If your foot slips, you can always recover your balance, but if your tongue slips, you can never recover your own words. Unknown
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Wij in Zicht neemt werkzoekende op sleeptouw
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen wel wat hulp gebruiken om werk te vinden. De nieuwe coöperatie Wij in Zicht poogt hen dat steuntje in de rug te geven. Opmerkelijk gegeven: de werkzoekenden worden lid van de coöperatie. De Stentor, 10 april 2017.
Sociale kruidenier opent in Vlaardingen
Onlangs openen staatssecretaris van sociale zaken Jette Klijnsma en een lid van het college van B&W van Vlaardingen de sociale kruidenier Super Van Lopik in Vlaardingen aan de Vetteoordskade 6. Super Van Lopik is een initiatief van coöperatie Vlaardingen Werkt en heeft als kerndoelstelling om mensen met een minimuminkomen te helpen fors te bezuinigen op de kosten van hun dagelijkse levensbehoeften. Vlaardingen 24, 6 april 2017.
Interessante zaken
Sharing zonder uitbuiting: het kan
De ‘sharing economy’ – het klonk zo mooi. Via nieuwe internet-platformen konden we alles met elkaar gaan delen. Heggenscharen die anders maar twee keer per jaar worden gebruikt, lege zitplaatsen in auto’s, ongebruikte kamers: ze zouden beter worden benut door zelfredzame burgers die elkaar helpen. Een nieuwe democratiserende kracht voor een socialer wereld! FD, 15 april 2017.
Rien Nagel over innovatie binnen de coöperatie
Het coöperatieve model van de Rabobank heeft gevolgen voor de innovatiemogelijkheden. Rien Nagel, lid van de Raad van Bestuur, wil het vertrouwen in de bank als ‘hoeder van data’ niet verspelen. Wel ziet hij veel mogelijkheden in sociale en regionale innovatie. Zoals iedere grootbank verkeert ook Rabobank in een transformatieproces: inspelen op digitalisering, producten en diensten versimpelen en vernieuwen, kosten verlagen, tegengas bieden aan nieuwkomers op de markt en tegelijkertijd voldoen aan een blijvende stroom nieuwe regelgeving. Management Scope, 13 april 2017.
Boekrecensie ‘Van cohousing tot volkstuin’ (BE)
‘Van cohousing tot volkstuin’ is een belangrijk boek omdat Gerard Hautekeur erin geslaagd is op een zeer bevattelijke en indringende manier boeiende lokale voorbeelden van hoe-het-ook-anders-kan te presenteren. Het boek kan, zoals inleider Tine de Moor schrijft, zeker “burgers inspireren tot meer fusion kitchen in de eigen buurt, met het eigenbelang en dat van de medemens voor ogen”. De Wereld Morgen, 10 april 2017.
Trend: Burgerinitiatieven verzakelijken
Burgerinitiatieven in Nederland zijn massaal op zoek naar een zakelijke basis. Dat blijkt uit een rondgang die P+ deed bij organisaties die burgers ondersteunen. DuurzaamDoor en Stichting Doen bevestigen de trend. Er ontstaat hierdoor zelfs een nieuw marktmodel: Community to Business. In de P+ Special komen ook direct betrokkenen aan het woord. Directeur Carin Kampman van Matchpoint in Amersfoort transformeerde haar eigen subsidie-afhankelijke organisatie tot een onafhankelijk bemiddelingsbureau. P+, 3 april 2017.
Duurzame energie
Warmtecoöperaties Noordpolder en Wilgenlei opgericht
Met de ondertekening van de oprichtingsakten door het bestuur en de notaris zijn vandaag de warmtecoöperaties Noordpolder (Berkel en Rodenrijs) en Wilgenlei (Bleiswijk) formeel opgericht.In beide glastuinbouwgebieden zijn ondernemers enthousiast om gezamenlijk de mogelijkheden te onderzoeken om hun bedrijven voor een deel van de warmtevoorziening aan te sluiten op een toekomstige warmtenet. Bloembollenvisie, 13 april 2017.
Veel interesse collectieve zonne-energie
In Woudenberg is de interesse groot voor het investeren in duurzame energie met zonnepanelen op het dak van een ander: de vier panden van vastgoedondernemer Lammert Wilbrink op de Stationsweg Oost 281. Zo groot dat als alle vijftien overeenkomsten getekend worden, het eerste dak met 157 zonnepanelen een feit is en de inschrijving voor het tweede dak wordt opengesteld. Voor de diverse projecten in het land is één coöperatie opgericht. Een coöperatie, die wordt geleid door de leden en geen winstoogmerk heeft. Lokaal De Woudenberger, 5 april 2017.
Agro en groene ruimte
Carrefour Roemenië richt coöperatie op
Carrefour Roemenië heeft zojuist de Vărăști Carrefour Landbouwcoöperatie opgericht. Dit is nieuw voor het land. Het is de eerste coöperatie die wordt gesteund door een supermarkt. Het initiatief is bedoeld om de kloof tussen Roemeense klanten en de telers te overbruggen door de verkoop van producten van hoge kwaliteit, waardoor een eerlijke relatie tussen beide partijen ontstaat. Op deze manier kan Carrefour Roemenië ook bijdragen aan de ontwikkeling van de binnenlandse landbouwsector, zowel op korte als op lange termijn. AGF, 14 april 2017.
Leden RFC willen betere afstemming melkaanbod en vraag
Een groep van zo’n 180 FrieslandCampina-leden ondersteunt een initiatief om het melkaanbod beter af te stemmen op de vraag en de mogelijkheden voor waardecreatie. Het initiatief wordt de komende maanden besproken en bij voldoende steun verder uitgewerkt. Boerderij, 12 april 2017.
Tuinbouwbedrijven in Westland gaan water collectief zuiveren
Een grote groep glastuinbouwers gaat hun afvalwater gezamenlijk zuiveren. De ondernemers uit het Westland ondertekenden vrijdag een overeenkomst voor het eerste grootschalige project van collectieve waterzuivering. Met het initiatief lopen de tuinbouwbedrijven vooruit op wetgeving om het afvalwater te zuiveren van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. AgriHolland, 7 april 2017.
Zorg en welzijn
Coöperatie Jeugdgezondheidszorg Almere officieel van start
De Coöperatie Jeugdgezondheidszorg Almere is officieel van start gegaan. Lidy Hartemink, voorzitter raad van bestuur van Zorggroep Almere en Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland hebben hun handtekening gezet onder de oprichtingsakte, zo maakte Zorggroep Almere gisteren bekend. Skipr, 12 april 2017.
Agenda
1 – 9 mei: Co-Creatie sessie ‘Het verhaal van de burgerbeweging’
Overal in het land zijn energiecoöperaties actief. Ruim 300 inmiddels, ieder met hun eigen verhaal en ontstaansgeschiedenis. Maar wat is nu eigenlijk het grotere, gemeenschappelijke verhaal? Wat willen we vertellen aan de mensen die nog niet bij deze burgerenergiebeweging zijn aangesloten? En welke woorden kiezen we om hen te raken? Kortom: wat is het verhaal dat we met z’n allen zouden willen laten rondzoemen in het land? Plaatsen: Breda, Haarlem, drachten, Apeldoorn en Utrecht. Tijd: 17 uur tot 21:30 uur. Klik hier voor meer info.
2 mei: Leergang Leiderschap en passend organiseren – Sezen Academy
Leergang voor hoger leidinggevenden, afdelingshoofden, directeuren. Deze leergang is bedoeld voor leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering, sturing en inrichting en/of die in hun organisatie voor een verandering of innovatie staan. Klik hier voor meer info.
9 mei: Leergang Contextgedreven werken en operationeel leidinggeven – Sezen Academy
Leergang voor hoger leidinggevenden, afdelingshoofden, directeuren. Deze leergang is bedoeld voor leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering, sturing en inrichting en/of die in hun organisatie voor een verandering of innovatie staan. Klik hier voor meer info.
17 en 18 mei: Cera Coop Tour Nederland – Coöperaties in zorg en welzijn
Het zorglandschap staat voor ingrijpende wijzigingen. Hoe organiseren we een kwaliteitsvolle zorg met aandacht voor zowel zorgverkrijger als zorgverstrekker? Ondernemen in de zorg: een zorgeloze of zorgelijke ontwikkeling? En wat kan coöperatief ondernemen daarin betekenen? Klik hier voor meer info.