Alone we can do so little; together we can do so much.
Helen Keller
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Jongeren werken samen aan een coöperatieve toekomst
A video created in a collaborative manner that shares the experiences, challenges and motivations of young cooperators in 9 worker and social cooperatives from 9 countries worldwide. En kijk ook eens bij het mooie Vlaamse initiatief Youth4coop. Gezien op 17 november 2015.
Bredase coöperatie De Vrije Uitloop: ‘Na het zaaien, nu de oogst’
Wethouder Marianne de Bie kreeg onlangs een Brabantse Bellefleur aangeboden door de ‘scharrelondernemers’ van de Bredase coöperatie De Vrije Uitloop. De nog jonge appelboom staat symbool voor de coöperatie, waarin de deelnemers na het zaaien nu voorzichtig beginnen te oogsten. De Vrije Uitloop geeft mensen die in de bijstand zitten de kans om een eigen bedrijfje op te zetten zonder dat ze hun uitkering verliezen. Vijf van de ondernemers zijn dit jaar daadwerkelijk ook omzet aan maken. De winst die geboekt wordt, gaat naar de coöperatie en vervolgens gaat weer een deel naar de gemeente. BN DeStem, 13 november 2015.
Coöperatie in wagenparkbeheer operationeel
Na maandenlange voorbereiding die met name nodig was om de vereiste goedkeuring van de relevante autoriteiten te verwerven is FleetCollective nu operationeel! FleetCollective biedt met name ondernemingen uit het zogenaamde MKB de kans om hun wagenparkkosten direct te verlagen. Door het combineren van bestaande methodieken is FleetCollective in staat voor hen kostenvoordelen te realiseren die tot nu toe alleen voorbehouden waren aan de grote lease-maatschappijen of fleetowners met wagenparken van 2500 of meer. AutoleaseWereld, 9 november 2015.
Drie Nederlandse gemeenten, waaronder Eindhoven en Boxtel, hebben het initiatief genomen hun ICT onder te brengen in een coöperatie. Oogmerk is baas te worden in eigen huis en niet langer afhankelijk te zijn van commerciële leveranciers die beschikken over een feitelijk monopolie. Als andere Nederlandse gemeenten meedoen, kan flink bespaard worden! De coöperatie staat open voor alle Nederlandse gemeenten. Volkskrant, 18 november 2015.
Sportclubs Peel en Maas richten coöperatie op
Tien sportclubs in de gemeente Peel en Maas gaan vanaf 1 januari vrijwel zeker samenwerken in een coöperatie. Via de samenwerking denken de clubs voordelen te behalen op het gebied van belastingen, de inkoop van energie en expertise. De voetbalclubs van Panningen, Helden, Grashoek, Koningslust, Egchel, Beringe en Kessel en de tennisverenigingen van Meijel en Kessel zijn bereid in de coöperatie te stappen. Hockeyclub Peel en Maas beraadt zich nog over deelname. HalloPeelenMaas, 10 november 2015.
Tijdens het EstafetteFestival op 10 november in het Brabants Provinciehuis hielden Pierre van Hedel en Roger Engelberts hun Inaugurele rede voor de LectorRaad ‘Co-operatief & Co-creatief Ondernemerschap’ aan HAS Hogechool te ‘s-Hertogenbosch. Tevens gaven studenten hun eindpresentatie van de Minor wereldwijde voedseldialoog. Wij van Coopnet feliciteren beide heren en wensen ze samen met de studenten en docenten van deze bijzondere lectorraad veel succes en plezier met het werken aan de gestelde doelen. Voor meer info verwijzen we naar de website van HAS Hogeschool. November 2015.
Monistisch bestuursmodel voor coöperaties?
Naar alle waarschijnlijkheid kan er per 1 januari 2016 bij de rechtsvorm coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij gekozen worden voor een monistisch bestuursmodel. Bij een monistisch bestuursmodel zitten zowel uitvoerende als niet-uitvoerende bestuurders in het bestuursorgaan. Er is geen aparte raad van commissarissen. Ondernemersplein, gelezen in november 2015.
Coöperatie WindpowerNijmegen heeft definitief groen licht gegeven voor financiering van Windpark Nijmegen-Betuwe. Leden stemden tijdens de Algemene Ledenvergadering op 12 november 2015 unaniem in met het voorstel om € 2 miljoen te investeren in de bouw van vier windmolens in Nijmegen-Noord. Met dit besluit worden de coöperatie en haar leden, die het geld hebben opgebracht door windaandelen te kopen, grootaandeelhouder in het windpark. “Een mijlpaal voor de regio. Onze droom om zelf lokaal duurzame energie op te wekken wordt werkelijkheid”, aldus een opgetogen bestuurslid Caroline de Greeff. Windpark Nijmegen-Betuwe, 13 november 2015.
Energiecoöperatie mag 315 zonnepanelen leggen op metrostation A’dam
Energiecoöperatie Amsterdam Energie mag 315 zonnepanelen gaan leggen op metrostation Reigersbos in Amsterdam Zuidoost. Amsterdam Energie gaat het dak voor een periode van 25 jaar leasen van het lokale vervoersbedrijf. De coöperatie gaat de zonnepanelen verkopen. Voor 350 euro krijgen consumenten korting op de energierekening. Binnen 13 jaar moeten ze zich terugverdienen. Het Parool meldt dat de zonnepanelen voor het begin van het voorjaar geïnstalleerd moeten zijn. De keuze voor het specifieke metrostation is willekeurig. Vanuit de gemeente en de GVB kreeg de coöperatie de keuze voor 1 locatie. De stations in Amsterdam Zuidoost zijn iets groter dan andere stations in de stad. Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid, 11 november 2015.
Gelderse energiecoöperatie timmert aan de weg met windmolens
De Gelderse energiecoöperatie ValleiEnergie heeft al enkele zonneprojecten geïnitieerd die succesvol van de grond kwamen en wil nu ook windprojecten starten. Zo vertelt voorzitter Lex Hoefsloot dat de coöperatie in gesprek is met de gemeenten Barneveld en Ede over het plaatsen van windmolens langs de A30. Verder is er volgende maand een vergadering over mogelijk windmolens bij Renkum, een dorp bij Nijmegen. ValleiEnergie wil nagaan of er draagvlak is voor windmolens in de omgeving. Windenergiecourant, 11 november 2015.
Brochure “Samen werkt”
Op 20 november komt de brochure ‘Samen wérkt’ uit van Hieropgewekt. Hierin wordt aandacht besteed aan samenwerking tussen gemeenten en lokale duurzame energie initiatieven, het verhaal wordt verteld vanuit beide invalshoeken. In de ene gemeente werkt men al langer samen, in de andere start de samenwerking net op en is het nog zoeken. Vanaf 20 november vind je de brochure ook op de website. Gelezen in de laatste nieuwsbrief van Hieropgewekt, november 2015.
Zes boeren uit Midden-Delfland gaan onder de naam Delflandshof een eigen melkcoöperatie beginnen. Ze hopen dit jaar nog te kunnen starten met de productie van streekmelk en andere streekzuivelproducten zoals yoghurt, karnemelk en boter. Mogelijk komt daar ook nog streekkaas bij. Omroep West, 7 november 2015.
Hoe een Peruviaanse coöperatie aan sociale bescherming werkt
Wat is één van de voornaamste taken van de overheid? Zorgen voor het welzijn en sociale bescherming van haar burgers. Wanneer ze hierin tekort schiet, is het aan andere maatschappelijke organisaties om in te springen. Zo biedt één van onze partnerorganisatie, de Peruviaanse boerencoöperatie CAC PANGOA, haar leden toegang tot basisvoorzieningen dankzij verscheidene sociale fondsen. Vredeseilanden, gelezen in november 2015.
Wijzelf Achterhoek van start met 25 zorgaanbieders
De website van Zorgcoöperatie Wijzelf Achterhoek is vrijdag van start gegaan met 25 zorgaanbieders. Dat meldde initiatiefnemer Siert Wieringa zondagmiddag tijdens het Nieuwscafé in Doetinchem. Wij Achterhoek is een nieuw concept, waarbij vraag en aanbod via het internet op elkaar worden afgestemd. De Gelderlander, 16 november 2015.
Aan tafel en niet langs de zijlijn
Mee aan tafel zitten bij zorgverzekeraars, zorginkopers en zorgverleners en meepraten over veranderingen in de zorg. Het is een van de tastbare resultaten die zorgcoöperatie Texel Samen Beter sinds de oprichting op 3 maart 2014 heeft behaald. De coöperatie, waarvan inmiddels 600 Texelaars lid zijn, wordt gezien als een serieuze gesprekspartner in het veranderend zorglandschap en daar zijn ze bij Samen Beter blij mee. Het moet ertoe leiden dat Texelaars die met fysieke, psychische of andersoortige problemen te maken krijgen nu en in de toekomst een beroep kunnen blijven doen op een goed samenwerkend stelsel van zorg- en welzijnsaanbieders op het eiland. Texelse Courant, 8 november 2015.
Wat is de waarde van een burgerinitiatief?
In dit verhalenboek vertellen mensen over hun eigen burgerinitiatief. Met behulp van narratief onderzoek is onderzocht wat de waarden van deze burgerinitiatieven zijn. Alle betrokken zorgvragers, vrijwilligers, bestuursleden en gemeenteambtenaren delen vanuit hun perspectief persoonlijke verhalen. Ze doen ook een boekje open over de initiatieven. De burgerinitiatieven Wijzelf Zorgcoöperatie Zoetermeer & Dorpscoöperatie Lierop Leeft staan centraal. Vilans, gelezen in november 2015.
De toekomst voor lokale energieopwekking lijkt veelbelovend. Maar makkelijk is het niet. Lokale duurzame energie initiatieven steken heel veel energie in het oplossen van knelpunten. Werkt dat? Is lokaal duurzaam robuust? Niet iedereen ziet het als een bestendige beweging. Een ding is zeker: initiatieven zijn op zoek naar manieren om robuustheid te krijgen: het vinden van de juiste schaal, het betrekken van veel leden en klanten, het realiseren van productiecapaciteit en samenwerking met uiteenlopende partijen. Tijd: 9:00 – 18:00 uur. Locatie: Fokker Terminal, Den Haag. Klik hier voor meer info.
26 november, NCR Coöperatiedag 2015
Wat voor iedere onderneming in de 21e eeuw geldt, geldt zeker voor ondernemingen met leden: de turbulentie wordt steeds groter. Coöperatief ondernemen betekent constant in beweging zijn. De Coöperatiedag op 26 november a.s. (Hart van Holland te Nijkerk) gaat dieper in op deze ondernemingsdynamiek en bijbehorende strategieën. Klik hier voor meer informatie.
28 november, LimburgLab: Is jouw club of vereniging JongerenProof?
Tijd: 09:30 – 13:30 uur. Plaats: Congrescentrum Fortunato Sittard Klik hier voor meer info.
8 december 2015, Dag van het Sociaal Werk
Dé dag voor de onmisbare krachten in het sociaal domein.
Tijd: 9:00 – 16:30 uur. Plaats: De Reehorst in Ede. Klik hier voor meer info.
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).