(From documentary TOGETHER, how cooperatives show resilience to the crisis.)
Heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
De Coöperatie Pingjum krijgt steeds meer landelijk aandacht. Op een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten mag het dorp zich presenteren en donderdag was SP-leider Emile Roemer op visite. Pingjum regelt z’n zaakjes liever zelf en houdt de overheid graag op afstand, vertelt Edgar Fraiquin. Bolswardnieuwsblad.nl, 29 februari 2015.
Autistische ICT-ers zijn samen sterker
Vier Nederlandse ICT-bedrijven die voornamelijk werknemers met autisme in dienst hebben, gaan samenwerken in een coöperatie. Het is voor zover bekend de eerste keer dat kleine sociale ondernemingen hun krachten bundelen. De coöperatie heet IN2IT. Uniek aan al deze bedrijven – die zich bezig houden met het ontwikkelen en testen van software, IT-beheer en Cyber Security – is dat hun werknemers vrijwel allemaal een vorm van autisme hebben.One World, 26 februari 2015.
De UvA moet een coöperatie worden
Waarom volgt de Universiteit van Amsterdam geen Rabobank-model? Een ledenraad naast het bestuur, bijvoorbeeld per faculteit. Wat dacht u van een universiteitsraad (bestaat sinds 1971) met échte macht? Dus niet alleen beslissen over de prijs van broodjes frikadel in de kantine. 925.nl, 24 februari 2015.
Documentaire ‘Together’ toont kracht van werknemerscoöperaties
It’s a fact. In Europe, 1.5 million workers co-own their enterprises. They are called worker cooperatives, social cooperatives or participative enterprises.The documentary TOGETHER reveals, through extensive research and exclusive interviews, why those enterprises show a major resilience to the crisis and its consequences through 4 exempels. Bekijk deze unieke documentaire! In meerdere talen te bekijken, helaas nog niet met Nederlandse ondertiteling. Gezien in februari 2015.
Binnenvaartschippers: als bank geen krediet wil geven, regelen we het zelf
Binnenvaart Logistiek Nederland begint een kredietunie. Gearriveerde ondernemers kunnen via een nieuw opgerichte coöperatie geld uitlenen aan startende ondernemers. “De streefdatum is ergens in mei of juni. Dan kunnen investeerders obligaties kopen waarvan de opbrengst in de kas van de coöperatie komt. “De leden kunnen dan krediet aanvragen. Voor bedragen onder de 250.000 euro kun je bij de bank niet meer terecht”, zegt BLN-directeur Hester Duursema. Z24.nl, 26 februari 2015.
‘Sociale ondernemers zijn de koplopers van de nieuwe economie’
Willemijn Verloop, oprichter en directeur van War Child, stapte drie jaar geleden over naar Social Enterprise NL, platform voor sociale ondernemers. ‘Door de financiële crisis beseffen steeds meer mensen dat we de economie anders moeten inrichten.’VN, 18 februari 2015.
Bij energieproductie komt veel meer kijken dan wat een lokaal energie-initiatief met behulp van vrijwilligers kan organiseren. Daarom zijn er nog nauwelijks lokale duurzame energiebedrijven die echt zoden aan de dijk zetten. Crowdfunding kan de initiatieven helpen bij de broodnodige professionalisering om zo echt iets voor elkaar te krijgen. Energieplus.nl, 2 maart 2015.
NWO-subsidie voor gezamenlijk onderzoeksproject
Een duurzame samenleving vraagt om meer ruimte voor lokale initiatieven en innovatieve technologie. Bovendien zijn uitvoerbare scenario’s nodig, waarin lokaal opgewekte duurzame energie aansluit bij de bestaande energiesystemen. NWO heeft een subsidie van 375.000 euro toegekend aan de Rijksuniversiteit Groningen (dr. Henny van der Windt) en de Universiteit Twente (dr.ir. Ellen van Oost) voor een onderzoek naar de technische én maatschappelijke mogelijkheden voor lokale duurzame energiesystemen.Energyvalley.nl, 25 februari 2015.
Britse melkveehouders kunnen veel meer invloed uitoefenen op de beslissingen van de zuivelfabrikanten als ze de koppen meer bij elkaar steken en meer samenwerken. ”De Britten moeten veel meer met één eenduidige stem spreken, dan sta je veel sterker.” Lees meer op Boerderij.nl, 25 februari 2015.
Agrarische Coöperaties in de EU
De Europese koepelorganisatie voor agrarische coöperaties in de Europese Unie Cogeca heeft recent een nieuw rapport gepresenteerd: The development of agricultural cooperatives in the EU. Copa Cogeca, 16 februari 2015.
De inzet van alfahulpen via de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) is verboden. Toch gebeurt het in veel gemeenten. Dat het verbod een loze letter is wordt in de praktijk bewezen doordat veel gemeenten wel degelijk alfahulpen inzetten. Zoals in Limburg, Friesland, Hardenberg en Barendrecht (BAR gemeenten). ‘Daar werken gemeentebestuurders samen met onze coöperatie van alfahulpen’, zegt bestuurder Berend Raap van Stichting Alphatrots. Zorgvisie, 24 februari 2015.
Artsen richten coöperatie Westerwolde op
Dertien dorpsdokters in Oost-Groningen hebben de coöperatie Westerwolde opgericht. Ze krijgen zo meer tijd voor hun patiënten. De dokters worden geconfronteerd met steeds meer administratieve taken. Daardoor houden ze minder tijd en energie over voor hun patiënten. Dagblad van het Noorden, 19 februari 2015.
13 maart, Eerste bijeenkomst Coöperatie Stationspark Deurne
Vrijdag 13 maart vindt de eerste informatie- en kennismakingsbijeenkomst plaats van de Coöperatie Stationspark Deurne. Deze avond is vooral bedoeld om te inventariseren wat de bewoners en ondernemers in het gebied rondom het NS station bezighoudt. Lees meer….Tijd: 19.30-22.00 uur.Locatie: Hotel café Stationszicht, Spoorlaan 21, Deurne.
16 maart, Lancering beeldenbank “Beeldend perspectief voor een Leefbare Peel”
Op maandag 16 maart lanceert gedeputeerde Brigite van Haaften het ‘Beeldend perspectief voor een Leefbare Peel’. Ik nodig u van harte uit voor deze bijeenkomst. Vergeet u zich niet aan te melden? Voor wie? Het beeldend perspectief is ontwikkeld voor onder meer dorps- en wijkraden, dorpsondersteuners, WMO raden, KBO’s, KVO’s en verenigingen. Lees meer…..Tijd: 19.30-22.00 uur.Locatie: Brede School De Dompelaar, St. Janstraat 49-51, Elsendorp.
19 maart, Start Open Leergang Waardegericht Leiderschap
De leergang bestaat uit zes workshops waarin inhoudelijke thema’s, vaardigheden en leiderschapskwaliteiten met elkaar vervlochten zijn. De diversiteit van deelnemers (maximaal 15) en gastsprekers zorgt voor verhalen en gesprekken die je wakker schudden en nieuwe inzichten verschaffen. Voorafgaand stel je in gesprek met de moderator je persoonlijke groeidoelen vast die als rode draad door de leergang lopen. Voor de folder, klik hier. Voor inschrijving, klik hier.
25 maart, Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid
Voor wie? Iedereen die zich inzet voor de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen.Tijd en datum: woensdagmiddag 25 maart.Locatie: Fokker Terminal, Binckhorstlaan 249, 2516 BB Den Haag.Kosten: 75 Euro per persoon (zakelijk), 25 euro voor een vrijwilliger.
7 april, Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector
TIAS School for Business & Society in samenwerking met NCR en met medewerking van VNG in Tilburg het congres “Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector”. Het programma –o.l.v. dagvoorzitter prof. dr. mr. Ruud Galle- bestaat uit twee plenaire sessies en veertien workshops, waarin praktijkvoorbeelden worden besproken.
22 april, Kennisdelingsbijeenkomst Leefbaarheid: Ontmoeten, Omdenken en Oogsten
Datum en tijd: woensdagmiddag 22 april 2015 . Locatie: nog nader bekend te maken.Lees meer op LeefbaarheidBrabant.nl
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).