Ik heb geen geheim van succes.
Gewoon je best doen, iets leuk vinden en goede mensen om je heen verzamelen. Want alleen kan je niks en met zijn allen kun je alles.
Johan Cruijff
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Supermarkt wordt ónze supermarkt, wel zo voordelig
Biologische winkelketen Odin introduceert lidmaatschap; De een na de ander worden de supermarkten van Odin omgevormd tot coöperatie. Dat gebeurt uit idealisme, maar zeker ook met het oog op de rauwe economische werkelijkheid. De Volkskrant, 22 februari 2017.
‘Coöperatief pensioenfonds is kwestie van tijd’
Voor pensioenfondsen die de drempel voor een algemeen pensioenfonds (APF) te hoog vinden, kan een coöperatief pensioenfonds (CPF) een goed alternatief zijn. Dat stelt Roland de Greef, pensioenrechtadvocaat van Houthoff Buruma. Volgens hem kan een CPF zowel een eindstation zijn als een opstap naar een APF, voor pensioenfondsen die niet in een keer “cold turkey” willen. Amweb, 21 februari 2017.
Ecopower, een coöperatief voorbeeld voor het Europees Parlement
De Europese regeringen hebben plannen aangekondigd om een gecoördineerde Energie-unie op te richten, om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder te verminderen. Voor het Europees Parlement vormt de Energie-unie een van de prioriteiten van de Europese Unie voor 2017. Het Parlement dringt aan op een snelle goedkeuring van een maatregelenpakket met de naam „Schone energie voor alle Europeanen”, dat ertoe zal bijdragen dat de EU zijn beloften van Parijs waar maakt en de Energie-unie voltooit. Klik hier om de video te bekijken. Ecopower, 17 februari 2017.
De kerk staat nog steeds leeg, maar de coöperatie floreert
Met heuse glasvezelcoöperaties willen duizenden Brabanders hun dorpen van snel internet voorzien. De kerk in Biest-Houtakker had zelfs een hippe broedplaats voor ICT-bedrijven moeten worden. ‘Operatie kerk’ is helaas mislukt, maar met de coöperaties gaat het prima. FD, 10 februari 2017.
Verbazing over ontbreken rapport in Zutphen
Een coöperatie is een reële optie voor huishoudelijke hulpen in Zutphen, stelt Gert Rebergen in een rapport dat hij vorig jaar schreef in opdracht van de gemeente. Het rapport wordt nu pas in de discussie betrokken. Het college van burgemeester en wethouders in Zutphen heeft te eenzijdig ingezet op het oprichten van een stichting waarin de huishoudelijke hulp wordt ondergebracht. Dat stellen enkele betrokkenen, die graag zouden zien dat er naar alternatieven wordt gekeken. De Stentor, 8 februari 2017.
Interessante zaken
Kogel door de kerk: ‘Coöperatieve Wijkraad’
Onlangs stond de ‘Coöperatieve Wijkraad’ voor de Oosterparkwijk in Groningen prominent op de agenda van de raadsvergadering. Het voorstel luidde als volgt: stel een wijkraad in bestaande uit 11 gelote wijkbewoners en 6 gelote raadsleden die beslissingen nemen over de zaken in de wijk. Na een monsterdebat van bijna vier uur werd het voorstel, weliswaar zonder gelote raadsleden, aangenomen. Democratic Challenge, 20 februari 2017.
Hoe bereik je toch die participatie samenleving?
In de transformatie van het sociaal domein vallen grote woorden: einde verzorgingsstaat, leve de participatie samenleving, de burgerkracht, de netwerken, de leefwereld! We willen meer zelfredzaamheid, minder kosten en meer verbinding. Maar wie werkt er aan versterking van de participatiesamenleving? LinkedIn, gelezen op 16 februari 2017.
We doen het zelf wel
Het is heel mooi om te zien dat ‘gewone mensen’ besluiten zelf iets goeds te doen voor een ander. Tegelijkertijd is het heel kwetsbaar omdat deze organisaties geen steun van bovenaf krijgen, en daardoor noodgedwongen minder duurzaam zijn dan als ze wel structurele steun zouden krijgen. De serie ‘We doen het zelf’ wel van Susan Koenen en Anneloor van Heemstra vraagt nogmaals aandacht voor deze kwestie. Stedenintransitie.nl, 10 februari 2017.
Collectief wonen is anno 21e eeuw weer helemaal hip
De wensen om te wonen veranderen steeds. Wij spraken met Peter Camp, auteur van het boek ‘Wonen in de 21e eeuw’. ‘De mogelijkheden voor nieuwe collectieve woonvormen zijn eindeloos’, zegt Peter. Waarom is collectief juist weer helemaal hip? Voor de wereld van morgen, 8 februari 2017.
Alliance update on the ICA-EU partnership
Recently the Coordination Unit of the ICA-EU partnership for international development participated in the working group “Capacity for Development” during the annual meeting of the EU Delegations, in Brussels. Over 100 representatives working in EU Delegations worldwide and responsible for the CSO/LA and Human Rights lines were present in the event, providing a great opportunity to exchange and discuss on the key role of co-operatives as an actor of development. Coop, 6 februari 2017.
Duurzame energie
Nu 50 coöperaties bij Greenchoice: LochemEnergie sluit zich aan
LochemEnergie gaat verder met Greenchoice als partner. Na een lang en zorgvuldig traject maken zij de keuze voor Greenchoice als nieuwe samenwerkingspartner en leverancier van duurzame energie voor haar leden. Daarbij keek de coöperatie onder meer naar bewezen waarde, klanttevredenheid en service, tarieven en vergoedingen én naar de manier waarop LochemEnergie door Greenchoice ondersteund kan worden bij de lokale productie van duurzame energie. De overstap is ook bedoeld om de verdere groei van LochemEnergie, een coöperatie zonder winstoogmerk, te stimuleren. Nieuwsbank, 13 februari 2017.
Wordt u mede-eigenaar van een windmolen?
Binnenkort kunnen alle bewoners van Zeewolde en Almere mee-ondernemen in Windpark Zeewolde. Dat kan via De Nieuwe Molenaars, de burgerwindcoöperatie van Windpark Zeewolde die op 21 februari feestelijk wordt opgericht. Alle bewoners en geïnteresseerden uit Zeewolde en Almere zijn van harte uitgenodigd om bij dit evenement aanwezig te zijn. En wie zich diezelfde avond inschrijft, wordt gratis lid. Lokale omroep Zeewolde, 12 februari 2017.
Energiecoöperatie voor huurders opgericht in regio Waalwijk
Zonnepanelen voor huurders Coöperatie “Groen is goed (te) doen” is een feit. Onlangs werden de handtekeningen gezet om de coöperatie “Groen is goed (te) doen” op te richten. Dit is een belangrijke stap om uiteindelijk tot plaatsing te komen van de zonnepanelen die door huurders van Casade worden aangeschaft. Waalwijk Nieuws, 8 februari 2017.
Heteren gaat zelf energie inkopen en opwekken
Zelf energie inkopen, opwekken en regelen. Daarmee besparen Heterenaren 25 procent op hun energierekening. Dat claimt althans lokale energiecoöperatie Watbeters, die maandag officieel begon. Hij legt uit dat eigenlijk twee coöperaties zijn opgericht. Eén voor gas en stroom en één voor zonnepanelen. De coöperatie-vorm houdt in dat er geen winstoogmerk is. „Als er geld overblijft, vloeit dat terug naar het dorp. Bijvoorbeeld in de vorm van een deelauto of een dorpsfeest of iets anders dat de leefbaarheid ten goede komt.” De Gelderlander, 7 februari 2017.
Rapport: Locaties voor projecten van energiecoöperaties
Coöperaties vinden het vaak lastig om geschikte locaties voor energieprojecten te krijgen. Overheidsinstanties kunnen coöperaties hierbij ondersteunen. In opdracht van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) verscheen een onderzoek naar de juridische mogelijkheden voor het beschikbaar stellen van locaties. Gelezen in de nieuwsbrief van Hieropgewekt, februari 2017.
Agro en groene ruimte
Duurzame landbouw langs de Brabantse Kleine Beerze
Boeren en burgers realiseren samen duurzame landbouw en natuur langs de Kleine Beerze. Hierbij sluiten zij aan bij plannen van het waterschap en de gemeenten om de beek weer te laten meanderen en het gebied verder in te richten. Voor haar coöperatieve aanpak om natuur en landbouw in harmonie te ontwikkelen, ontvangt de landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze de agrofoodpluim van de provincie Noord-Brabant. Duurzaam Nieuws, 11 februari 2017.
Toen in het Groningse Kloosterburen de ene na de andere voorziening werd opgedoekt, nam Anne Hilderink het voortouw om hier iets tegen te doen. Eerst in het klein. Maar onlangs kocht het dorp zelfs het verzorgingshuis dat moest sluiten. Inspirerend voorbeeld van wat je zelf kunt doen om je dorp leefbaar te houden! Voor de buurt, 20 februari 2017.
Schaal en regels remmen zorgcoöperaties
Het aantal burgerinitiatieven in zorg en welzijn groeit stormachtig. Inmiddels zijn er al zo’n 350 zorgcoöperaties in Nederland, bijna drie keer zoveel als in 2015. De politiek wil meer maar in de praktijk is het realiseren van ‘burgerzorg’ razend moeilijk. Skipr, 17 februari 2017.
In coöperaties schuilt nog meer kracht
Steeds meer activiteiten binnen dorpen en steden komen onder druk te staan. Dat heeft onder meer te maken met alle veranderingen in voorzieningen voor welzijn en zorg van burgers. We zagen die veranderingen ook in Schaijk, ons dorp in Noordoost-Brabant met zo’n 7000 inwoners. De belangenorganisatie Ouderen heeft daarom in 2012 de zorgcoöperatie Schaijk opgericht. Trouw, 11 februari 2017.
Maasstad staat pal voor Zorg op Zuid
Samenwerking binnen de Coöperatie Zorg in Rotterdam-Zuid met het Ikazia, Van Weel-Bethesda en het Spijkenisse Medisch Centrum is “cruciaal” voor het Maasstad Ziekenhuis. Daarmee zet bestuursvoorzitter Peter Langenbach de lijn van zijn voorganger Anton Westerlaken voort. Skipr, 10 februari 2017.
Agenda
9 maart: HOW TO COOP the internet economy (BE)
De deelplatforms van de ‘sharing economy’ tellen steeds meer gebruikers die vlotjes muziek, appartementen of wagens delen. Tegelijk bouwen meer en meer producenten, werknemers én gebruikers hun eigen apps. Omdat ze de winsten eerlijk willen verdelen en het werk billijk vergoeden. Vaak komen ze uit bij een model met veel coöperatieve trekjes … en dat is geen toeval. Febecoop organiseert een conferentie over ‘platform cooperativism’ en laten een aantal inspirerende voorbeelden en drijvende krachten aan het woord.
Plaats: Sint-Gillis, België. Tijd: 08:30 – 17:30 uur. Klik hier voor meer info.
20 maart: Proeverij Het begrijpen van deze tijd is een kwestie van herken-nen van betekenisgeving
In een groep van max. 10 deelnemers verken je aan de hand van actuele cases de huidige situatie van vandaag de dag en hoe organisaties, anderen en jijzelf daarmee omgaan. Zo krijg je de smaak van betekenisgeving te pakken. Klik hier voor meer info.
22 en 23 maart: The Rural Summit
The Brabant Kempen region of the Netherlands will host the 2017 Rural Summit, organized in collaboration with the Intelligent Community Forum. The Summit explores the challenges facing rural regions including economic growth, sustainability, aging and depopulation – as well as remarkable new opportunities for progress in a connected digital society. Klik hier voor meer info.