Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Burgerkracht basis voor visie De Nieuwe Wierde
Alle inwoners van Grijpskerk mogen meedenken over de toekomst van De Nieuwe Wierde. Ze ontvangen hiervoor in januari een enquêteformulier van de Stichting tot oprichting Dorpscoöperatie. Deze stichting heeft de burgerkracht vanuit Grijpskerk en omliggende dorpen hoog in het vaandel. Westerkwartier, 16 november 2016.
GilzeEnRijenGlas start volgende voorbereidingsfase
De coöperatie GilzeEnRijenGlas gaat van start met detail engineering en de afhandeling van de vergunningen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. De coöperatie heeft daartoe groen licht gekregen van de leden. Telecompaper, 14 november 2016.
Growing Workplace uit Emmen wint Social Impact Award 2016
Growing Workplace is een inspirerende omgeving waar ondernemende mensen elkaar ontmoeten. Het is een sociale coöperatie die ruimte biedt voor allerlei disciplines, die zich onder andere bezighouden met het begeleiden van werklozen richting ondernemerschap. Kennis delen, duurzaamheid en maatschappelijke impact staan voorop. Groningennieuws.nl, 12 november 2016.
Dubbelinterview: Wout Dekker en Wiebe Draijer
Twee voorzitters, twee boards, een turbulente fase: Wiebe Draijer en Wout Dekker, bestuurs-voorzitter en scheidend voorzitter van de rvc van de Rabobank, waren tijdens het nog lopende veranderingsproces van de bank op elkaar aangewezen. Het idee leek simpel: twee voorzitters, twee boards, één bedrijf. Hoe werkt de relatie tussen de leiders van de raad van bestuur en raad van commissarissen? En wat kunnen we daarvan leren? Mgmt Scope, 11 november 2016.
Kredietunie: samen bankje spelen
Sinds de bankencrisis krijgen mkb’ers steeds moeilijker geld los bij de bank. Hippe alternatieven als crowdfunding zijn er genoeg, maar ook een oude bekende wordt steeds populairder: de kredietunie. Een kredietunie is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk, waarbij ondernemers zich per regio of branche organiseren om elkaar geld te lenen. Zónder tussenkomst van banken. MT.nl, 4 november 2016.
Interessante zaken
‘Sociale missie van ondernemers in wet opnemen’
Maatschappelijk gedreven ondernemers moeten een aparte juridische status krijgen in het Burgerlijk Wetboek. ‘Bestuurders moeten kunnen worden aangesproken op hun maatschappelijke missie.’ Ze zijn bezig aan een flinke opmars, de sociaal ondernemers in Nederland. Het verschil met een ‘gewone’ ondernemer is dat zij primair een maatschappelijke missie hebben en maatschappelijke meerwaarde willen creëren. ED, 15 november 2016.
Voorbeeld voor Nederland: Breda laat mensen in de bijstand hun eigen onderneming opzetten
In Breda mogen inwoners die in de bijstand zitten tegelijkertijd proberen een eigen onderneming op te zetten. Dus zonder dat dat ten koste gaat van de uitkering. En dat bevalt goed. Zo goed, dat de proef die er was nu wordt omgezet in beleid. De gemeente steunt de zogenoemde scharrel-ondernemers. En minister Plasterk kwam maandag zelf even kijken hoe het precies werkt. Hij vindt het een voorbeeld voor andere plekken in het land. Omroep Brabant, 13 november 2016.
Kans op eigen bedrijf voor mensen met uitkering
Mensen die nu nog een uitkering hebben, kunnen straks weer aan het werk met een eigen bedrijfje. Dat is kort gezegd de doelstelling van Het Ronde Blok, een sociale coöperatie die binnenkort zijn beslag moet krijgen in Doetinchem. Inmiddels ligt er een ondernemingsplan, dat volgens de initiatiefnemers op de sympathie van de gemeente kan rekenen. De Gelderlander, 8 november 2016.
Maak gebruik van het bewonersbudget en oefen invloed uit op het beleid
Je hebt een goed idee voor je wijk of buurt. Je kunt dat realiseren omdat de gemeente het wil betalen vanuit het bewonersbudget. Dat zijn speciale geldpotjes die van tevoren al gereserveerd zijn voor projecten die bewoners zelf op poten willen zetten. Zo bepaal je zelf mede waar in jouw buurt het geld aan wordt besteed. VoordeBuurt, gelezen in november 2016.
Duurzame energie
Energieproductie coöperaties groeit sterk
Het aantal geregistreerde energiecoöperaties is in 2016 toegenomen van 262 naar 313. Het gezamenlijke totale productievermogen stijgt dit jaar met meer dan 50 procent naar ruim 138 megawatt. Op korte termijn staat er nog eens 150 megawatt op de planning. Meer dan 50.000 Nederlanders zijn lid van een lokale energiecoöperatie. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2016 van Stichting HIER opgewekt. Duurzaam Nieuws, 18 november 2016.
Bernheze verlicht dankzij mest
Lantaarnpalen laten branden dankzij mest van lokale boerderijen, opgewekt via een biovergistings-installatie. Dat gaat gebeuren in de gemeente Bernheze. Het is voor het eerst in Nederland dat een gemeente lokale boerderijen inzet voor straatverlichting. De gemeente Bernheze gaat hiervoor samenwerken met de lokale energiecoöperatie BECO en vertegenwoordigers van de stichting Duurzaam Landleven. Dtv – MFM, 17 november 2016.
HVC helpt burgers met energieprojecten
Een eigen energiecoöperatie oprichten is zo simpel nog niet. Zelfs als een windmolen of zonneweinde eenmaal draait is er administratie nodig, vele jaren langs zelfs. HVC helpt daarbij. Joost Berkvens is de manager lokale energie HVC en weet dat burgerparticipatie hard werken is, ook al begint het met een ideaal: “Anno 2016 moeten mensen kunnen zeggen: dit is ook míjn windmolen.” P+, 13 november 2016.
Zonnepark op Vlagheide Schijndel komt nabij
De Energie Coöperatie Schijndel (ECS) en de Vereniging Vlagheide zijn het al een heel eind eens over de vestiging van een zonnepark op de voormalige vuilnisbelt Vlagheide op de grens van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. Ook voeren de twee organisaties gesprekken over het exploiteren van biogas in het recreatiegebied in het hart van fusiegemeente Meierijstad. Brabants Dagblad, 11 november 2016.
Eerste groepsaankoop elektrische wagens is gelanceerd (BE)
Coöperatie SamenSterker Antwerpen begint een groepsaankoop voor elektrische wagens. Dat is de eerste in ons land. ‘Het is het moment’, klinkt het. Tot het einde van het jaar kunnen geïnteres-seerde kopers van een Renault ZOE terecht bij SamenSterker Antwerpen. De coöperatie plaatste een groepsbestelling voor deze elektrische wagen. Nieuwsblad, 4 november 2016.
Agro en groene ruimte
Oss krijgt grootste mestverwerker
De provincie Noord-Brabant heeft een vergunning gegeven aan een coöperatie boeren die in Oss de grootste mestverwerker van Nederland wil bouwen. De installatie met een capaciteit van 500.000 ton drijfmest per jaar komt op een bedrijventerrein in de Brabantse plaats. De initiatiefnemers wilden zich eerder vestigen in het buitengebied van Landhorst maar daar was veel weerstand van omwonenden. De Telegraaf, 16 november 2016.
Betrek jongeren bij de coöperatie
“Bij het zien en horen van het verhaal over FrieslandCampina’s jongerenwerk gingen de monden, spreekwoordelijk, open van verbazing en werd er zelfs het woord inspirerend genoemd.” Agriterra, 14 november 2016.
Deel winst op naam Topigs-leden
Leden van Coöperatie Topigs krijgen een deel van de winst uitgekeerd op naam. Dat gebeurt voor het eerst in mei 2017 op basis van de omzet van 2016. De doelstelling van Coöperatie Topigs is en blijft volgens Lorist dat je samen meer kunt bereiken op fokkerijgebied dan alleen. De winst van Topigs Norsvin werd tot nu toe altijd teruggestopt in de organisatie door te investeren in Research & Development. Met als positief effect voor de leden-varkenshouders van de Coöperatie de betere prestaties van de varkens.” Varkens.nl, 3 november 2016.
Zorg en welzijn
Bijeenkomst over samenwerking tussen zorgorganisaties en zorgcoöperaties
ActiZ organiseert op donderdagmiddag 1 december een bijeenkomst over burgerinitiatieven met als praktijkvoorbeeld de oprichting van een zorgcoöperatie en de betekenis hiervan voor de samenwerking tussen de zorgorganisatie en een coöperatie. Uit de praktijk vertellen bestuurder Moniek van Jaarsveld van Warande en Jan Snijders van Austerlitz Zorgt over de oprichting van deze zorgcoöperatie. Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, 17 november 2016.
Agenda
26 nov: Plattelandsparlement
De Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) organiseert voor de zesde maal een Limburgs PlattelandsParlement, een inspirerende en interactieve bijeenkomst. Klik hier voor meer info.
1 dec: Debat ‘Is de coöperatie het model van de toekomst?’ (BE)
De coöperatie als ondernemingsmodel wordt kritisch tegen het licht gehouden met o.a. Tine De Moor, John Crombez, Dirk Barrez, Peter Hunt en Peter Bosmans. Plaats: Gent (BE). Tijd: 18:00 – 19:30 uur. Klik hier voor meer info.
15 dec: Bijeenkomst ‘Slim samenwerken in regionale netwerken’
Platform31 organiseert in samenwerking met de gemeente Ede de eerste bijeenkomst van de Community of Practice ‘Slim samenwerken in regionale netwerken’. Tijdens deze bijeenkomst wordt een voorproefje gegeven van de uitgebreidere vervolgbijeenkomsten in de eerste helft van 2017 aan de hand van een korte excursie, de behandeling van een onderzoek + praktijkcase en inspiratie door een expert. Plaats: Ede. Tijd: 12:00 – 19:00 uur. Klik hier voor meer info.
30 jan: Proeverij “Het begrijpen van deze tijd is een kwestie van herkennen van betekenisgeving”.
In een groep van max. 10 deelnemers verken je aan de hand van actuele cases de huidige situatie van vandaag de dag en hoe organisaties, anderen en jijzelf daarmee omgaan. Zo krijg je de smaak van betekenisgeving te pakken. Klik hier voor meer info.