“Aan elke golf van burgercollectieven ging eerst een periode van versnelde ontwikkeling van de vrije markt vooraf, zoals privatisering van gemeenschappelijk bezit. Ook nu weer.”
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Platform en coöperatie Huijbergen gaan samenwerken
Hoe kun je als dorp proberen jong en oud tevreden te houden binnen de eigen dorpsgrenzen en zoveel mogelijk voorzieningen te behouden? Het definitieve antwoord hierop is nog niet te geven, maar Dorpscoöperatie Huijbergen timmert flink aan de weg om de doelstelling te verwezenlijken. Afgelopen mei werd Dorpscoöperatie Huijbergen definitief opgericht. Iets minder dan een jaar verder wordt op uitnodiging van de Wmo Adviesraad een update gegeven door bestuursleden. Nu.nl, 7 maart 2017.
Groningse game-ontwikkelaars starten coöperatie
Achttien partijen die games ontwerpen, bouwen en faciliteren hebben in Groningen de coöperatie Game Bakery opgericht. Doel ervan is het door kennisuitwisseling en samenwerking profiteren van elkaars expertise, bijvoorbeeld bij het bedenken van nieuwe projecten. Computable, 28 februari 2017.
Brabantse gemeenten willen zelf software laten maken
De gemeentelijke ict-coöperatie Beware wil een innovatiepartner aantrekken. Daarvoor organi-seert de coöperatie eerst een marktconsultatie op het terrein van applicatieontwikkeling. Beware, opgericht door de gemeentes Eindhoven, Boxtel en Sint Michielsgestel, wil de ontwikkeling en eventueel de exploitatie van gemeente-applicaties in eigen hand houden. De coöperatie is in januari officieel van start gegaan en staat open voor deelname van andere gemeentes. Computable, 27 februari 2017.
Coöperatie nieuwe stijl maakt kleine bedrijven groot
Meer welvaart in het gebied, een gezondere regionale economie, minder werkzoekenden en verbetering van de leefbaarheid. De Gebiedscoöperatie Westerkwartier werkt nu een jaar of drie om dat te bereiken. Lukt dat een beetje, vroeg NoordZaken zich af. RTV Noord, 23 februari 2017.
Inwoners onderhouden zelf buurtschap De Valk
De inwoners van De Valk bij Wekerom onderhouden voortaan zelf de wegen en het groen in hun buurtschap. De gemeente Ede heeft het beheer voor meerdere jaren overgedragen aan De Valkse Groencoöperatie, die speciaal daarvoor is opgericht. RD, 23 februari 2017.
Interessante zaken
2017’s International Day of Co-operatives will celebrate inclusion
The world’s co-operators will celebrate the global movement on 1 July – and this year the theme is inclusion. The theme for the United Nations International Day of Co-operatives was chosen by the Committee for the Promotion and Advancement of Co-operatives (COPAC), currently chaired by the International Co-operative Alliance. The News, 6 maart 2017.
Waarom burgercollectieven juist nu opkomen
Hoogleraar Tine de Moor (1975) van de Universiteit Utrecht raakt met haar studie over ‘the commons’ een zenuw in de samenleving. Een gesprek om in kaart te brengen waarom deze initiatieven opkomen. Hoe kan het dat burgers elkaar alweer opnieuw opzoeken en overal coöperaties op allerlei gebied oprichten? Waarom gebeurde dit eerder? En waar gingen de eerste twee golven aan ten onder? P+, 3 maart 2017.
‘Music Hall gebruikt coöperatie louter om geld door te sluizen’ (BE)
Na de lancering haalde de nieuwe coöperatie Musical Rainbows van producent Music Hall al ruim een miljoen euro op. Volgens adviesbureau Febecoop dient de coöperatieve structuur enkel om geld door te sluizen naar Music Hall: “De cvba wordt gebruikt voor louter financiële oogmerken van de oprichters. Het risico wordt afgewenteld op het grote publiek, dat nauwelijks beslissingsmacht krijgt en maar in beperkte mate in de winst deelt.” Apache, 23 februari 2017.
Het mandaat terug in de buurt, het monopolie van de overheid kleiner
Bewoners nemen steeds vaker het heft in eigen handen. Ze doen het zelf wel en hebben overheid en bedrijven daarbij niet nodig. Bewoners willen het mandaat in de buurt terug om daarmee het monopolie van de overheid te verkleinen. Hoe kunnen burgers succesvol samenwerken met gemeente, winkeliers, woningcorporatie, welzijnsinstellingen en andere organisaties om dit te bereiken? Pakhuis de Zwijger, gelezen in maart 2017.
Duurzame energie
Kwartiermakers coöperatie gaan voor energieneutrale Bommelerwaard
De Bommelerwaard economisch, ecologisch en sociaal duurzaam maken, dat is het doel van de Coöperatie Bommelerwaar die vorig jaar juni werd opgericht door Onno van Bekkum en Antje van Ginneken. De coöperatie zit inmiddels op 90 leden. BD, 1 maart 2017.
Plan voor kilometerslange wal van zonnepanelen langs A58
De A58 zou moeten worden omgevormd tot een energieneutrale snelweg of een weg die zelfs energie oplevert. Dat zou kunnen door langs de snelweg, die straks over een flink stuk wordt verbreed, zonnepanelen als geluidswallen te gebruiken. Een vijf meter hoge wal met zonnepanelen over die lengte zou een opbrengst hebben gelijk aan tien windmolens, berekenen Johan Janse (ZonneWIJde Breda) en Jean Nijssen (Energie coöperatie Anneville) voor. Breda Vandaag, 1 maart 2017.
Agro en groene ruimte
Tuinbouwwaterzuivering De Vlot gaat door
Onlangs hebben circa 40 ondernemers ingestemd met het oprichten van een coöperatie voor tuinbouwwaterzuivering De Vlot. Aan de bestaande systemen in het Westland voor centrale afvoer van drainagewater voor de tuinbouwgebieden Raaphorst-Tiend, Waalblok en Lange Stucken wordt nu ook een extra zuivering gerealiseerd. Groene Ruimte, 24 februari 2017.
Goed blijven besturen en nog beter communiceren zegt Dirk Ryckaert (BE)
Zuivelcoöperatie Milcobel telt bijna 3.000 leden-melkveehouders. Daarvan nemen er circa 300 bestuursverantwoordelijkheid. Als de coöperatieraad samenkomt in Kallo dan tekenen alle 40 melkveehouders present. Absenteïsme bestaat omzeggens niet. Zoveel betrokkenheid is een uniek gegeven maar geen garantie op 100 procent tevreden coöperanten. Vilt, 23 februari 2017.
Zorg en welzijn
Zorgcoöperaties verkennen de wereld van het vastgoed
Welke zorg- en welzijnsvoorzieningen heeft u binnen nu en tien jaar nodig? Met die vraag begon het eigenlijk allemaal voor zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt. In dit gelijknamige kleine dorp waren geen voorzieningen voor ouderen die niet meer zelfstandig thuis konden wonen. Gevolg was dat veel ouderen in hun laatste levensfase niets anders konden dan verhuizen naar een omgeving waar die zorg wel werd aangeboden, weg uit hun vertrouwde dorp. FD, 1 maart 2017.
Dichtbij en aandacht voor de mens
Hoe kunnen verschillende partijen bijdragen aan de aanpak van sociaaleconomische gezond-heidsverschillen? Dat is de centrale vraag in deze blogreeks waarin bestuurders, professionals en ‘vrije denkers’ hun visie geven. Dit keer is het woord aan: Don van Sambeek, medeoprichter van zorgcoöperatie Tot uw Dienst in Laarbeek en De Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland. Hij kreeg de pen door van Hans Jägers, voorzitter dienstencoöperatie Zorg voor Elkaar in Oisterwijk. Zijn vragen aan Don van Sambeek: ‘Hoe creëren we met elkaar een samenleving waarin we meer oog hebben voor noodzakelijke veranderingen en waarin ook kwetsbare groepen gezien en gehoord worden?’ Gezond In, 28 februari 2017.
Agenda
20 maart: Proeverij Het begrijpen van deze tijd is een kwestie van herken-nen van betekenisgeving
In een groep van max. 10 deelnemers verken je aan de hand van actuele cases de huidige situatie van vandaag de dag en hoe organisaties, anderen en jijzelf daarmee omgaan. Zo krijg je de smaak van betekenisgeving te pakken. Klik hier voor meer info.
22 en 23 maart: The Rural Summit
The Brabant Kempen region of the Netherlands will host the 2017 Rural Summit, organized in collaboration with the Intelligent Community Forum. The Summit explores the challenges facing rural regions including economic growth, sustainability, aging and depopulation – as well as remarkable new opportunities for progress in a connected digital society. Klik hier voor meer info.
30 maart 2017, NCR Seminar Y
Gedurende het seminar vindt een discussie plaats over de wijze waarop coöperaties generatie-verschillen tot kracht kunnen maken. Ochtendprogramma met of zonder lunch. Klik hier voor meer info.
17 en 18 mei: Cera Coop Tour Nederland – Coöperaties in zorg en welzijn
Het zorglandschap staat voor ingrijpende wijzigingen. Hoe organiseren we een kwaliteitsvolle zorg met aandacht voor zowel zorgverkrijger als zorgverstrekker? Ondernemen in de zorg: een zorgeloze of zorgelijke ontwikkeling? En wat kan coöperatief ondernemen daarin betekenen? Klik hier voor meer info.