Samenwerking Coopnet en Agriterra
Veel Gemeenschappelijk!
Coopnet en Agriterra hebben veel gemeen en dat leidt tot mooie samenwerkingen.
Agriterra is gericht op professionele agrarische coöperaties en organisaties in ontwikkelingslanden met aandacht voor ondernemerschap, betere service aan de leden, hogere productiviteit, lobby en belangenbehartiging. Een structurele transformatie die moet leiden tot toegang tot financiële instellingen, creëren van werkgelegenheid en economische ontwikkelingen.
De aanpak biedt een positief toekomstperspectief voor de boeren zelf, wat ervoor zorgt dat ze betrouwbare partners zijn voor de agri-en food organisaties die samenwerking zoeken. En ook voldoende eigen kracht om zich verder zelf te kunnen ontwikkelen.
Coopnet biedt als een thuis voor coöperaties advies, begeleiding en ondersteuning aan voor startende en draaiende coöperaties; afgestemd op de vraag. Doel daarbij is, zaken die niet zelfstandig kunnen worden opgepakt door burgers en/of ondernemers in een samenwerkingsverband, bijvoorbeeld een coöperatie wel mogelijk te maken. Ook hier is het sterven naar coöperaties die (op termijn) zelfstandig kunnen opereren en gebruik kunnen maken van beschikbare lokale (financiële) diensten.
Centraal bij beide organisatie staat: coöperaties, vanuit professionele kennis en ervaring ondersteunen en helpen bij het verwezenlijken van hun coöperatieve ambities. Ook zetten beide organisaties coöperatieve expertise in: peer-to-peer benadering.
Zowel Agriterra als Coopnet wil relevante kennis en ervaring beschikbaar laten zijn voor ondernemers en producenten in ontwikkelingslanden. Coopnet richt zich tot nu toe vooral op de Nederlandse markt. Het gaat dan om ontwikkelingen waar behoefte aan is en waarin de markt niet kan voorzien.
Samenwerking: Coopnet-leden op missie voor Agriterra.
De afgelopen jaren hebben een aantal Coopnet leden (Harry Arkesteijn, Jos van Wegen en Ron van Schaaijk) diverse missies uitgevoerd voor Agriterra. Geweldige ervaringen.
Harry Arkesteijn: “Vanaf 2010 ben ik een aantal keren voor Agriterra in Afrika en Azië geweest. Een van mijn eerste ervaringen was een project in het zuidwesten van China, in de provincie Yunan. Dat was een bijzondere kennismaking met de aanpak van Agriterra: “het opzoeken van kleinschalige boeren op de eigen locatie”. Een interessante kennismaking met deze boeren en super praktisch door met hen op de eigen locatie te praten over hun situatie en samen ter plekke de mogelijkheden te verkennen. Daarna kennis gemaakt met een boerengroep in Zambia en met hen gewerkt aan productieverbetering en economische verbeteringen. In Vietnam later heb ik samen met Ron van Schaaijk wat langer met de boeren mogen werken, om met name marktmogelijkheden te verkennen en de individuele boeren en de boerenorganisaties te helpen om het inkomen te versterken door meer ‘grip’ op de markt te krijgen. Belangrijk daarbij bleek ook om meer zicht te krijgen op productie- en verkoopketens. Door het onderling bespreken van de eigen ervaringen van de boeren en de boerencoöperaties was het bijzonder vruchtbaar en succesvol om tot hogere productie en betere verkoopprijzen te komen.
Ron van Schaaijk “Ik ben sinds 2014 diverse keren voor Agriterra op missie mogen gaan. Een eer en een geweldige ervaring om kennis en ervaring te kunnen en mogen delen met agrarische ondernemers en organisaties in ontwikkelingslanden. Mijn laatste missie betrof een Value Chain analyse in Zambia betreffende zonnebloemen: zaden, olie en cake. Op basis van deskstudie, diverse interviews (belanghebbenden, de associaties en leden), veldbezoeken, analyses, validatie en presentatie, hebben we verbetervoorstellen kunnen doen. Met als titel: Make Agriculture a Business Opportunity for Farmers in the Sunflower Value Chain in Zambia. De eerste actieplannen zijn uitgevoerd en dit jaar worden ook de eerste resultaten verwacht.”
Zie voor meer informatie over het mooie werk van Agriterra met boerencoöperaties:
https://www.agriterra.org
Bloggers:
Harry Arkesteijn
Ron van Schaaijk
Beiden zijn zij lid van Coöperatie Coopnet U.A.