Wederom hebben we het laatste nieuws over coöperaties en coöperatieve ontwikkelingen voor u verzameld. We willen u van harte uitnodigen deze keer specifiek naar de evenementenagenda te kijken. Volop keuze uit mooie informatie-, kennisdelings- en netwerkbijeenkomsten en we wensen u komende weken weer mooie coöperatieve momenten toe.Vragen over de coöperatie, coöperatieve initiatieven, coöperatief ondernemen en/of reacties op deze Nieuwsbrief, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
Noordelijke bedrijven die zich bezig houden met healthy ageing hebben zich verenigd in een coöperatie. Een van die bedrijven is het Asser Alvimedica. Met deze samenwerking willen de ondernemingen elkaar helpen en er voor zorgen dat er meer banen komen. Bij healthy ageing draait het vooral om het gezond ouder worden. (RTVDrenthe, 01.09.2014).
Healthy Ageing Business Coöperatie moet Groningse Life Science-ondernemingen versterken
Wethouder Joost van Keulen van Economie & Innovatie heeft maandag 1 september, het startsein voor het “Healthy Ageing Business Coöperatief U.A.” gegeven. Dat is een samenwerkingsverband van MKB actief in de Life Sciences. (GIC en NOM, 01.09.2014).
Wat als de coöperatie voor de publieke en semipublieke sector een geschikte ondernemingsvorm is?
Een coöperatie is qua vorm en doel geschikt als een maatschappelijke onderneming, betoogt hoogleraar Ruud Galle. In de (semi)publieke sector wordt steeds vaker de samenwerking gezocht met andere organisaties – publiek of privaat. Een coöperaties is een goede vorm om deze samenwerkingen in te richten. (Binnenlandsbestuur, 29.08.2014).
Nieuw leven voor de coöperatie (blog Rolf Elling)
Ooit, in de beginjaren tachtig, werkte ik bij een grote Nederlandse agrarische coöperatie; Cebeco-Handelsraad. We maakten voor onze aangesloten leden, de kleinere coöperaties in de agrarische dorpen, diverse uitgaven, waaronder een maandelijks verschijnend informatieblad voor de aangesloten agrariërs. De coöperatieve gedachte vierde hoogtij. Tot de kentering in de jaren negentig. Ten minste, wat de ‘moeder’ coöperatie betrof. (Vraagenaanbod.nl, 27.08.2014).
‘Kansen coöperatie vooral in kleine kernen’
Vooral in de kleine kernen en dorpen liggen kansen voor de wooncoöperatie. Dat schrijft Aedes in haar reactie aan minister Blok op zijn consultatiebrief over de organisatievorm wooncoöperatie. In een wooncoöperatie organiseren huurders en kopers zelf hun huisvesting. In dorpen en kleine kernen bestaat er een groot gevoel van gemeenschapszin en betrokkenheid bij de eigen leefomgeving en daar sluit het idee van de wooncoöperatie goed bij aan. (Vastgoedmarkt.nl en Cobouw.nl, 21.08.2014).
On the occasion of the International Symposium “Cooperatives and the Sustainable Development Goals: Focus on Africa” in Berlin, ILO Cooperative Unit (COOP) Chief Simel Esim explains why cooperatives are vital to reaching the goals of the United Nations’ post-2015 development agenda. (31.08.2014, ILO).
Nieuwe WI-studie Coöperatiemaatschappij
Donderdag 28 augustus jl. presenteerden Wouter Beekers en Robert van Putten hun nieuwe WI-studie Coöperatiemaatschappij. Solidariteit organiseren in de eenentwintigste eeuw. Zij overhandigden de eerste exemplaren aan Arie Slob en Sybrand Buma. Het boek is als download op deze site beschikbaar en als hard copy te bestellen. (WI-CU, 28.08.2014).
Supermaatschap verliest aan populariteit
Steeds minder medisch specialisten kiezen voor een supermaatschap. Andere modellen winnen aan populariteit. Vrijgevestigde medisch specialisten moeten zich door de invoering van de integrale bekostiging anders organiseren. In nieuwe modellen hebben de specialisten een eigen bv die ze inbrengen in een gezamenlijke bv of een coöperatie. (zorgvisie.nl, 21.08.2014).
Innozaam Coöperatie U.A. partner van online platform regionale energie-transitie
Onlangs is het startschot gegeven voor DuurzaamMOED.nl. Ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen vinden op dit online platform kennis en inspiratie voor de regionale duurzame energietransitie. De Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED) is initiatiefnemer van het platform. (Innozaam, 03.09.2014).
Is het einde van de energierekening in zicht?
De groene stroom van energiecoöperaties gaat een revolutie veroorzaken, zo luidt de stellige overtuiging van Frans Stokman van energiecoöporatie Grunneger Power. ‘In 2030 is de energievoorziening groen. En betalen wij geen energierekening meer.’ Is dat wensdenken of een serieuze ontwikkeling? Gastcorrespondent Han van de Wiel zocht het uit. (DeCorrespondent, 02.09.2014).
Zonnige start Energie Coöperatie Gaasterland
Tijdens een zonovergoten Balkster vrijmarkt werd afgelopen zaterdag het startsein gegeven voor de Gaasterlandse Energie Cooperatie (ECG). Om elf uur hees wethouder Durk Durksz de ECG vlag. Onder de noemer “Slút my mar oan” was het hijsen van de vlag het startsein voor het grote publiek om zich aan te sluiten bij de ECG. (Balkstercourant, 02.09.2014).
T-Wind: Vijf energiecoöperaties willen samen windenergie opwekken
Vrijdag 5 september wordt door vijf Tilburgse energiecoöperaties de intentieovereenkomst ondertekend voor het gezamenlijk oprichten van de coöperatie T-WIND. Hierbij zullen ook vertegenwoordigers van MOED (Middenbrabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid), wethouder Berend de Vries en vertegenwoordigers van Attero en Waterschap de Dommel aanwezig zijn bij de ondertekening. (Tilburgers.nl, 01.09.2014).
Commerciële belangen versus ledenbelangen – hoe werkt dat precies in Nederlandse coöperaties?
Dat is het onderwerp van een nieuwe studietour die 15 september 2015 gaat beginnen met een groep van 5 Burkinabé en 1 Congolese accountant. Het doel van de studietour is hen kennis te laten maken met verschillende vormen van coöperatief ondernemerschap en hen te laten zien dat in deze structuur de bedrijfseconomische doelstellingen bereikt kunnen worden én de belangen voor de leden zo optimaal mogelijk te waarborgen zijn. (Agriterra, 25.08.2014).
10 september 2014, De Kredietunie: alternatief voor bankfinanciering
Op woensdag 10 september organiseren BarentsKrans en de Vereniging van Kredietunies in Nederland (VKN) een praktijkgericht seminar over kredietunies. Dit najaar wordt de Wet Toezicht Kredietunies in de Tweede Kamer behandeld. De wet zorgt ervoor dat kredietunies geen vergunning nodig hebben voor het verstrekken van krediet. BarentsKrans en VKN zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit wetsvoorstel. Tijdens het seminar wordt ingegaan op de rol van kredietunies bij de financiering van het MKB in een tijd waarin bankfinanciering moeilijker is te verkrijgen. (barentskrans.nl).
19 september 2014, Coöperatiedag Provincie Noord-Brabant
Een middag vol coöperatieve interactie en dynamiek, over samenwerken anno 2014. Delen van oplossingen en uitdagingen, van nieuwe wensen, verbeteringen en vergezichten. Een feest van herkenning en inspiratie. Uitnodiging en programma volgen binnenkort. (ZLTO).
23 september 2014, Balans tussen Passie en Poen – Symposium sociaal ondernemen
Sociale ondernemingen zijn pioniers in het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat valt niet altijd mee. Je moet zowel een goed, winstgevend product op de markt kunnen zetten als banen scheppen voor kwetsbare werkzoekenden. En dat zonder te lang afhankelijk te zijn van subsidies, donaties en giften. Toch lukt het een aantal firma’s om succesvol sociaal te ondernemen. (12:00 – 18:00 uur, Amsterdam). (DeWerkmarkt.nl).
25 september 2014 e.a., Bijeenkomst ‘Samenredzaamheid’
Onze samenleving wordt steeds meer een netwerksamenleving. Door binnen het lokale of regionale netwerk, vanuit eigen kracht, samen te werken bereik je meer. Vanuit deze “Samenredzaamheid” gaan we aan de slag en bieden wij u een aantal onderwerpen om kennis te vergaren, van elkaar te leren en vooral om te ontmoeten. Het doel van de bijeenkomsten (16:00-20:00 uur) is het vormen en versterken van netwerken en samenwerking. Aanmelden via dit formulier. Voor informatie en programma klik hier.
25 september 2014, Coop-Break
The Coop Break is an initiative of the Cera-Group and Coopburo in partnership with Cooperatives Europe. Twice a year a timely issue related to cooperative entrepreneurship or cooperative development is presented and discussed. Anyone interested in these subjects can attend the Coop Break, which is usually organized in Brussels. (US4-campaign).
6 oktober 2014, Bundelen van krachten; bijeenkomst voor kleine zorg-organisaties
Het programma start met een plenaire presentatie van het ministerie van VWS over de laatste actualiteit-en. Daarna 3 rondes met presentaties van organisaties over de samenwerking die zij kozen (consortium, franchise of alliantie) en afsluitend een plenaire presentatie van een inspiratiespreker. Binnenkort vindt u hier het definitieve programma.Voor: Verantwoordelijken van kleinere zorgorganisaties met een omzet minder dan € 5 miljoen en voor relevante andere belangstellenden. ( 9.30 tot 17.00 uur; In voor zorg! Catharijnesingel 47 (7e etage), Utrecht). (invoorzorg.nl).
10 oktober 2014, De landelijke Dag van de Duurzaamheid
Door heel Nederland zullen duizenden duurzame activiteiten plaatsvinden, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.http://www.dagvandeduurzaamheid.nl/
19 november 2014, Dag van de Transities
Nog maar een paar maanden te gaan en dan is het 1 januari 2015. De dag dat de transities van kracht gaan. Gemeenten en instellingen staan in de startblokken. Voorbereidingen zijn in volle gang, maar heeft u aan alles gedacht? Bent u klaar voor de start? (9:00 – 16:00 uur, Jaarbeurs Utrecht). (zorgwelzijn).
21 november 2014, Evenement ‘HIER OPGEWEKT’ Den Haag
Een dag vol inspirerende sprekers, kennisuitwisseling en volop ruimte voor ontmoeting en gesprek. Initiatief-nemers, energiebedrijven, netbeheerders en ambtenaren; allemaal zijn ze vertegenwoordigd. (hieropgewekt).
27 november 2014, NCR Coöperatiedag
De NCR Coöperatiedag is dé bijeenkomst om actuele thema’s op het gebied van coöperatief ondernemen te bespreken en om te netwerken. DOELGROEP: De Coöperatiedag is bedoeld voor bestuurders en managers van coöperaties. (coöperatie.nl).