Wat minder coöperatienieuws, maar daartegenover een evenementenagenda die voller en voller raakt. De Dag van de Coöperatie morgen 19 september in Den Bosch is met ruim 250 inschrijvingen vol geboekt, maar er zijn meerdere interessante bijeenkomsten.En heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze Nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
Het is al een paar keer eerder geprobeerd, maar tot dusver met nog niet al te veel succes: een netwerk van samenwerkende grafische bedrijven en intermediairs, die allemaal drukwerk verkopen, maar met slechts een paar productielocaties. Het door oud Thieme-directeur Izo Hoytink op 11 september 2014 opgerichte Coöperatief Indruk U.A. gaat een nieuwe poging wagen. (Graficus, 16.09.2014).
Van participatiesamenleving naar coöperatiemaatschappij
Van participatiesamenleving naar coöperatiemaatschappij; We kunnen niet te veel aan vrijwilligers over laten; Bakfietsburgers en gebrekkige solidariteit; Behoed ons voor het doorgeschoten burgerkracht-denken; Misverstanden over de participatiesamenleving; Eigen kracht is niet alleen beleid maar ook een beweging; Verleg de aandacht van de mooie woorden over de participatiemaatschappij naar de concrete praktijken;Zelforganisatie: durf te kiezen voor minder gelijkheidsdenken; Doe- of doei-democratie?
Waarom is er gekozen voor een coöperatie als er zoveel andere soorten organisaties zijn die ook kunnen passen? Voor Mercurio Coöperatie is het belangrijk dat de ZZP-leden onderdeel en deelnemer zijn van hun eigen organisatie en dat zij met hun capaciteiten vorm kunnen geven aan hun eigen behoeftes. (Mercurio, 01.09.2014).
De wooncoöperatie krijgt onder de Woningwet een plek in het woonbestel. Ook wordt geregeld dat corporaties aan bewoners met een lager inkomen leningen voor het onderhoud mogen geven. In een wooncoöperatie kopen, naar een idee van Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn, bewoners hun huurwoning en verzorgen gezamenlijk onderhoud en beheer van woningen en woonomgeving. (Energieplus, 03.09.2014).
De tiendaagse van coöperatie Buiksloterham
We vieren de oprichting van Coöperatie Buiksloterham. Tien dagen lang elkaar leren kennen, in gesprek, informatie delen, discussiëren, theater, eten en dansen! (DeZwijger, 15.09.2014).
Op initiatief van het ‘Landschap Erfgoed Utrecht’ (LEU) is naar voorbeeld van het ‘Vechtsnoer’ (ook ontwikkelt door LEU) het ‘Eemsnoer’ ontwikkeld. Aan de ontwikkeling van het ‘Eemsnoer’ hebben naast het ‘Landschap Erfgoed Utrecht’ zeer betrokken lokale instellingen en vrijwilligersgroepen uit de gemeenten Baarn, Soest, Amersfoort, Eemnes en Bunschoten-Spakenburg hun medewerking verleend. (DestadAmersfoort, 15.09.2014).
Rabobank steunt Zuiderlicht
Zuiderlicht heeft 7.500 euro gekregen van de Rabobank. Het bedrag mogen we besteden aan communicatie-middelen, om meer mensen te laten overstappen op groene energie, meer leden te werven en meer bekendheid en draagvlak te creëren waardoor we meer projecten kunnen realiseren. Als Zuiderlicht daar voldoende in slaagt krijgt het nog eens een zelfde bedrag. Een mooi voorbeeld van een van de ICA principes: “samenwerking tussen coöperaties”. (Zuiderlicht, 15.09.2014).
Coöperatie oprichten voor fatsoenlijke energie
Belangstellenden kunnen woensdag 17 september de oprichtingsvergadering bijwonen van een coöperatie door Hooghalen Duurzaam. “Fatsoenlijk” is het motto van de NLD, de nieuwe energiemaatschappij die sinds voorjaar 2014 bestaat ‘dóór, vóór en vàn de drie noordelijke provincies’. Om in de toekomst democratisch te kunnen beslissen waar het winstaandeel van Hooghalen en omgeving aan besteed gaat worden, richt Hooghalen Duurzaam een coöperatie op die hierover gaat beslissen. (dkvmd en dvhn, 14.09.2014).
Crowdfunding van de Windcentrale doorbreekt grens van 15 miljoen euro
De vraag naar het zelf opwekken van duurzame stroom via een “stukje” windmolen, genaamd Winddelen, gaat onverminderd door. Vandaag heeft aanbieder de Windcentrale nieuwe mijlpalen bereikt: de grens van €15 miljoen aan geïnvesteerd geld via particulieren wordt overschreden, en tegelijk die van 15.000 deelnemende huishoudens. (hetkanwel.net, 10.09.2014).
Duurzame Energie filmpjes
Coöperatie De Windvogel plaatst leuke YouTube filmpjes over duurzame energie op haar website.(Windvogel, 01.09.2014).
Coöperatie ‘Het Drents Collectief’ voor agrarisch natuur- en landschaps-beheer opgericht
Vrijdag 5 september hebben ANV Drenthe en LTO Noord officieel Het Drents Collectief opgericht. Het is hiermee het 1e Collectief van de in totaal circa 40 Collectieven voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer die in Nederland gevormd zullen gaan worden. (AgriHolland en PortaalNLS 09.09.2014).
Servië zoekt investeerders voor blauwebessenteelt
Het telen van blauwe bessen in Servië, zorgt voor een goed inkomen bij de lokale telers. Het telen van blauwe bessen in het noorden van Servië is de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen, toen was Djuknic een van de vijf blauwebessentelers die een subsidie verkregen van de Nederlandse regering in de vorm van blauwe bessen struiken en waterzuivering systemen. Gestimuleerd door de donatie, vormde hij een coöperatie waarbij de leden een special training doorliepen. (AGF, 10.09.2014).
Een middag vol coöperatieve interactie en dynamiek, over samenwerken anno 2014. Delen van oplossingen en uitdagingen, van nieuwe wensen, verbeteringen en vergezichten. Een feest van herkenning en inspiratie. (12.30 – 18.00 uur, ZLTO ‘s-Hertogenbosch). (ZLTO).
23 september 2014, Balans tussen Passie en Poen – Symposium sociaal ondernemen
Sociale ondernemingen zijn pioniers in het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat valt niet altijd mee. Je moet zowel een goed, winstgevend product op de markt kunnen zetten als banen scheppen voor kwetsbare werkzoekenden. En dat zonder te lang afhankelijk te zijn van subsidies, donaties en giften. Toch lukt het een aantal firma’s om succesvol sociaal te ondernemen. (12:00 – 18:00 uur, Amsterdam). (DeWerkmarkt.nl).
25 september 2014 e.a., Bijeenkomst ‘Samenredzaamheid’
Onze samenleving wordt steeds meer een netwerksamenleving. Door binnen het lokale of regionale netwerk, vanuit eigen kracht, samen te werken bereik je meer. Vanuit deze “Samenredzaamheid” gaan we aan de slag en bieden wij u een aantal onderwerpen om kennis te vergaren, van elkaar te leren en vooral om te ontmoeten. Het doel van de bijeenkomsten (16:00-20:00 uur) is het vormen en versterken van netwerken en samenwerking. Aanmelden via dit formulier. Voor informatie en programma klik hier.
25 september 2014, Coop-Break
The Coop Break is an initiative of the Cera-Group and Coopburo in partnership with Cooperatives Europe. Twice a year a timely issue related to cooperative entrepreneurship or cooperative development is presented and discussed. Anyone interested in these subjects can attend the Coop Break, which is usually organized in Brussels. (US4-campaign).
6 oktober 2014, Bundelen van krachten; bijeenkomst voor kleine zorg-organisaties
Het programma start met een plenaire presentatie van het ministerie van VWS over de laatste actualiteit-en. Daarna 3 rondes met presentaties van organisaties over de samenwerking die zij kozen (consortium, franchise of alliantie) en afsluitend een plenaire presentatie van een inspiratiespreker. Binnenkort vindt u hier het definitieve programma.Voor: Verantwoordelijken van kleinere zorgorganisaties met een omzet minder dan € 5 miljoen en voor relevante andere belangstellenden. ( 9.30 tot 17.00 uur; In voor zorg! Catharijnesingel 47 (7e etage), Utrecht). (invoorzorg.nl).
10 oktober 2014, De landelijke Dag van de Duurzaamheid
Door heel Nederland zullen duizenden duurzame activiteiten plaatsvinden, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. (Dag van de Duurzaamheid).
12 november 2014, Elsendorp, dorp van de toekomst?
Hoe moet het dorp van de toekomst eruit zien? Wat is er voor nodig? Wat is er aan de hand? De overheid trekt zich steeds meer terug. Er ontstaat op het platteland in diverse delen van het land bevolkingskrimp. Wat heeft dit voor gevolgen op de domeinen zorg, onderwijs, energie en sociale cohesie? Steeds meer moeten we zelf ter hand nemen. Zal dit ons lukken of komt er een rem op de lokale economie en maatschappelijke groei, ook in Brabant? (9.30 – 18.00 uur, De Dompelaar Elsendorp). Elsendorp-online.nl
13 november 2014, Klankborddag stichting MOED
Sociale innovatie versnelt energietransitie; Deze dag zal volledig in het teken staan van energiebesparing en mogelijkheden met betrekking tot het opwekken van duurzame energie.(9.30 uur 18.00 uur, De Leerfabriek Oisterwijk). (StichtingMOED).
19 november 2014, Dag van de Transities
Nog maar een paar maanden te gaan en dan is het 1 januari 2015. De dag dat de transities van kracht gaan. Gemeenten en instellingen staan in de startblokken. Voorbereidingen zijn in volle gang, maar heeft u aan alles gedacht? Bent u klaar voor de start? (9:00 – 16:00 uur, Jaarbeurs Utrecht). (zorgwelzijn).
19 november 2014, ICA kompas (Coopkracht)
Wereldwijd, en steeds meer ook in Vlaanderen, vormen de 7 ICA-principes het richtsnoer van het handelen van coöperaties. Officieel lanceringevent ICA-kompas. (9.30 – 12.30 uur, Bibliotheek Permeke Antwerpen). (Coopkracht).
21 november 2014, Evenement ‘HIER OPGEWEKT’ Den Haag
Een dag vol inspirerende sprekers, kennisuitwisseling en volop ruimte voor ontmoeting en gesprek. Initiatief-nemers, energiebedrijven, netbeheerders en ambtenaren; allemaal zijn ze vertegenwoordigd. (hieropgewekt).
27 november 2014, NCR Coöperatiedag
De NCR Coöperatiedag is dé bijeenkomst om actuele thema’s op het gebied van coöperatief ondernemen te bespreken en om te netwerken. DOELGROEP: De Coöperatiedag is bedoeld voor bestuurders en managers van coöperaties. (coöperatie.nl).