaal van 6 februari 2015.
‘Nederland moet kantelen’, dat is de stelling van professor en activist Jan Rotmans. Het moet snel anders op het gebied van duurzaamheid, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij zoekt vernieuwers, veranderaars, dwarse denkers en frisse kijkers. Inmiddels heeft hij al zo’n 250.000 mensen gevonden die hem volgen in zijn ideeën. Maar om Nederland echt te veranderen zijn er 2,5 miljoen nodig. Wie zijn die mensen die Nederland willen veranderen en wat willen ze eigenlijk veranderen? In Tegenlicht een aantal portretten van mensen die Nederland willen veranderen. Meer info in Tegenlicht, a.s. zondag 22 februari om 21:05 uur op NPO2 en via Nederland kantelt. Gezien op 17 februari, 2015.
Er komt een Leerstoel Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland
Deze bijzondere leerstoel wordt ingesteld vanwege de Stichting ter Bevordering van Ruimtelijke Wetenschappen bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG, met steun van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Hiermee kan het wetenschappelijk onderzoek naar de leefbaarheid en de factoren die leefbaarheid in krimpgebieden bepalen verder geïntensiveerd worden. Het gaat dan om zaken als de kwaliteit van de woonomgeving, vrijkomend onroerend goed, toegankelijkheid van voorzieningen, sociale cohesie en mobiliteit.Groninger krant, 13 februari 2015.
Pilot in Provincie Noord-Brabant om kleine kernen aantrekkelijker te maken voor jongeren
De provincie start met een pilot in vier kleine dorpen om de leefbaarheid voor jongeren in die dorpen te verbeteren. De pilot die de provincie nu wil opstarten, lijkt op de integrale dorpontwikkelingsplannen (idop’s) die afgelopen jaren in kleine dorpen in Brabant gerealiseerd zijn. Daarbij maakten inwoners zelf een plan om de leefbaarheid in hun dorp te verbeteren. Ook jongeren in de vier pilotgemeentes krijgen straks zelf de regie. Ze stellen zelf een actieprogramma op en gaan ze zelf aan de slag met het realiseren van hun wensen.ED, 11 februari 2015.
Opkomst (coöperatieve) kredietunies zal financieren radicaal veranderen
Het wetsvoorstel Toezicht Kredietunies beoogt te faciliteren dat ondernemers elkaar onderling, via het aantrekken van spaargeld in not for profit coöperatieve verenigingen, zowel coaching als financieringen mogen leveren. Ftm.nl, 10 februari 2015.
Toeristisch Investeringsfonds steekt €30.000 in Texel Points
Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT) ondersteunt Coöperatie Texel Loyaal met een bijdrage van €30.000 voor het project Texel Points. Texel Loyaal ontwikkelde, samen met de andere Waddeneilanden, het project Texel Points. ‘Uitgifte van Texel Points bevordert de loyaliteit van toeristen met Texel’, stelt STIFT. ‘De ondernemers werken nauw samen om de service en voordelen voor toeristen via Texel Points te vergroten.’ Texelsecourant.nl, 10 februari 2015.
Gemeenten moeten ruimte krijgen om lokale burgerinitiatieven te faciliteren
Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om tijdelijk af te wijken van wet- en regelgeving. Dat stelt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de Agenda lokale democratie die vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd. Op die manier moeten gemeenten ruimte krijgen om lokale burgerinitiatieven te faciliteren. Platform31.nl, 19 januari 2015.
Coöperatie om Bronkhorst energieneutraal te laten worden
Met de oprichting van de energiecoöperatie BOEN (Bronkhorst en Omgeving EnergieNeutraal) komt de dag dat Bronkhorst energieneutraal is weer wat dichterbij. De energiecoöperatie gaat in samenwerking met bewoners en ondernemers uit Bronkhorst en omgeving initiatieven ontwikkelen om energie te besparen en lokaal op te wekken zodat het stadje uiteindelijk energieneutraal wordt. De Gelderlander, 11 februari 2015.
3 Coöperaties bouwen samen windmolen
Energiecoöperaties Zuidenwind, Meerwind en De Windvogel gaan een eigen windmolen bouwen in het Limburgse Neer. De nieuwe windmolen krijgt een vermogen van 2,5 megawatt en gaat genoeg stroom produceren voor 1.200 huishoudens. Groene Courant, 9 februari 2015.
De 6 succesfactoren voor windenergiecoöperaties
Nederland ‘stroomt’ groen. In alle hoeken van Nederland starten burgers lokale initiatieven voor duurzame energieopwekking. Piet-Jan Schipper ging voor zijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft specifiek in op de succesfactoren van windenergie coöperaties. Projecta15.nl, 14 januari 2015.
Agrarische coöperaties gaan steeds vaker op zoek naar vreemd kapitaal om hun coöperatie te financieren. Dat concludeert de Rabobank in een onderzoek. De wereldwijde vraag naar voedsel stimuleert agrarische coöperaties om daar op in te spelen. Uit de studie van Hayley Moynihan van de Rabobank blijkt dat het zoeken naar financiering voor investeringen vrijwel bij alle agrarische coöperaties aan de orde is en steeds belangrijker wordt. Boerderij.nl, 16 februari 2015.
Europese Landbouwcoöperatieven doen het steeds beter
Het gaat goed met het coöperatieve ondernemingsmodel in Europa. De omzet van de honderd grootste Europese landbouwcoöperatieven is in 2013 met 14 procent gestegen ten opzichte van het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Europese landbouwkoepel voor coöperatieven Cogeca. “Dit bewijst hoe belangrijk het coöperatief model kan zijn voor landbouwers”, aldus voorzitter Christian Pees. Vilt, 13 februari 2015.
Certificaat Natuurbeheer voor Natuurcoöperatie Krimpenerwaard
Op 13 februari heeft de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber een Certificaat Natuurbeheer uitgereikt aan de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard. Om een certificaat te kunnen ontvangen moet er zijn voldaan aan bepaalde kwaliteitseisen. De provincie is enthousiast en heeft vertrouwen in het beheer van de certificaathouders. De Natuurcoöperatie Krimpenerwaard is in 2010 opgericht door boeren en telt momenteel 25 leden. Voorzitter van de coöperatie, Jaap Schep, ziet kansen voor agrarische ondernemers om een belangrijke bijdrage te leveren aan natuurontwikkeling in het gebied. Agri Holland, 13 februari 2015.
Staatssecretaris Sharon Dijksma onthuld bord biomeerwaarde ei
Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma bezocht zaterdag de Coöperatieve Vereniging Biomeerwaarde Ei op het legpluimveebedrijf van familie van Woudenberg in Leusden. dit bedrijf is één van de leden van de Coöperatie. Twee jaar geleden heeft zij dit bedrijf ook bezocht, vanwege de ruiming van dit bedrijf door laagpathogene vogelgriep. Onder het genot van een kop koffie aan de keukentafel werd de staatssecretaris op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen van de Coöperatie. Biojournaal, 6 februari 2015.
Onder de nieuwe naam Coöperatie Wijkverpleegkundige Zorg Rotterdam werken de aanbieders van thuiszorg en de eerstelijnszorg samen in de Maasstad. Het aantal Rotterdamse wijken waarin de wijkverpleegkundigen actief zijn, wordt uitgebreid van ruim 20 naar 30. Coopnet heeft geadviseerd bij de totstandkoming van deze coöperatie. Skipr.nl, 17 februari 2015.
Hoe organiseren buurtcommunities zorg?
Per 1 januari 2015 zijn er drastische veranderingen in de zorg doorgevoerd. Meer zorg thuis, in én vanuit de buurt, is het nieuwe credo. Maar wat vinden we eigenlijk in de buurten en bij de mensen zelf? Op deze avond vertellen verschillende Buurtcommunities over hun activiteiten op het gebied van de zorg. Welke initiatieven zijn er al? Welke waarde hebben zij voor hun buurtgenoten? En wat maakt deze initiatieven succesvol? Thema’s die hierbij besproken zullen worden zijn onder andere zorg voor ouderen, daklozen opvang en thuishulp. OPROEP: Voor deze 9e editie van Buurtcommunities is Pakhuis de Zwijger op zoek naar zorginitiatieven/organisaties die vanuit de buurt georganiseerd zijn. Ben jij onderdeel van of ken jij initiatieven die deze editie niet mogen ontbreken, meld deze dan aan ons via het onderstaande formulier. We proberen elk initiatief tijdens het programma op 23 maart (zie ook agenda) een eigen ‘markt’-tafel te geven om zichzelf aan de bezoekers te presenteren. Lees meer op de website van Pakhuis de Zwijger. Gezien op 17 februari, 2015.
Film Zorg&Co
Zorg&Co is een coöperatie voor zzp’ers werkzaam in de sectoren Zorg en Welzijn. Leden van Zorg&Co hebben hun eigen zelfstandige onderneming, maar zijn coöperatief verenigd in een grotere organisatie. Zorg&Co heeft een video gemaakt waarin het concept van de coöperatie wordt uitgelegd. Bekijk de film op You Tube. Gezien op 15 februari, 2015.
Coöperatie wijkverpleegkundigen in steigers
In de regio’s Haaglanden, Midden-Holland, IJsselgemeenten, Lansingerland, Utrecht-West en Zoetermeer gaat per 1 april Plicare van start; een coöperatie van onafhankelijke wijkverpleegkundigen en betrokken zorgaanbieders. 28 Wijkverpleegkundigen zijn nu aspirant-lid van de coöperatie. Zij hebben directe invloed op de inhoud van het vak en op de samenstelling van de professionele teams waarin zij acteren. “Het doel is om eind dit jaar 40 wijkverpleegkundigen in dienst te hebben”, Marja van Leeuwen, directeur Plicare.Skipr.nl, 9 februari 2015.
26 februari 2015, Themabijeenkomst (Zorg)ruilsystemen: Wat kunnen ze ons bieden?
Lees meer op LeefbaarheidBrabant.nl. Datum en tijd: 26 februari van 12:30 tot 15:30 uur. Locatie: Stichting Zorgbelang Brabant, Kronehoefstraat 21-29, 5612 HK Eindhoven.
10 maart 2015, Basiscursus coöperatie
Bent u bezig met het oprichten van een coöperatie? Of heeft u vragen over de coöperatievorm? Kom dan naar de Kamer van Coöperatie Basiscursus waar deze thema’s besproken worden! Voor nieuwe coöperaties en voor degenen die zich op de coöperatie oriënteren zal er op dinsdag 10 maart 2015 bij ZLTO in Den Bosch een Basiscursus georganiseerd worden. De cursus zal om 09.30 beginnen en om 15.30 uur eindigen.
19 maart 2015, Start Open Leergang Waardegericht Leiderschap
De leergang bestaat uit zes workshops waarin inhoudelijke thema’s, vaardigheden en leiderschapskwaliteiten met elkaar vervlochten zijn. De diversiteit van deelnemers (maximaal 15) en gastsprekers zorgt voor verhalen en gesprekken die je wakker schudden en nieuwe inzichten verschaffen. Voorafgaand stel je in gesprek met de moderator je persoonlijke groeidoelen vast die als rode draad door de leergang lopen. Voor de folder:Klik hier. Voor inschrijving: Klik hier.
23 maart 2015, Buurtcommunities #9: Zorg van onderop
Locatie: Grote zaal, Pakhuis de Zwijger. Aanvang: maandagavond, 23 maart om 20 uur.Toegang is gratis, reserveren is noodzakelijk.
7 april 2015, Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector
TIAS School for Business & Society in samenwerking met NCR en met medewerking van VNG in Tilburg het congres “Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector”. Het programma – o.l.v. dagvoorzitter prof. dr. mr. Ruud Galle – bestaat uit twee plenaire sessies en veertien workshops, waarin praktijkvoorbeelden worden besproken.
22 april 2015, Kennisdelingsbijeenkomst Leefbaarheid: Ontmoeten, Omdenken en Oogsten
Datum en tijd: woensdagmiddag 22 april 2015 . Locatie: nog nader bekend te maken.Lees meer op LeefbaarheidBrabant.nl
3-6 juni 2015, Dag van de Stadslandbouw een begrip in Nederland
De Dag van de Stadslandbouw is uitgegroeid tot hét toonaangevende, landelijke vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. Tijdens dit Nationale Platform gaan deelnemers (stadsboeren, overheden, markt- en ketenpartijen, kennisinstellingen) in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van ondernemers, de stad en haar bewoners. Excursiedag is woensdag 3 juni en het congres is op donderdag 4 juni; zaterdag 6 juni is de publieksdag.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).