PlattelandsParlement Limburg, Spinn-off event IDOP’s, Trenddag Brabant, landelijke coöperatiedag NCR, Algemene Ledenveragdering Lectorraad Coöperatie & Co-creatie, Lanceringsevent van het ICA-kompas te Antwerpen, het waren 2 weken van coöperatie en coöperaties. Coöperaties: hot, hip en happening.Heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze Nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
Medisch specialisten van Rijnstate verenigen zich in cooperatie
De vrijgevestigde medisch specialisten van Rijnstate zijn unaniem akkoord gegaan met de oprichting van de Coöperatie Medisch Specialisten Rijnstate U.A. per 1 januari 2015. Door de invoering van de zogenoemde integrale tarieven verdwijnt het zelfstandig declaratierecht van medisch specialisten en zal de samenwerking met het ziekenhuis anders moeten worden vormgegeven. (Medicalfacts, 26.11.2014).
POH-netwerk in Haarlemmermeer wordt coöperatie
Het POH-netwerk in de Haarlemmermeer gaat over in een structureel werkoverleg onder de vlag van Coöperatie Haarlemmermeer Ketenzorg en Gezondheidscentra Haarlemmermeer.(Zorgenz.nl, 24.11.2014).
Hollandscheveld krijgt eigen dorpsregisseur
De gemeente Hoogeveen maakt van het burgerinitiatief in Hollandscheveld, om een dorpscoöperatie Zorg en Welzijn op te richten, een proef. Deze kan als voorbeeld dienen voor andere wijken en dorpen in de gemeente. (DvhN, 21.11.2014).
De geboorte van een dorpscoöperatie
Deze week is de Dorps Coöperatie Heide geboren. Er ging een olifantendracht van meer dan een jaar aan vooraf, want de dorpsbewoners wilden goed uitzoeken wat de voor- en nadelen van zo’n organisatie zijn. Maar afgelopen dinsdag was het dan eindelijk rond. (OnzeBuurt.eu, 21.11.2014).
ZZP’ers in Emmen werken verder samen als coöperatie
In Emmen werken zelfstandig ondernemers samen in één gebouw. Bij Growing Workplace aan De Baander in Emmen hebben ZZP’ers een coöperatie opgestart waarbij leden gebruik maken van elkaars expertise en de kantoorfaciliteiten. (NOM.nl, 17.11.2014).
Onderzoek naar de revival van de coöperatie: de buurt- en dorpscoöperaties
Annelies Romme heeft het afgelopen half jaar tijdens een stage haar afstudeeronderzoek uitgevoerd naar buurt- en dorpscoörperaties. De afgelopen jaren hebben de begrippen participatiemaatschappij, doe-democratie en buurt- en dorpscoöperaties aan populariteit gewonnen in het wetenschappelijke en maatschappelijke debat. In de participatiemaatschappij zouden burgers meer het initiatief moeten nemen om zaken gezamenlijk op te pakken. Een vorm waarin dit burgerinitiatief gegoten kan worden is een burger- buurt- of dorpscoöperatie. (Seinpost, 12.11.2014).
Groot Europees onderzoek: Social enterprise sector zal groeien
Hoe moet de toekomst van het Social Business Initiative van de Europese Commissie eruit zien? Dat was een van de hoofdvragen tijdens de internationale conferentie ‘Unlocking the potential of the social economy for EU growth’ die op 17 en 18 november in Rome plaats vond. Meer dan 500 beleidsmakers, onderzoekers, vertegenwoordigers en sociaal ondernemers kwamen hier bijeen. (Social-Enterprise.nl, 20.11.2014).
Ethical finance: co-operatives and investment
This year, the government passed proposals to allow people to invest up to £100,000 in a co-operative. An increase in the withdrawable share capital limit (originally set at £20,000) is one of the main ways for a co-op to secure capital, in line with the third co-operative principle. Co-operatives UK estimated this increase would be particularly useful for agricoops, and could generate an extra £5.3m within the sector. (TheNews.coop, 20.11.2014).
Zzp-maatregelen worden pas na de verkiezingen bekend
Een rapport over de toekomst van zzp’ers verschijnt een stuk later dan gepland. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat gezegd in de Tweede Kamer. Volgens de minister komt de vertraging doordat het een “gecompliceerde materie” betreft. Maar anderen stellen dat het kabinet het rapport op deze manier “over de verkiezingen heen tilt”. (NRC.nl, 20.11.2014).
Nieuwe business modellen in consulting gaan domineren
Na ‘De vijf gamechangers voor consulting’ komen Sioo-onderzoekers Ard-Pieter de Man, Marguerithe de Man en Annemieke Stoppelenburg nu met een nieuwe whitepaper: De Business Model Mixer. De traditionele business modellen zullen volgens de onderzoekers niet verdwijnen, maar nieuwe modellen zullen de adviesmarkt wel gaan domineren. (Managementconsulting, 18.11.2014).Verder nieuws over Nieuwe Business Modellen
Unanieme instemming met ECOmunity park door gemeenteraad
De provincie Friesland krijgt een volledig zelfvoorzienend, CO2-neutraal bedrijvenpark. Het werklandschap ECOmunitypark is beloond met een BREEAM ‘Outstanding’ certificaat. Alle bedrijven wekken zelf hun energie en warmte op door middel van zonnepanelen en een warmte-koude-opslagsysteem. Dit houdt in dat zij waar nodig onderling warmte en koude uitwisselen. (Duurzaambedrijfsleven, 18.11.2014).
Nieuw geld: een duurzame toekomst met kansen voor iedereen
In de financiële sector is het ondanks de crisis weer “business as usual” met hoge bonussen en speculatie. De winsten gaan naar de banken, terwijl de risico’s worden afgeschoven op de belastingbetaler. En juist nu bedrijven staan te springen om klanten en leningen, haken de banken af. Daarom is er nu Buiten de Banken Om (BuBO): een samenwerking van groepen mensen en bedrijven die onderling bankieren op een wijze die beter is voor mens, milieu en economie (Strohalm, 17.11.2014).
Kleine kern heeft baat bij soepele regels
Inwoners van kleine dorpen kunnen makkelijker dan tien jaar geleden zelf voorzieningen opzetten, maar wet- en regelgeving blijken nog vaak struikelblokken. Terwijl de overheid aanstuurt op juist méér betrokkenheid van burgers. Die teneur klonk op 12 november door tijdens het symposium ‘Elsendorp: het dorp van de Toekomst’. (ED, 13.11.2014).
De participatiesamenleving inhumaan?
Onder de vlag van de participatiesamenleving worden veel anti-participatiemaatregelen genomen, vertelde Evelien Tonkens vanavond in de Socrateslezing aan 450 mensen in de Rode Hoed. De verbetering van formele grootschalige arragementen is opgegeven door de overheid. Informalisering is het alternatief. Maar de nadelen daarvan worden te weinig onderkend. (HumanistischVerbond, 02.11.2014).
Jaarlijkse geldstromen van een coöperatieve dorpsmolen
Steeds meer gemeenschappen willen hun eigen dorpsmolen bouwen. De eerste stap is om een lokale coöperatie voor duurzame energie op te richten, of om de lokale energiewerkgroep aan te sluiten bij de landelijke coöperatie De Windvogel. Deze infographic helpt u om een beeld te krijgen van de geldstromen die met de komst van een dorpsmolen gemoeid zijn. (Windvogel, 26.11.2014).
Coöperaties willen hogere energiebelastingkorting
Energiecoöperaties willen dat minister Kamp van EZ de energiebelastingkorting voor lokale duurzame energieprojecten verhoogd. Dat is volgens hen de enige manier om de postcoderoosregeling te laten overleven. Dat is de belangrijkste conclusie van het landelijke Evenement HIER opgewekt dat 21 november plaatsvond in Den Haag. (Energieplus.nl, 25.11.2014).
Duurzame energie coöperatie tussen gemeenten en HVC
In de regio Alkmaar is woensdag 5 november de DECRA (de Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar) opgericht. Vijf gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard en Schermer, gaan een samenwerkingsverband aan met afval- en energiebedrijf HVC. Samen zullen ze duurzame energieproductie stimuleren en zich richten op het aansporen van duurzame energieprojecten in de regio. (SUM.nl, 18.11.2014).
REScoop Europe
Documentaire van 30 min over het REScoop 20-20-20 project (2011-2014) met allerlei goede voorbeelden uit Denemarken. De docu brengt het werk van de afgelopen drie jaar in beeld om de energie transitie in Europa te versnellen. (Youtube, 18.11.2014).
Minimaal 15 jaar belastingkorting voor energiecoöperaties
Energiecoöperaties krijgen door een nieuw amendement een investeringsgarantie van 15 jaar. Burgers die samen energie opwekken, ontvangen een korting op hun energiebelasting. Uit vrees voor snel veranderende regelgeving werd er echter minimaal gebruik gemaakt van de regeling. Dankzij het amendement van 12 november 2014 van GroenLinks op het belastingplan zijn energiecoöperaties nu verzekerd van minimaal 15 jaar belastingkorting. Met deze termijn is het goed mogelijk om de startinvestering terug te verdienen. (Windvogel, 17.11.2014).
Online bespaarscan rekent direct uit wat je verdient met zonnepanelen
Het is voor iedereen met een eigen dak inmiddels makkelijk om zelf stroom te maken met zonnepanelen. Maar hoeveel levert je dit op? Dat kun je nu met de online bespaarscan van Zelfstroom in zeven eenvoudige stappen snel berekenen. Met de scan weet je hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en welke besparing dat op jaar- en maandbasis oplevert. (Hetkanwel, 17.11.2014).
Turnhout: Omwonenden kunnen participeren in vernieuwd windenergie-project
Eneco stelde vandaag zijn nieuwe plannen voor om drie windmolens te realiseren in de industriezone langs de E34. Na een uitgebreide analyse en overleg met de stad werd het eerder voorgestelde project van 2013 door Eneco grondig herwerkt en aangepast. Het resultaat is een vernieuwd project van groene energie, ingetekend in een industriezone en met mogelijkheden voor rechtstreekse participatie via de Kempense coöperatie Campina Energie. (GvT.be, 13.112014).
SIVET-prijs voor T-Wind
T-Wind heeft de SIVET-prijs gewonnen. Dat is een prijs voor samenwerking op het gebied van energietransitie. T-Wind is een samenwerking van de 5 energiecoöperaties in Tilburg voor de realisatie van windenergie op de locatie Spinder. De jury was lovend over het initiatief en de professionalisering daarvan. (EnergieFabriek013 en SIVET, 13.11.2014).
De tijd dat besturen en directies van agrarische coöperaties de koers uitstippelden voor de leden is definitief voorbij, zo concludeert Bernard Oosterom, de nieuwe voorzitter van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR). De voortschrijdende schaalvergroting en professionalisering van de agrarische bedrijven heeft echter ook effect op de coöperatie, stelt Oosterom. ‘Leden kijken heel bewust naar de meerwaarde van de coöperatie voor hun bedrijven. Zonder meerwaarde is een coöperatie nutteloos. Ze blijkt een middel, geen doel.’ (Boerenbusiness.nl, 24.11.2014).
Een dag met als thema de toekomst van Brabant. Als onderdeel van de Trenddag presenteren wij de ontwikkeling van de Tussenheid; een ontwikkeling die we graag ook met jou delen. Steeds meer burgers, instellingen en bedrijven komen in beweging voor vraagstukken in hun eigen omgeving. Het aantal verduurzamende initiatieven groeit, maar de potentie van deze ‘beweging van onderop’ wordt nog te weinig benut. Tussenheid Brabant, een coöperatief netwerk van Tussenadviseurs (adviseurs op ruimtelijk, economisch én maatschappelijk terrein), wil zichzelf én Brabantse initiatiefnemers gaan ondersteunen en inspireren om, op verduurzamende wijze, initiatieven tot stand te brengen en waarde te creëren. Presentatie: 13.30-15.00 uur; Bleyemakerij Boemel 76, Tilburg.Aanmelden voor deelname aan de Dag en de lunch is niet meer mogelijk. Dat geldt echter niet voor de presentatie in De Boemel. Daarvoor kun je nog wel aanmelden. Via de site van BrabantKennis kun je een mailtje sturen naar de organisatie. Vermeld: “aanmelding Tussenheid” of via: info@pontifax.nl.
8 december 2014, Festival De Energieke Samenleving
Het Festival DES verwelkomt burgers, vrijwilligers en professionals in de (semi)overheid en bedrijfsleven die willen horen én vertellen wat de mogelijkheden zijn van een nieuwe samenleving waarin burgers zelf het heft in handen nemen.(’s-Hertogenbosch, 10-17 uur). Meer info, klik hier.
10 december 2014, Excursie: ‘De Wijk van Morgen: Duurzaam bouwen en duurzaam gebruiken’
Zoekt u naar mogelijkheden om de energievoorziening van nieuw te bouwen of bestaande woningen duurzamer te maken? Of heeft u interesse hoe u een transitie naar een duurzame energievoorziening kanrealiseren? Op 10 december organiseert RVO.nl binnen de excursiereeks ‘Te gast bij duurzame ondernemers’ samen met Zuyd Hogeschool een excursie naar de ‘Wijk van Morgen’. (RVO.nl).
L@B – Leefbaarheid in Brabant
Coopnet voert projecten uit (o.a. begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).