Heeft u vragen over de coöperatie, uw coöperatieve initiatief, coöperatief ondernemen en/of wilt u gewoon een reactie op deze nieuwsbrief geven, neem dan gerust contact met ons op. Uw reactie is van harte welkom via info@coopnet.nl
2014 is een dynamisch jaar geweest. Geopolitieke spanningen en valutaire tegenwind beïnvloedden de bedrijfsvoering, de omzet en het resultaat meer dan in andere jaren. CEO Cees ‘t Hart vertelt waar zijn bedrijf last van heeft en ze nu extra op letten. Bekijk de filmpjes over o.a. bedrijfsvoering en keuzes die werden gemaakt op de website van FrieslandCampina. In het FD zegt Piet Boer, president-commisaris: ‘Denk niet dat je dom bent als je iets niet begrijpt’ en vertelt openhartig waarom je moet vertrouwen op je gut feeling. fd.nl, 16 maart 2015.
Rabobank voegt lokale banken samen tot enkele coöperatie
De centrale kringvergadering van de Rabobank heeft woensdag positief geadviseerd over een voorstel voor een nieuwe governance-structuur, waarin de lokale Rabobanken, die nu zelfstandige banken met een eigen bankvergunning zijn, gaan samenwerken als een enkele cooperatie met een gezamenlijke bankvergunning. Dat maakt de bank woensdag bekend. In het voorstel blijft de bank een decentrale organisatie op cooperatieve grondslag, benadrukt Rabobank, maar de slagvaardigheid voor klant, markt en samenleving zou in de nieuwe structuur verbeteren. Beurs.nl, 11 maart 2015.
Net binnen de wet
Buurthuis ONS is niet zomaar een buurthuis in Breda, het is een regelluwe zone. Bijstandsgerechtigden werken er in coöperatief verband als ondernemers. De gemeente zoekt zo veel mogelijk ruimte in de wet om het initiatief te stimuleren. Gezien op Doe-democratie, Ministerie van BZK, gezien in maart 2015.
Rabobank: 2014 een positief keerpunt
Het afgelopen jaar vormt voor de Rabobank in veel opzichten een positief keerpunt. Dat concludeert bestuursvoorzitter Wiebe Draijer bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014. ‘Het herstel van vertrouwen van onze leden, klanten en de maatschappij is ingezet’, aldus Draijer. ‘Onze 8,8 miljoen klanten, van wie 7,6 miljoen in Nederland, tonen zich zeer loyaal aan de bank en daarvoor zijn we hen dankbaar.’ Rabobank, 26 februari 2015.
Kantelende voorbeelden
Onderstaande initiatieven bereiden de weg voor kantelend Nederland, volgens Jan Rotmans. Er volgen een aantal korte profielschetsen van ondernemingen die allemaal op hun eigen manier beschouwd kunnen worden als “kantelende organisaties”.
Deze editie: Schoongewoon, coöperatief werken. Schoonmaakbedrijf Schoongewoon is een coöperatieve onderneming waarin de werknemers het ‘voor het zeggen hebben’ en ‘waar alles beter en eerlijker’ met elkaar wordt gedeeld. Schoongewoon valt onder moederbedrijf Gewoondoen, eveneens een coöperatie, en heeft op het moment van schrijven 6 coöperaties verspreid over het land, ook in Eindhoven en zelfs twee in ’s Hertogenbosch. Bekijk hier de uitzending van Tegenlicht, 22 februari, 2015.
Je bent een ZZP’er in de creatieve industrie en life is good. Maar wat als je ziek wordt en werken even niet mogelijk is? De BroodfondsMakers begeleiden ondernemers die een broodfonds willen starten of er al aan een meedoen. Pionier en projectleider André Jonkers begeleidt nieuwe broodfondsen. Hij leidt voorlichters op en is woordvoerder van de BroodfondsMakers. In Pakhuis de Zwijger wordt op 20 maart vanaf 16 uur uitleg gegeven over de mogelijkheden om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Deze editie van For Your Information wordt georganiseerd door FNV Kiem, Broodfondsmakers en Pakhuis de Zwijger. Geen kosten, reserveren wel noodzakelijk. Pakhuis de Zwijger, gezien in maart 2015.
Afvalloze Regio
GLOEI is één van de vijf regio’s in het land die werken aan het project ‘Afvalloze regio’, onderdeel van het landelijke programma DuurzaamDoor. Zo’n twintig GLOEI-leden zijn sinds eind vorig jaar bezig met enkele concrete projecten. Een ervan beoogt waardecreatie/hergebruik van harde kunststoffen, een ander zet in op het medicinaal gebruik van plantenafval voor kankerbestrijding. Een derde werkgroep bekijkt of afgedankte gebruiksvoorwerpen die nu vaak nog worden verbrand beter kan worden uitgesorteerd. Oude elektronische apparaten bijvoorbeeld bevatten vaak nog waardevolle onderdelen. Ook werkt een groep aan het inzamelen van sappakken om die te laten recyclen. GLOEI, gezien in maart 2015.
Did you know Equality is the theme of the 2015 International Day of Co-operatives?
The concept of power has traditionally been associated with control and domination. Most of the time, increasing the power of some people decreases the power of others, particularly in the global environment of the capitalist economy. However, since the birth of co-operation, this no longer takes place. At the heart of our values and principles, power means “joining together with other people and acting by consensus”. Coop, 4 maart 2015.
Coopnet Inspiratiesessie 4 maart 2015
Voor het eerst heeft er een Coopnet Inspireatiesessie plaatsgevonden op 4 maart jongstleden. Het doel van deze bijeenkomst was verdieping. 34 personen (genodigde gasten en Coopnet-leden) kwamen samen en gaven input m.b.t. vier thema’s; Financien, overheid, wijze van besturen en mensen. Ervaringen en valkuilen maar ook tips werden gedeeld, nieuwe inzichten, huiswerk en belangrijke lessen om van te leren namen de deelnemers mee naar huis. Het was een goede bijeenkomst. Op naar meer. Jullie horen hierover snel meer van ons! Zie hier een kort filmpje van deze Coopnet Inspiratiesessie. Coopnet, 4 maart 2015.
Provincie presenteert haalbaarheidsonderzoek glasvezelinitiatieven op het platteland
Glasvezel op platteland is alleen haalbaar als hele provincie centraal wordt aangepakt. De enige haalbare manier om buitengebieden toegang te geven tot snel internet is door financiële steun van overheden en/of andere geldschieters. Westerkwartier, 3 maart 2015.
Vanaf 2016 is het voor sportverenigingen, dorpshuizen en kerken niet langer mogelijk bij de fiscus de energiebelasting terug te vragen. Dat kan een behoorlijke financiële tegenvaller opleveren. “Voor sommige verenigingen loopt dit in de duizenden euro’s”, vertelt Leo Andringa van de Lokale Energie Coöperatie Opsterland (LECO). Sa24.nl, 11 maart 2015.
Lef nodig voor echte systeemverandering
Het gesloten Energieakkoord en de groei van lokale energiecoöperaties leiden niet tot snelle verandering in het energiesysteem. En dat is volgens Martijn Messing, voorzitter van Energie Dongen en Stichting Energietransitie Nederland, wel nodig om echte stappen te maken in de strijd tegen klimaatverandering. Hij pleit daarom voor een echte systeemveranderende revolutie, waarvoor leiderschap met lef nodig is. Energieplus, 10 maart 2015.
Enexis zoekt samenwerking met energiecoöperaties
De Duurzame Energiecoöperatie Haaren (DEH) uit Noord-Brabant en energienetbeheerder Enexis starten de innovatieve praktijkpilot ‘Samen Slim met Energie’. De partijen gaan samenwerken om ‘al doende’ te ontdekken wat de coöperatie en de netbeheerder voor elkaar kunnen betekenen in de energieketen, met het oog op een verantwoorde transitie naar een toekomstige duurzame energievoorziening. Utilities.nl, 5 maart 2015.
Amersfoortse markt voor streekproducten komt eraan!
Drie leden van Gebiedscoöperatie O-gen openen in september 2015 hun nieuwe en gezamenlijke onderneming “Markthal Amersfoort”. Markthal Amersfoort wordt een plek in de nieuwe stad van Amersfoort waar eten vanuit de regio samenkomt. O-gen, 16 maart 2015.
Boerenhart-streekproducten in Jumbo Scherpenzeel
Afgelopen donderdag heeft een delegatie SGP’ers de Gelderse Vallei vereerd met een uitgebreid werkbezoek. Ook Scherpenzeel kwam aan bod: de delegatie bezocht coöperatie Boerenhart en Jumbo De Wit. Zo liet de Gelderse Vallei zich aan de SGP’ers van haar beste economische en innovatieve kanten zien. Jumbo in Scherpenzeel is één van de eerste supermarkten die streekproducten verkoopt uit het assortiment van coöperatie Boerenhart. Scherpenzeelsekrant, 13 maart 2015.
Sterk veranderende markt: AB Oost laat niet agrarische bedrijven toe
Sinds dit jaar kunnen behalve agrarische bedrijven ook bedrijven in de sector food en aanverwante sectoren een lidmaatschap afsluiten bij AB Oost. Hiermee zegt AB Oost een belangrijke stap gezet te hebben in de vernieuwing van de ruim 50 jaar bestaande coöperatie. Steeds vaker wordt het ‘wij voor elkaar’ principe van een coöperatie ook in andere branches, zoals de zorg en energiesector, toegepast. Arbeidsbemiddelaar AB Oost gaat mee in deze ontwikkeling en heeft haar eigen coöperatie verstevigd door de focus te leggen op de sector agri en food. Boerenbusiness, 10 maart 2015.
Eind vorig jaar werd in Putte een bijzonder pact gesloten: de oprichting van een zorgcoöperatie door Puttenaren voor Puttenaren. Sindsdien is de zorgcoöperatie daadwerkelijk opgericht en wordt er achter de schermen hard gewerkt om echte stappen te gaan zetten. Internetbode, 10 maart 2015.
Voor wie? Iedereen die zich inzet voor de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen.
Tijd en datum: woensdagmiddag 25 maart.
Locatie: Fokker Terminal, Binckhorstlaan 249, 2516 BB Den Haag.
Kosten: 75 Euro per persoon (zakelijk), 25 euro voor een vrijwilliger.
Voor aanmelden, klik hier.
7 april, Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector
TIAS School for Business & Society in samenwerking met NCR en met medewerking van VNG in Tilburg het congres “Coöperatief ondernemerschap in de private en publieke sector”. Het programma –o.l.v. dagvoorzitter prof. dr. mr. Ruud Galle- bestaat uit twee plenaire sessies en veertien workshops, waarin praktijkvoorbeelden worden besproken.
7 april, De Coöperatie: hoe-doe-je-dat?
Alles over de rechtsvorm die co-creatie en flexibiliteit toejuicht.
Locatie: Grote zaal van Pakhuis de Zwijger. Aanvang: dinsdagavond, 7 april om 20 uur.
Adres: Piet Heinkade 181, 1019 HC Amsterdam.
Toegang is gratis, reserveren is noodzakelijk.
22 april, Kennisdelingsbijeenkomst Leefbaarheid: Ontmoeten, Omdenken en Oogsten
Datum en tijd: woensdagmiddag 22 april 2015 . Locatie: nog nader bekend te maken.
Lees meer op LeefbaarheidBrabant.nl
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).