Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Hogescholen starten coöperatie voor onderzoek
Zes hogescholen, waaronder de HU, gaan intensiever samenwerken op het gebied van vaktherapieën tegen psychische klachten. Hiertoe is de Coöperatie Kennisontwikkeling Vak-therapieën (KenVaK) opgericht. Trajectum, 11 mei 2017.
Resultaten onderzoek werknemerscoöperatie Schoongewoon bekend
Het Verwey-Jonker Instituut verrichtte in opdracht van Start Foundation een onafhankelijk onderzoek naar schoonmaakcoöperatie Schoongewoon. Conclusie: de werknemers zijn zeer enthousiast over de ‘zelfsturing’ en het model blinkt uit in ‘goed werkgeverschap’ voor en door de leden! Schoongewoon.com, 9 mei 2017.
Buurtcoöperatie wil PC Hoofthuis in de Spuistraat kopen
Toeristen die de binnenstad van Amsterdam overnemen en grote winkelketens die de kleine ondernemers wegdrukken. Coöperatie StadOnderDak gaat het tij proberen te keren en wel door het PC Hoofthuis (Spuistraat) over te nemen en om te bouwen tot een groot buurtcentrum. ‘Het centrum moet geen museum voor toeristen worden.’ AT5, 6 mei 2017.
Interessante zaken
Help mee het speelveld, de spelregels en misschien wel het hele spel te veranderen
Een hoofdredactionele bijdrage in het blad Slow Management. Slow Management neemt graag het voortouw om nadrukkelijker te gaan samenwerken met allerlei partners en partijen. Een Rijnlands front om meer momentum te creëren voor een echte omslag. Aan de broeikasgassen uit de VS kunnen we misschien weinig doen, maar om te beginnen kunnen we zeker bijdragen aan betere organisaties in Nederland door Fast Management buiten de deur te houden. Voel je je geroepen om je aan te sluiten, laat het ze weten! Dropbox, 9 mei 2017.
Deze impact hebben we het afgelopen jaar bereikt!
De social enterprise sector groeide ook dit jaar weer explosief! Met ons ondernemende netwerk maken we steeds meer impact en we weten steeds meer mensen om ons heen te inspireren om ons te volgen! Social Enterprise, 5 mei 2017.
De wooncoöperatie als nieuwe vorm van zelfbeheer
Een wooncoöperatie is vorm van wonen waarin de zeggenschap en zelforganisatie van de bewoners voorop staat. Deze nieuwe vorm van (huur)wonen is in Nederland nog vrij nieuw, en er is nog veel kennis en ervaring nodig om de wooncoöperatie ook in ons land tot een succes te maken. Daarom organiseerde Omslag op 25 maart een Aanloopdag over wooncoöperaties, met medewerking van Bernard Smits. Zo’n 25 deelnemers beleefden een pittig-informatieve middag. Omslag, 5 mei 2017.
Burgerinitiatieven hebben baat bij professionalisering
Steeds vaker nemen burgers het heft in eigen handen. Maar om burgerinitiatieven tot een succes te maken, is een professionele aanpak essentieel. Leeszalen, energiecoöperaties, wijkondernemingen: steeds vaker nemen burgers het initiatief om maatschappelijke vraagstukken op te pakken en een actieve rol te spelen in publieke dienstverlening. Dit soort zelforganisatie van burgers staat volop in de spotlights van overheden die kansen zien in het op peil houden van voorzieningen. Steden in Transitie, 5 mei 2017.
Met ict, data, apps en andere technologische innovatie gaan we maatschappelijke vraagstukken te lijf. Dat is mooi, maar het werkt niet als ze niet aanslaan bij degene om wie het gaat. Hoe krijgen we dat tussen de oren van overheden? Een interview met actieonderzoeker Albert Jan Kruiter van het Instituut van Publieke Waarden (IPW). Publiek Denken, gelezen in mei 2017.
Animaties coöperatieve bestuursmodellen
Een coöperatie is een vereniging met een bedrijf. In de praktijk worden voor het besturen van de coöperatie verschillende bestuursmodellen gehanteerd. In hoofdlijnen zijn er drie modellen mogelijk: het Basismodel, het RvC+ model en het Zandlopermodel waarop ook veel varianten te maken zijn. Binnenkort wordt ook het Monistisch bestuursmodel toepasbaar voor coöperaties. NCR heeft animaties gemaakt waarin deze bestuurlijke modellen kort worden uitgelegd. NCR, gelezen in mei 2017.
Duurzame energie
Grootste Friese zonnepark Griene Greide toonaangevende coöperatie
Samen met Groen Leven hebben vrijwilligers vanuit een dorpscoöperatie de schouders gezet onder een zonnepark met maar liefst 27.600 zonnepanelen op een voormalig stortterrein voor bouw- en sloopafval. Drachtster Courant, 12 mei 2017.
Veluwe-Energie op zoek naar draagvlak
Een lokale, duurzame energiecoöperatie is populair. Onlangs tekenden de leden van Veluwe Energie de oprichtingsakte en afgelopen week werden de eerste informatiebijeenkomsten gehouden. Gemeente Ermelo wil in 2030 energieneutraal zijn. Dat krijgen we alleen samen voor elkaar,” vertelt Riet Bezemer, voorzitter van de coöperatie. Ermelo van Nu, 10 mei 2017.
Coöpereren in een coöperatie
De kop zegt het al: samenwerken. In dit geval ook het samenwerken van alle deelnemers aan de realisatie en exploitatie van het Zonnepark in Zuidbroek. Dit samenwerken gaan de toekomstige deelnemers doen in coöperatieve vereniging SunBrouck U.A. Wat is een coöperatie nu eigenlijk? Een coöperatie is een vereniging, bestaande uit leden. Er zijn tal van coöperaties denkbaar, zo exploiteert bij voorbeeld SunBrouck een zonnepark. Een kenmerk van een coöperatie is dat er niet primair een winstgevend doel is, maar er is wel duidelijk een andere meerwaarde voor de leden. Een tweede kenmerk is de democratische vorm. De leden kunnen via stemrecht en verkiezingen invloed uitoefenen op de gang van zaken. MiddenGroninger.nl, 2 mei 2017.
Grondposities voor coöperaties
Lokale duurzame energie is van groot belang voor de realisatie van de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie. Dat werd in de in december gepubliceerde Energieagenda onderschreven. Decentrale energieprojecten worden in toenemende mate georganiseerd in zogenaamde coöperaties. Dit zijn ideale vehikels om duurzame energieprojecten met lokale binding te realiseren. Het blijkt echter vaak lastig om geschikte locaties voor deze energieprojecten te bemachtigen. Dit artikel beschrijft de juridische mogelijkheden van coöperaties bij het verkrijgen van grondposities. Energie+, gelezen in mei 2017.
Agro en groene ruimte
Datahub verbetert digitaal verkeer melkveehouder
Om het dataverkeer van en naar melkveehouders te vergemakkelijken, stapt LTO Nederland in coöperatie Datahub. Dat doet LTO Nederland per 1 juli samen met Stichting SmartDairyFarming (SDF), Agrifirm, CRV en FrieslandCampina. Ook EDI-Circle stapt dan in. Datahub verzorgt het transport van data vanaf het boerenerf naar applicatieleveranciers en omgekeerd. Via een machtigingenregister bepaalt de boer wie er gebruik mag maken van zijn data en waarvoor. Nieuwe Oogst, 16 mei 2017.
Agriterra: De voordelen van rechtstreeks inkopen
Voor Nederlandse ondernemingen wordt het steeds aantrekkelijker om producten direct af te nemen van kleinschalige boeren en hun organisaties in ontwikkelingslanden. Dat is de boodschap van Agriterra-directeur Kees Blokland. “Rechtstreeks inkopen bij coöperaties levert een prijsvoordeel op. En je krijgt er een verhaal bij over de boeren en hun product.” P+, 12 mei 2017.
Zorg en welzijn
Nieuwe thuiszorgorganisatie BQR-Zorg, geen brug te ver!
BQR-Zorg, is de nieuwe thuiszorgorganisatie in Groningen. Bij BQR-Zorg willen we de zorg afstemmen op ieders persoonlijke situatie. Zorg op maat! Bij de Coöperatie BQR-Zorg U.A. werken zelfstandige professionals (zzp’ers) in de zorg. De zorgverleners leveren gezamenlijk zorg binnen de Coöperatie. Westerwolde Actueel, 10 mei 2017.
Agenda
12 sep – 12 dec: Leergang Zicht op nieuwe perspectieven – Sezen Academy
7-Daagse basisleergang op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en verdieping. ‘Zicht op nieuwe perspectieven’ is bedoeld voor iedereen die zich regelmatig afvraagt: waarom doet iemand wat hij doet? Kan ik dat beter gaan herkennen, zodat ik daardoor iemand beter kan helpen, een beter advies kan geven? Kan ik beter begrijpen hoe een situatie in elkaar zit en wat ik daar vanuit mijn rol/functie aan kan bijdragen, of waar mijn manier van kijken en doen juist in de weg zitten? Voor meer info klik hier.
10 okt – 16 maart: Leergang Contextgedreven werken en operationeel leidinggeven – Sezen Academy
Leergang voor operationeel leidinggevenden, (wijk)teamleden en coördinatoren. Bedoeld voor praktische mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met situaties die om een aanpak vragen in de context, waarbij regels en (standaard)procedures een passende plek krijgen. Voor meer info klik hier.