Steden denken altijd dat zij de verandering zijn, maar men is juist in regio’s waar men met krimp te maken heeft, heel concreet met institutionele vernieuwing bezig. Prof. Dr. Tine de Moor
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Buurtbewoners kopen café ’t Sluisje
Wat velen voor onmogelijk hielden, is gelukt: buurtbewoners hebben het 17e eeuwse pand en de kroeg zelf gekocht, voor zo’n twee miljoen euro. Ruim tachtig bewoners hebben aandelen aangeschaft, de rest van het geld komt van de bank. Samen hebben ze een coöperatie opgericht en die is voortaan verantwoordelijk voor de verhuur van het woonhuis, de kantoren én de kroeg in Amsterdam-Noord. Met deze aankoop van het pand is het voortbestaan van café ’t Sluisje verzekerd en daar was het de betrokken buurtbewoners vooral om te doen. I love Noord, 27 maart 2017.
Coöperatie St. Jan in Leenderstrijp wordt heropend
De nostalgische kruidenierswinkel Coöperatie St. Jan in Leenderstrijp (Noord-Brabant) is vernieuwd en op zondag 2 april heropend. De nieuwe uitbaters Wilma en Eric van der Linden hebben zowel het interieur als de complete technische installatie onderhanden genomen. ED, 30 maart 2017.
Mauritiuskerk in handen van coöperatie
Behoud van de Mauritiuskerk in Silvolde (Gelderland) – niet alleen in het centrum van het dorp, maar ook als middelpunt van de gemeenschap. Dat is het doel van de coöperatie Mauritius, die de kerk binnen een jaar wil overnemen. De intentieverklaring voor deze overdracht is dinsdag ondertekend door twee vertegenwoordigers van de coöperatie en pastoor Peter Ambting van de parochie Maria Laetitia. De Gelderlander, 28 maart 2017.
Buurtbewoners maken coöperatie van het buurthuis
Dit project in Breda is bedoeld voor buurtbewoners die een uitkering hebben, mensen die een slecht vooruitzicht hebben om op eigen kracht aan een baan te komen of een zinvolle dagbesteding nodig hebben. Op dit moment zijn er vijftien leden, twee stagiaires en zes vrijwilligers actief binnen ONS Coöperatief. Drie leden worden betaald van de omzet. De Nieuwe Praktijk, 21 maart 2017.
Interessante zaken
Mag een (buurt)initiatief commercieel denken?
Buurtinitiatieven zijn altijd op zoek naar financiële middelen en vinden die steeds minder bij de lokale overheid en fondsen. Kan een meer commerciële instelling uitkomst bieden? Buurtwijs, 4 april 2017.
Plan voor school in kerk Esbeek wordt werkelijkheid
Luid applaus van de publieke tribune en een knallende kurk van een fles champagne op de binnenplaats van het gemeentehuis. De droom van Esbeek wordt werkelijkheid. Onlangs stemde de gemeenteraad van Hilvarenbeek unaniem in met het plan om de leegstaande Adrianuskerk te kopen en te verbouwen tot samenwijsaccommodatie (SWA). Esbeek.eu, 31 maart 2017.
In kaart brengen wat ondernemers en het onderwijs aan elkaar kunnen hebben, dat was het doel van de regionale conferentie Duurzaam Coöperatief Ondernemen. De kennis en ervaring van ondernemers werd gekoppeld aan die van de Hanzehogeschool en haar partners. 300 Deelnemers kwamen op uitnodiging van Willem Foorthuis, lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen en directielid van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier bijeen voor deze bijzondere werkconferentie. Gebiedscoöperatie Westerkwartier, 28 maart 2017.
Duurzame energie
Collectieve zonne-energie: Panelen op dak van een ander
Door het initiatief van Stichting Duurzaam Woudenberg en Greencrowd is het mogelijk om in Woudenberg te investeren in duurzame energie, zonder zonnepanelen op je eigen dak. Dit kan via de postcoderoosregeling, waarbij collectief zonnepanelen worden geplaatst op het dak van een ander. Lokaal De Woudenberger.nl, 29 maart 2017.
De Baronie koploper in energiedoelen op lokaal niveau
Coöperatie de Baronie in Baarle-Nassau laat zien hoe een lokaal project landelijke energiedoelen behaalt. Plaatselijke kalverhouders investeren in biomassaketels en biomassateelt. Veel partijen profiteren hiervan.Ton van Korven is projectleider Bio-economie van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Van Korven ondersteunt de Cooperatie Duurzame Energieketen de Baronie: “Bij het realiseren van de doelen van het Energieakkoord ligt de focus vaak op nationale projecten als wind op zee en zonne-energie. Het project van De Baronie laat zien dat er lokaal enorm veel te halen valt. De Baronie is koploper.” RVO, 29 maart 2017.
Zeeuws burgerinitiatief mondt uit in windpark van 215 miljoen euro
Zelf spreken ze van ‘het grootste burgerinitiatief van Nederland’. Coöperaties Zeeuwind en Deltawind, samen goed voor ruim 4000 leden, namen het initiatief voor een windpark bij de Krammersluizen. Woensdag kwam de financiering rond: Windpark Krammer zal 215 miljoen euro kosten. FD, 23 maart 2017.
Infographics mbt geld- en energiestromen bij coöperatief energie opwekken
Energie opwekken is één ding. Maar aan wie gaat de coöperatie de energie eigenlijk leveren? En wat is het verdienmodel voor de leden? In veel gevallen een complex verhaal om uit te leggen. Deze infographics zijn daarbij behulpzaam. Hieropgewekt, 21 maart 2017.
Agro en groene ruimte
Groen licht voor fusie Agrarische Natuurvereniging Drenthe en Het Drents Collectief
Coöperatie Agrarische Natuur Drenthe, de nieuwe organisatie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Drenthe, kan van start. Dinsdag 28 maart gaven zowel de ledenraad van Het Drents Collectief als de algemene ledenvergadering van de Agrarische Natuurvereniging Drenthe het groene licht voor de fusie. Groene Ruimte, 3 april 2017.
Coöperatieve tuinbouwwaterzuivering De Vlot officieel opgericht
De coöperatieve tuinbouwwaterzuivering De Vlot is op 14 maart opgericht. Een aantal onder-nemers heeft zich aangemeld als bestuurslid en zij hebben bij de notaris de oprichtingsakte ondertekend. Het bestuur is voornemens de 170 hectare aan glastuinbouw in het gebied in Monster en ‘s-Gravenzande van een waterzuiveringssysteem te gaan voorzien. AgriHolland, 20 maart 2017.
Eerste kavelcoöperatie voor Greenport Boskoop opgericht
Voor het herstructureren en verkopen van kleine percelen sierteeltgrond is in Hazerswoude de Kavelcoöperatie Dijkgraafweg opgericht. De oprichtingsacte is onlangs ondertekend onder toeziend oog van notaris Peter van den Berg door Henk van der Smit en Kees Vermeulen namens de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop en de telers Elly Vergeer, Ton Stolwijk en Hans van Gemeren. De telers brengen drie losse percelen in de coöperatie om ze klaar te maken voor verkoop. Nieuwe Oogst, 18 maart 2017.
Zorg en welzijn
Gemeente Heerlen blaast schotten in zorg op
De gemeente Heerlen ruimt alle obstakels op die de zorg en ondersteuning voor kwetsbare burgers in de weg staan. Onder de noemer Heerlen STAND-BY! kiest de Zuid-Limburgse gemeente voor het afbreken van schotten tussen zorg en het WMO-domein, de vorming van één herkenbare, coöperatieve uitvoeringsorganisatie en de introductie van populatiebekostiging bij gelijktijdige afschaffing van het systeem van gemeentelijke beschikkingen en eigen bijdragen voor cliënten. Skipr, 22 maart 2017.
Agenda
13 april: Bijeenkomst Nederlandse Commons Assembly De Meent
Gezamenlijk ontwerpen en bouwen van het Nederlandse platform voor commoners. Praktische bijeenkomst, samen aan de slag in werksessies. Plaats en tijd: Pakhuis De Zwijger (zaal expo) Amsterdam om 19:00 uur. Gratis toegang, reserveren gewenst. Klik hier voor meer info.
Sommige programma’s van Pakhuis De Zwijger zijn ook te volgen via de livestream. Klik hier voor meer info.
Bent u in voor Burgerinitiatieven Zorg & Welzijn? Hoe zet u uw zorgproject in de schijnwerpers? Wat komt er allemaal kijken bij het realiseren van een zorgproject? Tijd: 17.00 uur tot 20.15 uur. Plaats: Arnhem. Klik hier voor meer info.
17 en 18 mei: Cera Coop Tour Nederland – Coöperaties in zorg en welzijn
Het zorglandschap staat voor ingrijpende wijzigingen. Hoe organiseren we een kwaliteitsvolle zorg met aandacht voor zowel zorgverkrijger als zorgverstrekker? Ondernemen in de zorg: een zorgeloze of zorgelijke ontwikkeling? En wat kan coöperatief ondernemen daarin betekenen? Klik hier voor meer info.