Na regen komt zonneschijn. Mooie weken, maanden, jaar staan ons weer te wachten. Volop beweging (kanteling?) op thema’s verduurzaming, participatie, samenleving, energie, dorpen/ wijken/ buurten, (gezondheids)zorg,, etc, etc. En ook in deze nieuwsbrief weer veel mooie voorbeelden. Eerdere nieuwsbrieven kunt u terug vinden op onze website. Voor vragen over de coöperatie, coöperatieve initiatieven, coöperatief ondernemen en/of reacties op deze Nieuwsbrief, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl
Wijkverpleegkundige coöperatie voor onafhankelijke zorg
Wijkverpleegkundigen moeten straks als spil in de wijkteams onafhankelijk van de grote zorginstellingen kunnen werken, zo vinden de zorgverzekeraars. Zorginstellingen Florence en Fundis hebben daarom een plan ingediend voor een coöperatie voor de wijkverpleging. Wijkverpleegkundigen en zorginstellingen kunnen lid worden van deze coöperatieve vereniging. (Nursing.nl, 12.08.2014).
Zorgaanbieders Florence en Fundis brengen hun activiteiten op het gebied van de wijkverpleegkunde onder in een nieuwe gezamenlijke coöperatie. Ze denken daarmee tegemoet te komen aan de wens van de zorgverzekeraars die willen dat de wijkverpleegkundigen onafhankelijk van de reguliere thuiszorg kan opereren. (Skipr.nl, 23.07.2014) en (Invoororg, 11.08.2014).
Onder de naam Zelfstandigheid in verbondenheid is in Ede een project afgerond voor organisatieontwikkeling van een themagericht zorgcentrum voor geïntegreerde psychologische en (para)medische zorg. Subsidie van ZonMw bood de ruimte en ondersteuning om tot een professionele opzet te komen. (De-eerstelijns.nl, 07.08.2014).
Never a better time to start a co-op
A new law comes into force today (1 August) that cleans up 50 years of legislation around co-operative businesses. The Co-operative and Community Benefit Societies Act fulfils a promise made two years ago by the Prime Minister, David Cameron, to make it easier to run different and more ethical forms of business, including cutting red tape for the 6,000 co-operative enterprises in the UK. Co-operatives UK, the country’s trade association for all co-operatives and mutuals, believes there has never been a better time to start, or grow, a co-op than now. (UK.coop, 01.08.2014).
Een coöperatie runnen is een langdurig proces
In 2013/14 steunt de Vriendschapsband vrouwencoöperaties in Nicaragua bij de oprichting van hun organisatie en door bedrijfskundige scholing. Coördinator Katrin bezoekt twee coöperaties, gaat met de huidige partnerorganisatie aan tafel en spreekt af met een mogelijke toekomstige samenwerkingspartner. (utrecht-leon.nl, 31.07.2014).
Het geheim van decoöperatie
Een coöperatie iets uit het verleden? Niets is minder waar: de afgelopen jaren is de organisatievorm juist in opkomst, blijkt uit het onlangs verschenen boek Publiek geheim; de coöperatie in beweging. PGGM’s Frido Kraanen legt uit waarom ook zijn pensioenorganisatie een coöperatie werd. (PGGM, 30.07.2014).
Coöperatie welzijnsinstellingen wordt holding
Welzijnsinstellingen, Paladijn, Stimulans en Welzijn Best-Oirschot stappen over naar een andere organisatievorm. Welzijnsonderneming De Coöperatie voldoet niet aan de verwachtingen die de drie aangesloten welzijnsinstellingen hadden. De vorm van een coöperatie staat de gewenste, intensieve samenwerking meer in de weg dan dat het helpt. (ED, 23.07.0214).
Pingjum heeft zijn eigen dorpscoöperatie
Dorpen lopen leeg als het om voorzieningen gaat. Maar in Pingjum niet. Daar hebben ze hun eigen coöperatie opgericht. Want zeggen de Pingjummers: “Samen kunnen we meer. ”Participatie-maatschappij avant la lettre. (LC, 22.07.2014).
Co-operatives, engagement and the question of youth
How do we engage young people? How do we increase youth participation? What support can we give to young co-operators? These aren’t new questions, but have been a constant since the start of the movement, asked and asked again as the youth they once applied to grew up and put the same queries to the next generation. (The News.coop, 12.08.2014).
De coöperatie in beweging
Publiek Geheim is een boekenserie waarin Frisse Wind, een club van Nederlandse profs in communicatie en design, ‘verborgen verhalen’ ontsluit voor een breed publiek. Daartoe wordt ook de merkwaardige ondernemingsvorm gerekend die coöperatie heet. Is dat een nieuw fenomeen? Zeker niet, beweren Menno Bosma en Else de Jonge, samenstellers van dit boek. Wel dat het om een revival gaat ‘van stoffig relikwie tot postmoderne netwerkorganisatie’. (dewereldmorgen.be, 12.08.2014).
Vrees voor misbruik van wijkteams door tweede lijn
Een wc-eend-effect’ is het schrikbeeld bij de nieuwe Wmo. Onderzoekers van KPMG wijzen op het risico dat wijkverpleegkundigen bij de doorverwijzing van klanten zich te veel door experts uit de tweede lijn laten leiden. (Gemeente.nu, 30.07.2014).
CZ en Menzis knijpen zorg zzp’ers af
Zzp’ers in de zorg dreigen opnieuw in de problemen te komen. Een grote groep zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden met een mbo-diploma raken hun cliënten kwijt doordat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar alleen nog zaken willen doen met hbo’ers. (Top50-onbezorgd.nl, 24.07.2014).
De vier belangrijkste uitdagingen voor Wiebe Draijer
Begin deze maand is Wiebe Draijer gestart als bestuursvoorzitter van de Rabobank. In dit artikel beschrijft René de Waal, partner bij adviesbureau Rijnconsult de flinke uitdagingen die Draijer staan te wachten en begint met “Coöperatief leiderschap invulling geven: leiding geven in de geest van Herman Wijffels”. (Banken.nl, 21.07.2014).
Masterclassreeks Bestuur en Toezicht in de Coöperatieve Onderneming.
TIAS, de business school van Tilburg University, organiseert wederom drie actuele masterclasses voor bestuurders, toezichthouders en directieleden van coöperatieve ondernemingen. Onderwerpen zijn governance, financiering en control, corporate social responsibility en imago. De drie bijeenkomsten vinden plaats in oktober, november en december 2014. (Tias.edu, 01.07.2014).
Ons land kent al honderden energiecoöperaties. Gastcorrespondent Han van de Wiel verkent de twee uitersten van deze beweging. De schrijver van het artikel durft het aan om te voorspellen dat over 20 jaar de energierekening van de particulier – dus ook die van u – op nul uitkomt. Mensen moeten investeren in zonnepanelen en de zon is gratis. Na de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen – gemiddeld zo’n 6 jaar – zjn de stroomkosten gratis. (LECO, 07.08.2014).
De impact van energiecoöperaties
Vanaf 1985 ontstaan in Nederland lokale en regionale windmolenverenigingen met als doel zelf een of meer windmolens aan te schaffen en te exploiteren. Sedert 2007 zijn er in snel tempo vele lokale burgerinitiatieven opgekomen die zich richten op energiebesparing en duurzame energie. Een overzicht van deze initiatieven is te vinden op www.hieropgewekt.nl/initiatieven. Er zijn nu zo’n 500 initiatieven bekend, waarvan er begin 2014 ca. 110 de vorm van een energiecoöperatie hebben aangenomen. (Hieropgewekt, 31.07.2014).
Energie Coöperaties als sociaal kantelpunt
Zijn energiecoöperaties een blijvende kracht of is het een tijdelijke beweging? In een dubbelinterview met Maarten Hajer (Planbureau voor de Leefomgeving) en Frans Stokman (Grunneger Power) geven zij antwoord op deze vraag. ‘Energiecoöperaties zijn een uitdrukking van een sociaal kantelpunt: burgers willen worden bevrijd uit de pure consumentenrol.’ In termen van opgewekte energie stellen de energie coöperaties nog niet veel voor. “Maar in termen van sociale innovatie zijn we wel heel interessant.” (Hieropgewekt, 01.07.2014).
Hanna schudt haar hoofd: “Ze gaan het wiel opnieuw uitvinden. Agrarische vakbonden pleiten voor sterke producentenorganisaties. Om de afzet te bevorderen. Hebben ze nooit gehoord van coöperaties? Dat zijn immers ook organisaties van producenten.” (Boerderij.nl, 15.08.2014).
Goeree-Overflakkeese boeren zelf markt op
Zeker 35 boeren en andere ondernemers op Goeree-Overflakkee gaan op grote schaal streekproducten aan de man brengen. Deze week richtten zij de coöperatie ‘Buutegeweun’ op. (Nieuwe Oogst, 25.07.2014).
10 september 2014, De Kredietunie: alternatief voor bankfinanciering
Op woensdag 10 september organiseren BarentsKrans en de Vereniging van Kredietunies in Nederland (VKN) een praktijkgericht seminar over kredietunies. Dit najaar wordt de Wet Toezicht Kredietunies in de Tweede Kamer behandeld. De wet zorgt ervoor dat kredietunies geen vergunning nodig hebben voor het verstrekken van krediet. BarentsKrans en VKN zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit wetsvoorstel. Tijdens het seminar wordt ingegaan op de rol van kredietunies bij de financiering van het MKB in een tijd waarin bankfinanciering moeilijker is te verkrijgen. (barentskrans.nl).
19 september 2014, Coöperatiedag Provincie Noord-Brabant
Een middag vol coöperatieve interactie en dynamiek, over samenwerken anno 2014. Delen van oplossingen en uitdagingen, van nieuwe wensen, verbeteringen en vergezichten. Een feest van herkenning en inspiratie. Uitnodiging en programma volgen binnenkort. (ZLTO).
23 september 2014, Balans tussen Passie en Poen – Symposium sociaal ondernemen
Sociale ondernemingen zijn pioniers in het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat valt niet altijd mee. Je moet zowel een goed, winstgevend product op de markt kunnen zetten als banen scheppen voor kwetsbare werkzoekenden. En dat zonder te lang afhankelijk te zijn van subsidies, donaties en giften. Toch lukt het een aantal firma’s om succesvol sociaal te ondernemen. (12:00 – 18:00 uur, Amsterdam). (DeWerkmarkt.nl).
25 september 2014 e.a., Vooraankondiging bijeenkomst ‘Samenredzaamheid’
Onze samenleving wordt steeds meer een netwerksamenleving. Door binnen het lokale of regionale netwerk, vanuit eigen kracht, samen te werken bereik je meer. Vanuit deze “Samenredzaamheid” gaan we aan de slag en bieden wij u een aantal onderwerpen om kennis te vergaren, van elkaar te leren en vooral om te ontmoeten. Het doel van de bijeenkomsten (16:00-20:00 uur) is het vormen en versterken van netwerken en samenwerking. (PON).
25 september 2014, Coop-Break
The Coop Break is an initiative of the Cera-Group and Coopburo in partnership with Cooperatives Europe. Twice a year a timely issue related to cooperative entrepreneurship or cooperative development is presented and discussed. Anyone interested in these subjects can attend the Coop Break, which is usually organized in Brussels. (US4-campaign).
6 oktober 2014, Bundelen van krachten – bijeenkomst voor kleine zorgorganisaties
Het programma start met een plenaire presentatie van het ministerie van VWS over de laatste actualiteit-en. Daarna 3 rondes met presentaties van organisaties over de samenwerking die zij kozen (consortium, franchise of alliantie) en afsluitend een plenaire presentatie van een inspiratiespreker. Binnenkort vindt u hier het definitieve programma.Voor: Verantwoordelijken van kleinere zorgorganisaties met een omzet minder dan € 5 miljoen en voor relevante andere belangstellenden. ( 9.30 tot 17.00 uur; In voor zorg! Catharijnesingel 47 (7e etage), Utrecht). (invoorzorg.nl).
19 november 2014, Dag van de Transities
Nog maar een paar maanden te gaan en dan is het 1 januari 2015. De dag dat de transities van kracht gaan. Gemeenten en instellingen staan in de startblokken. Voorbereidingen zijn in volle gang, maar heeft u aan alles gedacht? Bent u klaar voor de start? (9:00 – 16:00 uur, Jaarbeurs Utrecht). (zorgwelzijn).
21 november 2014, Evenement ‘HIER OPGEWEKT’ Den Haag
Een dag vol inspirerende sprekers, kennisuitwisseling en volop ruimte voor ontmoeting en gesprek. Initiatief-nemers, energiebedrijven, netbeheerders en ambtenaren; allemaal zijn ze vertegenwoordigd. (hieropgewekt).
27 november 2014, NCR Coöperatiedag
De NCR Coöperatiedag is dé bijeenkomst om actuele thema’s op het gebied van coöperatief ondernemen te bespreken en om te netwerken. DOELGROEP: De Coöperatiedag is bedoeld voor bestuurders en managers van coöperaties. (coöperatie.nl).
Meerdere data in 2014, Voor één dag een andere baan!
Organisaties en bedrijven openen op de Dag van de Mobiliteit één dag hun deuren. Medewerkers krijgen de mogelijkheid om één dag bij een andere organisatie aan de slag te gaan. (dagvandemobiliteit).