Paul Mason – in de aflevering: Vakbond van morgen van VPRO Tegenlicht.
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
De NVJ en De Coöperatie sluiten samenwerkingsovereenkomst
De NVJ en De Coöperatie, die binnenkort van start gaat, gaan samenwerken. De NVJ verwelkomt initiatieven zoals deze, omdat De Coöperatie net als de NVJ de positie van freelance journalisten wil versterken. De Coöperatie wordt het bedrijf van en voor journa-listen, dat het rendement voor makers wil verhogen door hen ondersteuning te bieden in de uitoefening van hun werk. NVJ-leden kunnen met 50% korting lid worden van De Coöperatie. De Coöperatie is een initiatief van Teun Gautier, eerder uitgever van De Groene Amsterdammer, Jan-Jaap Heij van Reporters Online, Klaske Tameling, journalistiek wetenschapper, Gyurka Jansen, online ondernemer en Jaap Stronks van bureau Bolster. De initiatiefnemers geloven in een bedrijfsmatige aanpak van freelance journalistiek en uitgeven. Het geld dat daarmee wordt verdiend moet ten goede komen aan de journalisten zelf. NVJ, 24 maart 2016.
Kun je leven in een gebied dat weinig te bieden heeft, waar nauwelijks voedsel is, de overheid je niet steunt? Leven in zo’n gebied is een hele zware opgave. Dit filmpje geeft een duidelijk beeld wat u middels hulp aan Dorcas Ondernemers Regio West, onderdeel van Dorcas, kan betekenen. Dorcas ondernemers, 24 maart 2016.
Florerende Creatieve Coöperatie biedt ‘reisgids’ met zeven productlijnen
“Het lijkt of het vliegwiel even op gang moest komen.” Directeur Eefke Meijerink van de Creatieve Coöperatie was bij het opstellen van het jaarverslag over 2015 blij verrast toen ze ontdekte dat er meer dan honderd opdrachten door samenwerkingsverbanden van ondernemers waren gedaan. De voormalige Cibap-vestiging aan de Esdoornstraat is nu 3,5 jaar in gebruik als Creatieve Coöperatie. Tijdens de open dag wilden Meijerink en de 52 bedrijven laten zien dat er veel meer is ontstaan dan een bedrijfsverzamelgebouw. “Toen we begonnen, was het idee om de samenwerking te versterken door als Creatieve Coöperatie opdrachten te verwerven die we samen konden oppakken. Er waren in die beginperiode nog niet genoeg ondernemers en er was nog weinig ervaring onderling met samenwerking… Het vraagt investering. Er zijn natuurlijk ook wel dingen mislukt, maar al met al hebben we het blijkbaar wel heel goed gedaan.”
Dankzij een succesvolle crowdfunding campagne is de documentairefilm Tomorrow tot stand gekomen, een antwoord op alle negatieve berichtgeving. De makers van de film brengen concrete en positieve initiatieven samen en ontdekken hoe de wereld van morgen eruit zou kunnen zien op het gebied van onder andere energie en landbouw. In Frankrijk en België heeft de film al enkele prijzen gewonnen en is het een enorm succes met inmiddels meer dan 700.000 bezoekers. Met deze film willen de filmmakers burgers en bedrijven motiveren en activeren om de handschoen op te pakken en zélf aan de slag te gaan. Tomorrow heeft ook een Facebook-pagina. Hier opgewekt, 24 maart 2016.
Harry Hummels eerste hoogleraar Sociaal Ondernemerschap in Nederland
Professor Harry Hummels is per 1 mei 2016 benoemd tot hoogleraar Sociaal Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Daarmee heeft Utrecht een primeur: de leerstoel is de eerste op het gebied van Sociaal Ondernemerschap in Nederland. Hummels gaat in Utrecht aan de slag met het nieuwe onderzoekstraject internationale innovatie in de waardeketen, waarbij een start wordt gemaakt met de waardeketen van cacao. Zijn leerstoel is mede mogelijk gemaakt door Tony’s Chocolonely en ABN AMRO. Duurzaam-ondernemen.nl, 24 maart 2016.
Coöperatie in Finsterwolde kan door met anti-sloopplannen
Coöperatief Finnewold kan verder met plannen om huizen in Finsterwolde te redden van sloop. Acantus en Oldambt steunen een project waarbij de coöperatie optreedt als makelaar en afspraken maakt over het opknappen van de woningen. De stichting Coöperatief Finsterwolde meldde zich enige tijd geleden bij Acantus met een plan om huurders door middel van zelfbeheer een eigen bijdrage te leveren aan het betaalbaar houden van hun woningen. Het voorstel was dat de woningcorporatie leegstaande en vrijkomende huurwoningen verkoopt en dat de wooncoöperatie uit Finsterwolde vervolgens afspraken gaat maken met de nieuwe eigenaren over het opknappen. Met de opbrengst van verkochte woningen kunnen andere huurhuizen worden gerenoveerd. Acantus laat donderdag weten het burgerinitiatief van harte toe te juichen. Dagblad van het Noorden, 17 maart 2016.
De coöperatie biedt ruimte
Hoe kun je als gemeente omgaan met marktwerking en verplichte aanbesteding? Het inkopen van zorg, reïntegratietrajecten en andere diensten in het sociale domein kan grote gevolgen voor werknemers en cliënten hebben. Arjo Klamer, wethouder voor de SP in Hilversum met onder meer Werk en Inkomen in zijn portefeuille, tevens hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit, laat in deze column zijn licht schijnen over deze kwestie. Lees het hele blog van Arjo Klamer. De Sociale Alliantie, gelezen in maart 2016.
Duurzame energie
De gemeenschap als conflictoplosser
Belangrijk voor duurzame energie zijn alle mogelijkheden in de omgeving om elektriciteit, warmte en koude op te wekken en op te slaan. Het lijkt beter om gemeenschappen daarover te laten beslissen dan bedrijven en overheden. Die hebben namelijk hun eigen doelen, waarover zij eenvoudig botsen met anderen, omdat die hun doelen ook moeten halen en daarop afgerekend worden. De gemeenschap is niet wars van die duurzame doelen, en heeft daar waarschijnlijk belang bij, maar rekent anders af. Kan dit conflicten helpen voorkomen zoals die er veel zijn rond windenergie op land? Energie+, 25 maart 2016.
80% windprojecten met participatie
Acht op de tien projectontwikkelaars laten omwonenden participeren in de totstandkoming van nieuwe windmolens. Dat blijkt uit de eerste evaluatie van de Gedragscode draagvlak en participatie wind op land, uitgevoerd door adviesbureau Bosch & Van Rijn. Het achterliggende doel van de Gedragscode is acceptatie door de omgeving te verhogen en windprojecten op een goede manier in te passen in de omgeving. Energie+, 25 maart 2016.
Coöperatie de Windvogel wil nieuwe molen (en start petitie)
Coöperatie De Windvogel is een petitie gestart voor windenergie in Bodegraven-Reeuwijk. Na 22 jaar is de windturbine aan de Goudseweg in Bodegraven stuk gegaan en verwijderd. Nu wil de coöperatie een… nieuwe windmolen plaatsen en zoekt daar draagvlak voor. De Windvogel heeft eerder geprobeerd de oude molen te laten vervangen, maar de gemeente heeft die bouwaanvraag toen afgewezen. Door het plan van de centrale overheid en ook van de gemeente om ernaar te streven in 2035 klimaatneutraal te zijn, hoopt de coöperatie op een nieuwe kans. Volgens Arie Groenveld, lid van de Windvogel, levert een windmolen van 2 Megawatt (MW) jaarlijks evenveel energie als 20.000 zonnepanelen van 250 Wattpiek (Wp). RPL, 24 maart 2016.
Agro en groene ruimte
Leden coöperatie FromFarmers delen mee in winst ForFarmers
De leden van coöperatie FromFarmers delen via ‘Vermogen Op Naam’ mee in de ontwikkeling van ForFarmers. Over het jaar 2015 wordt het voorstel aan de ledenraad gedaan om 8,8 miljoen uit te keren als vermogensvergoeding uit de uitkeringsreserve en 5,6 miljoen als resultaat-uitkering. Agri Holland, 22 maart 2016.
Nieuwe coöperatie organiseert duurzame afzet van dierlijke mest (BE)
Onlangs is het officiële startschot van de Limburgse Coöperatieve voor Mestgebruik gegeven. Deze coöperatie brengt 12 veehouders, 7 akkerbouwers en de Limburgse praktijkcentra PVL Bocholt en PIBO Campus Tongeren samen en is een eerste en belangrijke stap om een betere band tussen producenten en afnemers van dierlijke mest te creëren. “De grote veedichtheid zorgen ervoor dat het noorden van de provincie vandaag met een mestoverschot kampt. Door de grote specialisatie in akkerbouw en fruitteelt is het zuiden van de provincie nochtans vragende partij voor mest,” aldus gedeputeerde Inge Moors. “Dit zou opgelost kunnen worden met een georganiseerd mesttransport.” Provincielimburg.be, 17 maart 2016.
Zorg en welzijn
ONVZ officieel lid van coöperatie Zelfzorg Ondersteund
Zorgverzekeraar ONVZ is onlangs formeel lid gewordenvan de coöperatie Zelfzorg Ondersteund. De zorgverzekeraar ondersteunde het initiatief al eerder, onlangs werd officieel de samenwerkingsovereenkomst getekend met Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ, en Chiel Bos, voorzitter van de coöperatie Zelfzorg Ondersteund. Directeur van ZO! Pieter Jeekel: “De bij de coöperatie aangesloten patiëntenverenigingen, zorgverleners en zorgverzeker-aars passen samen pre-concurrentieel en op dezelfde manier toe wat al op meerdere plekken ontwikkeld is. Bijvoorbeeld door goede voorbeelden te verzamelen, helderheid te scheppen in welke zelfzorg platforms voldoen aan de eisen van gebruikers en zorggroepen, huisartsen en praktijkondersteu-ners op alle manieren te ondersteunen om zelfzorg voor patiënten optimaal te faciliteren. ZO, 29 maart 2016.
De droom is werkelijkheid geworden in Austerlitz
“Het moet simpeler worden om met een burgerinitiatief van start te gaan”, vindt Jan Snijders, voorzitter van zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt. Daar maakt hij zich samen met secretaris Jan Smelik hard voor! De heren benoemen bestaande knelpunten waar het kan en ontwikkelen nieuwe diensten waar nodig. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg volgt deze prachtige en succesvolle zorgcoöperatie al een aantal jaar. Hoe gaat het nu in Austerlitz? Kenniscentrum-adviseur Yvonne Witter zocht het uit! Aedes-Actiz, 24 maart 2016.
Agenda
10 mei: Leergang Leiderschap en passend organiseren
(vernieuwd curriculum)
Leergang voor hoger leidinggevenden, afdelingshoofden, directeuren. Deze leergang is bedoeld voor leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering, sturing en inrichting en/of die in hun organisatie voor een verandering of innovatie staan. Voor meer info klik hier.
17 mei: Leergang Contextgedreven werken en operationeel leidinggeven
Leergang voor operationeel leidinggevenden, (wijk)teamleden en coördinatoren. Bedoeld voor praktische mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met situaties die om een aanpak vragen in de context, waarbij regels en (standaard)procedures een passende plek krijgen. Voor meer info klik hier.
2 juli: The International Day of Co-operatives
Cooperatives: The power to act for a sustainable future. Klik hier voor meer info.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).