De belangstelling voor coöperaties weerspiegelt bredere ontwikkelingen
en trends in de sociale economie. Mensen doen niet langer simpelweg
een donatie, maar worden actief lid van een goed doel en willen intensief betrokken zijn, zodat ze weten waar hun geld naartoe gaat. nieuworganiseren.nu
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Coöperatie omroep-freelancers in de maak
De Coöperatie overweegt de oprichting van een coöperatie van omroep freelancers. Zowel voor de freelancers als de omroepen kan dat de onzekerheden rondom de wet DBA wegnemen. Over nut en noodzaak van zo’n coöperatie is er op donderdag 27 oktober een informatiebijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Villamedia, 24 oktober 2016.
Nieuws van de coöperatie Midden-Brabantglas
De coöperatie Midden-BrabantGlas wil snel starten met de aanleg van Glasvezel in Midden-Brabant. Hiervoor zijn de eerste definitieve vergunningen aangevraagd bij de ABG gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze-Rijen) omdat volgens planning in dat gebied de eerste schop de grond in zal gaan. We hebben het voornemen om te starten in januari 2017. Dit is een paar maanden later dan oorspronkelijk gepland, deze vertraging werd opgelopen doordat MABIB in eerste instantie aangaf te willen mee aanleggen en hiervoor het nodige overleg noodzakelijk was. Stadsnieuws Tilburg, 23 oktober 2016.
Lutten Bouwt creatief idee om woningbouw vlot te trekken
Er gloort hoop voor Luttenaren die graag in hun dorp een nieuwe koopwoning willen bouwen. Er is een coöperatie opgericht die de stagnerende nieuwbouw vlot wil trekken. Drie bestuursleden van Plaatselijk Belang Lutten, dat het initiatief heeft genomen en twee plaatselijke ondernemers uit de bouwwereld vormen het bestuur van Lutten Bouwt, een variant op het leefbaarheidsproject Lutten Leeft. Het is een even inventieve als creatieve oplossing, meent Jan Arkes. “Op deze wijze houden we het als dorp in eigen hand en een coöperatie was de beste oplossing om risicoloos te kunnen ondernemen. De Stentor, 18 oktober 2016.
Interessante zaken
De ‘Uberisering’ van werk
Diensten die zich richten op de deeleconomie, zoals Uber en Airbnb, slagen erin om de marktregulering te omzeilen. Wereldwijd worden protesten georganiseerd, want diensten waarbij mensen digitaal spullen, autoritten, maaltijden en huizen delen blijken op meerdere manieren te schuren met de wet. Als antwoord op de niet altijd legale diensten, worden steeds meer coöperaties opgericht. Nieuworganiseren.nu, 19 oktober 2016.
Een succesvol coöperatief circulair bedrijventerrein
In de jaren 90 besloot de Devens Enterprise Commission op het voormalige militair terrein van duurzaamheid een prioriteit te maken. Dit hield in dat er een balans moest komen tussen economische, sociale en ecologische behoeften, terwijl de natuurlijke hulpbronnen gehandhaafd en verbeterd moesten worden. Het park heeft verschillende gebouwen hergebruikt. Het belang van een coöperatie in een park als Devens komt uit de economische besparing die het kan opleveren. Het sleutelconcept is het netwerken en de communicatie tussen spelers die normaliter waarschijnlijk niet in contact komen. Stadszaken, 18 oktober 2016.
Two mistakes co-operatives make in business
Co-operatives are making two mistakes in business, according to the managing director of the Boston Consulting Group. Yves Morieux, who made a presentation on Smart Simplicity at the International Summit of Cooperatives, said co-operation is an important driver of the business world. He said “co-operation is an accelerator of intelligence” for the workforce. This is especially needed in a time when employees are not happy at work. Mr Morieux said a recent survey showed 80% of workers were not engaged with their workplace. This is compared to survey in 1987 that showed 60% of workers were happy to go to work. The News, 12 oktober 2016.
Duurzame energie
Energie Coöperatie Ten Boer werft leden voor zonnepark
De Energie Coöperatie Ten Boer (ECTB) startte onlangs haar pr-campagne tijdens de bijeenkomst Warmtetoer. De coöperatie gaat als volgende stap bezig met het werven van leden. Om niet meer afhankelijk te zijn van van gas, kolen en olie wil de ECTB in in het gebied Woldwijk een energiepark aanleggen van maximaal 3 hectare zonnepanelen met daarbij zo’n 6 kleine windmolens. Noorderkrant, 23 oktober 2016.
Een landelijke coöperatie voor energiebesparing
De succesvolle energie-bespaaracties van Meentkracht in de Hilversumse Meent hoorden tot de eerste Hoom-wijkacties. De stap om van Hoom een coöperatie te maken biedt mogelijkheden om de samenwerking en ideeënuitwisseling met andere coöperaties op het gebied van energie-besparing te verbeteren. Coöperatie Hoom is een landelijke coöperatie voor energiebesparing, van lokale energiecoöperaties voor lokale energiecoöperaties. Door krachten te bundelen kunnen lokale coöperaties hun aanbod versterken en lokale duurzame ambities sneller en makkelijker realiseren. Hilverzon, 19 oktober 2016.
Coöperatie De Unie, de groenste stroomleverancier van Nederland
De Duurzame Energie Unie is wederom verkozen tot de groenste energieleverancier van Nederland. In het onafhankelijke onderzoek van de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en Wise kreeg deze coöperatie, waarvan de leden zelf duurzame energie produce-ren, een 10. Duurzame Energie Unie, 17 oktober 2016.
Vrijstad Energie krijgt volle zaal en wil meer gemeentelijke ambitie
Onlangs ontvouwde de splinternieuwe burgercoöperatie Vrijstad Energie voor een volle zaal haar plannen. Voorzitter Frans Buysse wees de Raad er op dat Culemborg achterblijft wat betreft duurzame energie en meer ambitie moet tonen. Coöperatie Vrijstad Energie hield haar eerste bijeenkomst in de trouwzaal van het oude stadhuis om haar missie, Culemborg energieneutraal maken, uiteen te zetten. Energieneutraal betekent dat de in Culemborg gebruikte energie geheel lokaal wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Culemborgse Courant, 14 oktober 2016.
Agro en groene ruimte
Makro Nieuwegein werkt samen met boerencoöperatie Local2Local
Groothandel Makro Nieuwegein is een samenwerking gestart met Local2Local – een coöperatie die 50 bedrijven vertegenwoordigd die alleen biologische streekproducten op de markt brengen. De winkel van Makro in Nieuwegein is onlangs compleet verbouwd en in nieuwe stijl geopend. Daarmee sluit de vestiging aan bij de nieuwe koers van de groothandel, waarbij er wordt ingezet op kleinere en meer overzichtelijke vestigingen van 6.000 m2 met een focus op voeding en aan voeding gerelateerde producten. Retailnews, 17 oktober 2016.
Extra geld voor agrarische collectieven in Gelderland
Gedeputeerde Staten van Gelderland verlenen aan de 3 agrarische collectieven van het Rivierenland, de Veluwe en de Achterhoek een aanvullende subsidie van bijna 7,5 miljoen euro voor het tussen 2017-2021 uitbreiden van de natuurgebieden die agrariërs in beheer hebben. Tevens wordt aan de coöperatie Bosgroep Midden Nederland een subsidie van 403.432 euro verleend voor natuurgebieden op diverse locaties in Gelderland die in beheer zijn van particulieren. Portaal Natuur en Landschap, 11 oktober 2016.
Agricultural Cooperatives in the Netherlands: Key Success Factors
The paper argues that the ongoing success of agricultural cooperatives in the Netherlands can be explained by the combination of five factors. First, the Netherlands has an enabling cooperative legislation. Second, cooperatives in the Netherlands have been able to maintain effective member control through innovations in internal governance. Third, membership heterogeneity has been kept low, despite growth and internationalization of agricultural cooperatives. Klik hier voor meer info. International Summit of Cooperatives. Gelezen in oktober, 2016.
ZorgRondom Zuidoost Utrecht is een nieuwe organisatie die diensten levert op het gebied van zorg, welzijn en gezondheid. Op 1 januari 2017 start ZorgRondom met een aanbod voor jeugd en gezinnen in de gemeenten Wijk bij Duurstede, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en De Bilt . Later zal het aanbod uitgebreid worden. ZorgRondom werkt met een multidisciplinair team dat de zorgvraag ontvangt. In nauw overleg met de cliënt zoekt het team de beste oplossing voor de zorgvraag. Door ons grote netwerk kunnen wij snel en op locatie zorg op maat leveren. Nieuwsblad De Kaap, 22 oktober 2016.
Zorgcoöperatie Schaijk gaat ‘gewoon door met pionieren’
De zorgcoöperatie in Schaijk, die nu vijf jaar bestaat, was een van de eersten, maar inmiddels telt Nederland zo’n 150 soortgelijke initiatieven. Veel van de navolgers maakten dankbaar gebruik van de ervaringen in Schaijk. Bestuurslid Riet Roosen: „Wij hebben het wiel moeten uitvinden. Voor anderen ligt er een draaiboek klaar.” Brabants Dagblad, 17 oktober 2016.
Bewoners pakken de plannen voor hun wijk steeds ondernemender aan. Hoe kun je geld verdienen en zorg je voor een toekomstbestendig initiatief? Hoe ga je op een ondernemende manier op zoek naar verschillende vormen van financiering? Daar kom je achter tijdens deze bijeenkomst Kom en leer van experts en van elkaar. Plaats: De Meevaart, Balistraat 48A, 1094 JN Amsterdam. Tijd: 10:00-15:30 uur.
Klik hier voor meer info.
18 nov: Vijfde editie van het Evenement HIER opgewekt
Initiatieven, VvE’s, gemeenten, corporaties, provincies en serviceverleners komen weer bij el-kaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen.
Plaats: Fokker Terminal Den Haag. Klik hier voor meer info.
24 nov: De Nationale Coöperatiedag 2016
Op donderdag 24 november 2016 zal de jaarlijkse Nationale Coöperatiedag (hét netwerk- en kennisevent voor coöperatief Nederland) plaatsvinden. Het thema van De Nationale Coöperatiedag van dit jaar is: Coöperatieve wendbaarheid. Klik hier voor meer info.
1 dec: Debat ‘Is de coöperatie het model van de toekomst?’ (BE)
De coöperatie als ondernemingsmodel wordt kristisch tegen het licht gehouden met o.a. Tine De Moor (professor Economische en Sociale Geschiedenis Universiteit Utrecht), John Crombez (voorzitter sp.a), Dirk Barrez (journalist en auteur), Peter Hunt (directeur van denktank Mutuo) en Peter Bosmans (directeur Febecoop). Plaats: Gent (BE). Tijd: 18:00 – 19:30 uur. Klik hier voor meer info.