Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Marinaleda coöperatie, een leven in overvloed
Werkloosheid is vrijwel uitgestorven in Marinaleda, een Andalusische dorpje in het zuiden van Spanje. Marinaleda wordt omschreven als een democratisch socialistisch utopia, dankzij haar goed georganiseerde landbouw coöperatie. Hier kun je de video bekijken; de voorbeelden zijn immuun voor de kredietcrisis en zijn zeer inspirerend over hoe het anders kan. Earth Matters, 2 februari 2016.
Coöperatie Humsternet Glasvezel: ‘we willen de eerste in Groningen zijn!’
In maart kunnen inwoners van de buitengebieden van rond Oldehove, Niehove en Saaksum zich inschrijven voor breedband internet. Ze doen dit bij de coöperatie Humsternet, die contracten met de bewoners aangaat. Groninger Krant, 30 januari 2016.
Lokale coöperaties vergroten kans op kwaliteit
Diverse Nederlandse gemeenten zijn een eigen ICT-coöperatie gestart om hierin hun ICT onder te brengen. Daarnaast zijn zorgcoöperaties in opmars: ruim honderd van deze burgerinitiatieven zijn in Nederland actief, waarbij inwoners van de gemeente het initiatief nemen voor zorg naar eigen wensen. Wat houden deze lokale ontwikkelingen op het gebied van coöperaties in, en wat zijn de gevolgen voor de kwaliteit? Nyenrode Newsroom, 28 januari 2016.
Buitensportvereningen richten eigen coöperatie sport Peel en Maas op
Tien buitensport verenigingen in de gemeente Peel en Maas met eigen accommodaties gaan samenwerken in de coöperatie Sport Peel en Maas U.A.. Tijdens de oprichtingsvergadering tekenden de tien sportverenigingen maandag een overeenkomst om samen de exploitatie, beheer, onderhoud en samen te organiseren. De coöperatie gaat zelf het onderhoud en het beheer van de sportvelden. Verzorgen. Tot nu toe werd dit verzorgd door de gemeente. Omroep P&M, 26 januari 2016.
Interessante zaken
Tussenheid ziet veel kansen voor vrijkomende agrarische bebouwing
In de provincie Noord-Brabant stoppen de komende 15 jaar naar schatting 3.000 tot 4.500 boeren met hun bedrijf. De vrijkomende stallen bieden veel mogelijkheden, meent het netwerk Tussenheid Brabant. Maar plattelandsondernemers met plannen krijgen vaak te maken met moeizame gesprekken met de gemeente en de buren, die kunnen resulteren in jarenlange procedures. Daarom heeft Tussenheid het project Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) Midden-Brabant gelanceerd. Wil je meer hierover weten? Lees meer op de website van Tussenheid onder het project VAB-MB. Meerdere deskundigen van Coopnet zijn ook betrokken bij dit mooie project. Agri Holland, 2 februari 2016.
Je eigen huis bouwen? Het kan nu ook als huurder
Je eigen huis ontwerpen en beheren is niet meer alleen voor kopers weggelegd. Op drie plekken in Amsterdam kunnen huurders straks in een coöperatie aan de slag. Het Parool, 29 januari 2016.
Geef je op voor de werkconferentie Doe het Zelfhuren
ASW organiseert in samenwerking met Stadsdeel Amsterdam-Noord een werkconferentie op donderdag 4 maart over zelfbeheer in de huursector. Zelfdoen is hot: Steeds meer huurders tonen interesse in vormen van zelforganisatie, in de nieuwe Woningwet is de mogelijkheid tot het oprichten van een wooncoöperatie opgenomen. Daarnaast maakt de Gemeente Amsterdam het mogelijk voor coöperatieve huurinitiatieven om zelf te bouwen. Zie ook Agenda. ASW, gelezen in januari 2016.
Duurzame energie
2000ste lid voor lokale Coöperatie Deltawind
De Coöperatie Deltawind verwelkomt deze maand haar 2000ste lid. Het is de 20 jarige Dylan van Spronsen uit Dirksland. Dit is opnieuw een mijlpaal om op verder te bouwen aan het streven “Goeree-Overflakkee energieneutraal in 2020”. Om dit doel te bereiken is samenwerking het toverwoord. De Coöperatie is opgericht dóór en vóór de lokale bevolking met als doel duurzame energie op te wekken en efficiënt energieverbruik te bevorderen. Deltawind, 1 februari 2016.
De energietransitie naar energiedemocratie
Wat als we de energiemarkt radicaal vernieuwen? De energietransitie naar een decentraal, hernieuwbaar, efficiënt en duurzaam systeem is onvermijdelijk. Meer zelfs: dit proces is volop bezig. Die transitie wordt toegejuicht. Ze biedt immers een unieke kans voor alle burgers. Want uiteindelijk zijn het vooral die burgers die betalen voor de transitie. Overheden op alle niveaus kunnen deze duurzame keuze ondersteunen. Dat gebeurt vandaag nog te weinig. Wel blijkt dat REScoops, hernieuwbare-energiecoöperaties, daarbij hun ideale partners zijn. En vooral: REScoops zijn de ideale formule waardoor burgers greep krijgen op de energietransitie. Zodat het nieuwe energiesysteem democratisch is. Of met andere woorden: coöperatief. Oikos, gelezen in januari 2016.
NBM Case: De Windvogel, coöperatie voor duurzame energie
De Windvogel is een coöperatieve vereniging van mensen die gezamenlijk duurzame (wind)energie produceren. De coöperatie bezit momenteel zes windmolens en twee zonnevelden. De opgewekte stroom wordt gebruikt door de leden zelf. Zij investeren in de coöperatie, hebben zeggenschap over de organisatie en realiseren rendement over hun geld. Duurzaam Nieuws, 31 januari 2016.
Agro en groene ruimte
‘Problemen bij energiebedrijf Delta hebben geen invloed op BMC Moerdijk’
Mochten de financiële problemen bij het Zeeuwse energiebedrijf Delta uitmonden in een faillisse-ment of een overname, dan zal dat niet leiden tot het stilleggen van de centrale voor verbranden van pluimveemest BMC in Moerdijk. Dat zegt voorzitter Jan Wijnen van coöperatie DEP, de leverancier van pluimveemest en aandeelhouder van de centrale. Delta is voor 50% aandeelhou-der in BMC. De overige twee aandeelhouders zijn DEP en ZLTO. Agri Holland, 2 februari 2016.
Bon Vivant kan meer scharrelvarkens verwerken
De coöperatie Bon Vivant komt wekelijks 50 scharrelvarkens en 20 biologisch gehouden varkens tekort om aan de vraag van afnemers te voldoen. Bon Vivant betrok in 2013 een nieuwe ruimte voor de vleesverwerking in Zelhem en is klaar om verder te groeien. De coöperatieve vereniging heeft een goed jaar achter de rug. Agri Holland, 26 januari 2016.
Duurzame bloembollencoöperatie NLG Holland van start
Met het lanceren van de eigen website is de coöperatie NLG Holland op 20 januari officieel van start gegaan. Negen duurzame en biologische bloembollentelers uit Noord-Holland hebben zich eind vorig jaar in deze coöperatie verenigd. Uitgangspunten van NLG Holland zijn samen optrekken om met minder chemie gezondere bloembollen en gewassen te telen. En met respect voor bodem en omgeving, gezamenlijk onderzoek te doen en de resultaten ervan te delen. Agri Holland, 21 januari, 2016.
Zorg en welzijn
It takes two to tango!
Succes- en faalfactoren in de samenwerking tussen zorgorganisaties en zorgcoöperaties.Hoe kunnen zorgorganisaties een aantrekkelijke samenwerkingspartner zijn voor zorgcoöperaties? Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, ActiZ en de Universiteit Utrecht brachten de succes- en faalfactoren in de samenwerking tussen deze partijen in kaart. Aedes-Actiz, gelezen in januari 2016.
‘Dichtbij’ weet zzp’ers in de zorg en lokale zorgorganisaties te binden
In 2011 vonden 5 palliatieve verpleegkundigen dat de zorg anders, beter en goedkoper kon worden georganiseerd. Hun samenwerkings-verband groeide uit tot een brede zorgcoöperatie. Inmiddels zijn circa 150 zzp’ers en ruim 15 lokale zorgorganisaties bij Coöperatie Dichtbij betrokken. Het werkgebied, oorspronkelijk de provincie Groningen, reikt intussen tot Twente.
Zorgcoöperaties staan niet meer lijnrecht tegenover zorgorganisaties
Tien jaar geleden vormde kritiek op de werkwijze van gevestigde grote zorgorganisaties een belangrijke aanleiding voor de oprichting van de eerste zorgcoöperatie in Nederland. Inmiddels werken beide typen organisaties meer met elkaar samen.Tegenover de onpersoonlijke benadering en de wisselende gezichten aan het bed, plaatsten tien jaar geleden zorgcoöperaties een alternatieve visie op goede zorg, waarbij bovendien leden van de coöperatie een belangrijke rol vervulden. Sociale Vraagstukken, gelezen in december 2015.
Agenda
17 februari: ‘De werkerscoöperatie, het ondernemerschap herbekeken’
Dit minisymposium en het bijhorende boek willen een stimulans en een instrument zijn voor waardegedreven coöperatieve ondernemingen. Tijd: 10:00 uur. Plaats: Brussel.De exacte locatie wordt later nog bekendgemaakt. Lees meer….
26 februari: Goed Boeren-conferentie 2016: Van boer tot boer!
Het netwerk ‘Goed Boeren’ bestaat uit een 12 boeren die concrete stappen hebben gezet op het pad van vernieuwing en verduurzaming van de landbouwsector. Voor informatie en aanmelding, klik hier.
4 maart: Werkconferentie Doe het Zelfhuren
Zie ook het artikel hierover bij Interessante Zaken. Lees meer ….
9 maart :Workshop Van pril idee tot solide coöperatie
Loop je al langer rond met plannen om coöperatief te ondernemen? Dan sta je voor een mooie, maar niet altijd eenvoudige uitdaging. Want hoe stel je een ondernemingsplan op? En hoe teken je de juridische structuur uit? Doorloop het stappenplan tijdens deze workshop en ga meteen aan de slag! Lees meer…
24 maart: Kijk op Brabantdag: voorbij de cijfers!
Benieuwd naar de toekomst van Brabant? Kom naar de Kijk op Brabantdag! Tijdens een inspirerend middagprogramma word je bijgepraat over de laatste trends en ontwikkelingen rondom belangrijke thema’s als maakindustrie, circulaire economie, arbeidsmarkt, geluk, wonen en innovatie. Kom donderdag 24 maart naar het Klokgebouw in Eindhoven (Strijp-S) en laat je inspireren door bevlogen sprekers en discussieer mee over de opgaven van morgen en overmorgen! Lees meer…
2 juli: The International Day of Co-operatives
Co-operatives: The power to act for a sustainable future. Lees meer…
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).