The only thing that will redeem mankind is cooperation.
Bertrand Russell
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
De Broekstreek zet zich in voor een duurzame samenleving
Dankzij Energie Coöperatie de Broekstreek kunnen Balinge, Garminge, Mantinge en omliggende dorpen verder bouwen aan een duurzame samenleving. De coöperatie steunt initiatieven en projecten om de duurzaamheid te bevorderen. Dekrantvanmiddendrenthe.nl, 2 mei 2017.
Van gemeente- naar gemeenschapsgroen
033GROEN is vorig jaar als coöperatie opgericht. Vijf groenondernemers en één burger-bewoner zijn nu lid. Zij werken in verschillende samenstellingen aan verschillende projecten. Het meest bekende voorbeeld is de Natuurtuin Liendert, die als een oase van rust een groene parel in de wijkdrukte genoemd mag worden. Vol wilde planten, kruiden, vogels, salamanders in de rustieke vijver, kronkelende paden en zitmuurtjes. Alles beheerd door buurtbewoners. Lokaal De Stad Amersfoort, 26 april 2017.
De Coöperatie breidt uit naar het buitenland
Het journalistencollectief De Coöperatie gaat uitbreiden naar België. Tijdens een bijeenkomst op 11 mei bij de KU Leuven in Antwerpen kunnen journalisten zich voor het eerst aansluiten. “Expansie naar het buitenland was altijd al het plan”, legt mede-oprichter Teun Gautier uit aan Villamedia. “De Coöperatie is een open source-model. Dat wil zeggen dat als journalisten in een ander land ons model kunnen overnemen als ze dat willen.” Villa Media, 26 april 2017.
AW schept meer duidelijkheid over het oprichten van een wooncoöperatie
Sinds de nieuwe Woningwet hebben toegelaten instellingen de plicht huurders de ruimte te geven om de oprichting van een wooncoöperatie te verkennen. Platform31 en Aedes maakten hier al een stappenplan voor corporaties van. Toch bleef er onduidelijk over de kaders waarin partijen moeten opereren en wie daar op toeziet. De Autoriteit Woningcorporaties (AW) heeft hier op verzoek van Platform31 onlangs haar licht over laten schijnen. Platform31, 25 april 2017.
Olst-Wijhe krijgt een dorpscoöperatie
Op korte termijn wordt er in Olst een coöperatie opgericht waarin ze verschillende activiteiten een ‘juridisch onderdak’ kunnen bieden. In eerste instantie gaat het om activiteiten op het gebied van lokale economie en van energie. In hun nieuwsbrief kunt u meer lezen over de ideeën op het gebied van energie. Airplay Radio, 24 april 2017.
Groep ondernemers koopt Noorderkerk in Hoorn
De algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Hoorn Zwaag Blokker heeft besloten de kerk te verkopen aan de Coöperatie Westfries Cultuur Goed in Hoorn. Deze coöperatie bestaat uit een groep West-Friese kapitaalkrachtige ondernemers die de kerk tussen het Kleine Noord en de Veemarkt als eigen sociëteit gaat gebruiken. Noordhollands Dagblad, 20 april 2017.
Veenvaartcoöperatie gooit het roer om
De regio Emmen is gezegend met een aantal toeristische toppers, die de komende vijf jaar de gemeente op het vlak van vrijetijdsbesteding nog beter op de kaart moet zetten. In 2014 richtte de dorpsbesturen van de acht aan het Koning Willem Alexanderkanaal gelegen dorpen lokale handelsverenigingen en enkele ondernemers gezamenlijk de Veenvaartcoöperatie op. Emmen.nu, 20 april 2017.
Interessante zaken
International Workers’ Day: Cooperatives’ability to provide sustainable employment should inspire the future of work
The world of work is undergoing enormous transformations: the quality and organisation of work, the crisis of social and economic systems and the so-called 4th industrial revolution are all turning the world upside down. As enterprises which are democratically owned and managed by their workers, producers and, in some cases, also their users, cooperatives in industry and services would like to mark International Workers’ Day by reiterating once again that they can be one of the tools that will make it possible to safeguard sustainable employment by applying an equal distribution of work and wealth. Cicopa, 1 mei 2017.
Overheid overschat zelfredzaamheid burger
De overheid moet meer rekening houden met de grenzen aan het ‘doenvermogen’ van burgers. Er is een behoorlijk verschil tussen wat wetgeving en beleid van burgers verwachten en wat zij aankunnen. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, in het vandaag aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aangeboden rapport: ‘Weten is nog geen doen. Een realistisch perspectief op redzaamheid’. Binnenlands Bestuur, 24 april 2017.
‘Het is hoog tijd voor alternatieve ondernemingsvormen’ aldus Jaap Winter
Ondernemend en politiek Nederland zijn druk met de vraag of een Nederlandse beursvennootschap bij een ongevraagd overnamebod tijdelijk beschermd dient te worden. Beursfondsen als KPN, PostNL, Unilever en AkzoNobel werden Europese of zelfs wereldspelers, onder meer door zelf bedrijven over te nemen. Maar de tijden zijn veranderd. Deze iconen, en wie zal het zeggen straks ook Ahold of Philips, zijn als beursgenoteerde ondernemingen in principe koopwaar en werden of worden belaagd door buitenlandse partijen. Dat is inherent aan het kapitalisme. FD, 21 april 2017.
ZZP’er verzekert zich vaker zelf
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ZZP’ers zijn duur. Volgens een artikel in het FD zijn broodfondsen een steeds populairder alternatief: ze zijn laagdrempelig, en worden autonoom bestuurd door kleine groepjes collega-ZZP’ers. Coöperatie Broodfondsmakers houdt alle broodfondsen bij. Het afgelopen half jaar is het aantal met 12% gegroeid. Op dit moment zijn het er 257, met in totaal 15,3 miljoen euro aan inleg, van 11.200 deelnemers. Dat is ongeveer 1% van alle ZZP’ers. FlexNieuws, 21 april 2017.
Wat betekent de coöperatieve samenleving voor gemeenten?
Bewoners nemen steeds meer het initiatief om het publieke domein vorm te geven. Ze richten parken en speeltuinen in. ZZP’ers richten broodfondsen op. Er zijn veel verschillende wooninitiatieven. Het aantal zorg- en energiecoöperaties neemt toe. Waar komt deze beweging van samen organiseren vandaan? Hoe ziet de coöperatieve samenleving eruit? Hoe pakken we de beweging, ambities en talenten vast, en vergroten we met elkaar de kans op een duurzaam succes? Antwoorden op deze vragen en korte video’s vind je op website. VNG, 19 april 2017.
Duurzame energie
Grote coöperaties voor snel internet op Drents platteland
Geen 35 glasvezelbedrijfjes, maar grote coöperaties voor snel internet. Clusteren is het toverwoord voor alle breedbandinitiatieven op het Drentse platteland. De provincie Drenthe geeft voortaan alleen nog een bijdrage voor de aanleg van snel internet als een breedbandclub 2000 potentiële aansluitingen binnen heeft en minimaal 1200 adressen die het snelle internet daadwerkelijk afnemen. Tot nu was voor er geen ondergrens voor de aanleg van glasvezel in de kleine kernen. Dagblad van het Noorden, 2 mei 2017.
Kwart toekomstige windmolens A16 in eigendom lokale gemeenschap
Een ‘green deal’ is ondertekend door 15 potentiële bouwers van windmolens met de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert en de provincie Noord-Brabant. In deze overeenkomst bevestigen de ontwikkelaars dat zij samen met de lokale gemeenschap investeren in de omgeving. Van de 30 tot 40 windmolens wordt 25 procent aan de lokale gemeenschap beschikbaar gesteld. Met het concept van de ‘dorpsmolen’ willen de gemeenten ervoor zorgen dat de opbrengst van de windmolens bijdraagt aan de leefbaarheid en de lokale duurzaamheidsopgave. Windenergie Courant, 1 mei 2017.
Leden moeten oordelen: doorgaan met windmolenplan bij Zutphen/Eefde?
Over ruim een maand is bekend of de vier initiatiefnemende energiecoöperaties hun plan om te komen tot twee windmolens bij Zutphen/Eefde doorzetten. Alle vier de coöperaties houden de komende weken ledenvergadering om een go or no go, doorgaan of niet, te bepalen. De Stentor, 1 mei 2017.
Ruud & Huib maken duurzame energie
Vier jaar geleden richtte Huib Sneep, samen met een aantal mensen met kennis van duurzaamheid en energie, het Schiedams Energie Collectief op, kortweg SEC. Dit groepje Schiedammers zoekt naar andere vormen van energieopwekking en -verbruik en ontwikkelt die projecten. Vanuit de activiteiten is een energiecoöperatie ontstaan, waarvan iedereen betaald lid kan worden en waarmee je de plannen kunt realiseren. Nieuwe Stadsblad, 19 april 2017.
Agro en groene ruimte
Minder omzet en ledenverlies voor Limburgs tuinbouwbedrijf ZON
ZON, een grote handelscoöperatie in groenten en fruit, heeft vorig jaar minder omzet geboekt en zag ook het aantal leden-telers teruglopen. Toch is de onderneming uit Venlo tevreden. ‘We hebben weer aansluiting gevonden in de kop van het Nederlandse tuinbouwpeloton,’ schrijft de directie in het net verschenen jaarverslag. FD, 1 mei 2017.
Zorg en welzijn
Samen zorg regelen
Zelf uw zorg en ondersteuning organiseren? In Den Haag krijgt u alle ruimte om samen met anderen in uw buurt of wijk initiatief te nemen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een stichting, vereniging of coöperatie. Dichtbij, op maat, met en voor uzelf en mede-inwoners van de stad. Den Haag, 26 april 2017.
Agenda
1 – 9 mei: Co-Creatie sessie ‘Het verhaal van de burgerbeweging’
Overal in het land zijn energiecoöperaties actief. Ruim 300 inmiddels, ieder met hun eigen verhaal en ontstaansgeschiedenis. Maar wat is nu eigenlijk het grotere, gemeenschappelijke verhaal? Wat willen we vertellen aan de mensen die nog niet bij deze burgerenergiebeweging zijn aangesloten? En welke woorden kiezen we om hen te raken? Kortom: wat is het verhaal dat we met z’n allen zouden willen laten rondzoemen in het land? Plaatsen: Breda, Haarlem, drachten, Apeldoorn en Utrecht. Tijd: 17 uur tot 21:30 uur. Klik hier voor meer info.
17 en 18 mei: Cera Coop Tour Nederland – Coöperaties in zorg en welzijn
Het zorglandschap staat voor ingrijpende wijzigingen. Hoe organiseren we een kwaliteitsvolle zorg met aandacht voor zowel zorgverkrijger als zorgverstrekker? Ondernemen in de zorg: een zorgeloze of zorgelijke ontwikkeling? En wat kan coöperatief ondernemen daarin betekenen? Klik hier voor meer info.
12 sep – 12 dec: Leergang Zicht op nieuwe perspectieven – Sezen Academy
7-Daagse basisleergang op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en verdieping. ‘Zicht op nieuwe perspectieven’ is bedoeld voor iedereen die zich regelmatig afvraagt: waarom doet iemand wat hij doet? Kan ik dat beter gaan herkennen, zodat ik daardoor iemand beter kan helpen, een beter advies kan geven? Kan ik beter begrijpen hoe een situatie in elkaar zit en wat ik daar vanuit mijn rol/functie aan kan bijdragen, of waar mijn manier van kijken en doen juist in de weg zitten? Klik hier voor meer info.