Kent u iemand die mogelijk ook interesse heeft in nieuws over coöperaties en coöperatief ondernemen, dan kunt u met een simpele klik op de button [ Forward to a friend ] elke nieuwsbrief doorsturen. De button vindt u onderaan de nieuwsbrief.
En heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze Nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
Een scholencoöperatie als manier om kleine scholen in stand te houden is van de baan. Dat zegt staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs. Hij heeft het Nederlands Centrum voor Onderwijsrecht (NCOR) onderzoek laten doen en die komt tot de conclusie dat het voor kleine scholen geen geschikte rechtsvorm is. Dekker wil daarom ook geen geld uittrekken voor experimenten. (DvhN.nl en OmroepZeeland en NOS, 29.10.2014).
Informatieavonden: Samen zelf zorg organiseren!
De overheid verwacht van burgers dat we onze zorg steeds meer zelf gaan regelen en betalen. Maar vertelt niet hoe. Wij geloven in het zelf organiserend vermogen van burgers en maken zelfregie in de thuiszorg mogelijk met Wijzelf Zorgcoöperaties. Met ons basismodel krijgen burgers moderne middelen in handen. Hiermee kan lokale hulp en zorg weer bereikbaar, betaalbaar en betrouwbaar zijn. (Wijzelf, 24.10.2014).
Coöperaties blij met enthousiasme staatssecretaris Klijnsma
Op 17 oktober, de Dag van de Armoede, bracht staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op uitnodiging van Cordaid een bezoek aan drie coöperaties in Breda. “We hebben kunnen laten zien hoe deelnemers binnen een coöperatie hun talenten kunnen gebruiken en zich verder kunnen ontwikkelen om weer aan het werk te gaan.” (Cordaid, 20.10.2014).
Bundelen van krachten – Samenwerken in een coöperatie (Zorg Dichtbij)
Op 6 oktober 2014 vond de In voor zorg-bijeenkomst ‘Bundelen van krachten’ plaats. Tijdens deze bijeenkomst werden 5 verschillende vormen van samenwerken besproken (Samenwerken in een consortium, in een alliantie, in een franchiseformule, met een gemeente, met een hoofdaannemer). Naast deze samenwerkings-vormen is er nog een andere vorm die tot de mogelijkheden behoort: Samenwerken in een coöperatie. (InvoorZorg, 12.10.2014).
De Cooperatie: Exceed what is by imagining what is yet to come
De Coöperatie is een intensief partnerschap tussen Habek (Roffest, Utreg Centraal, Wax and the City) en Het Kaasschaafcollectief (Soestvrijstaal, Bijschaven, Breakfestival). In De Coöperatie komen kennis, ondernemer-schap, netwerk en voorzieningen samen in één gedeeld pakket. Daarbij is de gelijke opvatting leidend: investeer in talent dat in kwaliteit en originaliteit boven het maaiveld uitsteekt, juist in deze tijd. (DeCoöperatie, 10.10.2014).
“Als we iedere keer gedoe hebben in de vergadering, dan schei ik er mee uit”.Dagelijks zijn honderden vrijwilligers en professionals actief in besturen, commissies, werk-groepen, projectgroepen, vakgroepen, raden van toezicht en adviescolleges van verenigingen, stichtingen, coöperaties, van belangenorganisaties of ideële instellingen. (Agrimediation, 24.10.2014).
Overheid staat zelf het participeren in de weg
De overheid wil dat burgers veel zelf gaan doen, maar eist wel betaling voor niet geleverde diensten. Met het uitroepen van de participatiesamenleving heeft dit kabinet eigenlijk een wisseltruc met ons uitgehaald. De burger moet een aantal zaken zelf gaan regelen, waar tot nu toe de overheid voor zorgde. Maar van enige teruggave van de contributie die we daar aan de overheid voor betalen, is geen sprake. (Volkskrant, 22.10.2014).
Nederland staat voor ultieme transitie
Sociaal, economisch, institutioneel, Nederland verandert op alle terreinen sneller dan ooit, zegt Jan Rotmans. Hoe daarmee om te gaan? Volgens de Rotterdamse hoogleraar duurzaamheid en transities, nummer 10 in de recente Duurzame-100 van Trouw, zal er ‘de komende 50 jaar meer veranderen dan de afgelopen 500 jaar’. En 2014 roept hij daarbij meteen maar uit tot ‘kanteljaar’, waarin de samenleving ‘kantelt’ van een centraal geleide, top-down gestuurde naar een meer decentrale, bottom-up maatschappij. (MT, 15.10.2014).
Gemeente schrapt 80 procent van ‘zeikregeltjes’
De gemeente Hollands Kroon schrapt 80 procent van alle regels. Geen boetes meer voor wildplassen, hondendrollen of posters plakken. Dat soort zaken moeten burgers onderling oplossen. Op verjaardagsfeestjes gaat het er vaak over. Nederland is een land van regeltjes. Je kunt geen schutting plaatsen zonder vergunning en als je je hond een keer niet aan de lijn zit, heb je al een boete te pakken. De gemeente Hollands Kroon, in de kop van Noord-Holland, gaat hier een eind aan maken. Ze gaan zo’n beetje alle regels afschaffen. (RTLnieuws, 14.10.2014).
Over de deeleconomie
It is happening! Over de hele wereld zijn mensen op steeds grotere schaal aan het delen. Auto’s, boeken, hulp, tips, slaapplaatsen, gereedschap en ga zo maar door. De mensen die het delen mogelijk maken zijn steeds vaker slimme ondernemers die onze overvloed voor iedereen toegankelijk maken met mooie websites en handige apps. (Deeleconomie.nl, 10.10.2014).
Inwoners van de gemeente Boekel kunnen deze winter collectief zonnepanelen aanschaffen. Door gezamenlijk op te treden wordt de installatie gemakkelijker en goedkoper, zo meent energiecoöperatie Boekel Energie. Initiatiefnemer hoopt op 20 tot 30 belangstellenden. Op 18 november geeft Boekel Energie meer informatie tijdens een ‘energiecafé’. (BD, 23.10.2014).
Lancering Coöperatie Veldhoven Duurzaam
6 november is er een voorlichtingsavond in de raadszaal van het gemeentehuis. Doel van deze bijeenkomst is om iedereen in Veldhoven die geïnteresseerd is in duurzaamheid, en die daad-werkelijk iets wil doen aan de verspilling van energie, te betrekken bij een nieuw initiatief van een aantal duurzame vrijwilligers uit Veldhoven. (HNU.nu, 23.10.2014).
Workshop businesscase van een windpark voor burgercoöperaties
Op 24 oktober organiseert RescoopNL een workshop over het opzetten van een businesscase van een windpark voor coöperaties. REScoopNL is een coöperatie die de Nederlandse burger (wind)energiecoöperaties ondersteunt bij de ontwikkeling en exploitatie van duurzame energiebronnen. (Windvogel.nl, 17.10.2014).
Aantal boerenbedrijven met zonnepanelen verdriedubbeld
Het aantal boerenbedrijven met zonnepanelen is van 2010 tot 2013 gestegen met 350 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2010 waren er 615 boerenbedrijven met zonnepanelen. Drie jaar later is dat gestegen naar 2760 bedrijven. Opvallend is dat het aantal boerenbedrijven met windmolens juist daalde van 450 naar 430, een afname van 4 procent. (GC, 16.10.2014).
Raedthuys slaat eerste paal voor windmolenpark bij Deventer
In Deventer is vrijdag de bouw begonnen van de windmolens bij de A1. De twee windmolens van zo’n 140 meter hoog moeten medio volgend jaar klaar zijn voor gebruik. De bouw van de windmolens bij Deventer is een project van duurzame energieleverancier Raedthuys uit Enschede en de Deventer Energie Coöperatie. Die coöperatie bestaat uit zo’n honderd mensen die samen voor 400.000 euro meefinancieren. (RTVoost, 12.10.2014).
Energiecoöperaties: energie in eigen handen
Duizenden mensen zijn betrokken bij windenergie en hebben aandelen in een van de vele energiecoöperaties verspreid over het hele land. Het achterliggende idee is dat de wind (en de zon) van iedereen is en dat de exploitatie ervan ook ten goede moet komen aan de bevolking en niet alleen aan de ontwikkelaars van windmolenparken. Greenpeace (Belgie) maakte hier een mooi filmpje van. (Greenpeace, juli 2014).
De rol van LTO Nederland verandert. Dat schrijft LTO-Nederland in een interne vertrouwelijke discussienotitie die in handen is van Boerderij. De afname van het aantal ondernemers, de verandering van het type ondernemer, de afschaffing van de productschappen en de veranderende houding van de overheid tegenover de land- en tuinbouw zijn ontwikkelingen die de belangenorganisatie nopen zich te herbezinnen. (Boerderij.nl, 29.10.2014).
Chinese varkenshouders verdiepen zich keten en coöperatie
Ervaringen uitwisselen in Nederland en het ontwikkelen van coöperatieve veehouderij in China. Met dit doel loopt nu (28 t/m 31 oktober) een studietour van Agriterra voor Chinese bestuurders en varkenshouders om een kijkje te nemen in de Nederlandse coöperatie-keuken. (LTO, 28.10.2014).
3,4,6,10,12 november 2014, Informatieavonden: Samen zelf zorg organiseren!
De overheid verwacht van burgers dat we onze zorg steeds meer zelf gaan regelen en betalen. Maar vertelt niet hoe. Wij geloven in het zelf organiserend vermogen van burgers en maken zelfregie in de thuiszorg mogelijk met Wijzelf Zorgcoöperaties. Met ons basismodel krijgen burgers moderne middelen in handen. Hiermee kan lokale hulp en zorg weer bereikbaar, betaalbaar en betrouwbaar zijn. (Wijzelf, 24.10.2014).12 november 2014
12 november 2014, Elsendorp, dorp van de toekomst?
Hoe moet het dorp van de toekomst eruit zien? Wat is er voor nodig? Wat is er aan de hand? De overheid trekt zich steeds meer terug. Er ontstaat op het platteland in diverse delen van het land bevolkingskrimp. Wat heeft dit voor gevolgen op de domeinen zorg, onderwijs, energie en sociale cohesie? Steeds meer moeten we zelf ter hand nemen. Zal dit ons lukken of komt er een rem op de lokale economie en maatschappelijke groei, ook in Brabant? (9.30 – 18.00 uur, De Dompelaar Elsendorp). (Elsendorp-online).
13 november 2014, Klankborddag stichting MOED
Sociale innovatie versnelt energietransitie; Deze dag zal volledig in het teken staan van energiebesparing en mogelijkheden met betrekking tot het opwekken van duurzame energie. (9.30 uur 18.00 uur, De Leerfabriek Oisterwijk). (StichtingMOED).
14 november 2014: Netwerkmiddag DeLimes Zuid: Hoe mobiliseer je een gemeenschap?
DeLimes draagt d.m.v. haar netwerkmiddagen graag bij aan de ontwikkeling van lokale communities, gemeenschappen waar mensen wonen, werken en recreëren; wat ons betreft hebben zij de toekomst. Meer informatie: DeLimes. (13.30 – 17.00 uur Restaurant de Zwaan – Son en Breugel).
19 november 2014, Dag van de Transities
Nog maar een paar maanden te gaan en dan is het 1 januari 2015. De dag dat de transities van kracht gaan. Gemeenten en instellingen staan in de startblokken. Voorbereidingen zijn in volle gang, maar heeft u aan alles gedacht? Bent u klaar voor de start? (9:00 – 16:00 uur, Jaarbeurs Utrecht). (zorgwelzijn).
19 november 2014, ICA kompas (Coopkracht)
Wereldwijd, en steeds meer ook in Vlaanderen, vormen de 7 ICA-principes het richtsnoer van het handelen van coöperaties. Officieel lanceringevent ICA-kompas. (9.30 – 12.30 uur, Bibliotheek Permeke Antwerpen). (Coopkracht).
21 november 2014, Evenement ‘HIER OPGEWEKT’ Den Haag
Een dag vol inspirerende sprekers, kennisuitwisseling en volop ruimte voor ontmoeting en gesprek. Initiatief-nemers, energiebedrijven, netbeheerders en ambtenaren; allemaal zijn ze vertegenwoordigd. (hieropgewekt).
27 november 2014, NCR Coöperatiedag
De NCR Coöperatiedag is dé bijeenkomst om actuele thema’s op het gebied van coöperatief ondernemen te bespreken en om te netwerken. Doelgroep: De Coöperatiedag is bedoeld voor bestuurders en managers van coöperaties. (coöperatie.nl).
28 november 2014, Trenddag BrabantKennis 2014
BrabantKennis nodigt belangstellenden uit om in gesprek te gaan over het Brabant van nu en straks. Tijdens de Trenddag 2014 verkennen we deze en andere vragen in een prikkelend en interactief programma vol informatie, dialoog en entertainment. We gaan aan de hand van concrete voorbeelden op zoek naar de kiemen van ‘Het Nieuwste Brabant’, het Brabant van morgen en overmorgen. (9:00 – 17:00 uur, Spoorzone Tilburg). (BrabantKennis).