Coöperatief ondernemen kan een oplossing bieden wanneer bepaalde behoeften niet ingevuld worden door de markt, de staat of het middenveld. Door de handen in elkaar te slaan, kunnen mensen via een coöperatieve onderneming dit vacuüm zelf invullen. Het kan daarbij zowel gaan om behoeften op bedrijfseconomisch vlak als om maatschappelijke noden.
En heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
…een school waar JOUW talenten gaan leiden tot duurzame innovatie!Binnen de Dutch Innovation School (DIS) ga je aan de slag met jouw passie en talenten. De DIS is geen reguliere school, maar is 100% gebaseerd op de unieke talenten van mensen. Wij gaan samen met jou op ontdekkingsreis, in een (max.) 2-jarig traject dat helemaal op jou wordt afgestemd! Binnen deze twee jaar werk je aan zelfvertrouwen, (her)ontdek je talenten, leer je ondernemen en innoveren. En bovenal: je bent architect van je eigen leren! Op 21 januari werden de statuten van DIS cooperatie u.a. vastgesteld. (DIS, 21.01.2015).
20 zorgaanbieders in Kempische coöperatie
Over het aantal kleinschalige zorgprofessionals dat zich heeft aangesloten bij Coöperatie DichtBijZorg heeft mede-initiatiefnemer Harry Jacobs (61) uit Lage Mierde niet te klagen, maar daar gaat het hem niet om. “Het gaat erom dat je ketenzorg aanbiedt. Wat hebben cliënten nodig, van begin tot eind? Gemeenten willen hun zorg bij één aanbieder kunnen inkopen, anders wordt het administratief te omslachtig.” (ED, 17.01.2015).
De Dienstencoöperatie Zorg voor Elkaar, voor de inwoners van Heukelom, Moergestel en Oisterwijk, heeft de service aan de leden sterk uitgebreid met een digitaal platform. Door middel van deze unieke website worden mensen die hulp zoeken voor hun welzijn en voor hun zorg in contact gebracht met aanbieders. (Oisterwijknieuws.nl, 14.01.2015).
Wordt 2015 het jaar van de wooncoöperatie?
Op 11 december 2014 heeft de Tweede Kamer het voorstel voor herziening van de woningwet aangenomen met als onderdeel de wettelijke verankering van de wooncoöperatie. Hiermee komt een voorlopig einde aan een turbulent jaar dat begon met het debat over het woonakkoord in de Eerste Kamer op 17 december 2013.(Platform31, 13.01.2015).
Omzet Coop doorbreekt grens 1 miljard
Supermarktketen Coop boekt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de coöperatieve onderneming een omzet van meer dan een miljard euro. Vorig jaar bleven de verkopen nog steken op 975 miljoen euro. Dit jaar komt de consumentenomzet ruim 3 procent hoger uit op 1,007 miljard. (Volkskrant, 30.12.2014).
De overheid laat steeds meer taken in de lokale omgeving over aan burgers. Maar door mobiliteit en communi-catiemiddelen is deze lokale omgeving een steeds kleiner onderdeel van hun leven gaan vormen. Het is dan ook de vraag in hoeverre hedendaagse Nederlanders wel betrokken zijn bij hun buurt of dorp en zij zich aangesproken voelen door de nieuwe verantwoordelijkheden die hen dichtbij huis worden toegedicht. (SCP en Binnenlandsbestuur.nl, 19.01.2015).
WeHelpen: Coöperatielid in beeld: PGGM
Elke maand brengen we een coöperatielid in beeld. Deze maand is dat Frido Kraanen van PGGM. PGGM is een founders van WeHelpen. Frido beantwoordt de vraag van Maaike Stevens, ContourdeTwern, hoe zij tegen de ontwikkelingen aankijken en de toekomst van WeHelpen zien. (cooperatiewehelpen.nl, 13.01.2015).
Animatiefilm Coop FR
Coop FR heeft een leuke animatiefilm gemaakt. Frankrijk telt 23.000 coöperaties met 1 miljoen werknemers en ruim 24 miljoen leden. (Youtube, 12.01.2015).
Met de Dijk van een Wijk competitie vragen we aandacht voor preventie van rampen in de Filipijnen. Heb je een idee hoe je jouw eigen wijk binnen het thema Energie duurzaam kunt verbeteren? Dan maak je kans op max. € 10.000,- aan prijzengeld voor de uitvoering van het idee. Je kunt tot 1 februari 2015 in een reactie je plan indienen. Dus hoe ga jij duurzaam om met energie in jouw wijk? (Nudge, 01.01.2015).
ZLTO-voorzitter Hans Huijbers heeft zich vorig jaar georiënteerd op het ombouwen van Vion tot een coöperatie. Huijbers acht het nu echter niet realistisch om hierover met boeren door te praten en hen in deze financieel-economische situatie te vragen om geld. Betere alternatieven lijken echter nauwelijks voorhanden. (Boerderij, 08.01.2015).
Cuba is Using Cooperatives to Decentralize its Economy
With the recent announcement that the US will normalize relations with Cuba, change is in the air for the island country. Just a few years before this, Cuba began shifting its economy from state-controlled enterprises to citizen-controlled cooperatives. (Shareable.net, 29.12.2014).
Zorgcoöperatie Gemert wil zekerheid creëren op het gebied van zorg
In Gemert wordt gewerkt aan de opzet van een zorgcoöperatie. Zes initiatiefnemers hebben het plan opgepakt om een samenwerking op te zetten van mensen die geven en krijgen. Samen en op ‘eigen kracht’ willen ze de problemen oplossen zonder beroep te hoeven doen op dure professionele zorg. (WvGB, 15.01.2015).
Medeoprichter Opvoedpoli zet strijd voor innovatieve zorg met Polypartners voort
Het verhaal van Linda Bijl die in 2008 de Opvoedpoli begonnen, het tot een succes maakte en het vervolgens weer te zien verzanden. Ze is echter alweer een nieuw bedrijf begonnen, Polypartners, en heeft opnieuw wilde ideeën om de zorg te hervormen, waarbij ze nu ook de ouderenzorg in het vizier heeft. Ook daar moet worden gewerkt vanuit de behoefte van de cliënt, niet vanuit de bestaande structuren. In coöperatievorm wil Bijl kleine initiatieven van hulpverleners en ondernemers met vernieuwende ideeën ondersteunen. ‘Die coöperatie, een gezamenlijke backoffice, is nodig. We gaan weer de oude wereld tegenkomen, en dan moet je wel een beetje stevigheid hebben.’ (FD, 11.01.2015).
13 februari 2015, Openbare rede Bijzonder hoogleraar Coöperatieve Financiële Dienstverlening
Member-based enterprises: The spotlight on financial services co-operatives, door Prof. dr. Hans Groeneveld. Aula van de Universiteit van Tilburg (16.15 uur precies), Warandelaan 2, Tilburg.
7 april 2015, Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector
TIAS School for Business & Society organiseert i.s.m. NCR en met medewerking van VNG het congres “Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector”. Het programma – o.l.v. dagvoorzitter prof. dr. mr. Ruud Galle – bestaat uit twee plenaire sessies en veertien workshops, waarin praktijkvoorbeelden worden besproken.
3 – 6 juni 2015, Dag van de Stadslandbouw een begrip in Nederland
De Dag van de Stadslandbouw is uitgegroeid tot hét toonaangevende, landelijke vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. Tijdens dit Nationale Platform gaan deelnemers (stadsboeren, overheden, markt- en ketenpartijen, kennisinstellingen) in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van ondernemers, de stad en haar bewoners. Excursiedag is woensdag 3 juni en het congres is op donderdag 4 juni; zaterdag 6 juni is de publieksdag.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).