2014 is bijna ten einde en het nieuwe jaar staat voor de deur. Wat zal 2015 ons brengen? Weer een jaar van (nog meer) samenwerken en coöperatie?Wij wensen u in ieder geval hele fijne feestdagen en een gezond, gelukkig en voorspoedig 2015.Heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze Nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl.
Burgers willen locaties Pasana redden met coöperatie
Inwoners van Veenwouden studeren op de mogelijkheid om met een burgerinitiatief de drie locaties voor ouderenzorg van de failliete Zorggroep Pasana open te houden. De Vereniging van Dorpsbelangen heeft hiertoe de werkgroep Toekomst Ouderenzorg Feanwâlden opgericht. ‘Een coöperatie vinden wij helemaal geen gek idee’, aldus woordvoerder Jouke de Vries. (Zorgvisie.nl, 05.12.2014).
Haagse marktkooplui steunen ‘massaal’ nieuwe coöperatie
Meer dan de helft van de ondernemers op de Haagse Markt is lid geworden van de nieuwe coöperatie. Met het oprichten van een coöperatie willen de marktkooplui meer zeggenschap krijgen over de Haagse Markt in Den Haag. (markt-visie.nl, 05.12.2014).
Zorgcoöperatie Loppersum, al bijna 500 leden
Martie Cusiel, als bestuurslid belast met de coördinatie van vraag en aanbod van de ruim een jaar geleden opgerichte coöperatie, heeft goed zicht op alle hulpvragen. Soms zijn het technische vragen (een schilderij ophangen, de computer aan de praat krijgen), soms zijn het vervoersvragen naar ziekenhuis of station en soms vragen om aandacht. Dorpsgenoten – de coöperatie is alleen actief in het dorp Loppersum – worden geholpen. (Noorderkrant. 04.12.2014).
Waarom ik voor de coöperatieve ZKV ANNO12 koos
Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om een echte coöperatieve ziektekostenverzekering (ZKV) af te sluiten. In een tijd waarin de overheid zijn best doet om de macht van banken en verzekeraars tot in het extreme te vergroten (“zodat de markt efficiency af kan dwingen”) is dat een zeer welkome ontwikkeling. De vier grote ZKV conglomeraten (samen meer dan 90% van de markt!) hebben zelfs een speciale vereniging opgericht (ZVN). (LarsBoelen.nl, 04.12.2014).
Workshop: Money grows on trees – What cooperatives can offer young people
Co-organised by Cooperatives Europe and the European Youth Forum, this event aims at gathering cooperative experts, practitioners, policy and decision makers, representatives of youth organisations and young people to exchange on how the cooperative model can support young people and youth organisations. (coopseurope, 03.12.2014).
Voedselcoöperatie Assisië Hoeve gaat van start vanuit Landpark Assisië
Op donderdagavond 27 november kwamen op Landpark Assisië een twintigtal mensen bijeen om de oprichting van een voedselcoöperatie in de gemeente Haaren te bespreken. Na een kick-off meeting eind augustus bleek al gauw dat de belangstelling voor een dergelijke coöperatie voldoende groot was om de volgende stap te zetten. De aanwezigen liepen donderdagavond de stand van zaken door en schetsten de contouren van de toekomstplannen. (ICSE, 02.12.2014).
De eerste dorpscoöperatie van Nederland
Burgerkracht in Drenthe: de inwoners van Nieuw-Dordrecht nemen via een coöperatie het dorpsbestuur over van de gemeente Emmen. Zorgtaken, weg- en groenonderhoud doen ze voortaan zelf. Maar de sloop van een verloederd pand zet de verhoudingen meteen op scherp. (VN.nl, 27.11.2014).
Nieuwe golf van coöperaties
Er is een hausse aan nieuwe coöperaties. De afgelopen vijf jaar jaren werden jaarlijks twee- tot driehonderd nieuwe coöperaties opgericht. Veel van de nieuwe coöperaties zitten in andere sectoren dan landbouw. Volgens Herman Wijffels is er een ’tweede golf’ gaande in de coöperatieve wereld. De eerste was een eeuw geleden en had te maken met de opkomst van de industriële samenleving. De huidige golf komt eveneens voort uit fundamentele maatschappelijke veranderingen. En bij fundamentele veranderingen gaan mensen samenwerken. (Boerderij, 27.11.2014).
Ben je klaar voor een coöperatie?
In een aantal landen zijn coöperaties geen vanzelfsprekendheid voor boeren. Of er zijn slechte ervaringen mee. Of men is onbekend met wat een coöperatie nu eigenlijk is. Men denkt vaak dat een coöperatie de problemen van een groep boeren gaat oplossen. Maar beseffen boeren eigenlijk wel wat voor rechten en plichten je als lid hebt als je in een coöperatie stapt? (Agriterra, 24.11.2014).
Zorg voor Elkaar Oisterwijk sluit aan bij Wijzelf.nl
De dienstencoöperatie Zorg voor Elkaar Oisterwijk wil voor iedereen praktische hulp en zorg betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar maken met de inzet van het online platform van wijzelf.nl. Dit platform is speciaal ontwikkelt om te functioneren in lokale regionale omgevingen onder toezicht van burger coöperaties. Na de pilotfase met de eerste zorgcoöperatie in Zoetermeer is Oisterwijk de tweede die zich hierbij aansluit en het platform gebruikt. Doordat het platform zowel vrijwillige als betaalde diensten tussen particulieren mogelijk maakt wordt er een brug geslagen tussen de informele en formele zorg. Inwoners van Oisterwijk krijgen nu de mogelijkheid om op basis van 100% zelfregie hulp en zorg met elkaar te regelen onder toeziend oog van de coöperatie. (Oisterwijk.wijzelf.nl, 20.11.2014).
Rabobank gaat voor meer duurzaamheid, samen met klanten
De Rabobank kiest met de strategische nota ‘Samen Duurzaam Sterker’ voor focus in haar duurzaamheids-beleid op weg naar 2020 en legt daarmee de ‘duurzaamheidslat’ opnieuw hoger. De coöperatieve bank zet in op het versnellen van duurzame landbouw en voedselvoorziening en het versterken van de vitaliteit van gemeenschappen. De Rabobank wil de eigen financiële dienstverlening, kennis en netwerken op het gebied van duurzaamheid verbinden met de ambities van klanten. (DuurzaamNieuws.nl en Duurzaam-ondernemen, 07.12.2014).
Verslag Trenddag 2014
Voor al diegenen die er niet bij zijn geweest, lees hier het verslag. (Brabantkennis, 04.12.2014).
Coöperaties bankabel maken? Wat betekent dat in de praktijk?
De afgelopen weken heb ik weer een aantal mooie voorbeelden gezien van het “bankabel maken van coöperaties”. Maar wat betekent dat nu precies? Het antwoord is divers en dat is nu juist het mooie van maatwerk kunnen leveren. Hieronder een aantal praktijk voorbeelden, waar iedere coöperatie, op zijn eigen manier weer (een beetje) meer bankabel is geworden, wat een betere positie voor de leden betekent. (Agriterra, 02.12.2014).
Vlaamse beleidsnota 2014-2019 Sociale Economie met volop aandacht voor coöperatief ondernemerschap
De beleidsnota bevat de grote strategische keuzes van de Vlaamse Regering op het vlak van de sociale economie voor de periode 2014-2019. De nota geeft de visie van de functioneel bevoegde minister weer. (Flanders.be, 02.12.2014).———————————————————————————————————————-
Energiecoöperaties zijn pioniers als het gaat om de transitie naar een duurzame economie en maatschappij. Globaal denken en lokaal handelen zijn daarvoor nodig. Kennis en inzichten moeten zich op lokaal niveau vertalen in nieuwe producten, diensten en samenwerkings-, bussiness- en waardemodellen. Dat is de handschoen die energiecoöperaties een jaar of tien geleden hebben opgepakt in Nederland. Zij ervaren daarbij dat papier geduldig is, maar de praktijk weerbarstig. (Energieplus.nl, 08.12.2014).
De schoonste en de smerigste stroomleveranciers van NL
Op 8 december werd het onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers gepresenteerd. Op grond van een veelomvattend onderzoek hebben Natuur&Milieu, Greenpeace, Hivos en de Consumentenbond een nieuwe ‘ranking’ gemaakt. (WiseNederland, 08.12.2014).
Op vrijdag 12 december organiseert CZAV een jongerensymposium in het Brabantse De Heen. Op die dag wil de coöperatie graag weten wat jongeren voor eisen stellen aan een coöperatie. Want, hun ideeën wijken soms flink af ten opzichte van de oudere generatie. Ook wordt er gesproken over de rol van sociale media binnen het bedrijf. Boerenbusiness sprak met algemeen directeur Antoon van Vugt over het symposium en de ideeën die leven onder jonge agrarische ondernemers. (BoerenBusiness.nl, 10.12.2014).
Leren van Nederlandse coöperaties
Het organiseren van uitwisselingen en studiereizen is een belangrijke pijler van de Agriterra-aanpak. ‘‘Onze ervaring is dat het met eigen ogen zien van de mogelijkheden vaak het meeste inzicht geeft”, stelt Petra Zwart, relatiebeheerder bij Agriterra en organisator van de studietour afgelopen september. ‘‘Met name het feit dat coöperaties zowel het commerciële belang als het ledenbelang waarborgen, opende veel nieuwe wegen voor Afrikaanse telersverenigingen.”(Agriterra, 29.11.2014).
Boerenbond Deurne en Isidorus bundelen krachten
Diervoercoöperaties Boerenbond Deurne en Isidorus-Nederpeel hebben het voornemen te fuseren. Hiermee ontstaat een onderneming met een jaarlijkse productie van zo’n 700.000 ton mengvoer. Daarnaast zijn beide bedrijven actief in de handel van enkelvoudige grondstoffen, verzekeringen en retail. Door de krachtenbundeling ontstaat een onderneming met een jaaromzet van zo’n 400 miljoen euro. Het voorgenomen fusiebesluit is goedgekeurd door beide besturen en zal voorgelegd worden aan de Algemene Ledenvergadering van beide coöperaties en gemeld worden bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. (BBD, 28.11.2014).