Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Acht MKB-bedrijven in Zuid-Limburg werken samen met Zuyd Hogeschool / Centre of Expertise Neber aan innovaties in de bouw. Die samenwerking, vastgelegd in een coöperatie, is bijzonder. De bedrijven werken namelijk aan verduurzaming van bestaande woningen en tegelijkertijd aan financiële en sociale innovatie van de wijk. Dat doen ze op basis van gelijkwaardigheid, samen met de bewoners van de wijk, de gemeente en corporaties en mede ondersteund door LED. Heerlen nieuws, 21 september 2015.
Coöperatie vervoerders in TLS krijgt langzaam vorm
De verdere invulling van Trans Link Systems (TLS) tot een coöperatie waarin alle vervoerders zitting hebben, wordt volgende week besproken. TLS is het bedrijf achter de OV-chipkaart en heeft NS en de stadsvervoerders GVB, HTM en RET als aandeelhouders. Om alle grote vervoerders een gelijke stem te geven over het OV-chipkaartsysteem, vindt een herstructurering plaats en wordt een coöperatie gevormd waarin ook vervoerders zitting hebben. OV Pro, 15 september 2015.
Licent verder als coöperatie
Serviceprovider Licent (Hengelo) is een coöperatie geworden. Door de forse groei in de afgelopen jaren en de grote belangstelling uit de markt voor de dienstverlening van Licent ontstond de behoefte aan een nieuwe organisatiestructuur. Licent is in 1999 opgericht als het gezamenlijke volmachtbedrijf van zeven assurantiekantoren uit Oost-Nederland. AM Web, 15 september 2015.
De coöperatie: ‘geen bazen, wel verantwoordelijkheden’.
Hatseflats Media, een jong, audiovisueel media- en productiebedrijf uit Utrecht, koos voor de coöperatie. Waar zij deze keuze op hebben gebaseerd, wat de voor- en nadelen zijn, wat je allemaal moet regelen en hoe dit bevalt, lees je in dit interview met Lucinda Verweij en Daan van den Berg van Hatseflats Media. Gelezen op ZZP Agenda in september 2015.
De wooncoöperatie is vanaf 1 juli dan wel wettelijk verankerd in de Woningwet, maar de eisen die minister Blok eraan gesteld heeft, maken het bijna onmogelijk dat huurders in de Randstad complexen overnemen. Daarnaast staan Nederlandse banken niet te springen coöperaties een hypotheek te verstrekken. Zo bleek bij een bijeenkomst van PakhuisNUL20 op 21 september. Om het woonakkoord door de Eerste Kamer te slepen zegde minister Blok (Wonen) aan senator Adri Duivesteijn toe de wooncoöperatie te verankeren in de nieuwe woningwet. De idee is dat huurders meer te zeggen krijgen over hun woning en hun woonomgeving. In de meest vergaande vorm neemt de wooncoöperatie complexen van corporaties over en verhuurt en beheert die vervolgens zelf. Nul 20, 23 september 2015.
Ready, Steady, Coop! – a practical guide for cooperative startups released
Cooperatives Europe, together with the partners of the Coopstarter consortium, are releasing “Ready, Steady, Coop – a practical guide for cooperative startups”. This publication is intended to support cooperative development agencies that accompany young people who want to start their cooperative business. Cooperatives Europe, 18 september 2015.
Duurzaamheid nieuw doel Dijksma
Verduurzaming van de veehouderij wordt een nieuwe kerntaak voor de regering. Dat blijkt uit de begroting 2016 van het Ministerie van Economische Zaken. “De minister van EZ is verantwoordelijk voor het stimuleren van marktgedreven verduurzaming van de veehouderij door de ontwikkeling van onderscheidende duurzame marktconcepten, nieuwe vormen van ketensamenwerking en nieuwe marktstrategieën.” Zo staat het letterlijk in de begroting. En dat is nieuw. Melkvee.nl, 15 september 2015.
Hoe burgerinitiatieven succesvol zijn
Bewoners die het niet eens zijn met de plannen van de gemeente en zelf met een alternatief komen voor de inrichting van de openbare ruimte. Het gebeurt steeds vaker dat zulk soort bottom-up plannen ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. De factoren voor success. Ruimtevolk, 7 september 2015.
Waarom zijn er zo veel meer werkerscoöperaties in Schotland dan in Vlaanderen?
Antwoord op de lanceringsdag Samen Werken en Ondernemen, met experts en praktijkvoorbeelden uit Schotland en Vlaanderen. Samen werken en ondernemen: dat is de essentie van een werkerscoöperatie. In veel Europese landen is het een bekend gegeven, in ons land heeft deze ondernemingsvorm nog heel wat potentieel. Dat blijkt uit een onderzoek van Febecoop Adviesbureau. Om u te laten kennismaken met deze ondernemingsvorm en met de resultaten van ons onderzoek, organiseren wij op woensdag 30 september 2015 een lanceringsevent in Leuven. Voor meer informatie over deze dag en over (Belgische) werkcoöperaties klik hier. Gelezen op LinkedIn in september 2015.
De Jan Evertsen Buurtcoöperatie, een gloednieuw initiatief!
Binnenkort start een gloednieuw initiatief: de Jan Evertsen Buurtcoöperatie (JEBC). Het doel is om met meerdere investeerders, zowel bewoners als ondernemers, voldoende kapitaal bijeen te brengen om leegstaand vastgoed in de winkelstraat te huren om zo zelf te kunnen beslissen welke nieuwe ondernemers erbij komen in de straat. Vanaf 50 euro kun je instappen en krijg je een stem om samen met alle investeerders invloed uit te oefenen op de invulling van ons winkelgebied. Nieuwsgierig? Wees welkom op de informatiebijeenkomst met presentaties van bevlogen sprekers en experts leggen we dan uit wat de plannen zijn en hoe je mee kunt doen. Gezien op Facebook in september 2015.
Onlangs werd in Bocholt het eerste Vlaamse warmtenet, gestookt op houtsnippers uit lokale houtkanten, in gebruik genomen. De coöperatie ‘Landschapsenergie’ pakt zo uit met een win-winsysteem voor landbouwers, gebruikers én de biodiversiteit en biedt meteen een antwoord op de problematiek rond fossiele brandstoffen. Vorig jaar werd in Bocholt de coöperatie ‘Landschapsenergie’ opgericht door de gemeente Bocholt, basisschool De Driehoek, PVL, Biotechnicum, Agro|Aanneming en Regionaal Landschap Lage Kempen. De coöperatie startte een pilootproject, waarbij de scholencampus en het Parochiehuis via een houtsnipperketel en warmtenet verwarmd worden door houtsnippers, geoogst uit lokale houtkanten in Bocholt. Limburgnieuws.be, 19 september 2015.
In coöperatie zonnestroom opwekken wordt interessanter
Het wordt aantrekkelijker om lokaal duurzame energie op te wekken. De regeling hiervoor wordt verruimd, waardoor bijvoorbeeld buurtbewoners die gezamenlijk investeren in de aanschaf van zonnepanelen tot bijna 200 euro per jaar kunnen besparen op hun energierekening. Nu.nl, 15 september 2015.
Postcoderoosregeling verruimd
De korting op de energiebelasting voor lokale duurzame energiebedrijven stijgt van 7,5 cent per kwh naar 9 cent. Dat bleek dinsdag 15 september tijdens de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag. Het budget voor de SDE+ 2016 werd nog niet bekend gemaakt. Energieplus.nl, 17 september 2015.
Groene stroom uit de Dommel
Om de bouw van de waterkrachtcentrale mogelijk te maken gaat de coöperatie Dommelstroomdelen uitgeven. De door de waterkrachtcentrale opgewekte elektriciteit wordt verkocht aan Huismerk Energie, de duurzaamste energiemaatschappij van Nederland. Deelnemers krijgen via het Dommelstroom-pakket van Huismerk 500 kWh gratis stroom geleverd. Bekijk hier de video. Gelezen op Dommelstroomdelen.nl in september 2015.
In zijn derde vlog vertelt Lucas Vos over de onderwerpen die de directie van coöperatie FloraHolland voor zich ziet op weg naar 2020. Klik hier om Vlog #3 te bekijken en voor meer info. FloraHolland, 17 september 2015.
GGZ-instellingen ontwikkelen serious game voor jongeren met autisme
De serious game KickAss helpt jongeren met autisme op een speelse en uitdagende wijze hun dagelijks terugkerende vraagstukken op te pakken, zoals hoe te reageren in bepaalde sociale situaties. De game is gebouwd met jongeren met autisme. KickAss is een initiatief van de Coöperatie Elab Autisme, een coöperatie van verschillende GGZ-instellingen, zo meldt de coöperatie. Wil je deze serious game bekijken? Klik hier. Nationale Zorggids, 17 september 2015.
Op 9 oktober vindt de landelijke Dag van de Duurzaamheid plaats. Een initiatief van Urgenda om duurzame organisaties in de spotlights te zetten. Op deze dag vol activiteiten rondom duurzame projecten en ideeën, worden mensen meer betrokken bij duurzaamheid. Het doel van deze dag is om duurzaamheid te versnellen om zo tot een kantelpunt naar een duurzamere samenleving te komen.
20 oktober, congres ‘Wij Doen het Zelf – Samen beter ondernemen’
De kracht van de werknemerscoöperatie. Leer bij over samenwerking in de korte (bio)keten, aankoopgroeperingen, dorpscoöperaties, coöperatieve alternatieven in de zorg-, huisvesting- en energiesector. Plaats: Conferentiecentrum ALM, Antwerpen, België. Klik hier voor meer info.
Open Leergang Waardengericht Leiderschap
Ben je op zoek naar een manier om zelf beter leiding en richting te kunnen geven aan je werk en je leven en wil je hierin investeren, dan is deelname aan de leergang `Waardengericht Leiderschap´ de uitgelezen kans. De leergang bestaat uit zes workshops waarin inhoudelijke thema’s, vaardigheden en leiderschapskwaliteiten met elkaar vervlochten zijn.Start op 5 november 2015. Duur: 6 bijeenkomsten. Klik hier voor meer info.
Bewonersinitiatieven met plannen om te ondernemen? Pitch mee!
Zijn jullie een bewonersinitiatief met plannen om te gaan ondernemen? LSA en KNHM Participaties BV kunnen je een stap verder helpen met advies en startkapitaal. Pitch mee op donderdag 12 november! Klik hier voor meer info.
20 november, Evenement Hier Opgewekt
De toekomst voor lokale energieopwekking lijkt veelbelovend. Maar makkelijk is het niet. Lokale duurzame energie initiatieven steken heel veel energie in het oplossen van knelpunten. Werkt dat? Is lokaal duurzaam robuust? Niet iedereen ziet het als een bestendige beweging. Een ding is zeker: initiatieven zijn op zoek naar manieren om robuustheid te krijgen: het vinden van de juiste schaal, het betrekken van veel leden en klanten, het realiseren van productiecapaciteit en samenwerking met uiteenlopende partijen.Tijd: 9:00-18:00 uur. Locatie: Fokker Terminal, Den Haag. Klik hier voor meer info.
28 november, LimburgLab: Is jouw club of vereniging JongerenProof?
Elke derde zondag van de maand, infomiddag Ecodorp Boekel
Elke derde zondagmiddag van de maand verzorgt Ecodorp Boekel een presentatie en rondleiding. Dat begint in Nia Domo (St. Agathaplein 6, Boekel) om 13:00 en duurt tot ongeveer 17:00. Het is een vol programma, dus probeer er vanaf het begin bij te zijn, anders mis je veel. Voor meer info klik hier.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).