De Dag van de Coöperatie (19 sept. jl) was een groot succes met ruim 250 bezoekers en zeer bevlogen sprekers. Het enthousiasme waarmee de deelnemers naar huis togen, stoken we nog wat verder op met het coöperatienieuws in deze nieuwsbrief. Veel leesplezierEn heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze Nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
Rabobank overweegt zijn coöperatiestructuur op te geven en als één bank, met één bankvergunning verder te gaan. Nu nog hebben alle 121 aangesloten banken een eigen vergunning, met bijbehorende macht, onafhankelijkheid en status. Als de plannen doorgaan wordt de Rabobank bijna een gewone bank die daarmee veel beter in de pas loopt met de eisen van DNB. (MT en RTVUtrecht, 01.10.2014).
Pentascope maakt omslag naar coöperatie: vernieuwd team met 30 ervaren consultants
Organisatie adviesbureau Pentascope is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Alle consultants van het bureau zijn nu lid van de coöperatie PentaCoöp, de eigenaar van Pentascope. (Pentascope, 30.09.2014).
Breedsaam krijgt verantwoordelijkheid schoolgebouwen PO en SO in Breda
Op donderdag 2 oktober tekenen de coöperatie BreedSaam en de gemeente Breda een overeenkomst waarmee de verantwoordelijkheid voor de schoolgebouwen van het primair onderwijs en het speciaal onderwijs in Breda bij de gezamenlijke 11 schoolbesturen komt te liggen. Afgelopen juli is de coöperatie van de 11 schoolbesturen opgericht. (NOG, 30.09.2014).
Veel interesse voor eigen wooncoöperaties
Groeiende groepen huurders en huiseigenaren in Nederland willen een eigen wooncoöperatie oprichten, om woonkosten beter in de hand te houden. Struikelblok om zo’n organisatie op te zetten is nu vaak nog de financiering, omdat banken nog onvoldoende vertrouwen hebben in de vernieuwde woonvorm. (Architectenweb.nl en NOS.nl, 29.09.2014).
Platform31 start pilot wooncoöperatie met 14 projecten
Platform 31 gaat de komende twee jaar veertien groepen begeleiden die een wooncoöperatie willen opzetten en daar al ver in zijn gevorderd. In totaal meldden 21 projecten zich aan voor de pilots. De wooncoöperatie krijgt een plek in het woonbestel, dat schreef minister Blok op 2 september 2014 aan de Tweede Kamer. (Aedes, 26.09.2014).
Anno12 gaat alsnog de zorgmarkt openbreken
Anno12 gaat de zorgmarkt opschudden. Donderdag maakte Rob Adolfsen bekend dat hij met zijn coöperatieve zorgverzekeraar in januari live wil gaan, liefst met 20.000 klanten. Anno12 heeft inmiddels toestemming van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de zorgmarkt op te gaan. Het zou voor het eerst in 25 jaar zijn dat Nederland een echte nieuwe zorgverzekeraar krijgt. (Sprout.nl en Anno12, 25.09.2014).
Nieuw coöperatief netwerk van marketingbedrijven en digitale start-ups
Hoe kunnen we consultants en creatieve geesten uit de marketingwereld laten samenwerken met de nieuwe digitale whizzkids, zonder dat het binnen de kortste keren tot een kortsluiting komt waarvan de klanten de dupe zijn? Het is een vraag die de marketingsector zich al langer stelt, maar waar ze – ondanks peperdure fusies en overnames met digitale spelers – nog geen bevredigend antwoord op kon verzinnen. (Tijd.be, 24.09.2014).
Coöperatie start actie voor glasvezel in gemeente Bergen
Bergen Breedband wil een eigen glasvezelnetwerk aanleggen in de hele gemeente Bergen plus het buitengebied. De coöperatie start op 6 oktober een vraagbundeling. Bergen Breedband is ongeveer anderhalf jaar actief om zich hard te maken voor een glasvezelnetwerk. Om een eigen netwerk aan te leggen, is een aanmeldingspercentage van 45 procent nodig. De coöperatie financiert de aanleg van glasvezel met leningen. (Glasvezel.nu, 22.09.2014).
’s Werelds grootste coöperatie ingehaald door de financiële crisis
Mondragòn, een stad in Spaans Baskenland, heeft zijn naam gegeven aan een groep van coöperaties die 80.000 mensen tewerkstelt. Maar dit sociale en solidaire economische model verkeert in crisis sinds één van de historische coöperaties, Fagor Electrodomésticos, eind 2013 failliet ging. Heeft competitiviteit de solidariteit ingehaald? (DeWereldMorgen, 22.09.2014).
The Cooperative Story: Multiplying Value instead of Multiplying Turnover
Yes, I’m an entrepreneur who is a member of a cooperative. And no, I’m not a socialist, let alone a communist. The word ‘cooperative’ often recalls bad memories from the days when the Soviet Union still existed and implemented their dreadful policy of collective farms and factories. The cooperative that I’m part of, is a very different kind of collective. (DeCooperatieve.nl, 01.10.2014).
Dit zijn de vier belangrijkste opdrachten voor de nieuwe Rabo-topman
Wiebe Draijer begint vandaag officieel als bestuursvoorzitter van Rabobank. De coöperatieve bank beleefde vorig jaar een van haar ergste crisisjaren ooit. De AFM tikte Rabo op de vingers omdat lokale banken hun klantdossiers niet op orde hadden. (NRC, 01.10.2014).
Dorpsondersteuner: de verbindende rol binnen het dorp
Hannie Penninx is sinds 2009 dorpsondersteuner in Elsendorp. Ze was de eerste en zodra de vacature in Gemert-Centrum is ingevuld heeft Gemert-Bakel er vijftien. “Wij zijn de verbindende schakel. We hebben een netwerk en weten wie welk probleem kan helpen oplossen.” (ED, 27.09.2014).
Selfie-generatie besteedt geld liever aan ervaringen dan aan producten
Meer hackers dan revolutionairen. Meer geïnteresseerd het systeem stukje bij beetje aan te passen dan het op zijn kop te gooien. Ziedaar enkele kenmerken van een onderzoek naar de jeugd van tegenwoordig. En verder zegt de meerderheid (51%) er de voorkeur aan te geven spullen te delen dan ze te bezitten. Ook willen ze meer door merken betrokken worden, bijvoorbeeld via crowdsourcing of maken van video’s. (Marketingonline, 25.09.2014).
VAR voor ZZP verdwijnt; brengt BGL een betere oplossing?
Staatssecretaris Wiebes wil de VAR-verklaring voor ZZP’ers vervangen voor een nieuwe term: BGL. Wat gaat de nieuwe BGL brengen voor ZZP’ers?Met de BGL worden zowel opdrachtnemer als opdrachtgever verantwoordelijk voor de status van een arbeidsrelatie en de uitvoering daarvan in de praktijk. Bij de constatering van een schijnconstructie wordt voortaan ook de opdrachtgever aangepakt. Dat is misschien wel de belangrijkste conclusie van het miljoenen kostende project. (ZZPNederland, 23.09.2014).
Dankzij de sociale natuurkunde gaan veel dogma’s sneuvelen
Alex Pentland: ‘Je moet samenwerken, niet alleen om productiever, maar ook om creatiever en innovatiever te zijn.’ ‘Social Physics’ – sociale natuurkunde – heet de jongste tak van sociale wetenschappen. Het laboratorium van Alex Pentland is de echte wereld; proefpersonen zijn we allemaal, met dank aan Big Data. Maar ligt Big Brother niet op de loer? (Trouw.nl, 21.09.2014).
Waar competitie faalt
Zijn er ergens prestatieproblemen, dan is meer competitie al snel de oplossing. Een misvatting. Productiviteit is meer dan de optelsom der delen, het is een sociaal proces. Uit Amerikaans onderzoek in een bepaalde industrietak blijkt dat de coöperatieve fabrieken tussen de zes en veertien procent productiever dan conventionele fabrieken. (FTM, 18.09.2014).
ZZP: beter dan slavernij
De onderkant van de ZZP markt bedreigt ons allemaal. Het zorgt voor dalende inkomens, deflatie en uitholling van de belastinggrondslag. Het leidt tot een moderne vorm van slavernij, maar dan beter. Althans, beter voor de Slavendrijver. (FTM, 16.09.2014).
Nieuwe brochure over de ICA-principes en het ICA-kompas
Lees meer over de coöperatieve principes en het ICA-kompas in de nieuwe brochure uitgegeven door het Vlaamse overlegplatform voor coöperaties Coopkracht: “Coöperaties als hefboom naar een duurzame samenleving. De coöperatieve principes en het ICA-kompas.” (CoopKracht, 15.09.2014).
Windondernemers: De grootste windproducent van Nederland begon aan een boerentafel
Het opzetten van een coöperatie om duurzame energie te genereren vergt doorzettingsvermogen. Rense van Dijk, directeur van de Windunie steekt met een prachtig succesverhaal aspirerende windondernemers een hart onder de riem. (Energiebusiness, 24.09.2014).
Burgers aller landen verenigt u in coöperaties!
De Windvogel is onderdeel van een brede beweging. Als bestuurder van de Europese federatie van energiecoöperaties spreek ik burgers uit heel Europa die het heft in eigen handen nemen. Cultuurverschillen spelen geen rol. In Duitsland noemen ze deze beweging “Bürger energie” en in het Verenigd Koninkrijk “Community Power.” Overal voelen deze burgers dat de politiek niet sterk genoeg is om ons door de energietransitie te leiden. (Windvogel.nl, 24.09.2014).
Windondernemers: De grootste windproducent van Nederland begon aan een boerentafel
Het opzetten van een coöperatie om duurzame energie te genereren vergt doorzettingsvermogen. Rense van Dijk, directeur van de Windunie steekt met een prachtig succesverhaal aspirerende windondernemers een hart onder de riem. (Energiebusiness, 24.09.2014).
Eilanders positief over windenergie
Niet iedereen is even blij met de komst van meer windparken op Goeree-Overflakkee, maar de meerderheid van de bevolking is doordrongen van het besef dat er toch iets moet gebeuren aan onze energievoorziening. Aldus het resultaat van een brede enquête die in opdracht van de Coöperatie Deltawind in juni 2014 is uitgevoerd. (IGO, 23.09.2014).
Waddenfonds investeert in Ternaard
De Energie Coöperatie Ternaard ontvangt een bijdrage uit het Waddenfonds van €25.000. De coöperatie koopt en plaatst van dat bedrag zonnecollectoren en blijft daarvan de eigenaar. De bewoners betalen maandelijks huur aan de coöperatie, waarmee de investering wordt afgelost. (Waldnet, 18.09.2014).
De grote Franse agrarische coöperaties hebben hun omzet de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 7,4 procent zien groeien. Daarmee doen ze het beter dan de andere coöperaties in de wereld waar de toename op zeven procent rond uitkomt. (Boerderij, 30.09.2014).
Bloemenveiling FloraHolland gaat op de schop
FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld, gaat de komende jaren op de schop. De agrarische coöperatie gaat het systeem van veilen wijzigen, stelt het lidmaatschap open voor meer partijen, trekt de promotie en marketing van de sierteeltsector helemaal naar zich toe en gaat de bedrijfskosten drastisch verlagen. (FD, 29.09.2014).
Fonds van 50 miljoen; Frans bedrijfsleven geeft landbouw miljoenen
De Franse coöperatie Agrial heeft 50 miljoen euro in handen van agrifood investeerder Unigrains en de bank Credit Agricole om aan projecten in de zuivel- en groentesector te besteden. Dat maakte de coöperatie onlangs bekend. (Boerenbusiness, 29.09.2014).
Coöperatie Boerenhart maakt vliegende start!
Eind april van dit jaar was de officiële oprichting van de Coöperatie Boerenhart een feit waar boeren en groothandels in de Gelderse Vallei en Veluwe gaan samenwerken aan de distributie en marketing van streekproducten. En nu alles staat, de webshop in de lucht is en een groeiend aantal afnemers en leden enthousiast is, kan geconcludeerd worden dat Boerenhart een vliegende start maakt. (EdeStad.nl en O-gen.nl, 25.09.2014).
6 oktober 2014, Bundelen van krachten; bijeenkomst voor kleine zorg-organisaties
Het programma start met een plenaire presentatie van het ministerie van VWS over de laatste actualiteit-en. Daarna 3 rondes met presentaties van organisaties over de samenwerking die zij kozen (consortium, franchise of alliantie) en afsluitend een plenaire presentatie van een inspiratiespreker. Binnenkort vindt u hier het definitieve programma.Voor: Verantwoordelijken van kleinere zorgorganisaties met een omzet minder dan € 5 miljoen en voor relevante andere belangstellenden. ( 9.30 tot 17.00 uur; In voor zorg! Catharijnesingel 47 (7e etage), Utrecht). (invoorzorg.nl).
8 oktober 2014, Symposium Duurzame Verdienmodellen en Regionale Gebiedsontwikkeling – Stadslandbouw Drechtsteden
10 oktober 2014, De landelijke Dag van de Duurzaamheid
Door heel Nederland zullen duizenden duurzame activiteiten plaatsvinden, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. (Dag van de Duurzaamheid).
12 november 2014, Elsendorp, dorp van de toekomst?
Hoe moet het dorp van de toekomst eruit zien? Wat is er voor nodig? Wat is er aan de hand? De overheid trekt zich steeds meer terug. Er ontstaat op het platteland in diverse delen van het land bevolkingskrimp. Wat heeft dit voor gevolgen op de domeinen zorg, onderwijs, energie en sociale cohesie? Steeds meer moeten we zelf ter hand nemen. Zal dit ons lukken of komt er een rem op de lokale economie en maatschappelijke groei, ook in Brabant? (9.30 – 18.00 uur, De Dompelaar Elsendorp). Elsendorp-online.nl
13 november 2014, Klankborddag stichting MOED
Sociale innovatie versnelt energietransitie; Deze dag zal volledig in het teken staan van energiebesparing en mogelijkheden met betrekking tot het opwekken van duurzame energie.(9.30 uur 18.00 uur, De Leerfabriek Oisterwijk). (StichtingMOED).
19 november 2014, Dag van de Transities
Nog maar een paar maanden te gaan en dan is het 1 januari 2015. De dag dat de transities van kracht gaan. Gemeenten en instellingen staan in de startblokken. Voorbereidingen zijn in volle gang, maar heeft u aan alles gedacht? Bent u klaar voor de start? (9:00 – 16:00 uur, Jaarbeurs Utrecht). (zorgwelzijn).
19 november 2014, ICA kompas (Coopkracht)
Wereldwijd, en steeds meer ook in Vlaanderen, vormen de 7 ICA-principes het richtsnoer van het handelen van coöperaties. Officieel lanceringevent ICA-kompas. (9.30 – 12.30 uur, Bibliotheek Permeke Antwerpen). (Coopkracht).
21 november 2014, Evenement ‘HIER OPGEWEKT’ Den Haag
Een dag vol inspirerende sprekers, kennisuitwisseling en volop ruimte voor ontmoeting en gesprek. Initiatief-nemers, energiebedrijven, netbeheerders en ambtenaren; allemaal zijn ze vertegenwoordigd. (hieropgewekt).
27 november 2014, NCR Coöperatiedag
De NCR Coöperatiedag is dé bijeenkomst om actuele thema’s op het gebied van coöperatief ondernemen te bespreken en om te netwerken. Doelgroep: De Coöperatiedag is bedoeld voor bestuurders en managers van coöperaties. (coöperatie.nl).