Als er sprake is van een verbinding tussen mensen, in wat voor vorm van samenwerking dan ook, gebeuren er dingen die anders niet zouden gebeuren.
Jim Coleman
Heb je vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl
Coöperaties in het nieuws
Atelier 3D voelt zich in de steek gelaten
Het doek is definitief gevallen voor Atelier3D, een Zutphense coöperatie van tientallen organisaties, zoals bedrijven en scholen die bezig zijn met duurzaamheid. Het duurzaamheidscollectief had tot afgelopen vrijdag de tijd om een sluitend exploitatievoorstel voor te leggen aan de gemeente Zutphen. Dat is niet gelukt. De gemeente Zutphen vraagt daarom als grootste schuldeiser het faillissement aan van de noodlijdende coöperatie. De Stentor, 16 januari 2016.
When big co-ops fail
The international co-operative movement has seen a series of catastrophic failures of large scale co-operatives in recent decades, such as the Saskatchewan Wheat Pool, retail co-ops in Germany, France and Atlantic Canada, banking in Austria and the near meltdown of the Co-operative Group in the UK. Yet our co-operative culture has not been one of seeking to under-stand the factors which are common in these events and which, if understood, could be used to prevent such collapses in the future. The News, 15 januari 2016.
‘Coöperatie naar verwachting snel van start’ aldus Teun Gautier
Zelfstandig journalisten kunnen eigenaar worden van een coöperatie, die hen een aantal diensten biedt. Initiatiefnemer Teun Gautier, onder andere oud-directeur van De Groene, verwacht binnen enkele weken van start te gaan. De coöperatie biedt alle mogelijke diensten die nodig zijn voor freelancers. Te denken valt aan kantoorruimte, collectieve verzekeringen, verkoophulp, technische ondersteuning, een Tinder-model voor nieuwe ideeën en het delen van camera’s of auto’s. Volgens Gautier is de toekomst van de journalistiek in handen van de freelancer. ‘De journalist was in dienst van de uitgever die zijn werk exploiteerde. De grote omkering is dat de uitgeversfunctie ten dienste zal komen te staan van de journalist’, aldus Gautier. NVJ, 15 januari 2016.
Plan voor dorpscoöperatie ‘s-Heer Hendrikskinderen
‘s-Heer Hendrikskinderen wil een dorpscoöperatie oprichten. Daarin worden initiatieven onder-gebracht die de leefbaarheid vergroten, maar die ook een financieel risico inhouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een elektrische deelauto, een dorpsapp waar mensen vraag en aanbod op kwijt kunnen en een project duurzaam wonen. PZC, 14 januari 2016.
Interessante zaken
Zelforganisatie in de wijk: bewonersbedrijven
Wat zijn bewonersbedrijven? Deze ondernemingen zijn in handen van de buurtbewoners, die hun buurt sociaal, economisch en fysiek willen verbeteren. De winst die ze met de onderneming maken vloeit direct terug in de wijk. De traditionele buurtorganisatie of het wijkcomité gaat meer bedrijfsmatig werken: inkomsten genereren om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Waar de markt en de overheid een gat laten vallen, daar springen deze bewonersbedrijven in. Nieuworganiseren.nu, 18 januari 2016.
LSA: ‘Groen licht voor maatschappelijke bank’
Een participatiesamenleving, doe-democratie of actief burgerschap: overal in Nederland zetten burgers zich in voor hun eigen leefomgeving. Bewoners moeten echter veel obstakels overwinnen om veranderingen in hun wijk tot stand te brengen. De LSA pleit daarom voor de oprichting van een maatschappelijke bank. Deze bank biedt maatschappelijke ondernemingen de mogelijkheid om tegen een betaalbaar tarief geld te lenen. Metronieuws, 17 januari 2016.
Nieuw leven in leegstaand vastgoed: drie voorbeelden
Leegstaand vastgoed geeft de wijk een slecht imago. De panden zijn vervallen, leeg en donker. In handen van bewoners krijgen deze panden een tweede leven. Er brandt weer licht en er zijn activiteiten voor verschillende doelgroepen. Helaas maken gemeenten het bewonersgroepen vaak lastig om een pand in beheer te krijgen. Daarom geven we in deze blog drie voorbeelden waarop het wel kan. SociaalWeb, 12 januari 2016.
Bewonersbedrijven bij BNR Radio
Hoe werkt een BewonersBedrijf? Waarom omarmt de overheid het nog niet? Zijn BewonersBedrijven de toekomst? Deze vragen kwamen maandag 11 januari 2016 onder andere aan bod tijdens Zaken Doen Met, een programma van BNR Radio. Marieke Boeije, projectleider BewonersBedrijven en Walter Klein Nienhuis, zakelijk leider BewonersBedrijf Malburgen gingen in gesprek met Rens de Jong. Je kunt het fragment van Zaken Doen Met hier terugluisteren vanaf minuut 50. Bewonersbedrijven, 11 januari 2016.
The Road Towards One Cooperative Rabobank
Begin januari is de publicatie ‘The Road Towards One Cooperative Rabobank’ van prof.dr. Hans Groeneveld van Rabobank verschenen. Dit document geeft inzicht in de recente governance-evolutie van Rabobank en gaat in op de achtergronden alsmede de hoofdkenmerken van de nieuwe governancestructuur. Unico Banking Group, 8 januari 2016.
Camps: Economisch beleidsdebat is te beperkt
‘Een ambitieus economisch beleid vraagt om meer dan een hervormingsagenda. Maatschappelijke uitdagingen vragen om een actievere rol van de overheid als aanjager van vernieuwing. De overheid moet heldere doelen stellen en kiezen voor lerend beleid. ‘De uitdaging voor beleidsmakers is om te komen tot een mes dat aan twee kanten snijdt, waarbij maatschappelijke problemen worden opgelost en tegelijkertijd het verdienvermogen wordt versterkt, via leereffecten en kennis-spillovers die gaandeweg worden gecreëerd.’ Rijksoverheid, 7 januari 2016.
Duurzame energie
Eerste coöperatieve windturbine komt op Krabbegors
Energiecoöperatie Dordrecht en de coöperatieve vereniging Drechtse Wind hebben een overeenkomst getekend. Hierin is de intentie uitgesproken om samen één of meerdere windturbines in Dordrecht te realiseren en exploiteren. Als alles volgens planning verloopt zal de eerste windturbine komen op Krabbegors in Dordrecht. Hieropgewekt, 15 januari 2016.
Documentaire Onderstroom toont inzicht in Friese windmolenproblematiek
De documentaire Onderstroom gaat ogenschijnlijk over windmolens. Feitelijk gaat hij echter over veel meer dan dat. Over een dwingende overheid, projectontwikkelaars, kleine dorpsgemeenschappen waar men gewend is in harmonie met elkaar te leven. Filmer Jeroen Hoogendoorn laat zien wat er gebeurt als rond zijn eigen dorp het grootste windpark van Friesland moet verrijzen. Veertig tot zestig windturbines, elk tweehonderd meter hoog. Dit nieuws verandert zijn leven drastisch en dat van vele anderen. Bekijk hier de korte documentaire. Wind Energie Nieuws, 7 januari 2016.
Agro en groene ruimte
Greenco sluit zich aan bij Coöperatie DOOR
Greenco sluit zich aan bij Cooperatie DOOR. Daarmee wordt Greenco het zesde merk onder DOOR, naast Prominent, Purple Pride, Green Diamonds, SweetPoint en PapriCo. Greenco zet deze stap om de merkenstrategie van Tommies verder te kunnen uitbouwen. DOOR en Greenco zijn blij met de samenwerking. Het past geheel in de nieuwe gedachte dat er in de Nederlandse glastuinbouw meer samengewerkt zou moeten worden. Groentenet, 8 januari 2016.
Coöperatie Natural Living and Growth Holland wil bollenteelt verduurzamen
Negen bloembollenkwekers uit de Kop van Noord-Holland vormen de nieuwe coöperatie Natural Living and Growth Holland. De coöperatie is ontstaan vanuit het praktijknetwerk ‘Natuurlijk Leven, Natuurlijk Telen’. In dit praktijknetwerk hebben de deelnemende telers de eerste stappen gezet naar samenwerking bij de ontwikkeling van duurzamere teeltmethoden. Na de goede ervaringen en kennis die zij hiermee hebben opgedaan, hebben zij het praktijknetwerk geprofessionaliseerd en een coöperatie opgericht. Agri Holland, 6 januari 2016.
Rabobank pakt voorzichtig de regie op
Rabobank speelt een centrale rol bij de herstructurering van de glastuinbouw en varkenshouderij, en zet in op verduurzaming van de melkveehouderij. Een koerswijziging, geeft directeur Ruud Huirne toe. Rabobank heeft circa €30 miljard uitstaan bij kleine en middelgrote ondernemers in de sector. Boerderij.nl, 30 december 2015.
Zorg en welzijn
“Peel duurzaam gezond” een nieuwe unieke beweging in de Peel
Het Elkerliek ziekenhuis, de regionale Huisartsenvereniging Helmond e.o., Savant Zorg, GGZ Oost-Brabant, de Zorgboog, patiënten/cliëntenorganisatie Zorgbelang Brabant, LEV-groep, ORO en SMO regio Helmond hebben samen het initiatief genomen om te komen tot een regionale aanpak van zorg en welzijn in de Peel. “In deze regio werken we op allerlei fronten en in allerlei verbanden al heel goed samen. Hierin lopen we voorop; hierin zijn we een unieke regio. Quartz, 18 januari 2016.
ZorgMaten Goes: “Het lukt gewoon goed”
Bevalt het ondernemerschap nog steeds goed? Hoe zijn hun contacten met de zorgverzekeraars? “Het gaat goed met ons, we zijn alleen geen maatschap meer maar een coöperatie. Dat was een eis van de zorgverzekeraars. Bij een overschrijding van het budget zijn wij niet hoofdelijk aansprakelijk, maar de coöperatie. Dat is beter, maar we hebben er natuurlijk weer veel voor moeten regelen. We noemen ons nu ZorgMaten Goes (ZMG)”, zegt Margreet Roijers. ZorgenZ, 6 januari 2016.
Agenda
27 januari, Online deelplatformen in de dagelijkse praktijk
Nieuwe rijkdom in de wijken. Het offline profijt van online deelplatformen. Kom je kennis inbrengen en ontdekken hoe we de positieve impact van online delen in de buurt kunnen vergroten. Plaats en tijd: Pakhuis De Zwijger (kleine zaal) Amsterdam om 20:00 uur.
Gratis toegang, reserveren gewenst. Klik hier voor meer info.
17 februari, Minisymposium en Boekvoorstelling: ‘De werkerscoöperatie, het ondernemerschap herbekeken’
Dit minisymposium en het bijhorende boek willen een stimulans en een instrument zijn voor waardegedreven coöperatieve ondernemingen. Tijd: 10:00 uur. Plaats: Brussel.De exacte locatie wordt later nog bekendgemaakt. Lees meer….
9 maart, Workshop: Van pril idee tot solide coöperatie
Loop je al langer rond met plannen om coöperatief te ondernemen? Dan sta je voor een mooie, maar niet altijd eenvoudige uitdaging. Want hoe stel je een ondernemingsplan op? En hoe teken je de juridische structuur uit? Doorloop het stappenplan tijdens deze workshop en ga meteen aan de slag! Lees meer…
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B).