“Een coöperatie oprichten betekent met elkaar aan de slag. Dat is niet ouderwets maar juist op de toekomst gericht!”
Heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
Coöperatie en Zorgverzekeraar Anno12 neemt dit voorjaar een besluit over een mogelijke continuering van de oprichtingsplannen. Vooralsnog wil initiatiefnemer Rob Adolfsen de handdoek nog niet in de ring werpen. Tenminste 10.000 verzekerden had Adolfsen nodig om de eerste nieuwe zorgverzekeraar sinds 25 jaar op te starten. Hij hoopte het dubbele te halen, maar bleef steken op ongeveer een derde. De Stentor berichtte zaterdag dat de verzekeraar daarmee in 2015 niet van de grond komt en dat een doorstart er evenmin in zit. Op de website van Anno12 wordt gesproken van een ‘te grote uitdaging’. Toch wil Adolfsen zijn Anno12 nog niet opgeven. Skipr.nl, 2 februari 2015.
Iwema in Zuidhorn wordt opgeknapt voor coöperatie Westerkwartier
De vervallen boerderij Iwema in Zuidhorn krijgt een tweede leven, want de pas opgerichte gebiedscoöperatie Westerkwartier wil zich in de boerderij in de nieuwbouwwijk Oostergast vestigen. Iwema moet het onderkomen van de kennis- en innovatiewerkplaats van Westerkwartier worden. In de coöperatie werken onder andere scholen, boeren- en natuurorganisaties en Staatsbosbeheer aan verbetering van de leefbaarheid in het gebied. RTVnoord, 28 januari 2015.
Moeizame coöperatie
Achmea maakte over 2014 geen winst, zo maakte de verzekeraar die qua binnenlandse activiteiten de grootste van het land is, maandag bekend. Dat is sowieso niet zo mooi, want een gezond bedrijf maakt winst. Nu had Achmea te maken met een aantal eenmalige posten (een afboeking op de goodwill van dochters en een eerder aangekondigde grootscheepse reorganisatie). Op zich zou dit niet erg hoeven zijn. Achmea is een coöperatie en geen beursfonds met hijgerige aandeelhouders… Toch? FD.nl, 27 januari 2015.
Wat kunnen wij als dorp met een coöperatie?
Wat is nou eigenlijk een coöperatie? Is dat niet heel ouderwets? Op een informatieavond afgelopen woensdag in het dorpshuis van t’ Zandt, werd het dorp hier uitgebreid over geïnformeerd door Philip Kocken van GrEK. Het doel van de avond was om mensen te informeren over coöperaties. Wat kan je als bewoners van een dorp met een coöperatie bereiken en hoe richt je een coöperatie eigenlijk op? GREK.nl, 23 januari 2015.
Stichting SURF officieel omgezet in Coöperatie SURF
Met ingang van 28 januari gaat Stichting SURF officieel verder als Coöperatie SURF U.A. Om 10 uur heeft de notaris op het kantoor van SURF in Utrecht de akte van omzetting gepasseerd. De coöperatie SURF bestaat met ingang van januari 2015 uit het bureau van de coöperatie SURF-bureau en 3 werkmaatschappijen: SURFmarket, SURFnet en SURFsara.
Buurtcoöperatie: platform voor bewonersinitiatieven
Buurtcoöperatie Oostelijk Havengebied is een platform voor initiatieven en activiteiten van bewoners. Ze willen als buurt de regie nemen en zelf bepalen hoe bijvoorbeeld de zorg in de buurt het beste georganiseerd kan worden. Buurtcooperatieohg.nl, 16 januari 2015.
Parkeren is samenspel
Coöperatie ParkeerService is een coöperatie van en voor gemeenten die gespecialiseerd is in alle aspecten van parkeren. Een uniek samenspel, waarbij u zeker bent van de hoogste kwaliteit van dienstverlening tegen zo laag mogelijke kosten. Bekijk hier het filmpje van ParkeerService en lees welke gemeentes al lid zijn van deze coöperatie. Gezien in januari 2015.
Lokale samenwerking van inwoners is oplossing voor Vinkenoord
Behoud verzorgingshuis zeker stellen Door de nieuwe wetgeving worden veel verzorgingshuizen gesloten. Zo staat ook Vinkenoord op de nominatie om de poorten voor ouderen met een beperkte zorgbehoefte te moeten sluiten. Sinds begin 2014 is Ronde Venen Belang in gesprek met Careyn om het gebouw onder te brengen in een samenwerkingsvorm, zoals bijvoorbeeld een coöperatie, op te richten door inwoners. Lees meer op 0297-online, 3 februari 2015.
De voordelen van coöperatief ondernemen
Het belangrijkste voordeel van een coöperatie is dat je samen onderneemt. Je staat niet alleen bij het nemen van (soms moeilijke) beslissingen. Bovendien biedt de coöperatie de mogelijkheid om de taken een beetje te verdelen. De ene is nu eenmaal beter in financiën, de ander in personeelsmanagement of verkoop. Dat maakt het leiden van een bedrijf al iets gemakkelijker. Lees meer over voordelen en verdiep je nog meer in de specifieke voordelen die opgesomd worden door Coöperatief Vlaaanderen. Gezien in februari 2015.
Cooperative model: key to progress in the EU development agenda
Cooperatives Europe and Euro Coop jointly held the seminar Business for Development: perspectives from the Cooperative World’ at the European Parliament in Brussels. The event presented the new online projects database ‘Cooperatives in Development’ and opened a dialogue between stakeholders on the added value of cooperatives in development. It was organised in the framework of the European Year for Development 2015.During the seminar, the new website ‘Cooperatives in Development’ was officially presented at the European level. The website currently showcases 295 active international cooperative projects carried out by the Cooperatives Europe Development Platform, a European network of cooperative organisations active in international development and led by Cooperatives Europe. Europe.eu, 29 januari 2015.
Programma Gemeenten van de Toekomst ondersteunt gemeenten bij de drie decentralisaties in het sociaal domein
Wat kan een raadslid doen als een burger privacygevoelige informatie met hem deelt? Wanneer is een signaal uit de samenleving een individueel geval en wanneer is er een structureel probleem? Met deze vragen en dilemma’s krijgen raadsleden te maken na de decentralisatie van de zorg. Om zich voor te bereiden op de situatie na 1 januari 2015 stak een groep Amstelveense raadsleden de koppen bij elkaar. Wat wordt er van ons verwacht als de gemeente straks meer verantwoordelijkheden heeft? Handel je in specifieke situaties als betrokken vertegenwoordiger of als zakelijk politicus? Een aantal mogelijke situaties werd van verschillende kanten belicht en leidde tot een handreiking hier te downloaden. GvdT, 23 januari 2015.
Bouw mee aan een interessante community in regio Tilburg
MCSI is het vlaggenschip voor social innovation in regio Tilburg. Het is hiermee de broedplaats van ondernemerschap en innovatie met als ultiem doel het creëren van maatschappelijke en economische (meer)waarde. Dit centrum heeft de organisatievorm van een coöperatie en dient als de permanente aanjager voor Social Innovation in regio Tilburg en daarbuiten. Het biedt leden co-werkplekken, ontmoetingsruimte, innovatiekennis, netwerken en community vorming. Bouw mee aan een interessante community, krijg toegang tot de ontmoetingsruimte in MCSI, lunch samen met andere geïnteresseerden, neem deel aan de events en SHARE conferenties. Lees meer op de website van MCSI. Gezien in januari 2015.
Zelf schone stroom opwekken met zonnepanelen is nu mogelijk op een andere locatie dan op eigen daken. Via Coöperatie Bergen Energie kunt u meedoen aan een project bij u in de buurt. Instappen is al mogelijk vanaf twee zonnepanelen. RTV80, 1 februari 2015.
Waarom zou je eigenlijk lid worden van een lokale energiecoöperatie?
Deze animatie legt de focus op een energiecoöperatie. Duurzaam Drimmelen is een gemeenschapscoöperatie die samen nog veel meer lokaal regelen. Bekijk hier het filmpje. Twitter, 21 januari 2015.
Coöperatieve wereld somber over ontwikkelingen bij Vion Food
Deskundigen uit de Nederlandse coöperatiesector zijn somber gestemd over de overlevingskansen van Vion Food. Dat blijkt uit een rondgang in de sector. ‘De onderneming schrijft ondanks de ingrijpende saneringen nog steeds rode cijfers’, aldus een van hen. ‘Het ziet er slecht uit.’ FD, 23 januari 2015.
Coöperatie DOOR blijft internationale concurrentie graag voor
Tijdens de Fruit Logistica in Berlijn zet coöperatie DOOR haar productmerken centraal. “Deze visie vloeit voort uit de strategie van DOOR”, vertelt directeur Jan Opschoor. “Als coöperatie zijn we dé vruchtgroentespecialist, maar onze merken – de productspecialisten – staan voorop. Het draait bij DOOR om Green Diamonds, PapriCo, Prominent, SweetPoint en Purple Pride. De coöperatie faciliteert, initieert nieuw zaken en creëert een omgeving voor vernieuwing. We vergaren de kennis die nodig is voor de toekomst en het internationale netwerk. Zo blijven we de internationale concurrentie net een stapje voor.” agf.nl, 2 februari 2015.
Coöperatie Eko-Holland ziet volop ruimte voor groei
De consumptie van biologische zuivel in Nederland groeit. Daardoor ontstaan steeds meer afzetmogelijkheden en als gevolg daarvan is Coöperatie Eko-Holland op zoek naar nieuwe boeren, zo geeft voorzitter René Cruijsen aan: “Er is momenteel meer vraag dan aanbod. Dit toont aan dat er nog voldoende ruimte is op de markt. We zoeken dan ook nieuwe collega’s bij Coöperatie Eko-Holland.” BioJournaal, 19 januari 2015.
ZorgnaZorg regelt transfers patienten tussen ziekenhuis en verpleeghuis
Bij een door UMCG, Martini Ziekenhuis en Zorggroep Groningen gezamenlijk georganiseerd seminar is vandaag de Coöperatie ZorgnaZorg opgericht. Deze coöperatie gaat in Noord-Nederland de transfers van patiënten regelen tussen ziekenhuis en verpleeghuis. ZorgnaZorg is enkele jaren geleden als project gestart. Het doel was om de patiëntentransfers tussen ziekenhuis en verpleeghuis beter te organiseren. Skipr.nl, 30 januari 2015.
13 februari 2015, Openbare rede Bijzonder hoogleraar Coöperatieve Financiële Dienstverlening
Member-based enterprises: The spotlight on financial services co-operatives, door Prof. dr. Hans Groeneveld. Aula van de Universiteit van Tilburg (16.15 uur precies), Warandelaan 2, Tilburg.
19 maart 2015, Start Open Leergang Waardegericht Leiderschap
De leergang bestaat uit zes workshops waarin inhoudelijke thema’s, vaardigheden en leiderschapskwaliteiten met elkaar vervlochten zijn. De diversiteit van deelnemers (maximaal 15) en gastsprekers zorgt voor verhalen en gesprekken die je wakker schudden en nieuwe inzichten verschaffen. Voorafgaand stel je in gesprek met de moderator je persoonlijke groeidoelen vast die als rode draad door de leergang lopen. Voor de folder, klik hier. Voor inschrijvingen, klik hier.
7 april 2015, Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector
TIAS School for Business & Society organiseert i.s.m. NCR en met medewerking van VNG het congres “Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector”. Het programma – o.l.v. dagvoorzitter prof. dr. mr. Ruud Galle – bestaat uit twee plenaire sessies en veertien workshops, waarin praktijkvoorbeelden worden besproken. Lees meer…
3-6 juni 2015, Dag van de Stadslandbouw een begrip in Nederland
De Dag van de Stadslandbouw is uitgegroeid tot hét toonaangevende, landelijke vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. Tijdens dit Nationale Platform gaan deelnemers (stadsboeren, overheden, markt- en ketenpartijen, kennisinstellingen) in op de vraag hoe stadslandbouw kan inspelen op de behoeften van ondernemers, de stad en haar bewoners. Excursiedag is woensdag 3 juni en het congres is op donderdag 4 juni; zaterdag 6 juni is de publieksdag.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).