‘We zien ”nutsbank” niet als iets beperkends, iets negatiefs, maar bekijken het meer vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen hebben meer besef van verantwoordelijkheid, dat als er iets met de bank gebeurt, dat maatschappelijke consequenties heeft. Het idee van een nutsfunctie is veranderd van een bedreiging, naar een gevoel van trots.’
Dirk Duijzer, directeur coöperatiezaken Rabobank. Meer lezen? Klik hier!
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Op dinsdag 29 september stroomde expowinkel Toon op de Jan Evertsenstraat vol. Meer dan 50 nieuwsgierige buurtbewoners en een drietal journalisten wilden meer weten over de op te richten Jan Evertsen BuurtCoöperatie (JEBC). De kleine lettertjes moeten nog worden uitgewerkt en er klonken kritische vragen. Ondanks dat smaakte de avond naar meer: 45 aanwezigen tekenden de intentieverklaring voor een eigen aandeel in de JEBC. Bekijk hier de video van deze avond. Coopnet vroeg journalist Petra Wolthuis om polshoogte te gaan nemen. Klik hier om dit blog te lezen. Geef om de JanEef, 9 oktober 2015.
Rabobank wil coöperatieve structuur aanpassen
Rabobank wil de huidige coöperatieve structuur aanpassen. De 106 lokale Rabobanken moeten opgaan in één coöperatieve vereniging. Het betekent dat de lokale banken hun bankvergunning kwijtraken en zich in de toekomst gaan verantwoorden via één gezamenlijke jaarrekening. Rabobank verwacht in de nieuwe opzet beter aan de eisen te kunnen voldoen die toezichthouders en kopers van obligaties stellen. Over de herziening van structuur wordt intern al ruim een jaar gesproken met bestuurders, commissarissen en leden gesproken. De bestuurders en commissarissen hebben er al mee ingestemd, maar de leden kunnen zich er op 2 december over uitspreken. Klik hier voor een interview met Dirk Duijzer (directeur coöperatiezaken) eerder dit jaar in Follow the Money. AgriHolland, 9 oktober 2015.
Britse crowdfunder gaat concurrentie aan met Nederlandse banken
Het Britse leenbedrijf Funding Circle, dat zonder bankvergunning meer dan 1 mrd euro heeft uitgeleend als zakelijk krediet, wordt ook op het Europese vasteland actief. Funding Circle neemt het veel kleinere Zencap over, dat ook in Nederland actief is met crowdfunding. Met de komst van de grootste Britse speler in alternatieve kredietverlening krijgen banken er een concurrent bij. Tot nu toe hadden ze in Nederland weinig te vrezen van nieuwkomers die buiten de bank om beleggers en geldvragers aan elkaar koppelen. FD, 20 oktober 2015.
Cera/Boerenbond Leerstoel Coöperatief Ondernemen
Onlangs is de Leerstoel Coöperatief Ondernemen geïnstalleerd aan de KU Leuven.
Het doel van deze leerstoel is:
het financieren van de opstart en verdere uitbouw van een Kenniscentrum voor Coöperatief Ondernemen dat wetenschappelijk en organisatorisch geïntegreerd wordt in de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven;
het onderzoek naar coöperatief ondernemen op de kaart zetten.
De titularis van deze leerstoel is prof. dr. Luc Sels. KU Leuven, 19 oktober 2015.
Weekmarkt krijgt oppepper
Op maandag 12 oktober is het beheer van de Weekmarkt op het Veerplein (en het Schoutplein) door de gemeente overgedragen aan een coöperatie. In die coöperatie zitten vertegenwoordigers van de marktlieden zelf; een voorbeeld dus van de verantwoordelijkheid leggen bij degenen die er het meeste belang bij hebben. Namens de gemeente zette wethouder Ruud van Harten zijn handtekening onder het akkoord. Wat gaat er veranderen? Klik hier voor meer info. Vlaardingen 24.nl, 17 oktober 2015.
Wie weet waar Willem Schaap woont?
Zijldijk is een piepklein dorpje in Groningen. Energiebesparing leeft er enorm, alleen al omdat de bewoners de effecten van de gaswinning aan den lijve ondervinden. Willem Schaap trekt er de Buurkrachtkar, en stond aan de wieg van een nieuwe energiecoöperatie: Zonnedorpen. Wat drijft hem? Buurkracht, 16 oktober 2015.
Het verdienmodel van de grootbanken is (bijna) dood!
In Nederland zijn 3 grootbanken actief. Hun verdienmodel is ten dode opgeschreven! Dat is een steeds waarschijnlijker scenario wat ontstaat uit de huidige ontwikkelingen in en rondom het bancaire landschap. Puntsgewijs een aantal signalen. Lees meer op LinkedIn, 15 oktober 2015.
Broodfonds heeft zichzelf bewezen
In plaats van een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, sparen steeds meer zzp’ers samen in een zogenoemd broodfonds voor arbeidsongeschiktheid. Het aantal broodfondsen in Nederland is sinds vorig jaar verdrievoudigd. Dat meldt Broodfondsmakers, een organisatie die het opzetten van die fondsen begeleidt. Het eerste fonds werd in het leven geroepen in 2006. Het zijn er inmiddels 159 met ongeveer 6400 deelnemers. Lees meer en/of luister naar meer op BNR, 13 oktober 2015.
Gageleer maakt met biobier coöperatieve natuurcirkel rond
Bij Gageleer gaat alles in peis en vree, maar misschien is dat wel bij elke kleine coöperatieve. Zo maakt brouwer en bestuurslid Louis Meulders de balans van voor- en nadelen van de coöperatieve vennootschapsvorm. Met Gageleer ging hij op zoek naar de smaak van middeleeuws bier. Het resultaat is een kringloop die start bij een struikje in de natuurreservaten rond Turnhout en eindigt bij natuurbehoud in diezelfde beschermde moerassen. Op de website vind je ook een video over dit onderwerp. Socialeconomie.be, 25 september 2015.
Ruimte voor zo’n 1.000 zonnepanelen op dak AH Venray
Deze vestiging van Albert Heijn stelt het dak beschikbaar voor 840 tot 1.200 zonnepanelen. Via de postcoderoosregeling moeten de zonnepanelen geplaatst worden. Een lokale ontwikkelaar, Zzon, beheert het project. Via een coöperatie moeten de panelen gefinancierd worden. Ahold en de Rabobank leggen ook geld in. Het bedrijf heeft als doel de installatie midden 2016 te plaatsen, maar realisatie is nog afhankelijk van een aantal zaken. Zo moeten leden van de coöperatie voor minstens 840 zonnepanelen aan geld inleggen. Ook moet er vanuit de belastingdienst goedkeuring komen om de postcoderoosregeling te gebruiken. Er wordt gemikt op een groenlening van de lokale Rabobank, maar deze lening zit nog in de aanvraag procedure. Groene Courant, 19 oktober 2015.
Lokale coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal van start
Onder de naam WEN (Wijnjewoude Energie Neutraal) is gisteren in Wijnjewoude de lokale energie coöperatie opgericht. Bij de start stonden al 63 aspirant-leden ingeschreven. Samen willen zij er aan werken om het dorp in 10 jaar energieneutraal te maken. Drachtser Courant, 16 oktober 2015.
Grootste windmolenpark van burgers wordt werkelijkheid
De eerste windmolen van windpark Hellegatsplein staat. Wethouder Tollenaar van onze gemeente, leden en stakeholders van Qurrent bekeken trots hoe de bouw vordert. Eerder is men begonnen met het opbouwen met de grootste mobiele kraan van Mammoet de Liebherr. Windpark Hellegatsplein bestaat uit vier windturbines. Elke ECO 100 mast kan maximaal 2.000 huishoudens energie leveren en elimineert de uitstoot van 7.000 ton CO2 per jaar. Begin 2016 is het park gereed en wekt straks 41.500 MWh stroom op voor circa 8.000 huishoudens. Dit windpark is dan het grootste windpark dat in bezit is van burgers. iGO, 14 oktober 2015.
Actie ‘Adopteer een turbine’ in Monden
Windturbines in het Mondengebied. Ze lijken er op even weinig sympathie te kunnen rekenen als Ajax in Rotterdam, maar coöperatie De Windvogel ziet dat anders. Het zet een campagne op. Inwoners kunnen medefinancier worden van een windmolen. Slaagt die campagne, dan leidt die tot oprichting van een lokale coöperatie die twee windturbines adopteert. ”Opbrengsten van de turbines blijven dan ook volledig in het eigen gebied. Buurtprojecten of aanleg van snel internet kunnen er mee worden gefinancierd. Leden beslissen daarover mee”, legt Inge Verhoef uit. Zij is communicatiemedewerker van De Windvogel, een landelijke vereniging die investeert in windturbines. De coöperatie telt 3300 leden. Dagblad van het Noorden,12 oktober 2015.
FloraHolland: ‘1 miljard euro via virtueel platform in 2020’
FloraHolland, een coöperatie waarbij ongeveer 4.500 kwekers zijn aangesloten, maakt plannen voor een ‘World Flower Exchange’. Via dat virtuele platform moet in 2020 voor 1 miljard euro aan bloemen en planten worden verhandeld. Twinkle, 16 oktober 2015.
Agrarische coöperaties willen Europese steun
Agrarische coöperaties moeten in aanmerking komen voor steun van de Europese Investerings Bank (EIB). Die wens heeft koepelorganisatie Cogeca neergelegd bij het Europees Parlement. Nieuwe Oogst, 13 oktober 2015.
Spaanse coöperatie Ejidomar viert 40-jarig bestaan
De Spaanse coöperatie Ejidomar vierde haar 40-jarig bestaan samen met alle bijbehorende telers, van veteranen die al 30 jaar lid van de coöperatie zijn tot aan degenen die pas zijn toegetreden. EJIDOMAR heeft 140 leden met een gezamenlijk areaal van 350 hectare, waar ze verschillende paprikavariëteiten, Nederlandse komkommers, courgettes, aubergines, watermeloenen en meloenen telen. Vorig seizoen zette de coöperatie 36 miljoen kilo af. AGF, 8 oktober 2015.
Leden Coöperatie Vitaal Vechtdal bepalen eigen zorg
In de onlangs opgerichte Coöperatie Vitaal Vechtdal staan de 15.000 polishouders van de Vitaal Vechtdal Polis aan het roer van hun eigen zorg en welzijn. De Vitaal Vechtdal Polis voor 2016 is eind november beschikbaar voor alle bewoners. In deze voor Nederland unieke samenwerkingsvorm werken de gemeenten Ommen en Hardenberg, huisartsen, de Saxenburgh Groep, Zilveren Kruis Achmea en Vrieling Adviesgroep aan de vitaliteit, leefbaarheid en kwaliteit van zorg voor de 160.00 burgers van de Vechtdalregio. Vitaal Vechtdal zet vanaf 2011 met regionale partijen en zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea een beweging in naar gezondheid en vitaliteit met de bewoners van het Vechtdal. De volgende stap wordt gezet met de oprichting van de Coöperatie Vitaal Vechtdal. Hardenberg.nu, 12 oktober 2015.
Huisartsen nemen initiatief in onderhandelingen met zorgverzekeraars
In de contractbesprekingen met de zorgverzekeraars moeten de huisartsen het initiatief naar zich toetrekken. Niet langer de verzekeraars, maar de huisartsen zelf komen voortaan met een contractvoorstel, dat de basis vormt voor de onderhandelingen met de verzekeraars. Hierin geven zij aan welke zorg zij kunnen en willen leveren en (deels) tegen welke tarieven. Zo moeten eenzijdig door de verzekeraars opgelegde contracten tot het verleden behoren. Medisch Contact, 8 oktober 2015.
2 november, DOE democratie Van Udenaar de toekomst en G1000 uden
Evenement met als thema de verbinding tussen alle burgerinitiatieven van Uden en omgeving. Een vol programma in alle zalen van Markant met workshops/lezingen/ en in de evenementen hal een overzicht van alle burgerinitiatieven van Uden en omgeving. Coopnet is ook aanwezig. Iedereen is welkom!
Locatie: Markant , Markt 32, 5401 GP Uden. Tijd: 16:00 – 22:00 uur. Klik hier voor meer info.
15 november, infomiddag Ecodorp Boekel
Elke derde zondagmiddag van de maand organiseert Ecodorp Boekel een bijeenkomst, met aansluitend een rondleiding op het toekomstige terrein van het ecodorp, voor potentiële bewoners, geïnteresseerden en donateurs. Dat begint in Nia Domo (St. Agathaplein 6, Boekel) om 13:00 en duurt tot ongeveer 17:00. Het is een vol programma, dus probeer er vanaf het begin bij te zijn, anders mis je veel. Voor meer info klik hier.
17, 19 en 24 november, regiobijeenkomst ‘Het recht om uit te dagen’.
Bewoners en maatschappelijke organisaties willen meer te zeggen krijgen over onder andere lokale voorzieningen voor zorg en welzijn. Ze kunnen nu zelf het initiatief nemen om een dienst uit te voeren, als ze vinden dat het beter of anders moet. Dit heet Right to Challenge (het recht om uit te dagen). Het initiatief verschuift dan van overheid naar burger: meedoen en eigen initiatief nemen. Er worden drie bijeenkomsten georganiseerd (16.00 – 20.00 uur) op verschillende data en regio’s, waarvan het programma met initiatieven uit de betreffende regio ingevuld zal worden. Wil je meer weten, mail dan naarj.luijten@hetpon.nl
20 november, Evenement Hier Opgewekt
De toekomst voor lokale energieopwekking lijkt veelbelovend. Maar makkelijk is het niet. Lokale duurzame energie initiatieven steken heel veel energie in het oplossen van knelpunten. Werkt dat? Is lokaal duurzaam robuust? Niet iedereen ziet het als een bestendige beweging. Een ding is zeker: initiatieven zijn op zoek naar manieren om robuustheid te krijgen: het vinden van de juiste schaal, het betrekken van veel leden en klanten, het realiseren van productiecapaciteit en samenwerking met uiteenlopende partijen.
Tijd: 9:00-18:00 uur. Locatie: Fokker Terminal, Den Haag. Klik hier voor meer info.
28 november, LimburgLab: Is jouw club of vereniging JongerenProof?
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).