“Wij zijn een groep vrouwen die geloven in elkaar en hebben gebundeld onder moeilijke omstandig-heden. De saamhorigheid is overweldigend.”
Tania Lieuw A Soe, voorzitter van de ‘vrouwenagrocoöperatie’ Eerst doen dan Praten.
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Sociale coöperatie de Lantgooiers start Lunchroom het Gooi
In het Gooi zijn veel mensen om welke reden dan ook niet meer actief werkzaam op de arbeidsmarkt. Er zit ongelofelijk veel talent werkeloos thuis met of zonder een uitkering. Wij geloven dat deze mensen weer kunnen participeren in de lokale maatschappij en hun vaardigheden kunnen inzetten voor de gemeenschap. Voor deze mensen willen wij in Hilversum een sociale coöperatie oprichten met de naam genomen uit de geschiedenis van het Gooi: De Lantgooiers U.A. Lantgooiers, 9 februari 2016.
8 voorbeelden van burgercoöperaties
Burgers wachten niet meer op de overheid, maar gaan zelf aan de slag. Ze voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor hun eigen omgeving en richten coöperaties voor zorg en buurtbeheer op. Deze coöperaties voeren taken uit die eerst in handen waren van de overheid. Wij selecteerden 8 inspirerende voorbeelden van burgercoöperaties. Sociaalweb.nl, 5 februari 2016.
Meerderheid zelfstandigen voor coöperatie
Er is ruimte in de freelance markt voor een coöperatie voor zelfstandig (foto)journalisten. Dit blijkt uit een enquête die de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hield onder haar leden. Ruim 61 procent van de respondenten overweegt om lid te worden van een coöperatie, mits ze daar niet te veel voor hoeven te betalen. In de vragenlijst is naar de aantrekkelijkheid van een aantal mogelijke diensten en functies gevraagd. NVJ, 3 februari 2016.
Interessante zaken
De financiële wereld is losgemaakt van de leefwereld van mensen
Al jaren is er een stroom van kritiek op de bancaire sector. Het ene boek na de andere film verschijnt, met de algemene klacht dat er onvoldoende is ingegrepen, dat een nieuwe bubbel dreigt, dat bankiers onmaatschappelijk handelen. Als dat zo is, wat is dan het structurele probleem waardoor er niks verandert, terwijl politici steeds meer wetten, en toezichthouders steeds meer regels hebben ingevoerd? Om daar achter te komen moet je geen analyse maken van de huidige situatie maar evalueren wat er is gebeurd. We geven daarom in hoofdlijnen de ontwikkelingen in de bancaire sector en beginnen in Nederland vanaf het midden van de jaren zeventig. Sezen, 4 februari 2016. De Volkskrant heeft dit artikel in deze vorm geplaatst.
Juiste balans in het nastreven van maatschappelijke idealen en rendement
Nyenrode start leergang om sociaal ondernemers te ondersteunen in maatschappelijke missie. In april zal de Leergang Sociaal Ondernemen op Nyenrode van start gaan. De opleiding is speciaal ontwikkeld voor ondernemers die een zakelijke ambitie combineren met een ideële missie. Dr. ir. Henk Kievit, gepromoveerd op het onderwerp Social Venturing Entrepreneurship, vertelt over het belang van een gezonde sociale onderneming. Nyenrode Newsroom, 9 februari 2016.
Niet buiten de burger rekenen!
Nederland staat aan de vooravond van een grote herziening van de wet- en regelgeving over de inrichting van de fysieke leefomgeving. Het motto van die herziening luidt: ‘Eenvoudig beter.’ Het idee is om de samenleving (burgers én bedrijven) meer verantwoordelijkheid te geven. De ambities zijn hoog: meer ruimte voor initiatiefnemers, behoud van bestaand beschermingsniveau, voordelen voor alle gebruikers en een groter vertrouwen van burgers in de overheid. Sociaal Cultureel Planbureau, 3 februari 2016.
Er is nog een lange weg te gaan voor zelfbouwende huurders
De grond is er, maar kan de bouw al beginnen? Amsterdam stelt grond beschikbaar aan wooncoöperaties van huurders. Die kunnen hun eigen huis ontwerpen en beheren op het Archimedesplantsoen, Centrumeiland of het Havenstraatterrein. Toch hebben ze nog een lange weg te gaan. Het Parool, 31 januari 2016.
Duurzame energie
Start bouw Waterkrachtcentrale Dommelstroom
Coöperatie Dommelstroom heeft genoeg geld opgehaald om een waterkrachtcentrale te bouwen in de stuw in de Dommel bij Sint-Michielsgestel. Via crowdfunding is er ruim 390.000 euro opgehaald en dat is voldoende om de centrale er ook echt te laten komen. De rest van het bedrag is toegezegd in de vorm van leverancierskrediet door Landustrie. De coöperate gaat nog even door met de verkoop van Dommelstroomdelen. Hier Opgewekt, 12 februari 2016.
35.000 tot 40.000 Nederlanders zijn lid van een energiecoöperatie
Er zijn ongeveer 35.000 tot 40.000 Nederlanders lid van één van de 220 lokale energiecoöperaties. Dit blijkt uit een update van de Lokale Energie Monitor van Hier Opgewekt. Deze leden hebben sinds 2012 ongeveer 30 miljoen euro geïnvesteerd in groene energie. Eerder was al bekend dat deze coöperaties opgeteld bijna 90 megawatt aan wind- en zonneparken hebben gerealiseerd. De projecten produceren jaarlijks ongeveer net zoveel stroom als 50.000 huishoudens verbruiken. Groene Courant, 8 februari 2016.
De revival van de dorpsmolen
Een dorpsmolen is een windmolen die draait voor het dorp. Hij is gefinancierd door de gemeen-schap zelf en wel zo dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen. De lusten van de molen worde ingezet voor het verbeteren van de leefbaarheid in het dorp zelf. In Nederland zijn dorpsmolens van oudsher bekend in Friesland, in het buitenland vinden we aanvullende inspiratie. Energie+, 28 januari 2016.
Agro en groene ruimte
‘Boerencoöperatie Oregional is door dip’
Oregional was vijf jaar geleden een van de eerste regionale boerencoöperaties in Nederland. Na een dip zit de coöperatie nu weer in een positieve flow, merkt voorzitter Jos Bolk. Hij zag veel beginnende coöperaties stranden. ‘Het grootste gevaar is dat leden morgen hun product rechtstreeks aan de klant verkopen’, stelt de vleesveehouder uit Aerdt die sprak op de tweedaagse conferentie Voedsel Anders in Wageningen. Nieuwe Oogst, 6 februari 2016.
Boek ‘Cooperatives, economic democratization and rural development’
Onlangs werd het boek ‘Cooperatives, economic democratization and rural development’ overhandigd aan Theo de Jager, voorzitter van de Pan African Farmers Organisation (PAFO). Op 29 januari verscheen dit werk over de rol die coöperaties spelen bij de ontwikkeling van het platteland en het verlichten van armoede. Het boek schetst voor een breder publiek alle aspecten van een coöperatie, het belang van coöperaties voor boeren en de rol van coöperaties in de keten. Agriterra, 5 februari 2016.
De eerste ‘vrouwenagrocoöperatie’ in Suriname
Samen staan we sterk’, is het motto van de eerste vrouwen Agro coöperatie Wi uma fu Sranan. “Een coöperatie opzetten duurt normaliter drie jaar, maar wij hebben binnen anderhalf jaar de handtekening van de president gehad. De coöperatie bestaat uit zelfstandig werkende vrouwen, met veel affiniteit voor de agrarische sector. De vrouwen leren duurzaam ondernemen en worden zelfredzaam. United News, 1 februari 2016.
Zorg en welzijn
Coöperatie Thuiszorg Dichtbij in het RTL4-programma Woontips
Het gaat in dit kort filmpje over palliatieve thuiszorg. Gezien op Youtube in februari 2016.
Agenda
26 februari: Goed Boeren-conferentie 2016: Van boer tot boer!
Netwerk ‘Goed Boeren’ bestaat uit 12 boeren die concrete stappen hebben gezet op het pad van vernieuwing en verduurzaming van de landbouwsector. Klik hier voor meer info en aanmelding.
29 febr & 24 maart: Tweedaagse cursus Besturen van een coöperatie (BE)
Als lid van de Raad van Bestuur van een coöperatieve onderneming neem je mee de strategische beslissingen, volg je de uitvoering ervan op, en organiseer je de coöperatieve ledenbeweging. Belangrijke, maar ook uitdagende opdrachten. Daarom organiseert Coopburo een tweedaagse cursus voor bestuurders van coöperaties. Klik hier voor meer info.
9 maart: Workshop Van pril idee tot solide coöperatie (BE)
Loop je al langer rond met plannen om coöperatief te ondernemen? Dan sta je voor een mooie, maar niet altijd eenvoudige uitdaging. Want hoe stel je een ondernemingsplan op? En hoe teken je de juridische structuur uit? Doorloop het stappenplan tijdens deze workshop en ga meteen aan de slag! Klik hier voor meer info.
15 maart: Proeverij georganiseerd door stichting Sezen
In een groep van max. 10 deelnemers verken je aan de hand van actuele cases de huidige situatie van vandaag de dag en hoe organisaties, anderen en jijzelf daarmee omgaan. Zo krijg je de smaak van betekenisgeving te pakken. Klik hier voor meer info.
17-18 maart: Coop Tour Duitsland – De energietransitie in handen van burgercoöperaties (DU)
Tijdens deze tour trekken we met een beperkte groep over de grenzen. Een boeiend tweedaags programma dompelt je helemaal onder in de coöperatieve sfeer, brengt je bij coop-experts uit het buitenland, levert je nieuwe inzichten en nieuwe contacten uit binnen- en buitenland.
21 maart: Coop Workshop Starten met een coöperatie (BE)
Denk je er aan om te starten met een coöperatie? Of ben je geïnteresseerd in het coöperatief ondernemingsmodel? Dan is deze Coop Workshop zeker iets voor jou! Plaats en tijd: 10 tot 13 uur in Antwerpen. Klik hier voor meer info.
4 april: start Leergang Waarnemen van posities bij Sezen Academy
Leergang voor beslissers, coördinatoren en werken in samenwerkingsverbanden.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).