Coöperatie starten: deel 3 – De juiste intentie
Petra Wolthuis start samen met medebewoners een coöperatie voor plaatsing van zonnepanelen op hun dak. In haar blog houdt ze bij wat hierbij zoal komt kijken.
Deel 3: De juiste intentie
“Hoe staat het eigenlijk met de oprichting van jullie coöperatie?” vraagt u zich wellicht bij tijd en wijlen af. Tja, om eerlijk te zijn ligt dat proces behoorlijk op zijn gat. Er komt voorlopig geen coöperatie totdat meer bekend is over de staat van ons dak. En daarvoor is eerst een grondig onderzoek van woningbouwvereniging De K. nodig. Dan weet iedere huurder dat er zeker een à twee decennia voorbijgaan voordat er daadwerkelijk iets gebeurt.
Maar dat betekent niet dat er de afgelopen weken helemaal niets in de buurt is gebeurd. Au contraire! Het borrelt in het Boogblok. Behalve gesprekken over de zonnepanelen, vragen mijn buren en ik ons regelmatig af hoe het eigenlijk zit met het centrale ventilatiesysteem dat uitkomt op ons dak. Volgens de eerder gehouden enquête (zie mijn eerste column) hebben veel huurders last van een slecht functionerende ventilatie. Ongevraagd blaast het afzuigsysteem onwelriekende luchtjes van de buren het huis in. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Smeltend plastic
We besluiten samenzweerderig dat voordat er ook maar iets glazigs op het inmiddels roemruchte dak verschijnt, er eerst maar eens mannetje (of vrouwtje daar doen we niet moeilijk over) naar het verouderde ventilatiesysteem moet kijken. En als we toch lekker bezig zijn, besluiten we ook eens een balletje op te gooien bij de woningbouwvereniging over de extreme hitte in het pand. Er zijn zomers dat het plastic spontaan vloeibaar wordt en planten veranderen in cactussen. Tijd voor actie dus!
Op 1 juli aanstaande gaat de huur weer omhoog. Onze huisjes- en huurdersmelkende woningbouwvereniging heeft meer geld nodig. Ooit was De K. een solidaire coöperatie, in 1868 opgericht om Amsterdamse arbeiders met een kleine beurs te helpen. Inmiddels is de coöperatie via fusies verworden tot een commercieel bedrijf dat vooral gefocust is op winst. Vijf jaar geleden nog werden twee frauderende directeuren per direct ontslagen. Daarmee is het plaatje van de algehele coöperatieve teloorgang rond. De directeuren zijn weliswaar weg maar de kas is nog steeds leeg. Maar dit terzijde.
Huurders aller blokken verenigt u
Als we snel handelen, kunnen we voor 1 juli een bezwaarbrief indienen bij De K. tegen de geplande huurverhoging. Een buurvrouw mailt me dat we sterker staan als we de brief door meerdere huurders laten ondertekenen. De volgende dag overhandigt ze me trots een lijst. Terwijl zij die geeft, vertelt ze dat er enkele mensen in ons blok zeer slecht ter been zijn en één vrouw kreeg pas geleden een beroerte. ‘Zullen we inventariseren wie hulp nodig heeft en wie van ons hulp kan bieden?’ stelt ze voor. Ik knik hoewel ik geen idee heb wat we moeten doen. Maar ik voel me blij als ik de voordeur sluit en naar de lijst kijk.
Het duurt vast nog heel lang voordat wij als buurt daadwerkelijk een officiële coöperatie zijn en waarschijnlijk duurt het nog veel langer voordat er zonnepanelen op ons dak blinken. Maar de prille onderlinge solidariteit en gemeenschappelijkheid die nu ontstaat is hartverwarmend. Is trouwens niet de ware betekenis van een coöperatie (volgens Wikipedia in ieder geval): ‘Elkaar helpen om gezamenlijke doelen te realiseren die voor elk individu onbereikbaar zou zijn’.
In die zin is de coöperatie in ons woonblok meer dan geslaagd.