Omdat het belang van de leden en niet winstmaximalisatie voorop staat,
zijn coöperaties ook iets beter in staat om excessen, zoals het
ondernemen van te risicovolle projecten, te voorkomen.
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
De ledenraden van de 106 lokale Rabobanken stemmen woensdag over het einde van hun zelfstandigheid. Gedwongen door de Europese Centrale Bank (ECB) gaat Rabobank na de jaarwisseling door als één bank, met één bankvergunning en één enkelvoudige bankbalans. De ledenraden van de 106 lokale Rabobanken stemmen woensdag over het einde van hun zelfstandigheid. De Telegraaf, 29 november 2015.
Huurder wil coöperatie maar weet niet hoe
Een wooncoöperatie is een prima vehikel voor huurders om samen huizen te bezitten. In de praktijk komt er echter niets van terecht. Ze stuiten op tal van drempels. Wooncoöperaties waarin groepen huurders gezamenlijk hun huizen bezitten en onderhouden kunnen een aanwinst zijn voor Nederland. Maar het blijkt vooralsnog praktisch onmogelijk om zo’n coöperatie op te richten. De Volkskrant, 26 november 2015.
De wooncoöperatie, dat zijn wij!
In 2015 werd de nieuwe Woningwet van kracht. Hierin ontstaat ruimte voor nieuwe woonvormen, zoals de wooncoöperatie. Journalist Jelle van der Meer portretteert enkele nieuwe woon-initiatieven in een interessante publicatie. Platform31, 24 november 2015.
Een coöperatie starten, hoe doe je dat? (Deel 2)
Een coöperatie beginnen met je buurtbewoners, hoe doe je dat? De aankomende tijd geven wij een kijkje in het reilen en zeilen van de Jan Evertsen BuurtCoöperatie (JEBC). Een uniek project wat volledig aansluit bij de transitie waarbij burgers zelf tot actie overgaan om te beslissen over hun leefomgeving. Deze keer kijken we hoe de JEBC omgaat met het informeren en werven van leden in de buurt. Stadintransitie.nl, gezien in november 2015.
Coöperatie zoekt leden voor breedband Noord-Beveland
De coöperatie Energiek Noord-Beveland (ECNB) wil een breedbandnetwerk, zodat alle inwoners, ondernemers en recreanten van de gemeente Noord-Beveland over een goede internetverbinding beschikken. Zo’n 500 adressen, vooral in de buitengebieden, liggen in het zogenoemde digitale karrenspoor. Daar is geen of alleen zeer traag internet. De coöperatie vindt een goede internet-verbinding onmisbaar. Alleen zo is Noord-Beveland toekomstbestendig en blijft het leefbaar. NU.nl, 24 november 2015.
Atelier3P – People, Planet en Prosperity, Coöperatie u.a.
De Gemertse gemeenschap doet er goed aan samenvoorzienend te worden. Minder afhankelijk van de landelijke overheid en van banken. Meer leefbaarheid, eigen energie centrale en exclusieve kwaliteit voedsel voor iedereen. Een proeftuin voor nieuwe ideeën en nieuwe ontwikkelingen. Atelier3P.nl, gelezen in november 2015.
Ruimte voor Maatschappelijk Initiatief: Boter bij de Vis
De gemeente Amsterdam heeft in een recente notitie de bestuurlijke ambitie over hoe om te gaan met maatschappelijke initiatieven uitgesproken. Het is een antwoord op de visies en oproepen die vanuit de samenleving zelf zijn geformuleerd in de afgelopen jaren, zoals Manifest Lokale Democratie, het Sociaal Contract MaakdeBuurt en Ruimte voor initiatief. Voor ons ligt nog wel de gezamenlijke opgave om die ambitie te vertalen naar concrete maatregelen en toepassingen. Op 16 december zetten we daartoe met elkaar een volgende stap. Pakhuis de Zwijger, gelezen in november 2015.
De maatschappelijke waarde van burgerinitiatieven in beeld
Als belangenbehartiger van maatschappelijke initiatieven is Kracht in NL op zoek gegaan naar een manier om de waarde van burgerinitiatieven beter zichtbaar te maken. Zij ontwikkelden daarvoor de MAEXchange. In oktober 2015 zijn de eerste 700 initiatieven genoteerd op de MAEXchange. Movisie sprak met Sébastian Duchène van Kracht in NL over de kracht van de MAEXchange. Movisie, 23 november 2015.
Nieuw platform voor kennis over MKB
Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen slaan de handen ineen om meer informatie en gegevens over het MKB te verzamelen en hen daarmee beter van dienst te zijn. Deze informatie wordt gebundeld op het nieuwe kennisplatform De Staat van het MKB. Rijksoverheid, 23 november 2015.
Een aandeel van een coöperatie is niet toevallig “une part social”
Een coöperatie is per definitie een sociale onderneming. Het gaat over samen ondernemen, over het heft in eigen handen nemen. Dit betekent dat het sociale voor het economische komt bij een coöperatie. Geen coöperatie zonder samenwerking. Coöperatief ondernemen gaat ook over solidariteit en zelfhulp, het economische komt achteraf. Dat is de duidelijke visie van een deelnemer aan het seminarie. En die visie wordt volmondig gedeeld door de anderen. Het is niet voor niets dat een bijdrage in het kapitaal “des actions” genoemd wordt bij “les sociétés”, en “des parts sociales” bij coöperaties. Coopburo, 20 november 2015.
Practitioners Forum 2015: Fifteen ways to grow your co-operative
From the latest developments in tax governance to effective branding for mutuals, Practitioners Forum 2015 brought together more than 140 professionals from co-operatives across the UK to share and learn about running a successful co-operative business. Co-operatives UK, 19 november 2015.
Floor en Jana vinden het tijd voor meer jongeren in de coöperatieve energiesector, en De Windvogel vindt dat ook. Jongeren vormen de toekomst van onze planeet en het is belangrijk dat zij betrokken zijn bij de energietransitie. Daarom zijn er nu De Windkuikens. De Windkuikens gaan zich inzetten door workshops en masterclasses over duurzame energie en coöperatief ondernemen op te zetten en promotie te maken voor de energietransitie onder jongeren door bijvoorbeeld stunts op festivals te organiseren. De Windvogel, gezien in november 2015.
Komt er een burgerwindmolen in Lansingerland?
Onlangs organiseerden coöperatie De Windvogel en Project A15 een openbare bijeenkomst over windenergie in Lansingerland. In de provincie Zuid-Holland zullen 250 nieuwe windmolens worden geplaatst. Landelijk moet in 2020 een belangrijk deel van de energie door molens worden geleverd. In het convenant dat is opgesteld gaat Lansingerland daarvan een deel leveren door de plaatsing van vier tot zes molens. De Windvogel en Project A15 willen dat de inwoners zelf meebepalen en meeprofiteren van de komst van windmolens. Project A15 wil een duurzame snelweg in Nederland met elektrische auto’s en die rijden op groene stroom. De Heraut, gelezen in november 2015.
Terugblik evenement HIER opgewekt 2015
Op 20 november 2015 kwamen ruim 800 mensen bijeen voor de vierde editie van het Evenement HIER opgewekt in de Fokker Terminal in Den Haag. Het evenement HIER opgewekt is het evenement voor en door lokale duurzame energie intiatieven. Op de website vind je (binnenkort) veel informatie, verslagen en presentaties terug. Hieropgewekt, gezien in november, 2015.
Top 100 van agrarische coöperaties (USA) in Rural Cooperatives Magazine
In het laatste nummer van de USDA-magazine Rural Cooperatives onder meer aandacht voor de Top 100 van agrarische coöperaties in de Verenigde Staten. USDA, gezien in december 2015.
Färm: Biologisch en lokaal (BE)
Färm opent eind december een derde verkooppunt in Oudergem. Het wordt een van de grootste biowinkels in Brussel (BE). Het concept van Alexis Descampe en Baptiste Bataille, de twee jonge biologen die Färm in 2009 oprichtten, is eenvoudig: de boerderij en haar producten naar het hart van de stad brengen. Trends.be, 26 november 2015.
Oprichting Coöperatie Verloskunde In District Amersfoort
Met het zetten van de handtekeningen onder de ledenovereenkomst donderdag 26 november a.s. is de coöperatie verloskunde in district Amersfoort een feit. Voorzitter Rixt Bekkema, en peningmeester Patricia Bult hebben de overeenkomst namens het bestuur getekend. Daarnaast hebben er negentien anderen, waaronder verloskundigenpraktijken en freelance verloskundigen, hun handtekening gezet. Nijkerk Nu, 29 november 2015.
Eerste Henk Aalderink Prijs voor Wijzelf Zorgcoöperatie
Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek heeft onlangs de eerste Henk Aalderink Prijs gekregen. De prijs is in het leven geroepen door de P10, een samenwerkingsverband tussen de inmiddels 11 grootste plattelandsgemeenten in de Achterhoek. De prijs is vernoemd naar de overleden oprichter, Henk Aalderink. Omroep Gelderland, 25 november 2015.
Zorgcoöperatie Kattendijke loopt als een trein
Zorgcoöperatie Kadoze (Kattendijke Doet het Zelf) heeft een goed eerste jaar achter de rug. De coöperatie ging begin dit jaar van start. Het doel is inwoners zo lang mogelijk op een prettige manier in het dorp te laten wonen. PZC, 18 november 2015.
Dé dag voor de onmisbare krachten in het sociaal domein.
Tijd: 9:00 – 16:30 uur. Plaats: De Reehorst in Ede. Klik hier voor meer info.
9 december 2015, Buurtcommunities: Participatie zoekt samenleving
Actieve bewoners, vrijwilligersorganisaties en buurtcommunities leren van elkaar.
Tijd: 20 uur. Plaats: Kleine zaal, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.
Gratis toegang maar reserveer je plek! Lees meer….
16 december 2015, Ruimte voor Maatschappelijk Initiatief: Boter bij de Vis
Hoe gaan we concreet vorm geven aan de positie van maatschappelijke initiatieven in de stad?
Tijd: 20 uur. Plaats: Kleine zaal, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.
Gratis toegang maar reserveer je plek! Lees meer….
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).