En heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief onder-nemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze Nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom viainfo@coopnet.nl.
Elkaar helpen zodat ouderen in dorp kunnen blijven wonen: zorgcoöperatie Putte in oprichting
Een zorgcoöperatie voor en door inwoners van Putte houdt maandagavond een oprichtingsvergadering. Halverwege 2015 moet het samenwerkingsverband hulp gaan bieden aan ouderen en hulpbehoevenden in Putte. 110 mensen hebben inmiddels aangeven andere dorpsbewoners te willen helpen met bijvoorbeeld klusjes, huishoudelijke taken en tuinonderhoud. (OmroepBrabant, 05.01.2015).
Waarom een coöperatie beter is voor glasvezelinitiatieven
HSLnet, SallandGlas, HilverGlas en Bergen Breedband. Het zijn slechts enkele voorbeelden van initiatieven waar bewoners zelf gezamenlijk een glasvezelnetwerk willen aanleggen. Hieronder volgt een uitleg waarom een coöperatie beter of handiger kan zijn dan een vereniging of stichting om zelf glasvezel aan te leggen. (Glasvezelgids.nl, 30.12.2014).
Zorggroep Leveste Middenveld en coöperatie artsen gaan samenwerken
Zorggroep Leveste Middenveld (ZLM) en de onlangs opgerichte coöperatie van vrijgevestigde artsen, het Medisch Specialistisch Netwerk Noord Oost Nederland (MSN NON), hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. In de coöperatie zitten de 145 vrijgevestigde specialisten van de drie ziekenhuislocaties van Zorggroep Leveste Middenveld. (Emmen.nu, 29.12.2014).
Coöperatie Wijkverpleegkundige Zorg Rotterdam (voorheen project Zichtbare Schakels) van start
Net voor kerst is -met ondersteuning van netwerkcoöperatie Coopnet– in vervolg op het project Zichtbare Schakels Rotterdam een nieuwe coöperatie opgericht. De samenwerkende partners (Laurens, Aafje, Humanitas, MOB en OSER) hebben intensief samengewerkt aan het weer terug in de stad en de buurt krijgen van de functie wijkverpleegkundige. Deze Rotterdamse samenwerking tussen huisartsen en thuiszorginstellingen is uniek in het land en heeft er voor gezorgd dat de wijkverpleegkundige functie in Rotterdam weer tot bloei is gekomen. De wijkverpleegkundige helpt de patiënt bij vragen op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Zij biedt een luisterend oor en denkt mee over de oplossing. Ze weet namelijk precies wat er in de wijk aan voorzieningen zijn. Binnenkort volgt hier meer informatie over de nieuwe coöperatie.
Medisch specialisten JBZ in cooperatie
De 256 specialisten die actief zijn in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch gaan samenwerken in een nieuwe cooperatie, de Bossche Specialisten Cooperatie UA. De cooperatie zorgt samen met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis voor het beleid in en van de zorginstelling. Patienten zullen niks merken van deze verandering. (BD, 18.12.2014).
Nieuwe coöperatie De Raffinage wil naar terrein oude SuikerUnie
Groningen is een coöperatie rijker: De Raffinage. Deze coöperatie gaat zich inzetten voor de nieuwe economie: door andere vormen van samenwerking en met een positieve impact op milieu, natuur en de mensen waarmee ze werkt. De nieuw verbonden ondernemers willen de stad bedienen met hun duurzame producten en diensten op het gebied van Voedsel, Kunst & Ambacht en Evenementen. (GIC.nl, 17.12.2014).
Flying Bike Cooperative gets closer to takeoff
Today is an exciting day for the 900 member-owners of Flying Bike Cooperative Brewery. It was in April of 2011 that I first told you about Flying Bike and its unusual approach to funding, building, and operating a brewery (see all of our stories about Flying Bike). Today, almost four years later, I am happy to report that this most-uncommon brewing adventure is one big step closer to taking off. (WBB, 17.12.2014).
Buurtcoöperatie Stationspark Deurne opgericht
Op initiatief van enkele actieve en betrokken burgers en met steun van netwerkcoöperatie Coopnet is donderdag 18 december bij Gerrits & Van Gulick notarissen de oprichtingsakte getekend van de coöperatie Stationspark Deurne U.A. Doelstelling van de coöperatie is het verbeteren en waarborgen van de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving rondom het NS-station Deurne. (WVD, 19.12.2015).
Film: Opzetten zorgcoöperatie
Het platform zorgcoöperaties heeft een kennismakingsfilm gemaakt die in gaat op 3 verschillende voorbeelden van het opzetten van een zorgcoöperatie. Deze film is bedoeld als algemene achtergrond informatie voor degenen die met een initiatief willen beginnen of er net mee bezig zijn. (L@B, 16.12.2014).
“Onze keuze voor een coöperatie was offensief.”
Ondernemen, dat doen de meesten in een BV, NV, VOF of eenmanszaak. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo is de laatste jaren de coöperatie populairder geworden. Een coöperatie is een onafhankelijke onderneming in eigendom van en bestuurd door degenen die er gebruik van maken. Een onderneming in verenigingsverband.(Facebook, 15.12.2014).
Coöperatie is ultieme toezichthouder
Het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie is een coöperatie. Zorgprofessionals en ouders van kinderen zijn de ultieme toezichthouder. De umc’s willen deelnemen in deze constructie. (CMS, 12.12.2014).
World Co-operative Monitor – The first multi-dimensional ranking of co-operatives worldwide
The 2014 World Co-operative Monitor was officially released at the International Summit of Co-operatives on October 8th, 2014 and is available as a pdf on the website. (Euricse.eu. 05.01.2015).
Het dorp als doe-het-zelfdemocratie
Ouderenvervoer, dagbesteding: in het Brabantse Elsendorp doppen bewoners hun eigen boontjes. Elsendorp-Noord heet het nieuwbouwwijkje van zo’n vijftig huizen. Brabantse humor. Met z’n 1040 inwoners past heel Elsendorp in de oksel van twee provinciale wegen (de N272 en N277). Een ontginningsdorp in de Peel, een eeuw geleden uitgegraven uit de hei. Niks bijzonders aan. Je rijdt er zo voorbij. (Trouw.nl, 03.01.2015).
The highlights from 2014′s co-operative conferences
Iets gemist betreffende coöperatie conferenties in 2014. Kijk hier wat er gebeurde. (thenews.coop, 20.12.2014).
De traditionele coöperaties staan op een kruispunt
Herman Wijffels heeft een lange en indrukwekkende staat van dienst in de coöperatieve wereld, onder andere als bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland. Nu is hij als hoogleraar “duurzaamheid en maatschappelijke verandering” aan de Universiteit Utrecht betrokken bij veel nieuwe initiatieven die in coöperatieve vorm ontstaan. Een gesprek over gevestigde en nieuwe coöperaties, over ontwikkelen en verbinden. (cooperatie.nl, 20.12.2014).
VAR-opvolger (voorlopig) afgeschoten
De beoogde opvolger van de VAR-verklaring, de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL), is voorlopig op de lange baan geschoven. Met de BGL wil de overheid schijnzelfstandigheid beter kunnen aanpakken. De bedoeling was dat de nieuwe methode in de loop van 2015 zou worden ingevoerd, maar de Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd om de invoering ervan uit te stellen zodat eerst alternatieven kunnen worden onderzocht. (Sprout, 19.12.2014).
Minister Homans (Be): ”Coöperatief ondernemen heeft een duidelijk groeipotentieel.”
”Coöperatieve ondernemingen zijn bijzonder geschikt om burgers en verenigingen te verbinden rond de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Het coöperatief ondernemerschap verdient dan ook specifieke aandacht in mijn beleid”, aldus Minister Liesbeth Homans in haar beleidsnota sociale economie 2014-2019. (CoopNews, 17.12.2014).
Nederland kantelt ondanks of dankzij de scepsis
Burgers nemen steeds vaker zelf het heft in handen. Samen vormen ze een beweging die de samenleving ingrijpend zal veranderen. Velen lezen de tekenen des tijd niet goed en doorzien de consequenties nog niet, aldus de Rotterdamse hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans. (SV, 16.12.2014).
EU Parliament establishes Social Economy Intergroup
On 11th December the Conference of the Presidents of the European Parliament approved the re-establishment of the Social Economy Intergroup. Intergroups are ways to share views on cross-cutting issues between MEPs from different political groups and civil society. In particular, the Social Economy Intergroup can ensure a regular dialogue between the enterprises of the social economy and the European Parliament.Klaus Niederländer, director of Cooperatives Europe, commented: “We are satisfied with the re-establishment of the intergroup. Cooperatives Europe and its members have been actively promoting the renewal of the intergroup and we are happy to see that our demands have been taken into account.” (Coopseurope, 15.12.2014).
Leve Leefbaarheid in Midden-Brabant: FoodSharing: minder verspilling, meer verbinding
Dit verhaal uit de levenspraktijk van de in 1978 geboren Anne Marie Verkade-Diphoorn mag je kenmerkend voor haar noemen. Voedsel dient in haar ogen een sociaal doel. Het is een smeermiddel voor het aanknopen van relaties. Tegelijk moet je met voedsel zorgvuldig omgaan; weggooien is uit den boze. Beide principes bracht ze samen tot wat uiteindelijk ‘Food Sharing’ is geworden, een prachtmethode om voedselverspilling tegen te gaan door overtollig voedsel te ruilen. (ON, 05.12.2014).
Waardengedreven bankieren groeit wereldwijd
Duurzame banken laten zien dat positief maatschappelijk rendement samengaat met een stevig financieel resultaat. Uit onderzoek blijkt dat deze banken het financieel beter doen dan veel ‘gewone’ banken.Er is een groeiende internationale beweging van waardengedreven banken. Banken die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling en positieve verandering in de samenleving. Vijfentwintig van hen zijn verenigd in de Global Alliance for Banking on Values. (dekleurvangeld.nl, 04.12.2014).
Eén van de drie toekomstige windmolens in de polder Autena bij Vianen wordt gekocht door energiecooperatie Energiewinkel Vijfheerenlanden. De coöperatie heeft daarover overeenstemming bereikt met energiebedrijf Eneco, dat de windmolens in de polder bouwt. (Energieplus.nl, 05.01.2015).
Bied als energiereus services aan coöperaties
Het moet er toch een keer van komen, anders wordt het openbare energienet onbeheersbaar. In 2015 moeten daarom samenwerkingsovereenkomsten tussen groepen consumenten en energiemaatschappijen van de grond komen. Waar zijn de vele nieuwe coöperaties goed in, die burgers bundelen om gezamenlijk zonne-panelen in te kopen en op hun daken te leggen? Het verbinden van consumenten. Daar zijn geen dure advertentiecampagnes voor nodig. Aan een printer en een zaaltje hebben mensen genoeg om hun enthousiasme te bundelen. (p-plus.nl, 31.12.2014).
Nieuwe burgermolen van Zuidenwind, De Windvogel en Meerwind
De Limburgse coöperatie Zuidenwind gaat in het plaatsje Neer een nieuwe coöperatieve windmolen plaatsen. Het betreft een windmolen van 2,6 MW die jaarlijks bijna 5000 MW aan duurzame energie gaat produceren. Iedereen in Limburg kan mede-eigenaar worden van deze windmolen en de stroom afnemen.Dit doen de drie coöperaties Zuidenwind, Meerwind en De Windvogel via het samenwerkingsverband REScoopNL. (Windvogel.nl, 15.12.2014).
Jaarlijkse geldstromen van een coöperatieve dorpsmolen
In steeds meer plaatsen willen burgers hun eigen dorpsmolen bouwen. De eerste stap is om een lokale coöperatie voor duurzame energie op te richten, of om de lokale energiewerkgroep aan te sluiten bij de landelijke coöperatie De Windvogel. Deze infographic helpt u om een beeld te krijgen van de geldstromen die met de komst van een dorpsmolen gemoeid zijn.Windvogel.nl, 26.11.2014).
Agrarische natuurverenigingen richten coöperatie op
Vier agrarische natuurverenigingen hebben de Coöperatie Agrarisch Natuurbeheer Noord West Overijssel opgericht. Woensdag werd de akte hiervoor ondertekend. Het gaat om Camperland, Horst en Maten, Kopse Agrarische Natuurvereniging en Tolhuislanden. (Brugmedia, 18.12.2014).
Informatiebijeenkomst over coöperatief ondernemen voor en door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. (Cordaid.nl).
22 januari 2015, De kracht van regionale netwerken binnen het Brabant Mozaïek
In de kleinere kernen van de Brabantse Mozaïek Metropool ontvouwt zich momenteel de doe-democratie, wordt de participatiesamenleving in praktijk gebracht, en voltrekt zich in alle stilte het nieuwste samenwerken. Op 22 januari, tijdens de bijeenkomst Netwerken met Kernkracht, bieden de streeknetwerken van Het Groene Woud en het Huis van de Brabantse Kempen een podium aan deze stille kracht van lokale gemeenschappen. De bijeenkomst vindt plaats van 8.30 tot 14.00 uur in de Willem II Fabriek in ’s-Hertogenbosch.
13 februari 2015, Openbare rede Bijzonder hoogleraar Coöperatieve Financiële Dienstverlening
Member-based enterprises: The spotlight on financial services co-operatives, door Prof. dr. Hans Groeneveld. Aula van de Universiteit van Tilburg (16.15 uur precies), Warandelaan 2, Tilburg.
3 – 6 juni 2015, Dag van de Stadslandbouw een begrip in Nederland
De Dag van de Stadslandbouw is uitgegroeid tot hét toonaangevende, landelijke evenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. Tijdens dit Nationale Platform gaan deelnemers (stadsboeren, overheden, markt- en ketenpartijen, kennisinstellingen) in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van ondernemers, de stad en haar bewoners.’s-Hertogenbosch treedt op als gaststad van de Dag van de Stadslandbouw 2015, waarbij de excursiedag op woensdag 3 juni en het congres op donderdag 4 juni plaatsvindt. Zaterdag 6 juni is de publieksdag. (DagvandeStadslandbouw).
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).